Pozdrav iz Lyona! :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz Lyona! :)

10.06.2013 | 00:56
Photo_9.jpg
10.06.2013 | 00:58
Photo_9-dd42a6f9de37d8e74f8e194234812e9c.jpg
10.06.2013 | 00:59

Photo_9-e33545129c717b7a6ef9e21dd43566b4.jpg
10.06.2013 | 01:01
Photo_9-00383bf8c98f8fc7b05b8021fa63ad16.jpg
10.06.2013 | 01:01
Photo_9-de254e04fcba6b53cabaf0a23a6da2be.jpg
10.06.2013 | 08:14
Photo_9-6df7cc969ec8822443434d921a4710c6.jpg
10.06.2013 | 08:17
Photo_9-fe361d0fc5a5ef523c817fd7b3214e7f.jpg
10.06.2013 | 23:56
Lijeeepoooooo!
11.06.2013 | 01:31
Zanimljiv je grad. Nema veličinu ni kozmopolitski duh Pariza, ali je zanimljiv. Dvije rijeke Rhone i Sonne teku jako usporedno, današnji centar grada je na tom jezičku terena između njih, do samog ušća. Taj dio zovu "Place q'ille" (skoro pa otok ). A stara rimska jezgra na brdu je nevjerojatno dobro očuvana.
Inače, taj antički dio priče je vrlo sličan Sisku - na ušću dvaju rijeka koje su koristili kao plovne puteve, vojna utvrda, kovnica novca...
11.06.2013 | 01:32
I prejak mi je onaj silos na nekadašnjem lučkom doku, s natpisom "gauche" i "droite" (lijevi i desni).
11.06.2013 | 01:38
bas sam se pitao sta si oznacio sa dvije strjelice. nisam dobro skuzio sa slika!
najs.

ljudi po cesti? jel to onako jako "mijesano" kao u parizu?
11.06.2013 | 01:40
"Miješano"? Misliš - ima li Arapa i Afrikanaca? Ima nešto, ali ne toliko kao u Parizu. Kako rekoh - nema kozmopolitski duh Pariza.
11.06.2013 | 22:12
Super Smayoo,
drago mi vidit da ljudi jos mogu putovat.
lipo se provedi
11.06.2013 | 23:09
Sve je to stvar prioriteta. Netko potroši na skijanje, netko na plazma TV, netko na fotoaparat, netko na novi Mac... No, ovo je službeno putovanje. Samo s malo ležernijim tempom. Bio sam isto tako i jesenas u Lyonu, ali sam od njega vidio samo hotel, firmu kamo sam išao, i obilaznicu.
12.06.2013 | 21:14
@smayoo
onda si bija ka tenisač, dodjes vidis aerodrom i hotel pa kuci
Ja cu sad skoro u Pariz.
Imas sta za preporucit neki dobar restoran i kakve su cijene apple u francuskoj?
13.06.2013 | 11:17
Nemam običaj zalaziti po dućanima (ikakvim) kad putujem. Više me zanimaju krajolici, ljudi, arhitektura.
Dobar restoran u Parizu? Ima ih dosta, naravno, a uglavnom su dosta skupi. Generalno, najbolje sam bio prošao u jednom kvartu koji je nekako malo manje zapažen među turistima (i inače, kad uđeš u neki lokal i skužiš da tamo gosti pretežno pričaju drugim jezicima, sva je prilika da će te odrati tamo - traži mjesta gdje su gosti pretežno Francuzi - naravno, ako govoriš francuski, jer na takvim mjestima obično nije lako sporazumjeti se na engleskom). Ne znam ti kako se zove taj kvart, ni da li ima neko posebno ime, ali otprilike ovako (ideš metroom i pješke, naravno - nitko normalan ne zalazi autom u Pariz, a dnevna karta za SVE vidove javnog prijevoza košta 9 EUR po osobi, za djecu besplatno):

odvezeš se metroom do Place de Trocadero (pogled na Eiffelov toranj)
po velikim stubama se spustiš pokraj one velike fontante prema parku
produžiš dalje prema Eiffelovom tornju
pređeš Seine
S druge strane Seine, kreni na lijevo i prati rijeku.
Kad malo odmakneš od Eiffelovog tornja (5-10 min hoda), na desno ima mreža manjih ulica i tu ima raznih lokala gdje se može nešto fino pojesti i popiti dobrog vina, a za ne preveliku cijenu. Lokal koji se zove "bistrot" nudi hladnu hranu (salate i baguettes), a "brasserie" nudi nešto termički obrađeno. Sve je to uvijek dosta tijesno, stolovi su mali i uglavnom prilagođeni za po dvoje ljudi, ali atmosfera je vrlo ugodna i hrana dobra (naravno, ako voliš francusku cuisine nouvelle - meni je jako draga!).

Ne znam kako putuješ u Pariz? Sam, u društvu, poslovno, obiteljski...? Imaš djece? Ideš li sa svojom dragom osobom? O tome ovisi što bi ti točno preporučio još. Ali evo nekih generalnih smjernica:

- NE preporučjem gubljenje vremena na čekanje reda kod Eiffelovog tornja. Toranj ko toranj. Popenješ se gore i vidiš ogroman grad kako se gubi u smogu, na sve strane

- NE preporučujem obilazak Notre Dame de Paris. Da nije V. Hugo pisao o njoj, a Verdi to uglazbio u operu, to bi bila samo jedna obična, velika, ali prilično ružnjikava i nedovršena crkvetina. Ako voliš sakralnu arhitekturu, onda posjeti baziliku Sacre Coeur na Montmartreu

- NE preporučujem posjet Versaillesu. Ogroman dvorac, s hrpom kiča (kič bio, kič ostao - to što je skup, ne čini ga manje kičem), stotine praznih sobetina s komercijalnim slikarijama svog vremena (sve neki slikarski T. Huljići 18. stoljeća), Dvorana ogledala i nijedan WC. Čekaš 45 minuta da parkiraš, pa 45 minuta da kupiš kartu, pa 45 minuta da dođeš na red za pišat (cijena pišanja nije uključena u cijenu karte ). I ogroman park sa stablima koje imaju krošnje izrezuckane u kocke. Fuj. Ako te već zanimaju dvorci i imaš auto, odvezi se radije pa pogledaj Fontainebleau

- svakako odi na Montmartre (možeš stubama, ali imaju i uspinjaču - korištenje ti je uključeno u onu spomenutu dnevnu kartu) i prošeći se do trga gdje slikari prodaju svoja djela - ima mnoštvo različitih stilova i vrlo malo kiča. To je apsolutno najljepši i najbolji suvenir koji si možeš ponijeti iz Pariza

- iza Le Louvrea (ako je "ispred" ono što gleda prema Seine), na manje od 5 minuta hoda ima jedan zatvoreni park koji se zove "Palais du Jardin". Oaza mira u srcu metropolisa. S ulice se ulazi kroz jedan prolaz u zgradi, dosta je teško skužiti. Pitaj po putu.

- večernja šetnja uz Seine. Možeš i gore, ulicom, ali možeš se i spustiti dolje, do rijeke, ima nešto kao riva, i tu se znaju skupljati ljudi iz svih ćoškova svijeta. Svašta se događa, sviraju, lupaju po bubnjevima, plešu...
13.06.2013 | 20:20
Latinska četvrt nije skupa za klopu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 11 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.08 Seconds

Provided by iJoomla SEO