"Karma" u forumu - palac gore ili dole?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

"Karma" u forumu - palac gore ili dole?

31.05.2025 | 09:01
Mogu se takve političke teme i zaključati ali nema smisla brisati ih, šteta truda uloženog u sve analize i objašnjenja. A ako se većini to ne sviđa, nema više novih političkih tema i ove stare se zaključaju za nove komentare.
31.05.2025 | 09:56
Ne treba nikakva posebna anketa, imamo svi vidljivu statistiku čitanosti po svakoj od tema. Očito je da su upravo te kontroverzne teme - i najčitanije, i najaktivnije. Ako mene pitate, te su teme i indikator koliko smo stvarno kadri održavati komunikaciju na kulturnoj i civiliziranoj razini, a koliko tek volimo o sebi tako misliti.

Realno, ako blokiramo takve teme, aktivnost na Jabučnjaku će opasti za 90%. Ja se, kao moderator, možda i ne bih trebao buniti zbog toga, ali, realno, da nismo internetski forum, nego kvartovski kafić, tko bi od vas dolazio na kavu u kafić gdje vam zabranjuju pričati o određenim temama?
04.06.2025 | 09:52
Šta je ovo! Davore! Je si li ti normalan! Skinuo karmu! Vrati je odmah! Ne interesiraju me nikakve polemike i gluposti!

Edit: Koje sranje! Jebi se! Vraćaj Karmu!

Edit: Čuli Ankete, de ne serite, pa karma je najbolja anketa! Šta se imamo dopisivat, vrati karmu i gotovo!!!

Edit: Imam li ja pravo tužit Davora, ako sad kad Riba vrati moju karmu, ona bude nulirana?
04.06.2025 | 12:57
tino1 kaže:
Šta je ovo! Davore! Je si li ti normalan! Skinuo karmu! Vrati je odmah! Ne interesiraju me nikakve polemike i gluposti!

Samo se tebe čekalo
04.06.2025 | 13:15
dpasaric kaže:
Ideja s karmom je bila da potpuno novi korisnici, ali i oni koji rijetko svraćaju na forum, iz tog pokazatelja mogu saznati koliko je korisnik koji im je ponudio rješenje nekog problema suvisao, koliko ima dobru reputaciju i koliko se može pouzdati da je njegov savjet koristan. Tako se trebalo razlikovati one koji pomažu od onih koji su tek forumski trolovi ili neiskusni hvalisavci koji se prave važni, a savjeti su im površni ili čak potpuno krivi.

No, od kada su mnogi ovdje počeli gurati non-Apple teme u forumu, a pogotovo kada se otišlo u zonu politike, sustav s karmom se pretvorio u način kažnjavanja političkih neistomišljenika. Kako je opća ideja bila da ne želimo "pulitiku u ovu butigu", cijela ta situacija nije bila planirana. Ipak, tolerirali smo mnogo toga jer su korisnici to tražili, pa "ajde, pustimo da ljudi pišu ako ih to veseli".

Na kraju se pitanje karme na forumu pretvorilo u otvoreno prepucavanje i tabore. Ono što je prelilo čašu su situacije koje su čisto huligansko (da ne kažem nešto ružnije) ponašanje u kojem se korisnicima koji su nekome "stali na žulj" skidala karma bez ikakvog kriterija, potpuno "brijanje na suho" - čisto jer je netko nekome antipatičan. To je rušilo cijelu ideju tog sustava i pokazatelj karme je postao besmislen.

Možda se jednom vrati ako se forum ikada očisti od političkih tema, pa nestane te "zle krvi" koja je trovala odnose. Da ponovim ono što piše kod registracije na Jabučnjak:

"Jabučnjak je zamišljen kao ugodno mjesto razmjene informacija, savjeta i ideja o svim temama vezanim za Apple tehnologije."

Jao sranja! Vrati karmu! Odakle ti ideja da nas odgajaš? Nikome karma nije smetala. A nije nas karma razjedinila nego stajališta u temama. A prepucavanje ćeš spriječiti ako Dudek22 zaprijetiš da ćeš ih isključiti s foruma je s dva nika trolaju (prvenstveo po mojoj karemi). Tako da UKLJUČI karmu! I gotovo!
04.06.2025 | 13:20
@Gjuro

Nisam ni skonto. Da je tako bezobrazan?

