Kako prijeći sa Vodafone WLAN na Airport Extreme
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako prijeći sa Vodafone WLAN na Airport Extreme

• HardcoreMAC
  • Posjetitelj
16.11.2011 | 13:08
Želio bih imati Airport Extreme a ne Vodafone-ov WLAN (Easybox 803 A). Koje podatke trebam znati da ovo učinim (ako je moguće)?
16.11.2011 | 13:45
Mislim da ti ne trebaju nikakvi podaci, ako sam te dobro skužio. Na Vodafoneu isključi WLAN, APE prištekaj žicom na Vodafone i konfiguriraj ga za wlan pristup po vlastitoj želji, a Vodafone zadržavaš kao internet access router.
  • HardcoreMAC
  • Posjetitelj
16.11.2011 | 16:32
Znači stavljam ruter na ruter?
16.11.2011 | 17:09
Da, s tim da ti Extreme nije konfiguriran kao router.
16.11.2011 | 19:51
APE je router i drukcije ne more raditi. Imas iza WAN, tu ustekas izlaz iz Vodafone-a. Wi-Fi na Vodafoneu zgasis i radi kao zicani modem/router.
  • HardcoreMAC
  • Posjetitelj
16.11.2011 | 19:51
Mogu li isto učiniti sa TimeCapsule (2 T B ) koju imam? Mislim prikopčati je na Vodafone žicom , pa konfigurirati kao WLAN? Imam naime dvije dubioze.
Prva: imam đubre of HP-a OfficeJet 6500 (onaj žičani "All-in one") koji ima i fax. Sad je priključen na Vodafonov WLAN router, zbog bizarnog razloga - taj ima i fax, a DigiFon je također priljučen na Vodafonov WLAN router, jer ima onaj blesavi priključak. DigiFon ima u sebi sekretaricu i ona se uključuje nakon 6 zvonjenja. Poslije 12 zvonjenja, uključuje se fax - koji je dio printera. Ako sad žicom povežem TimeCapsule i konfiguriram je da ona bude WLAN i na nju preko USB-a priključim printer, ode mi Fax! Ako ne priključim printer na TimeCapsule, već ostane kao i do sada na Vodafonu, kako do njega? Nisam baš stručan u svemu tome...
Druga: Prednost ožičenja TimeCapsule bi bila jako dobra jer bih u 2 sobe dalje mogao postaviti i Airport Express koji bi mi služio kao Reinforcer (imam jako slab signal u toj sobi), što me vuče da baš to napravim. Naime po forumima se čuje da Airport Express ide kao Repeater samo na Airport Extreme, Time Capsule ili drugi Airport Express, nikako na druge vrste WLAN Routera....

Kako se vama, dečki čini? Što bi vi napravili?

Hvala unaprijed.
  • HardcoreMAC
  • Posjetitelj
16.11.2011 | 19:59
Evo, još jedne novosti, na brzinu, iako ne spada tu: sve aplikacije koje sam kupio u appstore-u, slobodno skidam na bilo koji mac na kojem se logiram. Neznam dali to vrijedi neograničemno ili samo do 5, ali evo, skidam već treći Lion na treći MAC, a kupio sam online samo jedan....kao i Page, Keynote i Numbers. Eto, možda će nekome trebati...
16.11.2011 | 20:28
Možda ti je ovo riješenje za fax.en.efax.com/ a ostalo kofiguriraš sa TC.
  • HardcoreMAC
  • Posjetitelj
16.11.2011 | 20:46
jzelko kaže:
Možda ti je ovo riješenje za fax.en.efax.com/ a ostalo kofiguriraš sa TC.

Hvala Željko, ali - ovo se plaća mjesečno ......
16.11.2011 | 21:33
Pa, fax ostaviš užičenog na liniju a HP pikneš u TC. Imaš varijacija samo treba naći koja ti najbolje odgovara.
16.11.2011 | 21:34
Ne kužim ti ovu briju s faksom. Taj HP all in one je printer i faks. Za printanje koristiš Ethernet ili wireless, a za faksiranje se moraš spojiti telefonskim kabelom na telefonski priključak, zar ne?

Dakle, Ethernet kabel spoji kamo god želiš, a telefonski ostavi na Vodafoneu i sve ti radi. Ili sam nešto krivo shvatio?
  • HardcoreMAC
  • Posjetitelj
17.11.2011 | 07:33
Fax je dio printera. Dakle, ako priključim printer(sa faxom) na TC iza Vodafona, telefonski kabel koji je priključen na Vodafon neće inicirati poslije 12-og zvonjenja telefona prelazak na fax - jer ga u tome slučaju - nema na Vodafonu. Telefon ima u sebi ugrađenu sekretaricu i nema posebnog priključka sekretarice. Da ima, problem bi bio lakši, jer na Vodafonu postoji i poseban ulaz za sekretaricu. Ako pak printer ostavim spojen na Vodafonu, kao i do sada (da nakon 12-og zvonjenja telefonska sekretarica prebaci na printer-fax), a žicom ga spojim na novi TC WLAN, nisam siguran da ću biti u stanju naći "put" do njega sa 3 kompjutera, pogotovo ako uz TC postavim u drugoj sobi dodatno i AirportExpress kao Repeater. Nisam se nikad bavio mrežama i tu sam pravi tutlek. Zato sam pitao , moj frend što bi vi napravili.
  • HardcoreMAC
  • Posjetitelj
17.11.2011 | 07:34
Fax mi je dio HP-a i ima samo jedan priključak....
17.11.2011 | 08:16
A da kupiš novi printer? Jeftinije od ove egzibicije koju hoćeš napraviti.
Ili si ugovori nekaj ovakvo www.t-com.hr/poslovni/kzona/cjenici/int_office_fax.asp
30 kn mjesećno i nije trošak.
Da pitam, je li to za firmu ili iz zajebancije?
17.11.2011 | 09:23
HardcoreMAC kaže:
Fax je dio printera. Dakle, ako priključim printer(sa faxom) na TC iza Vodafona, telefonski kabel koji je priključen na Vodafon neće inicirati poslije 12-og zvonjenja telefona prelazak na fax - jer ga u tome slučaju - nema na Vodafonu. Telefon ima u sebi ugrađenu sekretaricu i nema posebnog priključka sekretarice. Da ima, problem bi bio lakši, jer na Vodafonu postoji i poseban ulaz za sekretaricu. Ako pak printer ostavim spojen na Vodafonu, kao i do sada (da nakon 12-og zvonjenja telefonska sekretarica prebaci na printer-fax), a žicom ga spojim na novi TC WLAN, nisam siguran da ću biti u stanju naći "put" do njega sa 3 kompjutera, pogotovo ako uz TC postavim u drugoj sobi dodatno i AirportExpress kao Repeater. Nisam se nikad bavio mrežama i tu sam pravi tutlek. Zato sam pitao , moj frend što bi vi napravili.

