Pozdrav iz Lyona! :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz Lyona! :)

10.06.2013 | 00:56
Photo_9.jpg
10.06.2013 | 00:58
Photo_9-dd42a6f9de37d8e74f8e194234812e9c.jpg
10.06.2013 | 00:59

Photo_9-e33545129c717b7a6ef9e21dd43566b4.jpg
10.06.2013 | 01:01
Photo_9-00383bf8c98f8fc7b05b8021fa63ad16.jpg
10.06.2013 | 01:01
Photo_9-de254e04fcba6b53cabaf0a23a6da2be.jpg
10.06.2013 | 08:14
Photo_9-6df7cc969ec8822443434d921a4710c6.jpg
10.06.2013 | 08:17
Photo_9-fe361d0fc5a5ef523c817fd7b3214e7f.jpg
10.06.2013 | 23:56
Lijeeepoooooo!
11.06.2013 | 01:31
Zanimljiv je grad. Nema veličinu ni kozmopolitski duh Pariza, ali je zanimljiv. Dvije rijeke Rhone i Sonne teku jako usporedno, današnji centar grada je na tom jezičku terena između njih, do samog ušća. Taj dio zovu "Place q'ille" (skoro pa otok ). A stara rimska jezgra na brdu je nevjerojatno dobro očuvana.
Inače, taj antički dio priče je vrlo sličan Sisku - na ušću dvaju rijeka koje su koristili kao plovne puteve, vojna utvrda, kovnica novca...
11.06.2013 | 01:32
I prejak mi je onaj silos na nekadašnjem lučkom doku, s natpisom "gauche" i "droite" (lijevi i desni).
11.06.2013 | 01:38
bas sam se pitao sta si oznacio sa dvije strjelice. nisam dobro skuzio sa slika!
najs.

ljudi po cesti? jel to onako jako "mijesano" kao u parizu?
11.06.2013 | 01:40
"Miješano"? Misliš - ima li Arapa i Afrikanaca? Ima nešto, ali ne toliko kao u Parizu. Kako rekoh - nema kozmopolitski duh Pariza.
11.06.2013 | 22:12
Super Smayoo,
drago mi vidit da ljudi jos mogu putovat.
lipo se provedi
11.06.2013 | 23:09
Sve je to stvar prioriteta. Netko potroši na skijanje, netko na plazma TV, netko na fotoaparat, netko na novi Mac... No, ovo je službeno putovanje. Samo s malo ležernijim tempom. Bio sam isto tako i jesenas u Lyonu, ali sam od njega vidio samo hotel, firmu kamo sam išao, i obilaznicu.
12.06.2013 | 21:14
@smayoo
onda si bija ka tenisač, dodjes vidis aerodrom i hotel pa kuci
Ja cu sad skoro u Pariz.
Imas sta za preporucit neki dobar restoran i kakve su cijene apple u francuskoj?
13.06.2013 | 11:17
Nemam običaj zalaziti po dućanima (ikakvim) kad putujem. Više me zanimaju krajolici, ljudi, arhitektura.
Dobar restoran u Parizu? Ima ih dosta, naravno, a uglavnom su dosta skupi. Generalno, najbolje sam bio prošao u jednom kvartu koji je nekako malo manje zapažen među turistima (i inače, kad uđeš u neki lokal i skužiš da tamo gosti pretežno pričaju drugim jezicima, sva je prilika da će te odrati tamo - traži mjesta gdje su gosti pretežno Francuzi - naravno, ako govoriš francuski, jer na takvim mjestima obično nije lako sporazumjeti se na engleskom). Ne znam ti kako se zove taj kvart, ni da li ima neko posebno ime, ali otprilike ovako (ideš metroom i pješke, naravno - nitko normalan ne zalazi autom u Pariz, a dnevna karta za SVE vidove javnog prijevoza košta 9 EUR po osobi, za djecu besplatno):

odvezeš se metroom do Place de Trocadero (pogled na Eiffelov toranj)
po velikim stubama se spustiš pokraj one velike fontante prema parku
produžiš dalje prema Eiffelovom tornju
pređeš Seine
S druge strane Seine, kreni na lijevo i prati rijeku.
Kad malo odmakneš od Eiffelovog tornja (5-10 min hoda), na desno ima mreža manjih ulica i tu ima raznih lokala gdje se može nešto fino pojesti i popiti dobrog vina, a za ne preveliku cijenu. Lokal koji se zove "bistrot" nudi hladnu hranu (salate i baguettes), a "brasserie" nudi nešto termički obrađeno. Sve je to uvijek dosta tijesno, stolovi su mali i uglavnom prilagođeni za po dvoje ljudi, ali atmosfera je vrlo ugodna i hrana dobra (naravno, ako voliš francusku cuisine nouvelle - meni je jako draga!).

Ne znam kako putuješ u Pariz? Sam, u društvu, poslovno, obiteljski...? Imaš djece? Ideš li sa svojom dragom osobom? O tome ovisi što bi ti točno preporučio još. Ali evo nekih generalnih smjernica:

- NE preporučjem gubljenje vremena na čekanje reda kod Eiffelovog tornja. Toranj ko toranj. Popenješ se gore i vidiš ogroman grad kako se gubi u smogu, na sve strane

- NE preporučujem obilazak Notre Dame de Paris. Da nije V. Hugo pisao o njoj, a Verdi to uglazbio u operu, to bi bila samo jedna obična, velika, ali prilično ružnjikava i nedovršena crkvetina. Ako voliš sakralnu arhitekturu, onda posjeti baziliku Sacre Coeur na Montmartreu

- NE preporučujem posjet Versaillesu. Ogroman dvorac, s hrpom kiča (kič bio, kič ostao - to što je skup, ne čini ga manje kičem), stotine praznih sobetina s komercijalnim slikarijama svog vremena (sve neki slikarski T. Huljići 18. stoljeća), Dvorana ogledala i nijedan WC. Čekaš 45 minuta da parkiraš, pa 45 minuta da kupiš kartu, pa 45 minuta da dođeš na red za pišat (cijena pišanja nije uključena u cijenu karte ). I ogroman park sa stablima koje imaju krošnje izrezuckane u kocke. Fuj. Ako te već zanimaju dvorci i imaš auto, odvezi se radije pa pogledaj Fontainebleau

- svakako odi na Montmartre (možeš stubama, ali imaju i uspinjaču - korištenje ti je uključeno u onu spomenutu dnevnu kartu) i prošeći se do trga gdje slikari prodaju svoja djela - ima mnoštvo različitih stilova i vrlo malo kiča. To je apsolutno najljepši i najbolji suvenir koji si možeš ponijeti iz Pariza

- iza Le Louvrea (ako je "ispred" ono što gleda prema Seine), na manje od 5 minuta hoda ima jedan zatvoreni park koji se zove "Palais du Jardin". Oaza mira u srcu metropolisa. S ulice se ulazi kroz jedan prolaz u zgradi, dosta je teško skužiti. Pitaj po putu.

- večernja šetnja uz Seine. Možeš i gore, ulicom, ali možeš se i spustiti dolje, do rijeke, ima nešto kao riva, i tu se znaju skupljati ljudi iz svih ćoškova svijeta. Svašta se događa, sviraju, lupaju po bubnjevima, plešu...
13.06.2013 | 20:20
Latinska četvrt nije skupa za klopu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 27 minuta
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

abajo, Bertone, Ender, miomika, robee, Sarek, vicko, Anonimci (357)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO