MacOS 26, iOS26…
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacOS 26, iOS26…

15.09.2025 | 16:46
Evo, da pokrenem i ja nakon dugo vremena temu - ovo sam čekao s velikim nestrpljenjem - Nova generacija operativnih sustava iz Apple-a.

Svatko tko je instalirao, ako želi, može ovdje ostaviti utiske. Sve što je dobro i ono što nije. Kakvi su prvi dojmovi, ima li bugova i slično.
15.09.2025 | 16:54
Zasto si cekao s velikim nestrpljenjem? Donose li nesto da je must-have?
15.09.2025 | 17:27
Interesantan mi je sav taj hype oko "liquid glass" sučelja. Pomalo mi se vraća i onaj osjećaj kada je nakon MacOS 9 izašao MacOS X.

Veseli me i mogućnost "DJ mixa" u Music app. Veseli me i dosta inovacija vezanih uz AI.
15.09.2025 | 18:28
Ja prvo moram kupiti M4 Mini.
15.09.2025 | 18:35
Baš čekam da netko potvrdi za em-zabu da radi na iOS 26.
iPadOS 26 baš i ne izgleda pretjerano glass-y. Nema veze s onim najavljenim na dubdub-u.

Razlika je kao između najavljenog koncepta vozila i onoga što se na koncu otkotrlja na cestu. Drastična.

Tko zna, možda mi u EU ne smijemo imati previše stakla u UI da se ne porežemo.
15.09.2025 | 18:43
Krenuo mi update na MBA M1, ostali Macovi su "debelo" prestari. Nakon toga ide i na iPhone 14, te na Apple Watch SE2. Imam "pokućni" internet, živim u ruralnom području, stoga je i brzina interneta mizerna.
15.09.2025 | 19:15
iphone 13pro... lijepo izgleda taj glass effect, ali mi se subjektivno cini da nije vise fluidno kao prije... mozda treba da se "zakesira"

AI nemam jer je mob star
15.09.2025 | 22:21
Instalirat ću novi iOS i iPadOS jer na mobitelu i tabletu nemam ništa pametno, pa ako se i raspadne nešto, nema veze.

Što se tiče macOS-a, tu ću lijepo na Sekvoju 15.7 na produkcijskom stroju i doma, a onda na novi Tahoe tek za koji mjesec kada sve malo slegne i vidim što se sve lomi s novim fancy likvidnim igrarijama.
15.09.2025 | 22:24
Nema više LaunchPad-a .... sve moje grupe su nestale .....
15.09.2025 | 22:54
Novi iOS je, naravno, sporiji. Očekivao sam to, pa nisam nešto razočaran, a oni koji bi mi rekli "tko ti kriv kada imaš iPhone SE za siromašne" neka se suzdrže komentara!

Na najnovijem iPadu novi iPadOS radi dobro.

macOS Sequoia 15.7 za sada sve ok. Tahoe na čekanju...
16.09.2025 | 03:40
Radi sve lijepo i glatko, mislim na MBA M1 i iPhone 14. Ali Apple, Apple... Ah.

Neke stvari i sitnice na koje sam naviknut su se mijenjale, ili se mogu podesiti negdje drugdje. Vrijeme će pokazati.

Na prvu, onako na brzaka, što sam primjetio u Tahoe za Mac,

- Odmah po startu mi je automatski uključio "File Vault" - Neću, odmah sam to isključio.

- Safari - U rubnom stupcu se više ne može pomoću desne strelice "spustiti" popis linkova, već otvara novi izbornik. Tako da sad ne vidim sve razlistano.

- Music - Ne postoji više "Statusna traka", mislim ima opcija da se prikaže ili sakrije, ali nje nema. Tako da o broju albuma ili pjesama u medijateci možemo samo sanjati. Ili brojati ručno. Eh, Apple.

Ima toga sigurno još, pa ćemo s vremenom otkrivati prednosti i mane.
16.09.2025 | 06:01
Mala nadopuna,

iOS 26, na iPhone 14 NE RADI zvuk tipkovnice ni zvuk zaključavanja. Sve je podešeno kako treba, ali ne radi. Čak sam i resetirao uređaj.
16.09.2025 | 06:56
Nadogradio sam iPhone 15 Pro, iPad Pro i Watch Ultra. Nema vidljivih problema.

Puno mi je manja vizualna promjena nego sto sam ocekivao, sto nije nuzno lose.

Zadovoljan sam…

MBP sam ostavio da se instalira i otisao spavati. Na moru sam pa mi je spora konekcija, ali vidim da je zavrsio.

Testirat cemo nakon jutarnje kave
16.09.2025 | 08:01
Na MBP 2019 se zna desiti da ne prihvata password kod logiranja iako se unosi tacan password (pomoglo par restarta).

Kursor se jedva mice po login screen-u, skoro da je neupotrebljiv.

Kada sam u postavkama OS-a, ne mogu ih zatvoriti kombinacijom tipki Command+Q jednostavno ne reaguje (ne desava se svaki put).

Indikator svjetlosti display-a ne prikazuje kada je svjetlost postavljena na max.
16.09.2025 | 14:17
Token radi
16.09.2025 | 14:21
Adalbert kaže:
Token radi

Mislim, token od ezabe. Drugo nemam instalirano
16.09.2025 | 18:44
Zvukovi na iPhone mi nisu radili zbog isključene bočne tipke za isključiti/uključiti zvuk.

Znači iPhone 14, sve 5! Jako sam zadovoljan.
16.09.2025 | 22:38
Po meni, moje mišljenje, ne sviđa mi se novi izgled navigacije. Smanjili ekran samog navođenja jer su dodali buduća skretanja. Što mi znači skretanje lijevo za 200 metara u neku ulicu kad niti znam koliko je 200 m dok se vozim a definitivno ne znam kako se zove ulica. Bilo mi je bolje kad bi uzumirao mapu i pokazao mi gdje sam ja i kako se približava skretanje. Sad gornji dio ekrana je ta “pismena” navigacija a sama mapa je zbog toga smanjena.
I don’t like it.
I sat 9ka, i APP2 i iPadPro i iPhone 15, sve radi na 26ici u redu. Ima fora stvari ali mi se čini da su sve uvećali, kao da je za starce ))
17.09.2025 | 07:39
Ček, to je smanjeno i na CarPlayu? Jer mislim zašto bi netko gledao u mobitel dok vozi, valjda se navigacija uvijek gleda na velikom ekranu? A kada si pješke onda to nije baš neki bed jer se stvari odvijaju sporo.

Ok, valjda biciklistima to treba, to sam zaboravio...
17.09.2025 | 07:44
Nema svatko velike ekrane u automobilu.
17.09.2025 | 08:10
Riba kaže:
Nema svatko velike ekrane u automobilu.

To je pak samo ljudska lijenost, ništa drugo!

Generic Android koji podržava CarPlay platio sam 30 € na AliExpressu (meni u Alfi GT).

A model totalno custom s maskom za konkretni auto je 100 € (Honda Prelude od Ratka). Znači nema nikakvog opravdanja da netko nema normalnu navigaciju danas u autu (ako nije toliko star da ima samo 1-DIN slot), ali čak i tada postoje dobre solucije, npr. Android retrovizori s navigacijom.
17.09.2025 | 11:39
Ne znam cemu to, ja imam drzac za mobilni telefon kada mi treba navigacija, meni je to isto "normalna navigacija".
17.09.2025 | 11:43
Riba kaže:
Ne znam cemu to, ja imam drzac za mobilni telefon kada mi treba navigacija, meni je to isto "normalna navigacija".

Tebi je, nama nije. Pogotvo od kada imam wireless adapter. Isto u autu koji originalno nije dosao sa carplayom. Jako je elegantno rjesenje. Veci ekran, bolji UI za voznju automobilom. iPhone ili u dzepu ili u pretincu ili u torbi. Ma milina. I izgleda kul!
17.09.2025 | 12:06
Meni došao sa ugrađenim držačem za mobitel na centralnoj konzoli ... i nema ugrađenih ekrana u autu.... meni je to tako bolje ....
17.09.2025 | 13:14
stefanjos kaže:
Riba kaže:

Tebi je, nama nije. Pogotvo od kada imam wireless adapter. Isto u autu koji originalno nije dosao sa carplayom. Jako je elegantno rjesenje. Veci ekran, bolji UI za voznju automobilom. iPhone ili u dzepu ili u pretincu ili u torbi. Ma milina. I izgleda kul!

Zato vi nemate kazetar!
17.09.2025 | 13:47
Nikada to nisam koristio, izazov mi je nešto tražiti "uživo". Isto kao ni "automatik".
17.09.2025 | 16:42
Ja vozim sa dvije navigacije

Jedna na sredisnjem ekranu me vodi po ruti, a drugu imam na virtual display na max zoom, cisto da vidim naredne krivine koje mi dolaze

Mobitele ne kacam na nosace godinama ali vidim da puno ljudi to radi i dan danas...

Sta god koga veseli
17.09.2025 | 18:05
drpongrac23 kaže:
Nikada to nisam koristio, izazov mi je nešto tražiti "uživo". Isto kao ni "automatik".

Nerijetko je puno bolje gledati znakove nego se pouzdati u navigaciju. Ima jedan seoski put blizu mene gdje je velika tabla na kojoj pise "GOOGLE MAPS USERS - DO NOT USE THIS ROAD!"
17.09.2025 | 20:53
Instalirao sam macOS Tahoe 26.0 na Mac Studio M4 MAX, zbog malog govan*eta(little snitch) nije mi radio wifi te sam napravio update na iPad.
Makao sam little snitch I sad sve radi.
Pokušat ću sutra ponovo ga instalirat pa ćemo vidit!

Ostalo radi sve po PS-u.

Jedna stvar, nakon update-a što mi se nije svidjelo, primorao me na FileVault, što sam kasnije isključio.
Jel nekome isto bilo tako?

Na iPad update bez problema.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 12 sati
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.12 Seconds