Zimske gume i dušik
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Zimske gume i dušik

27.12.2014 | 08:57
Kod mene to jako ovisi o gumi i temperaturi. Naime zadnje Danlop su mi trajale 2 zime, ali to je osim puno kilometara uzrokovala i zadnja vruća zima. Ako je vani više od 9 ºC onda se zimske troše nemilice i niko nije mogao proć s njima 20 000. A ljetne su isto bile Danlop i istrošile su se za dva ljeta. Tako da me sad čekaju dva seta za redom.
Šta se tlaka u gumama tiče, ovaj zadnji žmigo mi je stavio 2,4 bara, meni se čini to malo previše jer su tvrde. Moram to malo smanjiti.
27.12.2014 | 10:01
Da, mnogi mi kažu kako je mijenjati gume svakih 20tkm "pretjerano". No, svi se oni slažu sa mnom kako su mekane gume puno bolje za sigurnost od onih tvrđih. I svi se slažu kako te mekane gume gube svoju mekoću i kako imaju očito i osjetno lošije prijanjanje, osobito kad je cesta mokra, kad prođu tih prvih 20tkm (neke čak i prije). Ali, kao, nema to veze, jer još ima šare i gume prolaze tehnički.
Vozim Ford Galaxy, uobičajene putne brzine i stil vožnje više nisu ni blizu tako agresivni kao prije 5-6 godina, ali i dalje itekako primjećujem da se gume osjetno lošije ponašaju na lateralno proklizavanje kad prođu tih prvih 20-ak tisuća.
Naglašavam da *uvijek* kupujem ekstra-mekane gume koje su redovito bitno jeftinije (nekad i više nego duplo) od onih tvrđih. Ne zanimaju me gume koje se reklamiraju kao "extra-durable" ili "energy conserving" ili nešto tome slično. Isključivo "high friction".
27.12.2014 | 10:45
Koje su to extra mekane jeftinije od drugih? Meni uvjek otmu hrpu para i nikako da dobijem jeftinije.
27.12.2014 | 12:11
Ja sam već par godina na Toyo Proxes CF1 ljetnima i Toyo SnowProx zimskima.
I jako sam zadovoljan. Zimskih sam vozio i boljih, ali uzmem li u obzir cijenu/dobiveno, ove su optimalne.
A cijena je 30-50% niža od drugih koje mi nude (trenutno koristim dimenziju 215/65/16), a s kojima bi bio zadovoljan (Bridgestone, Continental, Nokian)
27.12.2014 | 13:27
stefanjos kaže:
original opruge nemogu sada provjeriti, ali budem cim prije(zapakirane su u ormaru) a opruge koje sam stavljao su od eibacha, a te iste vw stavlja u aute kada se trazi spustanje. ugl, ja sam isao do vw, pitao koje stavljaju, dali su mi ponudu, 1900kn, uzeo sam tu ponudu, nasao ljude u zagrebu koji to prodaju, i kupio ih za 1500kn. istu stvar. kasnije sam isao ugraditi kod khm majstora.

Znači aftermarket spuštanje Po pravilima si trebao mijenjati i amortizere, no dobro tvoj auto pa znaš valjda što radiš.
Usput, ako se misliš baviti tuningom auta onda je redoslijed zahvata ako nemaš love za sve odjednom otprilike:
kočnice > ovjes > povećanje snage motora > optički stajling

stefanjos kaže:
selene sam poprilicno siguran da imam iste od gtia, jer su gti i tdi slicni po pitanju nekih karoserijskih slicnosti, znam sa sigurnoscu da su kocnice od tdi i gtia iste, dok su na tsi modelima drukcije. tako da vucem analogiju da su i seleni isti...

Kako sam napisao, samo GTI i Cupra imaju tvornički ugrađene silikonske selene, ostali ne.

stefanjos kaže:
a ovo s niskoprofilnom imas pravo. to sam citao na forumima prije. sad moguce je da su i ti majstori ovih 0.1, 0.2 bara mislili samo na niskoprofilnu gumu, ali tada su poprilicno uvjereno rekli za oba seta, a isto su mi rekli i drugi. tako da sam se vodio time. kako god, ako stavim na tvornicko preporuceno, guma mi je odokativno ispumpana, ako nadomjestim tih 0.2 bara izgleda ok, a i pod volanom je ok, inace nije. ...

Izgled gume (odokativno ispunpana/odokativno dobro napunpana) i osjećaj na volanu (lakše ga okrećem/teže ga okrećem) nemaju veze s time kako guma doista drži cestu no to lako možeš provjeriti. Nađi negdje dugački i široki zavoj i u isti ulazi sa različito napunpanim gumama i prati pri tome ulaznu i izlaznu brzinu iz zavoja.. osjetiti ćeš trenutak kada ti gume počinu puštati. Ofkors, ako ti je bitan samo izgled auta, zanemari napisano

tino1 kaže:
Koje su to extra mekane jeftinije od drugih? Meni uvjek otmu hrpu para i nikako da dobijem jeftinije.

Ne znam koje @smayoo gume smatra mekšima, no iz osobnog iskustva recimo Dunlop SP Sport spadaju u mekše (imao sam seriju 6000, sad je aktualna serija 7000) i mogu potvrditi da ta guma nakon 20k km više ne drži cestu kad je mokro ili kad je malo hladniji asfalt iako ima još par milimetara do oznake istrošenosti i zbog lošeg iskustva (izvrtio sam se na cesti u tjedan dana tri puta i vidljivo dužeg zaustavnog puta) i ja mijenjam gume svakih 20-23 k km jer mi je jeftinije dati par tisuća kuna za set novih guma od popravljanja limarije ili ne daj bože da nekoga pregazim jer guma lošije koći. Srednje tvrde ili meke bi bile recimo Fulda Soprtcontrol (jako dobra za kišu) dok su tvrde više manje sve "run flat" gume.. naravno, sve napisano se odnosi na nisko profilne gume i na neku srednju cijenu guma.
Što se tiče zimskih guma tu mi je Nokian broj jedan iako mi zadnjih godina više i nema smisla kupovati te gume jer u ZG snijega gotovo i da nema, a onih par dana kad i zapada dok ga ne očiste je dobra svaka zimska guma i pamet u glavi
27.12.2014 | 15:31
Šta je sa obnovljenim gumama? Dolazi li to u obzir?
27.12.2014 | 15:45
tino1 kaže:
Šta je sa obnovljenim gumama? Dolazi li to u obzir?

Pa koliko tvoje gume koštaju da bi ih obnavljao? Na koji auto bi to stavio?

Protektura ide valjda samo na kamionske gume. Zar se i na auto gume može nova gazna površina staviti?
27.12.2014 | 16:36
Ma svašta ljudi rade. Meni to nikako ne igra jer je ripna na gumi samo pola priče. I to manje važna polovica.
27.12.2014 | 17:09
Bertone kaže:
stefanjos kaže:
original opruge nemogu sada provjeriti, ali budem cim prije(zapakirane su u ormaru) a opruge koje sam stavljao su od eibacha, a te iste vw stavlja u aute kada se trazi spustanje. ugl, ja sam isao do vw, pitao koje stavljaju, dali su mi ponudu, 1900kn, uzeo sam tu ponudu, nasao ljude u zagrebu koji to prodaju, i kupio ih za 1500kn. istu stvar. kasnije sam isao ugraditi kod khm majstora.

Znači aftermarket spuštanje Po pravilima si trebao mijenjati i amortizere, no dobro tvoj auto pa znaš valjda što radiš.
Usput, ako se misliš baviti tuningom auta onda je redoslijed zahvata ako nemaš love za sve odjednom otprilike:
kočnice > ovjes > povećanje snage motora > optički stajling

stefanjos kaže:
selene sam poprilicno siguran da imam iste od gtia, jer su gti i tdi slicni po pitanju nekih karoserijskih slicnosti, znam sa sigurnoscu da su kocnice od tdi i gtia iste, dok su na tsi modelima drukcije. tako da vucem analogiju da su i seleni isti...

Kako sam napisao, samo GTI i Cupra imaju tvornički ugrađene silikonske selene, ostali ne.

stefanjos kaže:
a ovo s niskoprofilnom imas pravo. to sam citao na forumima prije. sad moguce je da su i ti majstori ovih 0.1, 0.2 bara mislili samo na niskoprofilnu gumu, ali tada su poprilicno uvjereno rekli za oba seta, a isto su mi rekli i drugi. tako da sam se vodio time. kako god, ako stavim na tvornicko preporuceno, guma mi je odokativno ispumpana, ako nadomjestim tih 0.2 bara izgleda ok, a i pod volanom je ok, inace nije. ...

