Molim pomoć
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Molim pomoć

05.06.2013 | 10:48
Poštovanje.
Vidim da se na ovom forumu nalaze ljudi koji rade za strane firme pa stoga postavljam ovo pitanje ovdje.
Pruža mi se mogućnost da se zaposlim za Mađarsku firmu koja se bavi turizmom preko interneta. Problem je taj što bih posao obavljao iz Hrvatske. Ne znam kako riješiti mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Ta firma ne bi otvarala podružnicu u Hrvatskoj. u HZZO-u koga god da dobijem ne znaju odgovor na pitanje.
Hvala.
05.06.2013 | 17:19
Mislim da ti je jedina 100% legalna opcija - da otvoriš uslužni obrt ili firmu i zaposliš samog sebe, mađarskom poslodavcu šalješ fakture kao firma i onda sebi rješavaš plaću, doprinose itd.

Druga je varijanta da vidiš kako to rade pomorci na strancima. Većina ih je (barem bila) ilegalno prijavljena kao da su nezaposleni, ali znam da su neki imali sve legalno i čisto. Priča je u principu slična - rade kao fizičke osobe za stranog poslodavca, a imaju boraviše u Hrvatskoj. Razlika je samo u tome što oni zbog svog posla putuju, a ti ne. Ali to nije bitno za ovu priču o doprinosima i porezu.
05.06.2013 | 18:40
To što kaže Smayoo, otvoriš obrt za savjetodavne usluge,( ili famozni d.o.o. za 10 kn ) i obavezna davanja ( mirovinsko, zdravstveno ) su ti oko 1.700 kn mjesečno + 90 kn za komoru ( ali to plaćaš svaka 3 mjeseca po 270 kn ). Jedanput godišnje platiš porez na obrt, koji zavisi od propisa u tvojoj jedinici lokalne samouprave ( meni je npr. 500 kn godišnje ).
Samo otvaranje obrta ( taksene markice, zdravstveni pregled, i razne sitnice ) su jednokratno oko 1.200 kn.
To je ono što nemožeš izbjeći, osim ako ne upadneš u neki program koji sufinancira država ( Branitelj, ratni invalid, mladi nezaposleni, i sl. )
Ostali troškovi su zavisni troškovi, u smislu tarifa za mobitel i internet, putni troškovi, pdv... ali to zavisi o tvom odabiru i poslovanju.
05.06.2013 | 21:46
Pomorci na strancima se prijave u najbližoj lučkoj kapetaniji, a uvijet za to je posjedovanje naše pomorske knjižice i položenih ispita i dobivenog breveta te liječničkog pregleda koji se mora raditi svake ili svake druge godine. Pored toga radna knjižica ide kapetaniji. Svaki put kad se ide na brod treba se odjaviti i svaki put nazad prijaviti u roku od 8 dana nakon povratka kući uz ispunjavanje odgovarajućeg obrasca i priloženih dokaza o boravku u inozemstvu.

Zdrastveno i mirovinsko se plaća ovisno o boravku na brodu u inozemstvu, a porezna prijava se radi na osnovu nesamostalnog rada, a njegovo plaćanje ovisi o broju dana provedenih na brodu i ako iznosi više od 183 dana u godini onda je pomorac oslobođen plaćanja poreza na dohodak.

Dakle, ukratko, ova varijanta baš i ne odgovara onima koji samo rade za stranu tvrtku, ali cijelu godinu borave u HR. Čitajući napise i forume uglavnom sam naišao na savijete kakav je dao smayoo, a to je da je najbolje otvoriti obrt ili firmu pa stranoj kompaniji fakturirati svoje usluge, a sve ostalo rješavati sam.
06.06.2013 | 06:09
Neki ljudi bi rekli da je bolje imati neovisno zivotno i zdravstveno osiguranje, kao i mirovinski fond, nego forsirati da sve to ide preko drzavnih aparata

Pogotovo ako je osoba bez dugogodisnjeg radnog staza i ako nije u radnom odnosu, pa da mu poslodavac te obveze podmiruje.
06.06.2013 | 10:51
Nije bitno da li je privatni ili državni, nego da li odgovorno gospodari tvojim novcem i da li je pošteno i etično vođen. I, kad se radi o zdravstvenom, da ne vode taj posao s predumišljajem da će najprije svaki zahtjev pokušati 10x odbiti prije nego ga odobre. U našem slučaju, svejedno ti je. Jer se državnima neodgovorno upravlja (tvojim novcem se financira tuđe potrebe danas, umjesto da se ulaže za tebe sutra), a privatni rade s nepoštenim namjerama.
07.06.2013 | 14:19
Poštovanje.
Hvala svima na odgovorima. Dakle najbolja varijanta je otvaranje obrta.
Ja sam mislio da Mađarska i Hrvatska imaju nekakvu suradnju u vezi toga. Nešto slično kako to imamo sa Slovenijom. Jer dosta Hrvata živi u Hrvatskoj a rade u Sloveniji za npr. Gorenje. Sumnjam da svi imaju obrte.
07.06.2013 | 14:40
To je druga stvar. Njihovo radno mjesto je u Sloveniji i oni u Sloveniji plaćaju sva davanja, a u Hrvatskoj su isti kao i oni što rade u Njemačkoj ili Australiji.
07.06.2013 | 15:37
Da, oni rade u Sloveniji.
Pa zar nebi mogao i ja na taj način srediti papire?
Radi tehnologije fizički nebih bio u Mađarskoj. Dali oni mogu platiti sva davanja za mene u Mađarskoj kao da radim tamo?
07.06.2013 | 16:36
Mogu naravno platiti davanja kao da radis tamo, ali onda si dio poreznog sustava Madjarske a ne Hrvatske.
07.06.2013 | 19:00
I moraš imati boravište (adresu privremenog nastanjenja u Mađarskoj) i radnu dozvolu
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 53 minuta
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi