WWDC 2014-Očekivanja i nakon keynotea
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

WWDC 2014-Očekivanja i nakon keynotea

03.06.2014 | 15:21
@zdravec

imam folder sa tim stock aplikacijama kojeg nikad ne otvaram, sve jasno!
samo me ponekada zacudi pretjerana reakcija na nesto sto je eto mozda i nekome dobro, a ostaloj vecini nece bas puno smetati. potrpas to u taj nesretni folder kojeg stavis na zadnjem zaslonu i idemo dalje.
da se mogu brisati te aplikacije, ja bi ih prvi maknuo, ali sa druge strane mi je jasno da ih guraju jer je jedan veliki broj korisnika inertan, i ako vidi aplikaciju "biljeske" nece ici dalje od toga. jednostavno guraju svoje, kao sto na androidu google gura svoje i forsira neke G+ gluposti, integracije sa svime i svacime.

kod apple mi to nije toliko bolno.

a sto se zdravlje aplikacije tice, mislim da je bila potrebna ne toliko zbog same aplikacije koliko zbog standardizacije. ociti je trend da svi koji su u toj industriji na neki nacin spajaju svoje uredjaje i mobilne telefone, i puno tih informacija ima visi smisao ako su spojene. dok netko od jacih igraca ne predstavi okvih da ujedini sve te fragmentirane stvari u jedan kos, vladat ce kaos.

da sad ne duzim, osjetio sam taj problem fragmentacije nekoliko puta pa u nekoj zaseboj temi mozemo vise o tome.
isto vrijedi i za ovaj homekit ili kako se vec zove.

nego evo jedne dobre vijesti.
koliko vidim hrvatski je uveden u dictation jezike
link
03.06.2014 | 15:23
Meni stvarno ništa ne fali na trenutnoj verziji OSX-u da bi žalio što nisu nešto novo izmislili, a sve te neke male kozmetičke promjene dobro dođu za razbiti rutinu tako da jedva čekam novu verziju
03.06.2014 | 15:25
Istina, nadao sam se da se appovi poput stocks i newstand mogu maknuti barem ikonu, ne smeta mi da je negdje u pozadini ali da se ikona lako makne a ne da je turam u folder. haha
03.06.2014 | 15:33
Jedino nisam baš shvatio sve opcije, koje su omogućili developerima. Dal je tu stvarno toliko toga izmjenjeno na bolje?

Slažem se s Userom - developeri su ovoga puta odlično prošli na više fronti.

Jedna od najvažnijih je WebGL - usprkos najavama da će ga Apple bojkotirati kako bi zaštitio prodajne kanale appova, dogodilo se suprotno - uskočili su u vlak kojim već neko vrijeme uspješno upravlja Mozilla i u kojem se vozio Chrome. Za korisnike to znači nativni 3D u web browseru, bez potrebe za pluginovima. Chromeu to nije uspjelo sa NaCl platformom, ali čini se da Mozilli hoće. Way to go!

Što se Metala tiče, on je, nakon prakse direktnog programiranja grafičkih čipova koja je gotovo izumrla u proteklih 20 godina, pokazao da još nismo u potpunosti izgubili razum oslanjajući se isključivo na brzinu (u ovom slučaju grafičkih) procesora - implementiran je "pametniji" middleware koji eliminira (mjereno brzinom) 90% overheada između GPU-a i high-level koda. To je velika stvar i vjerojatno će dokazati u praksi da je takvo što moguće napraviti i sa svim drugim grafičkim middlewareima koje danas koristimo.

Dev studiji uglavnom nisu ti koji biraju middleware jer rijetko tko radi svoj engine. Middleware biraju oni koji rade engine. Unity je, kao primjer jednog od najzastupljenijih enginea, obavio testove i zaključio da nikad nisu imali jednostavniju tranziciju 3D APIja. To znači da će je moći napraviti i svi ostali - barem za Mac. Drugim platformama Apple je ovim potezom doista stvorio problem jer, ako se žele boriti u 3D areni, moraju napraviti isto (svoju verziju Metala) - i moraju to napraviti brzo. U međuvremenu će (primjerice) 3D igre na Androidu u odnosu na iOS izgledati kao PS1 u odnosu na PS4. Što će dovući dodatnu količinu "mobile-serious-gaming" publike na iOS uređaje.

O Swiftu imam, kao vjerojatno i većina developera, podijeljeno mišljenje. Nije bilo lako prilagoditi se na Obj-C, a već je postao povijest. Swift se, na papiru, čini odličnim. Apple je jučer održao obećanje i odmah nakon Keynotea objavio dokumentaciju - Swiftov manual na 650 stranica je dovoljan za pohvatati sve bitno. Odlično je napisan i preporučam ga svim potencijalnim developerima za pročitati što prije. S obzirom na, u ovom trenutku, skoro 0% iskustva sa Swiftom, mogu komentirati samo opći dojam - a dojam je da su spojili najbolje od Obj-C (u koji je već štošta bilo spojeno) sa idejom skriptualnog jezika. Onaj tko poznaje Obj-C, u Swiftu neće naići na puno nepoznanica - naići će samo na nove, jednostavnije načine za obaviti sve što je radio do sad. Playground je sjajna stvar i ne znam zabavlja li me više kao alat za edukaciju ili za produkciju.

Ima još gomila jednako dobrih "igračaka" ispod haube tako da mogu zaključiti da smo jučer dobili puno, puno više od novog skina OS-a.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 16 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, BigMac, Borisone, moragd, Riba, VanjusOS, Anonimci (691)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.17 Seconds

Provided by iJoomla SEO