@Davore

još nisi uključijo Karmu!!!!
04.06.2025 | 14:37
Netko jutros nije popio terapiju
04.06.2025 | 15:17
Bertone kaže:

S terapijom ili bez, najviše truda je uloženo u davanje karme Tinu. Ja ga potpuno razumijem
04.06.2025 | 17:26
Bertone kaže:

Da šta! Davore popi terapiju, fino ti čovjek kaže! I, normalno, vrati karmu!
04.06.2025 | 18:38
Ja bih Tinu poželio sretan rođendan sa uspješnicom Kamakamakamakamakamakamilijon

i da mu se sve želje ostvare! Sretan ti rođendan tino1!!11!!!
04.06.2025 | 20:32
Yonkis kaže:
Ja bih Tinu poželio sretan rođendan sa uspješnicom Kamakamakamakamakamakamilijon

i da mu se sve želje ostvare! Sretan ti rođendan tino1!!11!!!

Hvala. Super Musika.
05.06.2025 | 08:49
tino1 kaže:
dpasaric kaže:
Ideja s karmom je bila da potpuno novi korisnici, ali i oni koji rijetko svraćaju na forum, iz tog pokazatelja mogu saznati koliko je korisnik koji im je ponudio rješenje nekog problema suvisao, koliko ima dobru reputaciju i koliko se može pouzdati da je njegov savjet koristan. Tako se trebalo razlikovati one koji pomažu od onih koji su tek forumski trolovi ili neiskusni hvalisavci koji se prave važni, a savjeti su im površni ili čak potpuno krivi.

No, od kada su mnogi ovdje počeli gurati non-Apple teme u forumu, a pogotovo kada se otišlo u zonu politike, sustav s karmom se pretvorio u način kažnjavanja političkih neistomišljenika. Kako je opća ideja bila da ne želimo "pulitiku u ovu butigu", cijela ta situacija nije bila planirana. Ipak, tolerirali smo mnogo toga jer su korisnici to tražili, pa "ajde, pustimo da ljudi pišu ako ih to veseli".

Na kraju se pitanje karme na forumu pretvorilo u otvoreno prepucavanje i tabore. Ono što je prelilo čašu su situacije koje su čisto huligansko (da ne kažem nešto ružnije) ponašanje u kojem se korisnicima koji su nekome "stali na žulj" skidala karma bez ikakvog kriterija, potpuno "brijanje na suho" - čisto jer je netko nekome antipatičan. To je rušilo cijelu ideju tog sustava i pokazatelj karme je postao besmislen.

Možda se jednom vrati ako se forum ikada očisti od političkih tema, pa nestane te "zle krvi" koja je trovala odnose. Da ponovim ono što piše kod registracije na Jabučnjak:

"Jabučnjak je zamišljen kao ugodno mjesto razmjene informacija, savjeta i ideja o svim temama vezanim za Apple tehnologije."

Jao sranja! Vrati karmu! Odakle ti ideja da nas odgajaš? Nikome karma nije smetala. A nije nas karma razjedinila nego stajališta u temama. A prepucavanje ćeš spriječiti ako Dudek22 zaprijetiš da ćeš ih isključiti s foruma je s dva nika trolaju (prvenstveo po mojoj karemi). Tako da UKLJUČI karmu! I gotovo!

Dovoljno sam blagoslovljen u životu da poznam Tina i znam kako je ovaj njegov citat mogao izgledati uživo.

A kako nema karme, onda bi sada mogli realizirati onaj ljetni iParty koji stalno "evo ove ćemo godine"
05.06.2025 | 12:25
Bilježim se za ljetni iParty i predlažem da kao kriterij za prisustvo na partyju uvedemo minimalnu karmu koju član mora imati.
05.06.2025 | 14:24
smayoo kaže:
Bilježim se za ljetni iParty i predlažem da kao kriterij za prisustvo na partyju uvedemo minimalnu karmu koju član mora imati.

Bilježim se za ljetni iParty i podržavam prijedlog gospodina/druga Smayoo u potpunosti.
Pogotovo se čudom čudim da nije uključio karmu!!!
05.06.2025 | 14:31
Ja bih pocetak srpnja ili kraj kolovoza jer sam onda vrlo izgledno u Rijeci.

Sto se karme tice, plava koverta bi mogla pomoci!
05.06.2025 | 15:10
Riba kaže:
Ja bih pocetak srpnja ili kraj kolovoza jer sam onda vrlo izgledno u Rijeci.

Sto se karme tice, plava koverta bi mogla pomoci!

Kakva plava koverta? Šta kolišaš?
05.06.2025 | 23:06
tino1 kaže:

Ne mogu ja to. Ja sam samo moderator. Moj je posao da ovdje ljudi seru i pljuju po meni, a admini su gospodari života i smrti.
06.06.2025 | 05:28
smayoo kaže:
tino1 kaže:

Ne mogu ja to. Ja sam samo moderator. Moj je posao da ovdje ljudi seru i pljuju po meni, a admini su gospodari života i smrti.

@Riba? Uključi Karmu!!!!!
@Davore? Uključi Karmu!!!!
06.06.2025 | 07:48
Ma nema šanse Tino, pogledaj kakav je mir nastao kada su digitalni huligani ostali bez svog alata-inata, odjednom dobra vibra na forumu!
06.06.2025 | 08:56
Najvise bi se trebali buniti oni koji imaju troznamenkastu karmu, a ne ovi s pokojm, ali tko sam ja da sudim.
06.06.2025 | 10:46
dpasaric kaže:
Ma nema šanse Tino,...

Sam se ti inati, kad ti Alfa završi na klocnama, onda buš pitao: "Kako to, kako to?"
06.06.2025 | 11:13
Bertone kaže:
dpasaric kaže:
Ma nema šanse Tino,...

Sam se ti inati, kad ti Alfa završi na klocnama, onda buš pitao: "Kako to, kako to?"

Haha, MUP će znati gdje tražiti sumnjivce!
06.06.2025 | 12:43
Uff, koja buka oko tog instant dopamin momenta...

www.facebook.com/reel/696066289820412
06.06.2025 | 12:52
dpasaric kaže:
Ma nema šanse Tino, pogledaj kakav je mir nastao kada su digitalni huligani ostali bez svog alata-inata, odjednom dobra vibra na forumu!

A ovo je mir, po tebi? Baš gledam mir brate samo takav- harmonija ko kod bogatih za božić! Potrudit ćemo se da ti ne bide toliko dosadno. Unaprijed te opominjem, nemoj mi doć onda Tino vrijeđa i psuje jer bojim se da će toga, u ovom blaženom miru, biti obilatije.
Vrati karmu! Ne seri! Ja te nisam diro ni tebe ni tvoju karmu tako da me boli kurac ko je kome skidao i drkao po karmi. Ti dobro znaš da je to za mene udarac u jaja. Ako si mislio mene osobno udariti u jaja uspjelo ti je.

Ozbiljno ti kažem vrati karmu! Kad nisi ugasio karmu kad je Žabac s dva nika rušio karmu meni i još nekima. Kad nisi ugasio Zabca i Jura 22 jer znaš da su to jedan i drugi Dudekovi nikovi, što sad? Jesu li prijestupi protiv mene manje vrijedni nego protiv nekoga (koga god ste nagazili sad). Žašto?? Ovo je osobno!

Iskipat ću ti 10 kubika "nule" na ulaz od zgrade, ako neko nešto srao pokazat ću im od tebe potpisanu otpremnicu, pa se čupaj. Je li to osobno dovoljno? A zaboravio sam, posrat ću se na vrh gomile! A i popišat!

Vrti karmu! Odmah! Jebi se! To je moja imaovina i imam pravo na nju!
A ti Dudek nemoj da ti vidim komentar na ovome forumu.
06.06.2025 | 13:16
Puno drame oko ničega.
06.06.2025 | 14:41
tino1 kaže:
Iskipat ću ti 10 kubika "nule" na ulaz od zgrade,

Ti to o ovome?
06.06.2025 | 14:47
Tino, šlagirat će te.. ali jesam za karmu.. 10 god ovdje i ostanem bez siće. Nemam za macbook ali imao sam nešto karme.
Kamakamakamakamakamakamakamakamakamakamakamakamilijon
07.06.2025 | 17:42
Nekima je karma jedini uspjeh u zivotu.
07.06.2025 | 21:17
E, ajde malo ručna...
07.06.2025 | 22:11
smayoo kaže:
E, ajde malo ručna...

A jesi faca!
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 dana, 16 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO