"Karma" u forumu - palac gore ili dole?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

"Karma" u forumu - palac gore ili dole?

31.05.2025 | 09:01
Mogu se takve političke teme i zaključati ali nema smisla brisati ih, šteta truda uloženog u sve analize i objašnjenja. A ako se većini to ne sviđa, nema više novih političkih tema i ove stare se zaključaju za nove komentare.
31.05.2025 | 09:56
Ne treba nikakva posebna anketa, imamo svi vidljivu statistiku čitanosti po svakoj od tema. Očito je da su upravo te kontroverzne teme - i najčitanije, i najaktivnije. Ako mene pitate, te su teme i indikator koliko smo stvarno kadri održavati komunikaciju na kulturnoj i civiliziranoj razini, a koliko tek volimo o sebi tako misliti.

Realno, ako blokiramo takve teme, aktivnost na Jabučnjaku će opasti za 90%. Ja se, kao moderator, možda i ne bih trebao buniti zbog toga, ali, realno, da nismo internetski forum, nego kvartovski kafić, tko bi od vas dolazio na kavu u kafić gdje vam zabranjuju pričati o određenim temama?
04.06.2025 | 09:52
Šta je ovo! Davore! Je si li ti normalan! Skinuo karmu! Vrati je odmah! Ne interesiraju me nikakve polemike i gluposti!

Edit: Koje sranje! Jebi se! Vraćaj Karmu!

Edit: Čuli Ankete, de ne serite, pa karma je najbolja anketa! Šta se imamo dopisivat, vrati karmu i gotovo!!!

Edit: Imam li ja pravo tužit Davora, ako sad kad Riba vrati moju karmu, ona bude nulirana?
04.06.2025 | 12:57
tino1 kaže:
Šta je ovo! Davore! Je si li ti normalan! Skinuo karmu! Vrati je odmah! Ne interesiraju me nikakve polemike i gluposti!

Samo se tebe čekalo
04.06.2025 | 13:15
dpasaric kaže:
Ideja s karmom je bila da potpuno novi korisnici, ali i oni koji rijetko svraćaju na forum, iz tog pokazatelja mogu saznati koliko je korisnik koji im je ponudio rješenje nekog problema suvisao, koliko ima dobru reputaciju i koliko se može pouzdati da je njegov savjet koristan. Tako se trebalo razlikovati one koji pomažu od onih koji su tek forumski trolovi ili neiskusni hvalisavci koji se prave važni, a savjeti su im površni ili čak potpuno krivi.

No, od kada su mnogi ovdje počeli gurati non-Apple teme u forumu, a pogotovo kada se otišlo u zonu politike, sustav s karmom se pretvorio u način kažnjavanja političkih neistomišljenika. Kako je opća ideja bila da ne želimo "pulitiku u ovu butigu", cijela ta situacija nije bila planirana. Ipak, tolerirali smo mnogo toga jer su korisnici to tražili, pa "ajde, pustimo da ljudi pišu ako ih to veseli".

Na kraju se pitanje karme na forumu pretvorilo u otvoreno prepucavanje i tabore. Ono što je prelilo čašu su situacije koje su čisto huligansko (da ne kažem nešto ružnije) ponašanje u kojem se korisnicima koji su nekome "stali na žulj" skidala karma bez ikakvog kriterija, potpuno "brijanje na suho" - čisto jer je netko nekome antipatičan. To je rušilo cijelu ideju tog sustava i pokazatelj karme je postao besmislen.

Možda se jednom vrati ako se forum ikada očisti od političkih tema, pa nestane te "zle krvi" koja je trovala odnose. Da ponovim ono što piše kod registracije na Jabučnjak:

"Jabučnjak je zamišljen kao ugodno mjesto razmjene informacija, savjeta i ideja o svim temama vezanim za Apple tehnologije."

Jao sranja! Vrati karmu! Odakle ti ideja da nas odgajaš? Nikome karma nije smetala. A nije nas karma razjedinila nego stajališta u temama. A prepucavanje ćeš spriječiti ako Dudek22 zaprijetiš da ćeš ih isključiti s foruma je s dva nika trolaju (prvenstveo po mojoj karemi). Tako da UKLJUČI karmu! I gotovo!
04.06.2025 | 13:20
@Gjuro

Nisam ni skonto. Da je tako bezobrazan?

@Davore

još nisi uključijo Karmu!!!!
04.06.2025 | 14:37
Netko jutros nije popio terapiju
04.06.2025 | 15:17
Bertone kaže:

S terapijom ili bez, najviše truda je uloženo u davanje karme Tinu. Ja ga potpuno razumijem
04.06.2025 | 17:26
Bertone kaže:

Da šta! Davore popi terapiju, fino ti čovjek kaže! I, normalno, vrati karmu!
04.06.2025 | 18:38
Ja bih Tinu poželio sretan rođendan sa uspješnicom Kamakamakamakamakamakamilijon

i da mu se sve želje ostvare! Sretan ti rođendan tino1!!11!!!
04.06.2025 | 20:32
Yonkis kaže:
Ja bih Tinu poželio sretan rođendan sa uspješnicom Kamakamakamakamakamakamilijon

i da mu se sve želje ostvare! Sretan ti rođendan tino1!!11!!!

Hvala. Super Musika.
05.06.2025 | 08:49
tino1 kaže:
dpasaric kaže:
Ideja s karmom je bila da potpuno novi korisnici, ali i oni koji rijetko svraćaju na forum, iz tog pokazatelja mogu saznati koliko je korisnik koji im je ponudio rješenje nekog problema suvisao, koliko ima dobru reputaciju i koliko se može pouzdati da je njegov savjet koristan. Tako se trebalo razlikovati one koji pomažu od onih koji su tek forumski trolovi ili neiskusni hvalisavci koji se prave važni, a savjeti su im površni ili čak potpuno krivi.

No, od kada su mnogi ovdje počeli gurati non-Apple teme u forumu, a pogotovo kada se otišlo u zonu politike, sustav s karmom se pretvorio u način kažnjavanja političkih neistomišljenika. Kako je opća ideja bila da ne želimo "pulitiku u ovu butigu", cijela ta situacija nije bila planirana. Ipak, tolerirali smo mnogo toga jer su korisnici to tražili, pa "ajde, pustimo da ljudi pišu ako ih to veseli".

Na kraju se pitanje karme na forumu pretvorilo u otvoreno prepucavanje i tabore. Ono što je prelilo čašu su situacije koje su čisto huligansko (da ne kažem nešto ružnije) ponašanje u kojem se korisnicima koji su nekome "stali na žulj" skidala karma bez ikakvog kriterija, potpuno "brijanje na suho" - čisto jer je netko nekome antipatičan. To je rušilo cijelu ideju tog sustava i pokazatelj karme je postao besmislen.

Možda se jednom vrati ako se forum ikada očisti od političkih tema, pa nestane te "zle krvi" koja je trovala odnose. Da ponovim ono što piše kod registracije na Jabučnjak:

"Jabučnjak je zamišljen kao ugodno mjesto razmjene informacija, savjeta i ideja o svim temama vezanim za Apple tehnologije."

Jao sranja! Vrati karmu! Odakle ti ideja da nas odgajaš? Nikome karma nije smetala. A nije nas karma razjedinila nego stajališta u temama. A prepucavanje ćeš spriječiti ako Dudek22 zaprijetiš da ćeš ih isključiti s foruma je s dva nika trolaju (prvenstveo po mojoj karemi). Tako da UKLJUČI karmu! I gotovo!

Dovoljno sam blagoslovljen u životu da poznam Tina i znam kako je ovaj njegov citat mogao izgledati uživo.

A kako nema karme, onda bi sada mogli realizirati onaj ljetni iParty koji stalno "evo ove ćemo godine"
05.06.2025 | 12:25
Bilježim se za ljetni iParty i predlažem da kao kriterij za prisustvo na partyju uvedemo minimalnu karmu koju član mora imati.
05.06.2025 | 14:24
smayoo kaže:
Bilježim se za ljetni iParty i predlažem da kao kriterij za prisustvo na partyju uvedemo minimalnu karmu koju član mora imati.

Bilježim se za ljetni iParty i podržavam prijedlog gospodina/druga Smayoo u potpunosti.
Pogotovo se čudom čudim da nije uključio karmu!!!
05.06.2025 | 14:31
Ja bih pocetak srpnja ili kraj kolovoza jer sam onda vrlo izgledno u Rijeci.

Sto se karme tice, plava koverta bi mogla pomoci!
05.06.2025 | 15:10
Riba kaže:
Ja bih pocetak srpnja ili kraj kolovoza jer sam onda vrlo izgledno u Rijeci.

Sto se karme tice, plava koverta bi mogla pomoci!

Kakva plava koverta? Šta kolišaš?
05.06.2025 | 23:06
tino1 kaže:

Ne mogu ja to. Ja sam samo moderator. Moj je posao da ovdje ljudi seru i pljuju po meni, a admini su gospodari života i smrti.
06.06.2025 | 05:28
smayoo kaže:
tino1 kaže:

Ne mogu ja to. Ja sam samo moderator. Moj je posao da ovdje ljudi seru i pljuju po meni, a admini su gospodari života i smrti.