Izgled gume (odokativno ispunpana/odokativno dobro napunpana) i osjećaj na volanu (lakše ga okrećem/teže ga okrećem) nemaju veze s time kako guma doista drži cestu no to lako možeš provjeriti. Nađi negdje dugački i široki zavoj i u isti ulazi sa različito napunpanim gumama i prati pri tome ulaznu i izlaznu brzinu iz zavoja.. osjetiti ćeš trenutak kada ti gume počinu puštati. Ofkors, ako ti je bitan samo izgled auta, zanemari napisano

tino1 kaže:

Ne znam koje @smayoo gume smatra mekšima, no iz osobnog iskustva recimo Dunlop SP Sport spadaju u mekše (imao sam seriju 6000, sad je aktualna serija 7000) i mogu potvrditi da ta guma nakon 20k km više ne drži cestu kad je mokro ili kad je malo hladniji asfalt iako ima još par milimetara do oznake istrošenosti i zbog lošeg iskustva (izvrtio sam se na cesti u tjedan dana tri puta i vidljivo dužeg zaustavnog puta) i ja mijenjam gume svakih 20-23 k km jer mi je jeftinije dati par tisuća kuna za set novih guma od popravljanja limarije ili ne daj bože da nekoga pregazim jer guma lošije koći. Srednje tvrde ili meke bi bile recimo Fulda Soprtcontrol (jako dobra za kišu) dok su tvrde više manje sve "run flat" gume.. naravno, sve napisano se odnosi na nisko profilne gume i na neku srednju cijenu guma.
Što se tiče zimskih guma tu mi je Nokian broj jedan iako mi zadnjih godina više i nema smisla kupovati te gume jer u ZG snijega gotovo i da nema, a onih par dana kad i zapada dok ga ne očiste je dobra svaka zimska guma i pamet u glavi

Ne s ovim oprugama, jer sam uzeo iste koje i VW ugrađuje kada ljudi traže spuštanje u salonu.Znači amortizer i opruga na mom autu su iste koje i oni nude. Samo sam ih drugamo ugrađivao. Ne tuniram auto ni u kojem slučaju, volim malo spušteni auto(malo bolje drži cestu, za put do istre ) i imam felge. Znači minimum minimuma da auto izgleda malo kako ja hoću. A kad bi tunirao, ne bi bio dizelaš
No naravno, kada bude bilo, uzimam i novi set amortizera i opruga ilitiga gewinde. A to kad bude...

Za selene ćemo onda vidjeti kako budu držale, dosta gledam okolo(u parkinzima) kad vidim spuštene pole(ima ih puno) i njihovi seleni su svi izmrvaljeni. No oni su spušteni rezanim oprugama i lošim gewindama. Tako da kod mene za sad nema straha, ali provjeravam ih često. Sigurnosti radi, na sljedećem servisu ču onda provjeriti pa ih 'nadograditi'. Hvala na upozorenju!

To cu morati onda provjeriti za zimskim, neznam dal sam razmazen zbog 215/40 na ljetnim, ali sa zimskim(185/60) nisam potpuno zadovoljan kao kad sam imao zimski(195/55), makar to ovisi i o kvaliteti gume. No po kiši mi zimske(185/60) plešu ako malo dam gasa, ako trznem volan(namjerno) onda sigurno zapleše. Po suhom sam zadovoljan. Ljetne su mi odlične po suhom, drže fenomenalno(bridgestone potenza), a po kiši su sranje. Al to je opće poznato i znao sam, ali djirevi do učke su zato sigurni
28.12.2014 | 00:51
Ja imam ljetni set Continental conti sport contact 3. Nakon skoro 50 000km( ljetne vožnje travanj-listopad) mijenjam ih iduće sezone makar još mogu jednu izdržat. Gume su stare 5 godina, i sigurno su na svojih 75% učinka, bar po osjećaju. Jest da je svaka bila 900kn, ali su se debelo isplatile. Mišljenja sam da netreba najbolje i naskuplje uzimat ako ne vozimo brze i skupe aute, al ipak obraćam pozornost kod kupovine, kako drže cestu na suho/mokro, kočenje, ekologija i buka. Pa eto, ove continentalke toplo preporučam, mada je već aktualno 5-to izdanje
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 37 minuta
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO