eOI - opet diskriminacija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

eOI - opet diskriminacija


10.07.2019 | 12:50
Smayoo postoje li neke upute kako osposobiti digitalno potpisivanje pomoću Acrobat Readera DC jer meni ne radi?
10.07.2019 | 17:51
Dobio sam odgovor od eOI helpdeska sa sljedećim uputama:

1. Umetnite karticu u čitač i pričekajte da se podaci učitaju
2. Otvorite keychain
3. Na listi u gornjem lijevom kutu pod "Keychains" odaberite "kID Corporate Card"
*4. Odaberite certifikat, kliknite desni klik na njega i odaberite "get info"
5. Pritisnite trokutić lijevo od "Trust" te iz padajućeg izbornika "When using this certificate:" odaberite "Always Trust"
6. Ugasite prozor i ako vas sustav zatraži unesite svoju lozinku računala radi potvrde promjene
7. Ponovite korake 3-6 i za drugi certifikat

Uz napomenu da prethodno, a nakon instalacije eID Clienta, treba restartati sistem jer inače ne prepoznaje (?!).

Ali i nakon svega kada u Acrobat Readeru DC odaberem digitalni potpis koji želim koristiti i stisnem "sign" zatraži me lozinku od keychaina ali dalje ne prođe i ne potpiše?
10.07.2019 | 18:13
A što se pri tom dogodi? Što znači "ne prođe"? Javi neku grešku? Koju? Jesi li skužio da postoje dva certifikata, identifikacijski i potpisni i da moraš oba aktivirati?
10.07.2019 | 18:15
Ništa se ne dogodi, mogu stisnuti opet "Back" ili bilo što drugo, jednostavno mi ne iskoči prozor u koji trebam upisati lozinku osobne za potpis kao što radi na Windowsima. Sve je aktivirano i uredno radi na Windowsima.
10.07.2019 | 18:30
Ako ti nije problem, probaj napraviti screen capture (pomoću QuickTimea npr.) filmić, jer ne kužim koji ti je redoslijed postupaka. Kakav "back" u Adobe Readeru?
11.07.2019 | 16:20
Evo screenshot. Kada u AR dođem do sign pita me lozinku za keychain i kada ju upišem ništa se ne dogodi. Ako ponovno stisnem sign ne bude ništa, a back me uredno vrati korak nazad i jedino mogu prekinuti potpisivanje.

I da dodam uopće me ne pita lozinku osobne za potpis?!
Prilozi:
11.07.2019 | 17:45
Pa to što te pita - te pita lozinku za potpis. Pretpostavljam da si mislio da je to lozinka od accounta na Macu, jer to kako si opisao što se događa - to se događa kad kartici uneseš krivu lozinku za potpis. Ona jednostavno odbije uslugu i moraš je izvaditi i vratiti u čitač da je dovedeš u stanje da ponovno pita lozinku.
12.07.2019 | 12:32
Da :/ Ja upisujem pin od accounta, a on zapravo traži ovaj od osobne Sad sam vidio i u njihovoj aplikaciji da sam skoro ispucao krive upise i zaključao osobnu, al evo dogovorili smo se Hvala!
12.07.2019 | 15:49
Nema na čemu. Sve je, samo ne intuitivno.
23.10.2019 | 13:25
Pozdrav, moze li pomoc oko ovoga. Procitao sam temu ali i dalje mi nije jasno kako udem u eGradanin sa osobnom.
Kupio sam ovaj card reader u pretrinskoj preko puta MUPa Manhattan za 100 kuna
www.makromikrogrupa.hr/card-reader-manha...0/092801078/product/

1. Otisao sam na portal eOI i tamo akrivirao osobnu sa pinom koji sam dobio u MUPu
2. skinuo eID aplikaciju sa tog portala i instalirao na Mac. Nisam nikakve drivere na mac instalirao za citac kartica jer kad ga spojim na usb i pokrene eID app vidim svoje ime, sliku i uspjesno sam akrivirao karticu (napravi dva pina i puk)
3. Koristim Chrome. Odem na e gradanin i kad odaberem da zelim prijavu preko eOI NIAS mi otvori popup i kliknem "Potvrda Prijave" plavi gumb.

I dobijem gresku Greška:
Poštovani, identifikaciju nije moguće provesti. Molimo Vas da, ukoliko niste odbili identifikaciju ponuđenim eOI certifikatima, provjerite da li je Vaša eOI aktivirana, te da li su Vaši certifikati u statusu opoziva ili suspenzije.

Detaljna poruka o pogrešci:
"Niste odabrali valjani identifikacijski certifikat. Molimo ponovite postupak."

eOIError.png



Nisu mi jasne upute da u svom keychainu od Maca nadem "kID Corporate Card". Sto trebam instalirati da to dobijem i sto je to?
Kako povucem certifikate sa osobne na moj Mac?


Ako sam dobro razumio potpisi ne rade na Macu? Dal to znaci da ne mogu prijaviti novorodence?

Puno hvala
23.10.2019 | 13:43
I ja se s njima dopisujem upravo.
Da, potpisi (navodno, i dalje) ne rade na Macu, ali ne rade ni na Windowsima (ovima koje sam ja probao), a oni se brane šutnjom, tako da ću lijepo aktivirati svoju skriptu da im pošalje po jedan E-mail svake 2 minute. Pomoglo je svojedobno sa ZG Holdingom, s Poreznom upravom, valjda bude i s njima.

Ali taj problem kojeg ti imaš nema veze s tim što potpisivanje ne radi, nego ti browser nije povukao certifikate.

Taj sam problem imao ja (na windowsima, na Macu je sve radilo od prve). Njihov je prvi naputak bio da se koristi FireFox. Ako s FireFoxom imaš isti problem (imat ćeš, ako ga nisi imao instaliranog u času kad si instalirao eID podršku), onda se ručno mora loadati certifikate, po njihovim uputama. Trenutno sam na mobitelu, probat ću ih iskopati. Ako ne uspijem, javim se kasnije.
23.10.2019 | 13:49

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: FirefoxKorisnickeupute.zip
Veličina datoteke: 458 KB
23.10.2019 | 13:51
Kad to odradiš, možeš se prijaviti na NIAS pomoću eOI. Ako nešto treba potpisati kroz browser, to navodno ne možeš na Macu

Savjetujem ti da ne koristiš Chrome. Chrome nije browser, nego kamuflirani spyware.
03.11.2019 | 17:46
A sto nije spyware? Sve je danas spojeno i sve salje podatke bez obzira pristao ti ili ne. Ali odvest ce nas ovo od teme.

Dobio sam i od supporta potvrdu da na Macu ne sljaka potpis. Dakle sve usluge koje traze eOI mozete koristiti samo kad citate, a obzirom da ja trenunto ne znam koja usluga za citanje podataka trazi razinu autorizacije sa eOI a da ne radi i na razini sa tokenom tako da je to an Macu na zalost beskorisno. Morao sam na PCu zavrsiti.
03.11.2019 | 18:08
Apple sve više gradi svoju poslovnu (a i marketinšku) strategiju na tome da njih podaci korisnika ne zanimaju, da jamče da nisu dosutpni nikome jer su enkriptirani i sve to ima logike jer im to u ovom ludom svijetu postaje značajna komparativna prednost nad konkurencijom.

Koliko samo korporativnih korisnika koristi iPhone samo iz tog razloga (frend mi je admin u jednoj farmaceutskoj firmi, pa znam iz prve ruke kako gledaju na to). I da, znam da je to samo dio priče jer i vlade i operateri i tko zna tko još može gomilu toga presresti na samoj mreži i u tu smo svi u istom loncu bez obzira na platformu, ali opet, Apple je tu najviše zaštitio svoje korisnike.
03.11.2019 | 21:11
Zapravo se ne može tek tako presresti na samoj mreži ako se koristi kriptirane protokole (TLS, SSH, HTTPS...). Može se, neke, na neke načine, ali to se mora raditi ciljano, ne može općenito.
04.11.2019 | 08:02
Doći ćete svi na moje proxy, tor, startpage.com itd. Komfor košta privatnost. Sve ali baš sve se analizira i vrednuje, svako i sve se profilira. Nema veze koji browser koristiš!
To i nije neko čudo, kad postoji tehnička mogućnost i logaritmi onda se i koristi.
Ali šta je najgore oni koriste naše profile za ogromne zarade i ne daju nama ni lipe. A da ne govorimo o mogućnostima generalne sumnje gdje te filtriraju kad god nekog traže, pa ako padneš u profil jer si nekad nešto izjavio pa se ti peri.
Strašno!!!
20.01.2020 | 15:39
Nedavno sam se okuražio te sam kupio čitač kartica (Links, Manhattan). Skinuo sam eID client za Maca i bez problema očitao osobnu iskaznicu u njemu. Nažalost nisam pronašao način kao instalirati certifikate pa sam isti postupak napravio na Windowsima preko parallelsa. Instalirao eID client, učitao osobnu iskaznicu, instalirao certifikate. Na e-građanima podnio zahtjev za zamjenom putovnice, priložio kopiju uplatnica, poklikao tražene opcije i elektronski potpisao. Zahtjev sam predao 09.01. a danas je putovnica dostavljena. Ipak želio bih to koristiti i preko Maca te sam instalirao Firefox i slijedio upute. Nažalost, zadnja verziju firefoxa se ruši prilikom registracije na e-građane ako koristim sigurnosnu razinu 4 tj. osobnu iskaznicu. Je li netko uspio riješiti ovaj problem, odnosno ima li netko istu ili sličnu situaciju. Bez problema mogu koristiti čitač sa USB-USB C adaptorom na Windowsima ali na žalost to na Macu nisam uspio pokrenuti.
20.01.2020 | 16:33
Prijava razinom 4 na Macu mi radi uredno, ali potpisivanje kroz browser - ne.
20.01.2020 | 18:16
Prijava kroz Firefox?
20.01.2020 | 19:33
Da. Kroz Firefox radi, kroz Safari - ne

Os je 10.13.6. FF je zadnji najzadnji. Ali, koliko se sjećam, trebalo je proklikati te certifikate kroz ff ručno. Po njihovim uputama s weba
23.01.2020 | 22:12
Pitao sam odvjetnika koji je specijalist za pitanja iz digitalne domene je li ovo spor koji bi se dobio protiv države, znači možemo li tužiti državu njoj samoj, tj. Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, jer državna administracija uvjetuje digitalne potpise tako da budu izrađeni samo na platformi tvrtke Microsoft?

Rekao bih da se radi o digitalnoj diskriminaciji i pogodovanju i on se složio - rekao mi je da bi to bilo sasvim osnovano i da bi neka Linux udruga ili Apple takvu tužbu dobio.

No, možda uopće ne treba povlačiti tužbu, vjerojatno je dovoljno uputiti prijavu na Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja i da oni malo bocnu na pravom mjestu jer stvar je definitivno kriva i država se mora pobrinuti da takve stvari rade svim građanima bez uvjetovanja da se plaća reket Microsoftu.

www.aztn.hr
23.01.2020 | 22:41
Ma, na žalost, ni na Windowsima to više ne radi, nego što radi.
03.11.2020 | 18:34
Da malo bumpam temu. Je li netko probao ima li promjena na zadnjim verzijama OS-a i Firefoxa?
S obzirom da sam još uvijek na 10.13, nisam siguran postoji li neka kID verzija Middlewarea za noviji OS (10.14 ili 10.15) s kojom je možda profunkcioniralo digitalno potpisivanje kroz browser (potpisivanje PDF dokumenata kroz Adobe Reader radi i ovako).
03.11.2020 | 19:04
eOI, na win7, radi kako spada. Bar za što mi treba.. U početku je bilo nekih mušica
06.11.2020 | 12:52
Zahtjev za izradu putovnice sam napravio u prvom mjesecu preko Win 10/Parallels 15. Prije nekoliko dana sam instalirao novi eID client za mac i maloprije provjerio na firefoxu. Mogu protvrditi kako sam se uspio ući u e-građane koristeći Manhatan card reader i konfiguraciju kako je prikazana na slici. Prema uputamo koje sam imao za instalaciju, u Firefoxu se trebalo potvrditi securiti device. Iako sam kopirao, a kasnije i ručnu upisao putanju uvijek sam dobio odgovor Unable to load. Nakon toga sam jednostavno probao nekoliko puta i svaki puta uspio ući koristeći sigurnosun razinu 4 što znači pristup MUP-u i e-putovnici.


Konfiguracija.jpg
06.11.2020 | 13:03
egraaniprijava1.jpg


egraaniprijava2.jpg


egraaniprijava3.jpg
06.11.2020 | 16:47
Ma, to je radilo i prije 2 godine. Ono što na Macu ne radi je POTPISIVANJE i to KROZ BROWSER. Prijava na NIAS radi bez problema, a radi i potpisivanje PDF dokumenata kroz Adobe Reader. Međutim, kad se ispuni npr. zahtjev za izdavanje putovnice, na samom kraju ga treba kroz browser i potpisati. E, to na Macu ne radi.
06.11.2020 | 17:34
Pozdrav, uf dakle - ja sam tu (screenshot). Uzaludno sam kupila čitač očito. Samo potvrda pliz, čak i ako uspijem ući na e-građani neće raditi potpisivanje?
Prilozi:
06.11.2020 | 18:03
Ti si zapela na prvom koraku - identifikaciji.

1. Skini i instaliraj eOI middleware za Mac, odavde
eid.hr/hr/eoi/clanak/programski-paket-eid-middleware

2. Nakon što si instalirala, provjeri radi li s Macom čitač kojeg si kupila. Otvori eID aplikaciju, uštekaj čitač i u njega e osobnu iskaznicu, čipom unutra i prema gore. Ako ti se pojave podaci s eOI, onda radi

3. Ako već nisi, moraš prije prve uporabe aktivirati eOI, slijedi upute koje si dobila s eOI, treba ti i omotnica s inciijalnim kodovima.

4. Kroz Safari ne može nikako ništa. Trebaš FireFox (ili Chrome, što ne savjetujem, jer je Chrome zlonamjeran program). U FireFoxu trebaš prvi puta ručno učitati sigurnosni modul za svoju eOI. Prenosim upute s eOI.hr:
Molimo vas da se prijavite na sustav preko Firefox preglednika. Prije korištenja potrebno je učitati PKCS 11 modul:

Odaberite postavke pretraživača
U polju Security & Privacy pri dnu odaberite Security Devices
Odaberite opciju Load te u polje module filename unesite putanju: /usr/local/lib/pkcs11/libEidPkcs11.dylib
Pritisnite OK i pokušajte se prijaviti


5. Nakon svega toga moći ćeš se prijaviti u NIAS, s razinom 4 (dakle neće ti na pokušaj prijave doći onakav prozor kakav si screenshotala), nego će te pitati da uneseš svoj identifikacijski PIN (prilikom aktivacije eID kartice morat ćeš unijeti dva PIN-a - identifikacijski i potpisni).

Kad si prijavljena u NIAS, možeš svašta nešto, ali npr. konkretno potpisati zahtjev za novu putovnicu ili vozačku dozvolu - ne. Ne još. Dopisujem se sa stručnjacima iz AKD na tu temu, odgovor im je još uvijek da se na podršci za Mac radi, ali još nije dostupna.

Ako ti je potrebno potpisivati kroz FireFox, besplatno (ali komplicirano) rješenje je:

1. besplatni VirtualBox
2. besplatni Linux Ubuntu (što će ti potrošiti 15-ak GB diska za virrtualni Ubuntu disk)
3. opet instalirati middleware, opet podesiti FireFox, u podešenjima od VirtualBoxa za Ubuntu virtualku naklikati da preuzme USB čitač kartice i karticu u njemu kad je aktivan i kad je uštekaš u Mac
4. poslove koji zahtijevaju digitalno potpisivanje odraditi u Ubuntu virtualki.

Ako pak imaš windows kantu ili plastišu, onda odradi to na njemu, ako uspiješ. Jer na Windowsima to nekad radi, nekad ne. Stari, dobro poznati tzv. Redmondski haiku:

Yesterday it worked
Today it does not
Windows is like that

Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 40 minuta
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO