Programiranje C jezik
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Programiranje C jezik

03.06.2013 | 15:35
Treba da prebrojimo objekte na slici u C jeziku, ako moze neko malo da pomogne oko algoritma..Ideja je da gledam koji su pikseli, kada stignem do crnog piksela on gleda svoje susede i ukoliko ih nema koji su crni to je jedan objekat..
Kako definisati taj pixel, trebaju mi if uslovi i for petlje. I prilogu je posatavljena slika. Konvertovanje u binarnu nije problem, znaci radim sa binarnom slikom.
Unapred hvala
zamka8bit.png
03.06.2013 | 17:53
Vjerojatno ne baš tako kako si napisao, nego kad naiđeš na crni piksel, onda se širiš oko njega dok ne naiđeš na sve bijele i onda je to jedan objekt.
Treba ti polje (dvodimenzionalno) u koje ćeš bilježiti piksele koji su prekontrolirani (da ne bi dvaput prebrojao isti objekt). Kreneš redom s neke strane (dvije for petlje, jedna za redove, druga za stupce), svaki bijeli piksel na koji naiđeš markiraš kao prekontroliran, a svaki koji je već markiran preskačeš. Kad naiđeš na crno, pozoveš funkciju, s koordinatama piksela i argumentom n=0 (prvi ulaz).
U toj funkciji onda
- piksel markiraš kao provjeren
- ako je n=0 od tog piksela ideš na svih 8 strana i svaki put pozoveš istu funkciju (rekurzivno) s koordinatama novog piksela, a n=1 do 8 (označava smjer u kojem si krenuo)
- ako je n>0 onda provjeriš da li je crno najprije. Ako je onda opet redom ideš na 7 strana (sve osim one odakle si došao) rekurzivno
- ako nije crno, onda (ako je n=0 povećaj brojač objekata (globalna varijabla)) i završi funkciju

Dakle, rekurzivna funkcija uvijek završava kad naiđe na bijelo, ali brojač objekata poveća samo kad se odpetlja natrag do nulte razine

I to ti je to.
03.06.2013 | 17:56
Saće doć StajpZg i bacit će na mene kletvu izopćenja iz programerske crkve jer sam koristio rekurziju, a to je big no-no.
03.06.2013 | 22:44
Ja bih samo u prvom prolazu pretvorio u bijelo crne pixele koji imaju crnog susjeda desno, dolje i dolje desno. Onda bih u drugom prolazu prebrojio crne pixele.

Zatim bih provjerio algoritam i eventualno proširio ovo gore za još koji pixel, ali tek nakon testiranja.
04.06.2013 | 00:00
Hvala na odgovoru u pravu ste..
Ovo sam radio u Matlabu i to nije problem odraditi..ovu sliku prebacujem na mikrokontroler i on ce brojati objekte, ali naravno sa kodom C jezika..pokusacu da odradim ovako kako ste mi rekli..
26.06.2013 | 10:02
IgorD kaže:
Ja bih samo u prvom prolazu pretvorio u bijelo crne pixele koji imaju crnog susjeda desno, dolje i dolje desno. Onda bih u drugom prolazu prebrojio crne pixele.

Zatim bih provjerio algoritam i eventualno proširio ovo gore za još koji pixel, ali tek nakon testiranja.

Nisam skužiio zašto bi crne piksele koji imaju crne susjede pretvarao u bijele? Da nisi mislio obratno?
26.06.2013 | 10:34
Te crne točke mogu na slici biti predstavljene sa dva, tri ili više crnih pixela koji se nalaze jedan uz drugi. Kad sve te nakupine crnih pixela svedeš na samo jedan onda ih je lako prebrojati.
26.06.2013 | 10:45
Aha, kužim. Da, to je isto ok pristup ako ćeš zauvijek ostati samo na tome da prebrojiš crne objekte. No obično za tim slijedi zahtjev da znaš koliko je koji velik, ili da prebrojiš samo one veće od <n> kvadratnih pixela, ili da odrediš srednju napučenost površine, ili tako nešto. Mislim - to prebrojavanje crnih objekata je temeljni algoritam videoanalitike. Obično tu onda slijedi analiza pomicanja, mjerenje brzine, detekcija odstupanja od većine (npr. svi se kreću odozgo prema dolje, samo jedan u suprotnom smjeru i sl.)...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 8 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Riba, skunic, Anonimci (680)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.02 Seconds

Provided by iJoomla SEO