09.08.2015 | 18:18
Hvala na komentarima, te kritikama i pohvalama. ( smayoo - naravno da su dojmovi subjektivni, estetski sam se dvoumio da li da ostavim AlMgO3 kako je ili da ga bojam u crno, da sam imao vise vremena bi vjerovatno poslao kompletno kuciste na anodiziranje da dobijem boju cim blize "Space Grey" tonu. )
Ideja za projekat je nastala iz nekoliko razloga:
1.) Potrebe za workstationom koji ce vrtjet OS X zbog multimedijalne obrade.
2.) Zelje da se stari, pokvaren i truli workstation refurbisha i dobije novi zivot.
Takodjer, prisiljen sam koristiti Windowse zbog nekih programa, pa je "hackintosh" varijanta bila najbolja opcija, em zbog hardvera, em zbog odnosa cijene / snage. Upiknuo bi iMac iste sekunde, ali mi ne nudi ono sto trebam. Da se razumijemo, dugogodisnji sam korisnik Macbook serije ( bio, na zalost ), te iPhone serije proizvoda zbog jednog razloga: Apple operativni sustavi, te se tesko odviknut od brzine, pouzdanosti i odaziva sistema u radu, ali takodjer volim slozit svoje workstatione kak meni odgovara u vidu hardverske konfiguracije.
Cijenu workstationa iskreno nisam ni gledao, samo sam kupovao komponente prema potrebi, ali ugrubo racunano ovako bi ispalo:
CPU i5 4690k - 1800
RAM Corsair Vengeance Pro 16GB 2400MHz- 1100
MBO Asus Sabertooth Mark 1 Z97- 2100
GPU Gainward GTX 980 Phantom- 4700
PSU Seasonic 520W Fanless - 1300
SSD 1 Samsung Evo 850 250GB- 900
SSD 2 Intel 520 120GB - 500
Powermac G5 u derutnom stanju - 600
Komponente za vodeno hladjenje - 4200 ( S time da su neki od dijelova sponzorirani od strane proizvodjaca odredjenih komponenata, te su mi ustedjeli min. 1500kn )
Misc. materijali i alati koristeni kod modifikacije - 500
Total: 17 700kn
S time da i5 4690k radi na 5GHz 24/7/365, dok temperature u full loadu ne prelaze 60 po ovim zegama.
Buka ? Nema je

U Idle-u nema razlike izmedju zvuka upaljenog i ugasenog workstationa. U loadu se cuje strujanje zraka kroz kuciste koje je nezamjetno ako se ne koncetrirate na slusanje tog zvuka.
Sad, da li se isplatilo? IMO - definitivno, posto sam u 40% cijene dobio ekvivalent workstationa koji nudi Apple kao najjaci u ponudi, hardverski mogu presaltat komponente kako mi odgovaraju u bilo koje doba dana, nisam limitan mogucnostima