Aktivni vs pasivni zvučnici
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Aktivni vs pasivni zvučnici

20.07.2013 | 13:23
Neki dan sam imao raspravu na nekom drugom forumu oko aktivnih i pasivnih zvučnika. Da skratim,čovjek koji je muzičar (dj) me hoće ubijediti da se te dvije stvari ne daju uspoređivati? Kupio si je neke aktivne zvučnike cca 300$ na kojima mixsa mjuzu. Kaže da je zvuk super i sigurno puno bolji nego na sistemu koji ja imam. Prije nekog vremena sam malo pratio audiofiliju i zakljućio sam da je to vreća bez dna. Sad imam neki solidan sustav koji me zadovoljava i ne želim vuše expirimentirati. Posjedujem Marantz cd-50 ,cambridge audio pojačalo i zvučnike monitor audio uz zadovoljavajuće kablove. Koliko sam isčitao forum,zaključio sam da na jabučnjaku ima dosta audiofila i ljudi s dobrom audio opremom,pa sam odlučio vas pitati za mišljenje oko pasivnih i aktivnih zvučnika i usporedbe istih.
20.07.2013 | 14:30
Pitanje si postavio (za audiofilsku publiku) općenito. Treba precizirati koji se zvučnici uspoređuju.
Aktivni zvučnici su dobri koliko i loši.
Dobro
1. konstruktor je napravio zvučnike i u njih ubacio pojačalo i to dve zajedno uštimao.
2. ne trebaš zvučničke kablove
3. ušteda prostora, a i vremena za "pripasivanje " ostatka sustava
Loše
1. osuđen si na kobinaciju pojačalo-zvučnik
2. nemaš gušta "pripasivanja"
3. kombinacija ti ne mora biti po guštu (audiofili pretjeruju, ali im dajem za pravo)

Kod pasivnoh zvučnika puno je veća sloboda odabira sustava.
1. pasivni zvučnik može biti laki ili teški teret za pojačalo
2. osjetljivos može biti veća ili manja
3. može biti jedno ili više stazni
Ovisi od toga bira se pojačalo, a tu ima lepeza kojoj nema kraja u karakeristikama i cijenama
To sve zajedno se povezuje kabelom (to je nauka za sebe).

To je gušt koji ti nitko ne može oduzeti.

Ako odeš i kupiš interkonekre za 50kn, tada je daljnja rasprava nepotrebna.
Obično se kaže da je 10% vrijednosti sustava u kabelu.
20.07.2013 | 15:59
Ako on misli da njegova aktiva za 300$ ultrasuper svira, mislim da ga ne treba uvjeravati u suprotno.
Neki čuju šta je bolji zvuk, neki ne.
20.07.2013 | 16:12
To je vec nauka ali osnova prilikom izbora zvucnika je za sta ce neko koristiti: Razglas,monitoring,kucno slusanje......
Vjeruj zvucnici ispod 500-800$ za ozbiljno bavljenje zvukom su smijesni.Sto se tice aktive i pasive i tu je ogromna razlika,za neke stvari su bolje aktivne dok za druge pasivne kutije.Vjerovao ili ne pravi tehnicari(tonski majstori) nakon zavrsenog posla(snimanje,mix...) materijal preslusavaju na tranzistoru jer postoji ogromno laganje na na kutijama.Meni se jedne prilike desilo da sam radio neku post produkciju u iznajmljenom studiju sa sa Alesis aktivnim kutijama i sve se cinilo da je ok jer lazu da valja ali kada sam pustio materijal na Numark NPM5 Active 5" i Yamaha HS80m nisam mogao vjerovati koliko je lose zvucalo.U ovom slucaju govorim o monitorima za studio. Rzglas bih preporucio Martin audio ili neki JBL npr vertec Line
20.07.2013 | 20:53
Kad ulovim vremena,budem skočio do njega s svojih par cd,pa da vidim,kakva je razlika i na čijoj strani.Nadam se da ima adekvatan prostor za slušanje,jer ako slušamo u kuhinji,onda se ne može dobiti prava slika zvuka.
20.07.2013 | 23:27
po meni, aktivni za komp i nesto sto ne treba stalno premjestat... a pasivni za sjest i uzivat u muzici ili filmovima.
21.07.2013 | 00:34
Ovdje govorimo o pravoj audio opremi u rasponu od 500$ do 5000$
  • HardcoreMAC
  • Posjetitelj
21.07.2013 | 08:47
Apsolutno se slažem s prethodnikom. $300?
Šala.

Mene zvučnici za lapić koštaju $990, a gdje audiolinija....
21.07.2013 | 11:52
meni su prednji veliki bili nekih 500 dollara kada sam ih uzeo. a po meni su moji medu najeftinijim , ali jako zadovoljan, na kompu imam harman kardonice, one soundsticks, za te novce ok ali ne dolaze ni blizu ovim pasivnim! i to je sasvim normalno
21.07.2013 | 12:23
saint kaže:

U ovom rasponu novaca si mislio na interkonemte i zvučničke kablove?
21.07.2013 | 12:33
zabac kaže:
saint kaže:

U ovom rasponu novaca si mislio na interkonemte i zvučničke kablove?

Rasprava je počela u rangu 300$, čemu sad to uspoređivati s nekim milijunskim sustavima?
21.07.2013 | 13:03
Cudno kako se ljudi hvataju nekih stvari,druga cifra koju sam naveo je vezana za razglasne kutije a ne monitore.Ne kontam sta tu nije jasno,momak je pitao koje su bolje a neveo da da je rasprava krenula sa nekim DJ-om koji se profesionalno bavi a ne amaterski. Cariblanco je naveo svoju opremu koja je sasvim pristojna za kucnu upotrebu ali je daleko i od pokusaja ozbiljnijeg zvuka. To je kao da neko poredi mikrofon Rode sa nekim Nojmanom ili Techniks gramofon sa Nakamichi-em,da ne spominjem studijsku opremu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 11 sati
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.
  • drlovric: Moj kolega koristi Cowork sa M5 Pro sa 64GB, i nema tih problema... Ocigledno ti je taj Air preslab za tu specificnu namjenu :/
  • ivan.ocd: Da, prema Claudeu trebao bi M5 Max… neki dan je bilo preko 90GB Rama koje je koristilo… pogledat ću ovo sto si napisao pa javim
  • accom: Activity monitor će ti pokazat CPU / GPU / memory usage. Pretpostavljam, da je naročito GPU pod plafonom, a možda i Memory...
  • accom: A što kaže Claude po tom pitanju?
  • ivan.ocd: Ekipa, molim vas za brzinski savjet: imam MBA s 16GB RAM-a i koristim Claude puno, osobito Cowork. Izgleda da mi tih 16GB nije dovoljno jer svako malo dobijem upozorenje o memoriji, a i grije se ko lud (M5). Trebam li prodati ovaj Mac i gledati neki Pro ili Max s vise memorije ili hlađenja ili ne? Hvala
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]
  • drlovric: Lijepo [link]
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.67 Seconds

Provided by iJoomla SEO