"Karma" u forumu - palac gore ili dole?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

"Karma" u forumu - palac gore ili dole?

31.05.2025 | 09:01
Mogu se takve političke teme i zaključati ali nema smisla brisati ih, šteta truda uloženog u sve analize i objašnjenja. A ako se većini to ne sviđa, nema više novih političkih tema i ove stare se zaključaju za nove komentare.
31.05.2025 | 09:56
Ne treba nikakva posebna anketa, imamo svi vidljivu statistiku čitanosti po svakoj od tema. Očito je da su upravo te kontroverzne teme - i najčitanije, i najaktivnije. Ako mene pitate, te su teme i indikator koliko smo stvarno kadri održavati komunikaciju na kulturnoj i civiliziranoj razini, a koliko tek volimo o sebi tako misliti.

Realno, ako blokiramo takve teme, aktivnost na Jabučnjaku će opasti za 90%. Ja se, kao moderator, možda i ne bih trebao buniti zbog toga, ali, realno, da nismo internetski forum, nego kvartovski kafić, tko bi od vas dolazio na kavu u kafić gdje vam zabranjuju pričati o određenim temama?
04.06.2025 | 09:52
Šta je ovo! Davore! Je si li ti normalan! Skinuo karmu! Vrati je odmah! Ne interesiraju me nikakve polemike i gluposti!

Edit: Koje sranje! Jebi se! Vraćaj Karmu!

Edit: Čuli Ankete, de ne serite, pa karma je najbolja anketa! Šta se imamo dopisivat, vrati karmu i gotovo!!!

Edit: Imam li ja pravo tužit Davora, ako sad kad Riba vrati moju karmu, ona bude nulirana?
04.06.2025 | 12:57
tino1 kaže:
Šta je ovo! Davore! Je si li ti normalan! Skinuo karmu! Vrati je odmah! Ne interesiraju me nikakve polemike i gluposti!

Samo se tebe čekalo
04.06.2025 | 13:15
dpasaric kaže:
Ideja s karmom je bila da potpuno novi korisnici, ali i oni koji rijetko svraćaju na forum, iz tog pokazatelja mogu saznati koliko je korisnik koji im je ponudio rješenje nekog problema suvisao, koliko ima dobru reputaciju i koliko se može pouzdati da je njegov savjet koristan. Tako se trebalo razlikovati one koji pomažu od onih koji su tek forumski trolovi ili neiskusni hvalisavci koji se prave važni, a savjeti su im površni ili čak potpuno krivi.

No, od kada su mnogi ovdje počeli gurati non-Apple teme u forumu, a pogotovo kada se otišlo u zonu politike, sustav s karmom se pretvorio u način kažnjavanja političkih neistomišljenika. Kako je opća ideja bila da ne želimo "pulitiku u ovu butigu", cijela ta situacija nije bila planirana. Ipak, tolerirali smo mnogo toga jer su korisnici to tražili, pa "ajde, pustimo da ljudi pišu ako ih to veseli".

Na kraju se pitanje karme na forumu pretvorilo u otvoreno prepucavanje i tabore. Ono što je prelilo čašu su situacije koje su čisto huligansko (da ne kažem nešto ružnije) ponašanje u kojem se korisnicima koji su nekome "stali na žulj" skidala karma bez ikakvog kriterija, potpuno "brijanje na suho" - čisto jer je netko nekome antipatičan. To je rušilo cijelu ideju tog sustava i pokazatelj karme je postao besmislen.

Možda se jednom vrati ako se forum ikada očisti od političkih tema, pa nestane te "zle krvi" koja je trovala odnose. Da ponovim ono što piše kod registracije na Jabučnjak:

"Jabučnjak je zamišljen kao ugodno mjesto razmjene informacija, savjeta i ideja o svim temama vezanim za Apple tehnologije."

Jao sranja! Vrati karmu! Odakle ti ideja da nas odgajaš? Nikome karma nije smetala. A nije nas karma razjedinila nego stajališta u temama. A prepucavanje ćeš spriječiti ako Dudek22 zaprijetiš da ćeš ih isključiti s foruma je s dva nika trolaju (prvenstveo po mojoj karemi). Tako da UKLJUČI karmu! I gotovo!
04.06.2025 | 13:20
@Gjuro

Nisam ni skonto. Da je tako bezobrazan?

@Davore

još nisi uključijo Karmu!!!!
04.06.2025 | 14:37
Netko jutros nije popio terapiju
04.06.2025 | 15:17
Bertone kaže:

S terapijom ili bez, najviše truda je uloženo u davanje karme Tinu. Ja ga potpuno razumijem
04.06.2025 | 17:26
Bertone kaže:

Da šta! Davore popi terapiju, fino ti čovjek kaže! I, normalno, vrati karmu!
04.06.2025 | 18:38
Ja bih Tinu poželio sretan rođendan sa uspješnicom Kamakamakamakamakamakamilijon

i da mu se sve želje ostvare! Sretan ti rođendan tino1!!11!!!
04.06.2025 | 20:32
Yonkis kaže:
Ja bih Tinu poželio sretan rođendan sa uspješnicom Kamakamakamakamakamakamilijon

i da mu se sve želje ostvare! Sretan ti rođendan tino1!!11!!!

Hvala. Super Musika.
05.06.2025 | 08:49
tino1 kaže:
dpasaric kaže:
Ideja s karmom je bila da potpuno novi korisnici, ali i oni koji rijetko svraćaju na forum, iz tog pokazatelja mogu saznati koliko je korisnik koji im je ponudio rješenje nekog problema suvisao, koliko ima dobru reputaciju i koliko se može pouzdati da je njegov savjet koristan. Tako se trebalo razlikovati one koji pomažu od onih koji su tek forumski trolovi ili neiskusni hvalisavci koji se prave važni, a savjeti su im površni ili čak potpuno krivi.

No, od kada su mnogi ovdje počeli gurati non-Apple teme u forumu, a pogotovo kada se otišlo u zonu politike, sustav s karmom se pretvorio u način kažnjavanja političkih neistomišljenika. Kako je opća ideja bila da ne želimo "pulitiku u ovu butigu", cijela ta situacija nije bila planirana. Ipak, tolerirali smo mnogo toga jer su korisnici to tražili, pa "ajde, pustimo da ljudi pišu ako ih to veseli".

Na kraju se pitanje karme na forumu pretvorilo u otvoreno prepucavanje i tabore. Ono što je prelilo čašu su situacije koje su čisto huligansko (da ne kažem nešto ružnije) ponašanje u kojem se korisnicima koji su nekome "stali na žulj" skidala karma bez ikakvog kriterija, potpuno "brijanje na suho" - čisto jer je netko nekome antipatičan. To je rušilo cijelu ideju tog sustava i pokazatelj karme je postao besmislen.

Možda se jednom vrati ako se forum ikada očisti od političkih tema, pa nestane te "zle krvi" koja je trovala odnose. Da ponovim ono što piše kod registracije na Jabučnjak:

"Jabučnjak je zamišljen kao ugodno mjesto razmjene informacija, savjeta i ideja o svim temama vezanim za Apple tehnologije."

Jao sranja! Vrati karmu! Odakle ti ideja da nas odgajaš? Nikome karma nije smetala. A nije nas karma razjedinila nego stajališta u temama. A prepucavanje ćeš spriječiti ako Dudek22 zaprijetiš da ćeš ih isključiti s foruma je s dva nika trolaju (prvenstveo po mojoj karemi). Tako da UKLJUČI karmu! I gotovo!

Dovoljno sam blagoslovljen u životu da poznam Tina i znam kako je ovaj njegov citat mogao izgledati uživo.

A kako nema karme, onda bi sada mogli realizirati onaj ljetni iParty koji stalno "evo ove ćemo godine"
05.06.2025 | 12:25
Bilježim se za ljetni iParty i predlažem da kao kriterij za prisustvo na partyju uvedemo minimalnu karmu koju član mora imati.
05.06.2025 | 14:24
smayoo kaže:
Bilježim se za ljetni iParty i predlažem da kao kriterij za prisustvo na partyju uvedemo minimalnu karmu koju član mora imati.

Bilježim se za ljetni iParty i podržavam prijedlog gospodina/druga Smayoo u potpunosti.
Pogotovo se čudom čudim da nije uključio karmu!!!
05.06.2025 | 14:31
Ja bih pocetak srpnja ili kraj kolovoza jer sam onda vrlo izgledno u Rijeci.

Sto se karme tice, plava koverta bi mogla pomoci!
05.06.2025 | 15:10
Riba kaže:
Ja bih pocetak srpnja ili kraj kolovoza jer sam onda vrlo izgledno u Rijeci.

