Riješavanje problema multimedije na diskovima
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Riješavanje problema multimedije na diskovima

09.04.2014 | 19:41
Znači ovako, zanima me par stvari, čitao sam sve postove i članke o NAS-ovima ali mi nije jasno par stvari, a i htio bi pitati par rješenja koje biste mogli ponuditi. Situacija je sljedeća.

Kao što znate, ako su na MacOSX spojeni eksterni diskovi znanto uspori sistem kada sejvamo na unutarnji hard jer se eksterni diskovi stalno moraju paliti. Da bi izbjegao ovo, jednostavno eksterni diskovi ne bi smjeli biti ukopčani ali moraju stalno biti zbog streamanja na AppleTV.

Sada, može li NAS rješiti ovaj problem? Ili još bolje, kako već imam enclosed eksterne diskove, može li se spojiti na AppleAirport Extreme i preko njega iz findera(bez ikakvih setupova ni ništa) samo drag and drop sistemom vaditi posatke, zapisivati podatke kao da su spojeni na sam iMac. I naravno ima li gubitaka u brzini, ako da koliko?

I ako su diskovi(dobro valjda onda bi jedan trebao) spojeni na AAE, moće li streamati na apple tv kao prije s logikom da je imac i dalje upaljen(ioanko nikad ne gasim niti imam potrebe).

Ako tema smeta, molim vas uputite na neke likove da to pročitam opet.

Najvažnije mi je da izbjegnem paljenje diskova pri sejvanju slike s neta od par kb i takve gluposti. Znanto usporava rad, a za ništa. Hvala
09.04.2014 | 22:00
Što se NASa tiče to bi ti riješilo problem jer uređaji imaju hibernation kontrolu što znači da kada se mountaju unutar sustava biti ce aktivni stalno (barem meni jesu). tek nakon cca 20min ne aktivnosti idu u hibernaciju i to kada je Mac u sleepu.

Što se brzine tiče preko gigabitnog LANa nemoj očekivati nista vise od 100MB/110MB po sekundi. Ako te ta brzina od cca 5-6Gb/min zadovoljava onda možeš razmišljati o NASu. Imaj samo na umu da sve ovisi o nekoliko elementa od kojih su najbitniji sami diskovi, mrežna propusnost i eventualno RAID polje unutar NASa.

Što se pak spajanja na AAE tiče tu nemam iskustva pa neću ni komentirati.
09.04.2014 | 22:12
Ali preko NAS-a, znaci da funkcioniraju kao da su zicno spojeni? Ali bez onog delaya cekanja da se diskovi upale(valjda znas na koji bug mislim). Joj ovo mi je tako komplicirano, jesi ti Rusty u RIjeci? Ovo bi htio popricati s nekim tko zna uzivo :/
10.04.2014 | 06:22
svi folderi koji su na nasu se mountaju i dostupni su momentalno. dakle ako želiš pristupiti nekom folderu kako bi spremio nesto negdje, jednostavno odabereš mountani drive i nakon toga folder i to je to. Spin up diskova se nece izvoditi dok imas vezu prema i jednom mountanom folderu i naravno činjenici da je računalo budno.

osobno ja imam primjerice 4 foldera mountana stalno i radim s njima kao da su externoj diskovi (što u jednu ruku i jesu). Ako mi zatreba još jedan folder koji nije spojen, pozovem NAS i u sekundu imam spojen dodatni folder koji mi treba.

Konkretno da li ces ti pristupati tip folderima na NASu preko žice ili wifi je sporedna stvar jer je u biti to sam vrsta konekcije unutar istog LAN okruženja. Naravno ono što će varirati je brzina prijenosa. Ukoliko nemaš gigabitni wifi (802.11ac) onda ce brzina biti max 10MB/s, ali naravno imas slobodu kretanja.

Jesam u Rijeci sam.
10.04.2014 | 08:27
Zrtvovanje brzine ne dolazi u obzir. (neku granicu mogu podnijeti ali 10MB/s a-a.

Da samo riješe taj usrani bug ne bi ni imo problema ali me užasno to nervira ali najgore što usporava rad. Aj ako si za cugu neku ili ako ti se neda možemo i skype. Samo da u par min izrešetam pitanjima pa da vidim na čemu stojim. :/
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 9 sati
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • imjasminh: 399 - ispod toga stvarno nemogu...
  • imjasminh: Apple Watch Ultra 2, 49mm Titanium Blue/Black - 450 eur - bump
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP
  • MacSin: OS stari do X je bio cool
  • MacSin: na poslu su svi na win lenovo aliu kad dodem doma je melem za oci ali kad treba nesto upgarde napravit tad je vec probelm
  • MacSin: OS je i dalje miljama od ostalih no sto se tice hardware to je vec diskutabilno
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Maxxy, Riba, tino1, VanjusOS, zoranowsky, Anonimci (655)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.50 Seconds

Provided by iJoomla SEO