@Riba? Uključi Karmu!!!!!
@Davore? Uključi Karmu!!!!
06.06.2025 | 07:48
Ma nema šanse Tino, pogledaj kakav je mir nastao kada su digitalni huligani ostali bez svog alata-inata, odjednom dobra vibra na forumu!
06.06.2025 | 08:56
Najvise bi se trebali buniti oni koji imaju troznamenkastu karmu, a ne ovi s pokojm, ali tko sam ja da sudim.
06.06.2025 | 10:46
dpasaric kaže:
Ma nema šanse Tino,...

Sam se ti inati, kad ti Alfa završi na klocnama, onda buš pitao: "Kako to, kako to?"
06.06.2025 | 11:13
Bertone kaže:
dpasaric kaže:
Ma nema šanse Tino,...

Sam se ti inati, kad ti Alfa završi na klocnama, onda buš pitao: "Kako to, kako to?"

Haha, MUP će znati gdje tražiti sumnjivce!
06.06.2025 | 12:43
Uff, koja buka oko tog instant dopamin momenta...

www.facebook.com/reel/696066289820412
06.06.2025 | 12:52
dpasaric kaže:
Ma nema šanse Tino, pogledaj kakav je mir nastao kada su digitalni huligani ostali bez svog alata-inata, odjednom dobra vibra na forumu!

A ovo je mir, po tebi? Baš gledam mir brate samo takav- harmonija ko kod bogatih za božić! Potrudit ćemo se da ti ne bide toliko dosadno. Unaprijed te opominjem, nemoj mi doć onda Tino vrijeđa i psuje jer bojim se da će toga, u ovom blaženom miru, biti obilatije.
Vrati karmu! Ne seri! Ja te nisam diro ni tebe ni tvoju karmu tako da me boli kurac ko je kome skidao i drkao po karmi. Ti dobro znaš da je to za mene udarac u jaja. Ako si mislio mene osobno udariti u jaja uspjelo ti je.

Ozbiljno ti kažem vrati karmu! Kad nisi ugasio karmu kad je Žabac s dva nika rušio karmu meni i još nekima. Kad nisi ugasio Zabca i Jura 22 jer znaš da su to jedan i drugi Dudekovi nikovi, što sad? Jesu li prijestupi protiv mene manje vrijedni nego protiv nekoga (koga god ste nagazili sad). Žašto?? Ovo je osobno!

Iskipat ću ti 10 kubika "nule" na ulaz od zgrade, ako neko nešto srao pokazat ću im od tebe potpisanu otpremnicu, pa se čupaj. Je li to osobno dovoljno? A zaboravio sam, posrat ću se na vrh gomile! A i popišat!

Vrti karmu! Odmah! Jebi se! To je moja imaovina i imam pravo na nju!
A ti Dudek nemoj da ti vidim komentar na ovome forumu.
06.06.2025 | 13:16
Puno drame oko ničega.
06.06.2025 | 14:41
tino1 kaže:
Iskipat ću ti 10 kubika "nule" na ulaz od zgrade,

Ti to o ovome?
06.06.2025 | 14:47
Tino, šlagirat će te.. ali jesam za karmu.. 10 god ovdje i ostanem bez siće. Nemam za macbook ali imao sam nešto karme.
Kamakamakamakamakamakamakamakamakamakamakamakamilijon
07.06.2025 | 17:42
Nekima je karma jedini uspjeh u zivotu.
07.06.2025 | 21:17
E, ajde malo ručna...
07.06.2025 | 22:11
smayoo kaže:
E, ajde malo ručna...

A jesi faca!
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 8 sati
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP
  • Borisone: Logika kaže da bi verzija trebala biti od godine u kojoj se izdaje. Ima smisla godina plus jedan jer u posljednjih nekoliko godina obećanja dolaze s bar nekoliko mjeseci odmaka (ili nikad).
  • Yonkis: iOS 26 u 2025? [link]
  • cariblanco: Riječani, hoće li Važ biti vaš ?
  • smayoo: @Yonkis, piši u forum, ovo će ti tu iscuriti
  • Yonkis: Članak je odličan.. dijelim ga okolo ostalim Appleovcima koji nikako da ovdje puste korjenje. :)
  • hal9000: @dpasaric: ako nekome i nije korisno, barem je zabavno i poučno.
  • Yonkis: Ne znam dal da otvaram temu, treba mi prijedlog neke app za skeniranje prostorije (sa namještajem) kako bih mogao lakše namjestiti prostoriju sa postojećim stanjem, neka LiDAR app?
  • dpasaric: Članak je "up", imate što za čitati, nadam se da će nekome biti korisno! :)
  • cariblanco: ok,ty za info
  • dpasaric: Ograničen je taj modul za ankete, imao sam isti problem, ali on nakon par dana zaboravi IP, pa se mogao dati drugi glas za one koji su imali više Macova.
  • dpasaric: Hvala, idem urediti tekst za zadnjim info, pa ide objava večeras! :)
  • dpasaric: Evo, imamo 1.000!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, temeljnik, Anonimci (356)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.25 Seconds