Sto se karme tice, plava koverta bi mogla pomoci!

Kakva plava koverta? Šta kolišaš?
05.06.2025 | 23:06
tino1 kaže:

Ne mogu ja to. Ja sam samo moderator. Moj je posao da ovdje ljudi seru i pljuju po meni, a admini su gospodari života i smrti.
06.06.2025 | 05:28
smayoo kaže:
tino1 kaže:

Ne mogu ja to. Ja sam samo moderator. Moj je posao da ovdje ljudi seru i pljuju po meni, a admini su gospodari života i smrti.

@Riba? Uključi Karmu!!!!!
@Davore? Uključi Karmu!!!!
06.06.2025 | 07:48
Ma nema šanse Tino, pogledaj kakav je mir nastao kada su digitalni huligani ostali bez svog alata-inata, odjednom dobra vibra na forumu!
06.06.2025 | 08:56
Najvise bi se trebali buniti oni koji imaju troznamenkastu karmu, a ne ovi s pokojm, ali tko sam ja da sudim.
06.06.2025 | 10:46
dpasaric kaže:
Ma nema šanse Tino,...

Sam se ti inati, kad ti Alfa završi na klocnama, onda buš pitao: "Kako to, kako to?"
06.06.2025 | 11:13
Bertone kaže:
dpasaric kaže:
Ma nema šanse Tino,...

Sam se ti inati, kad ti Alfa završi na klocnama, onda buš pitao: "Kako to, kako to?"

Haha, MUP će znati gdje tražiti sumnjivce!
06.06.2025 | 12:43
Uff, koja buka oko tog instant dopamin momenta...

www.facebook.com/reel/696066289820412
06.06.2025 | 12:52
dpasaric kaže:
Ma nema šanse Tino, pogledaj kakav je mir nastao kada su digitalni huligani ostali bez svog alata-inata, odjednom dobra vibra na forumu!

A ovo je mir, po tebi? Baš gledam mir brate samo takav- harmonija ko kod bogatih za božić! Potrudit ćemo se da ti ne bide toliko dosadno. Unaprijed te opominjem, nemoj mi doć onda Tino vrijeđa i psuje jer bojim se da će toga, u ovom blaženom miru, biti obilatije.
Vrati karmu! Ne seri! Ja te nisam diro ni tebe ni tvoju karmu tako da me boli kurac ko je kome skidao i drkao po karmi. Ti dobro znaš da je to za mene udarac u jaja. Ako si mislio mene osobno udariti u jaja uspjelo ti je.

Ozbiljno ti kažem vrati karmu! Kad nisi ugasio karmu kad je Žabac s dva nika rušio karmu meni i još nekima. Kad nisi ugasio Zabca i Jura 22 jer znaš da su to jedan i drugi Dudekovi nikovi, što sad? Jesu li prijestupi protiv mene manje vrijedni nego protiv nekoga (koga god ste nagazili sad). Žašto?? Ovo je osobno!

Iskipat ću ti 10 kubika "nule" na ulaz od zgrade, ako neko nešto srao pokazat ću im od tebe potpisanu otpremnicu, pa se čupaj. Je li to osobno dovoljno? A zaboravio sam, posrat ću se na vrh gomile! A i popišat!

Vrti karmu! Odmah! Jebi se! To je moja imaovina i imam pravo na nju!
A ti Dudek nemoj da ti vidim komentar na ovome forumu.
06.06.2025 | 13:16
Puno drame oko ničega.
06.06.2025 | 14:41
tino1 kaže:
Iskipat ću ti 10 kubika "nule" na ulaz od zgrade,

Ti to o ovome?
06.06.2025 | 14:47
Tino, šlagirat će te.. ali jesam za karmu.. 10 god ovdje i ostanem bez siće. Nemam za macbook ali imao sam nešto karme.
Kamakamakamakamakamakamakamakamakamakamakamakamilijon
07.06.2025 | 17:42
Nekima je karma jedini uspjeh u zivotu.
07.06.2025 | 21:17
E, ajde malo ručna...
07.06.2025 | 22:11
smayoo kaže:
E, ajde malo ručna...

A jesi faca!
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 31 minuta
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drpongrac23, Ender, Riba, robee, Anonimci (532)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.89 Seconds

Provided by iJoomla SEO