Odgovor Min.gospodarstva vezano za trajanje jamstv
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Odgovor Min.gospodarstva vezano za trajanje jamstv

20.11.2013 | 19:41
S obzirom da smo od 01.07. punopravna članica EU garancije bi nam trebale vrijediti 2 god.Međutim tgovci nam to nikako ne priznaju pa sam uputio e-mail sa upitom za objašnjenje zakona.
Dobio sam sljedeći odgovor:

Nastavno na Vaš upit vezan uz trajanje jamstva, očitujemo se kako slijedi.

Postoje dvije vrste rokova propisanih u Zakonu o obveznim odnosima („Narodne novine“, broj: 35/05., 41/08. i 125/11.) unutar kojih kupac može ostvarivati svoja prava u slučaju neispravnosti kupljene stvari, a to su rokovi za prava koja kupcu pripadaju s osnova jamstvenog (garancijskog) lista, te s osnova materijalnih nedostataka na proizvodu.

Prvi rokovi vezani su uz jamstvo za ispravnost prodane stvari (garanciju). Kao potvrda koja jamči ostvarenje prava iz garancije, izdaje se jamstveni (garancijski) list, kojeg najčešće izdaje proizvođač, a koji obvezuje na vrijeme na koje je dano (trajanje garancije je jedna od obveznih stavaka koja mora biti naznačena u garancijskom listu). Drugim riječima, u garancijskom listu se može naznačiti trajanje garancije u trajanju od 12 mjeseci, a može biti propisano i dulje trajanje, ovisno o odluci proizvođača (u Vašem primjeru, tvrtke Apple). Što se tiče odstupanja hrvatskog zakonodavstva od EU regulative, naglašavamo da europsko zakonodavstvo ne uređuje pretpostavke niti rokove pod kojima se garancija mora dati, već je ostavljeno zemljama članicama da postave određene zakonske okvire unutar kojih kupci mogu ostvarivati svoja prava iz garantnog lista, a kojih se proizvođači moraju držati, a što je učinjeno odredbama članaka 423. do 429. Zakona o obveznim odnosima.

S druge strane, članak 422. Zakona o obveznim odnosima također utvrđuje i rok od dvije godine, kao rok za ostvarivanje prava kupca u slučaju materijalnih nedostatka stvari, pod uvjetom da je kupac pravodobno obavijestio prodavatelja o postojanju navedenih nedostatka (točnije, u roku od dva mjeseca od trenutka od kada je kupac ustanovio da postoji kvar na proizvodu). Ti rokovi obvezuju trgovca od kojeg je proizvod kupljen (a ne proizvođača, kao u slučaju jamstva), njih se kupac ne može odreći niti ih trgovac može isključiti, a njihovo minimalno dvogodišnje trajanje propisano je i Direktivom 1999/44/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 25. svibnja 1999. o nekim aspektima prodaje robe široke potrošnje i popratnim jamstvima, s kojom je usklađen i važeći Zakon o obveznim odnosima. Bitno je napomenuti da pravo potrošača na pozivanje na odgovornost za materijalne nedostatke uvijek postoji, bez obzira na to da li je kupac uz proizvod dobio garantni list ili ne.

Slijedom navedenog, u slučaju kvara na proizvodu za koji posjedujete garancijski list, a koji se dogodio unutar garancijskog roka, ovlašteni ste tražiti da se proizvod popravi u ovlaštenom servisu naznačenom na garancijskom listu, ili da se isti zamijeni unutar navedenog roka. Međutim, ukoliko je garancijski rok kraći od roka za odgovornost za materijalne nedostatke (kao primjerice u slučaju tvrtke Apple, gdje je garancijski rok iznosi 12 mjeseci), u slučaju kvara na proizvodu nakon proteka tih 12 mjeseci, možete se pozivati na odgovornost za materijalne nedostatke prema trgovcu, te od njega tražiti popravak ili zamjenu neispravnog proizvoda pod uvjetima i u rokovima predviđenim Zakonom o obveznim odnosima.

S poštovanjem,

Anda Kostijal

Ministarstvo gospodarstva

Europski potrošački centar Hrvatska

ECC Croatia

cid: image001.png@01CE7973.17D3CEC0

Ulica grada Vukovara 78, Zagreb

tel: +385 1 6106936

fax: +385 1 6109150

mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
20.11.2013 | 20:06
Super. Sad možda možemo zaključit sve one teme u kojima smo raspravljali o ovome.

Ali sad će se opet neki genije javit da to ne vrijedi jer ne piše na komadu papira i nije pečatirano i nije ovjereno kod javnog bilježnika i nema dva svjedoka...
20.11.2013 | 21:44
Prebacijem poruku od korisnika JOHN:

####################

Mogao sam vam skratit muke sa svime, ovim linkom koji imam vec nekoliko mjeseci.
potrosac.mingorp.hr/hr/potrosac/clanak.php?id=12534

No ponavljam, to nije isto te su nužne mnoge predradnje, živci, vrijeme i novac da bio ishodio ono čemu smo raspravljali.

Da je u praksi provedivo što je u teoriji napisala dotična osoba u potpisu dopisa, onda bi i Apple dao jamstvo dvije godine ili bi prodavatelj dao dodatno osobno jedogodišnje jamstvo kako bi se upotpunilo to minimalno dvogodišnje jamstvo.

Kako bi svima život bio lakši, moje pitanje je bilo kad će u garancijskom roku Apple, Vip i T- mobile izdavati dvogodišnje jamstvo.

Prema mojim informacijama vjerojatno sa 1.1.2014

####################
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 6 sati
  • jura22: Nema mjesta za ekspanziju jer je tako Apple odlucio. Sigurno bi se mogla graficka ustekati ili vise njih. Mozda memorija i nema smisla.
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.49 Seconds

Provided by iJoomla SEO