Programiranje C jezik
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Programiranje C jezik

03.06.2013 | 15:35
Treba da prebrojimo objekte na slici u C jeziku, ako moze neko malo da pomogne oko algoritma..Ideja je da gledam koji su pikseli, kada stignem do crnog piksela on gleda svoje susede i ukoliko ih nema koji su crni to je jedan objekat..
Kako definisati taj pixel, trebaju mi if uslovi i for petlje. I prilogu je posatavljena slika. Konvertovanje u binarnu nije problem, znaci radim sa binarnom slikom.
Unapred hvala
zamka8bit.png
03.06.2013 | 17:53
Vjerojatno ne baš tako kako si napisao, nego kad naiđeš na crni piksel, onda se širiš oko njega dok ne naiđeš na sve bijele i onda je to jedan objekt.
Treba ti polje (dvodimenzionalno) u koje ćeš bilježiti piksele koji su prekontrolirani (da ne bi dvaput prebrojao isti objekt). Kreneš redom s neke strane (dvije for petlje, jedna za redove, druga za stupce), svaki bijeli piksel na koji naiđeš markiraš kao prekontroliran, a svaki koji je već markiran preskačeš. Kad naiđeš na crno, pozoveš funkciju, s koordinatama piksela i argumentom n=0 (prvi ulaz).
U toj funkciji onda
- piksel markiraš kao provjeren
- ako je n=0 od tog piksela ideš na svih 8 strana i svaki put pozoveš istu funkciju (rekurzivno) s koordinatama novog piksela, a n=1 do 8 (označava smjer u kojem si krenuo)
- ako je n>0 onda provjeriš da li je crno najprije. Ako je onda opet redom ideš na 7 strana (sve osim one odakle si došao) rekurzivno
- ako nije crno, onda (ako je n=0 povećaj brojač objekata (globalna varijabla)) i završi funkciju

Dakle, rekurzivna funkcija uvijek završava kad naiđe na bijelo, ali brojač objekata poveća samo kad se odpetlja natrag do nulte razine

I to ti je to.
03.06.2013 | 17:56
Saće doć StajpZg i bacit će na mene kletvu izopćenja iz programerske crkve jer sam koristio rekurziju, a to je big no-no.
03.06.2013 | 22:44
Ja bih samo u prvom prolazu pretvorio u bijelo crne pixele koji imaju crnog susjeda desno, dolje i dolje desno. Onda bih u drugom prolazu prebrojio crne pixele.

Zatim bih provjerio algoritam i eventualno proširio ovo gore za još koji pixel, ali tek nakon testiranja.
04.06.2013 | 00:00
Hvala na odgovoru u pravu ste..
Ovo sam radio u Matlabu i to nije problem odraditi..ovu sliku prebacujem na mikrokontroler i on ce brojati objekte, ali naravno sa kodom C jezika..pokusacu da odradim ovako kako ste mi rekli..
26.06.2013 | 10:02
IgorD kaže:
Ja bih samo u prvom prolazu pretvorio u bijelo crne pixele koji imaju crnog susjeda desno, dolje i dolje desno. Onda bih u drugom prolazu prebrojio crne pixele.

Zatim bih provjerio algoritam i eventualno proširio ovo gore za još koji pixel, ali tek nakon testiranja.

Nisam skužiio zašto bi crne piksele koji imaju crne susjede pretvarao u bijele? Da nisi mislio obratno?
26.06.2013 | 10:34
Te crne točke mogu na slici biti predstavljene sa dva, tri ili više crnih pixela koji se nalaze jedan uz drugi. Kad sve te nakupine crnih pixela svedeš na samo jedan onda ih je lako prebrojati.
26.06.2013 | 10:45
Aha, kužim. Da, to je isto ok pristup ako ćeš zauvijek ostati samo na tome da prebrojiš crne objekte. No obično za tim slijedi zahtjev da znaš koliko je koji velik, ili da prebrojiš samo one veće od <n> kvadratnih pixela, ili da odrediš srednju napučenost površine, ili tako nešto. Mislim - to prebrojavanje crnih objekata je temeljni algoritam videoanalitike. Obično tu onda slijedi analiza pomicanja, mjerenje brzine, detekcija odstupanja od većine (npr. svi se kreću odozgo prema dolje, samo jedan u suprotnom smjeru i sl.)...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Miro Spiro: sretan Uskrs
  • user: da bar je propao kao što su Microsoft i ostali predviđali, hvala što si pokrenuo najgori trend u techu Steve.
  • Yonkis: [link] Who’s in Apple’s top 10? Here’s the full list of the most influential people of all time
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]
  • Ender: vrlo moguce, ja video to na nasem sajtu 02. apr. sorry.
  • Yonkis: @ender članak je prekopiran odavdje [link] i po tome ispada da je 1.april šala.
  • Ender: AMD kupuje Intel: istorijski preokret koji menja čitavu x86 industriju [link]
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.64 Seconds

Provided by iJoomla SEO