novi Apple prijenosnik, DA ili NE
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

novi Apple prijenosnik, DA ili NE

16.09.2015 | 10:11
mozda malo glupo srocen naslov ali situacija je ovakva

dobrom prijatelju je rikno vec tko zna koji po redu PC laptop. Sada me zove iz Bangladesa ( tamo je na brodu ) i sa sljedecom smjenom ja mu moram poslati novi laptop ( spreman za rad )
e sada
do pola sam ga nagovorio na Apple ( Macbook 13,3" ), trajnost, autonomija je nesto sto ga vrlo privlaci ali poznavajuci ga ima jos par zahtijeva sa kojima neznam hoce li moci ili ne

-svaki dan na 5min mu trebaju windowsi , OK to sa Parallesima radi kao i kod mene

-drugi problem je gledanje filmova, naime film gledam 2x godisnje, nisam nikada nista pustao sa kompa, nikada konvertirao to mi je sve velika nepoznanica
on sada ima jedan ili vise vanjskih HD diskova punih filmova a i sam ce biti u okruzenju gdje je 99% ljudi na windowsima i razmijena ( filmova" ce biti valjda u nekim win formatima

slusam svaki suvisli odgovor
16.09.2015 | 10:45
Nisam Mac korisnik, ali koliko je meni poznato bilo koji player(VLC recimo zadovoljava moje potrebe)
bi trebao manje više upogonit neki uobičajeni format filma avi, mpeg, itd.
Koliko je meni poznato ne postoji win format videa u razmjeni.

Mislim da tvoj prijatelj neće imati problema s ovim što spominješ, tako da bez drame u switch. Al čuj i druge što imaju za dodati ili oduzeti.

Meni se recimo u 15 godina korištenja laptopa nije dogodilo da mi je ijedan crko. Istina, imao sam ih samo dva.
Šta im tvoj frend pobogu radi?
16.09.2015 | 10:51
U vojnima bazama cirkuliraju stotine HDD-ova sa snimljenim svim i svacim, jer je internet konekcija u ratnim zonama jako losa pa streaming nije opcija.

Nikada mi se nije desilo da moj Mac nije htio ili mogao nesto procitati. Tako da bez brige
16.09.2015 | 12:43
E super, sada mi je vec lakse. A kakva je situacija sa formatima vanjskih HDD kada ti ga netko posudjuje ( radi filma itd.... )
16.09.2015 | 13:42
Mac čita sve, ali bez dodatnog kupljenog softvera ne zapisuje pouzdano na ntfs diskove. Besplatno sli sporo rješenje za to je virtualbox i pod njim ubuntu koji piše po ntfsu brz frke.
16.09.2015 | 13:53
Ja imam Tuxera i sve radi bez greske. Nikada nikakvih problema oko formata prilikom zapisivanja podataka...

Citanje naravno ide nativno.
16.09.2015 | 16:23
Postoji Win format, to je WMV (Windows media video) koji ocajno radi na VLC-u. Ima za OSX player od MS-a koji to goni. Vrlo malo filmova je u tom formatu. To ne treba brinuti.
16.09.2015 | 16:38
Za NTFS na El Capitanu zasad eksperimantalno postoji besplatni OSXFUSE i plugin NTFS 3G.

Paragon poklanja NTFS for Mac OS X Snow Leopard.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 36 minuta
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku