MacOS 26, iOS26…
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacOS 26, iOS26…

15.09.2025 | 16:46
Evo, da pokrenem i ja nakon dugo vremena temu - ovo sam čekao s velikim nestrpljenjem - Nova generacija operativnih sustava iz Apple-a.

Svatko tko je instalirao, ako želi, može ovdje ostaviti utiske. Sve što je dobro i ono što nije. Kakvi su prvi dojmovi, ima li bugova i slično.
15.09.2025 | 16:54
Zasto si cekao s velikim nestrpljenjem? Donose li nesto da je must-have?
15.09.2025 | 17:27
Interesantan mi je sav taj hype oko "liquid glass" sučelja. Pomalo mi se vraća i onaj osjećaj kada je nakon MacOS 9 izašao MacOS X.

Veseli me i mogućnost "DJ mixa" u Music app. Veseli me i dosta inovacija vezanih uz AI.
15.09.2025 | 18:28
Ja prvo moram kupiti M4 Mini.
15.09.2025 | 18:35
Baš čekam da netko potvrdi za em-zabu da radi na iOS 26.
iPadOS 26 baš i ne izgleda pretjerano glass-y. Nema veze s onim najavljenim na dubdub-u.

Razlika je kao između najavljenog koncepta vozila i onoga što se na koncu otkotrlja na cestu. Drastična.

Tko zna, možda mi u EU ne smijemo imati previše stakla u UI da se ne porežemo.
15.09.2025 | 18:43
Krenuo mi update na MBA M1, ostali Macovi su "debelo" prestari. Nakon toga ide i na iPhone 14, te na Apple Watch SE2. Imam "pokućni" internet, živim u ruralnom području, stoga je i brzina interneta mizerna.
15.09.2025 | 19:15
iphone 13pro... lijepo izgleda taj glass effect, ali mi se subjektivno cini da nije vise fluidno kao prije... mozda treba da se "zakesira"

AI nemam jer je mob star
15.09.2025 | 22:21
Instalirat ću novi iOS i iPadOS jer na mobitelu i tabletu nemam ništa pametno, pa ako se i raspadne nešto, nema veze.

Što se tiče macOS-a, tu ću lijepo na Sekvoju 15.7 na produkcijskom stroju i doma, a onda na novi Tahoe tek za koji mjesec kada sve malo slegne i vidim što se sve lomi s novim fancy likvidnim igrarijama.
15.09.2025 | 22:24
Nema više LaunchPad-a .... sve moje grupe su nestale .....
15.09.2025 | 22:54
Novi iOS je, naravno, sporiji. Očekivao sam to, pa nisam nešto razočaran, a oni koji bi mi rekli "tko ti kriv kada imaš iPhone SE za siromašne" neka se suzdrže komentara!

Na najnovijem iPadu novi iPadOS radi dobro.

macOS Sequoia 15.7 za sada sve ok. Tahoe na čekanju...
16.09.2025 | 03:40
Radi sve lijepo i glatko, mislim na MBA M1 i iPhone 14. Ali Apple, Apple... Ah.

Neke stvari i sitnice na koje sam naviknut su se mijenjale, ili se mogu podesiti negdje drugdje. Vrijeme će pokazati.

Na prvu, onako na brzaka, što sam primjetio u Tahoe za Mac,

- Odmah po startu mi je automatski uključio "File Vault" - Neću, odmah sam to isključio.

- Safari - U rubnom stupcu se više ne može pomoću desne strelice "spustiti" popis linkova, već otvara novi izbornik. Tako da sad ne vidim sve razlistano.

- Music - Ne postoji više "Statusna traka", mislim ima opcija da se prikaže ili sakrije, ali nje nema. Tako da o broju albuma ili pjesama u medijateci možemo samo sanjati. Ili brojati ručno. Eh, Apple.

Ima toga sigurno još, pa ćemo s vremenom otkrivati prednosti i mane.
16.09.2025 | 06:01
Mala nadopuna,

iOS 26, na iPhone 14 NE RADI zvuk tipkovnice ni zvuk zaključavanja. Sve je podešeno kako treba, ali ne radi. Čak sam i resetirao uređaj.
16.09.2025 | 06:56
Nadogradio sam iPhone 15 Pro, iPad Pro i Watch Ultra. Nema vidljivih problema.

Puno mi je manja vizualna promjena nego sto sam ocekivao, sto nije nuzno lose.

Zadovoljan sam…

MBP sam ostavio da se instalira i otisao spavati. Na moru sam pa mi je spora konekcija, ali vidim da je zavrsio.

Testirat cemo nakon jutarnje kave
16.09.2025 | 08:01
Na MBP 2019 se zna desiti da ne prihvata password kod logiranja iako se unosi tacan password (pomoglo par restarta).

Kursor se jedva mice po login screen-u, skoro da je neupotrebljiv.

Kada sam u postavkama OS-a, ne mogu ih zatvoriti kombinacijom tipki Command+Q jednostavno ne reaguje (ne desava se svaki put).

Indikator svjetlosti display-a ne prikazuje kada je svjetlost postavljena na max.
16.09.2025 | 14:17
Token radi
16.09.2025 | 14:21
Adalbert kaže:
Token radi

Mislim, token od ezabe. Drugo nemam instalirano
16.09.2025 | 18:44
Zvukovi na iPhone mi nisu radili zbog isključene bočne tipke za isključiti/uključiti zvuk.

Znači iPhone 14, sve 5! Jako sam zadovoljan.
16.09.2025 | 22:38
Po meni, moje mišljenje, ne sviđa mi se novi izgled navigacije. Smanjili ekran samog navođenja jer su dodali buduća skretanja. Što mi znači skretanje lijevo za 200 metara u neku ulicu kad niti znam koliko je 200 m dok se vozim a definitivno ne znam kako se zove ulica. Bilo mi je bolje kad bi uzumirao mapu i pokazao mi gdje sam ja i kako se približava skretanje. Sad gornji dio ekrana je ta “pismena” navigacija a sama mapa je zbog toga smanjena.
I don’t like it.
I sat 9ka, i APP2 i iPadPro i iPhone 15, sve radi na 26ici u redu. Ima fora stvari ali mi se čini da su sve uvećali, kao da je za starce ))
17.09.2025 | 07:39
Ček, to je smanjeno i na CarPlayu? Jer mislim zašto bi netko gledao u mobitel dok vozi, valjda se navigacija uvijek gleda na velikom ekranu? A kada si pješke onda to nije baš neki bed jer se stvari odvijaju sporo.

Ok, valjda biciklistima to treba, to sam zaboravio...
17.09.2025 | 07:44
Nema svatko velike ekrane u automobilu.
17.09.2025 | 08:10
Riba kaže:
Nema svatko velike ekrane u automobilu.

To je pak samo ljudska lijenost, ništa drugo!

Generic Android koji podržava CarPlay platio sam 30 € na AliExpressu (meni u Alfi GT).

A model totalno custom s maskom za konkretni auto je 100 € (Honda Prelude od Ratka). Znači nema nikakvog opravdanja da netko nema normalnu navigaciju danas u autu (ako nije toliko star da ima samo 1-DIN slot), ali čak i tada postoje dobre solucije, npr. Android retrovizori s navigacijom.
17.09.2025 | 11:39
Ne znam cemu to, ja imam drzac za mobilni telefon kada mi treba navigacija, meni je to isto "normalna navigacija".
17.09.2025 | 11:43
Riba kaže:
Ne znam cemu to, ja imam drzac za mobilni telefon kada mi treba navigacija, meni je to isto "normalna navigacija".

Tebi je, nama nije. Pogotvo od kada imam wireless adapter. Isto u autu koji originalno nije dosao sa carplayom. Jako je elegantno rjesenje. Veci ekran, bolji UI za voznju automobilom. iPhone ili u dzepu ili u pretincu ili u torbi. Ma milina. I izgleda kul!
17.09.2025 | 12:06
Meni došao sa ugrađenim držačem za mobitel na centralnoj konzoli ... i nema ugrađenih ekrana u autu.... meni je to tako bolje ....
17.09.2025 | 13:14
stefanjos kaže:
Riba kaže:

Tebi je, nama nije. Pogotvo od kada imam wireless adapter. Isto u autu koji originalno nije dosao sa carplayom. Jako je elegantno rjesenje. Veci ekran, bolji UI za voznju automobilom. iPhone ili u dzepu ili u pretincu ili u torbi. Ma milina. I izgleda kul!

Zato vi nemate kazetar!
17.09.2025 | 13:47
Nikada to nisam koristio, izazov mi je nešto tražiti "uživo". Isto kao ni "automatik".
17.09.2025 | 16:42
Ja vozim sa dvije navigacije

Jedna na sredisnjem ekranu me vodi po ruti, a drugu imam na virtual display na max zoom, cisto da vidim naredne krivine koje mi dolaze

Mobitele ne kacam na nosace godinama ali vidim da puno ljudi to radi i dan danas...

Sta god koga veseli
17.09.2025 | 18:05
drpongrac23 kaže:
Nikada to nisam koristio, izazov mi je nešto tražiti "uživo". Isto kao ni "automatik".

Nerijetko je puno bolje gledati znakove nego se pouzdati u navigaciju. Ima jedan seoski put blizu mene gdje je velika tabla na kojoj pise "GOOGLE MAPS USERS - DO NOT USE THIS ROAD!"
17.09.2025 | 20:53
Instalirao sam macOS Tahoe 26.0 na Mac Studio M4 MAX, zbog malog govan*eta(little snitch) nije mi radio wifi te sam napravio update na iPad.
Makao sam little snitch I sad sve radi.
Pokušat ću sutra ponovo ga instalirat pa ćemo vidit!

Ostalo radi sve po PS-u.

Jedna stvar, nakon update-a što mi se nije svidjelo, primorao me na FileVault, što sam kasnije isključio.
Jel nekome isto bilo tako?

Na iPad update bez problema.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 14 minuta
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?