Polako. Stani lijepo... Udahni... Izdahni... Opet udahni... Broji do 10... Izdahni...

Sad idemo ispočetka.

1. Koliko ti je sveukupno kabela uštekano u HP? Ja pretpostavljam da je 3:

- struja
- telefonska linija
- mreža (Ethernet)

Jesam li u pravu? Molim potvrdi pa ćemo dalje.

I molim te odgovaraj samo ovo što sam te pitao, ne preskači korake.
  • HardcoreMAC
  • Posjetitelj
17.11.2011 | 10:53
Nisam u Hr.....
17.11.2011 | 11:02
Da, vidio sam i po uređaju. Nijemci imaju drugačije priključke od nas ali se može kako je i smayoo rekao.
1. Moraš imati spliter za dijeljenje tel. linije (bar kod nas)
2.Ovisi koliko telefona i fax je priključeno
3.Odgovori na pitanja za dalje
17.11.2011 | 11:03
Kakve to veze ima???

Zar HP radi s manje kabela u Njemačkoj, nego u Hrvatskoj?
17.11.2011 | 11:05
  • HardcoreMAC
  • Posjetitelj
17.11.2011 | 11:09
smayoo kaže:
HardcoreMAC kaže:

Polako. Stani lijepo... Udahni... Izdahni... Opet udahni... Broji do 10... Izdahni...

Sad idemo ispočetka.

1. Koliko ti je sveukupno kabela uštekano u HP? Ja pretpostavljam da je 3:

- struja
- telefonska linija
- mreža (Ethernet)

Jesam li u pravu? Molim potvrdi pa ćemo dalje.

I molim te odgovaraj samo ovo što sam te pitao, ne preskači korake.

Jesu. 3 kabela,
1. struja (iz utičnice)
2. telefonska žica iz Gigaseta (telefon)
3. Ethernet žica spojena sa Vodafonom (WLAN) routerom

imam i četvrti ( USB ) priključen na USB Hub, radi mogućeg printanja direktno s microSD-a, ali taj nije bitan.
17.11.2011 | 11:43
OK. A kakve veze ima Vodafon s telefonskom linijom?

Telefoniraš li preko Vodafona (onda je Gigaset spojen na Vodafone)?
Ili Vodafone koristiš samo radi telefonske sekretarice?
  • HardcoreMAC
  • Posjetitelj
17.11.2011 | 11:48
smayoo kaže:
OK. A kakve veze ima Vodafon s telefonskom linijom?

Telefoniraš li preko Vodafona (onda je Gigaset spojen na Vodafone)?
Ili Vodafone koristiš samo radi telefonske sekretarice?

Naravno, žica ide iz Gigaseta na Vodafone.
17.11.2011 | 15:12
Super. Telefonske žice, dakle, ostaviš tako. I u čemu je onda problem da USB kabel preštekaš na Time Capsule? Nije ti fizički jedno pokraj drugog?

I - zašto ti to uopće treba, ako ti je printer već ethernet spojen na Vodafone, dakle imaš ga na kućnoj mreži?
17.11.2011 | 16:28
Treabo bi poslikati i postaviti par slika na net. Lakše bi dali odgovor.
  • HardcoreMAC
  • Posjetitelj
17.11.2011 | 17:01
Glavni razlog izmjene je u tome da u sobi 2 imam dosta loš prijem signala (daleko je).
Ako bi želio "poboljšati" signal, najlakše bi bilo rješenje da kao repeater postavim AirportExpress (koji se lako i jednostavno nastavi na TimeCapsule).
Za razliku od toga , a prema mnogobrojnim natpisima na netu, kada se AirportExpress pokuša spojiti kao Repeater na nešto drugo osim Airport Extreme ili Time Capsule-a bude to više-manje nemoguće, u mom slučaju na Vodafone.

U svakom slučaju, za jačanje signala moram kupiti repeater, bio on AirportExpress ili pak neki drugi, jer vučenje žica ne dolazi u obzir.

Ako pak kupim neki drugi repeater (pitanje je i koji), hoće li on biti kompatibilan sa Vodafoneovim "routerom"? Ako kupim AirportExpress, siguran sam da "paše" sa TimeCapsule-om.
17.11.2011 | 18:33
Idemo po redu:
TC i APE su isti što se tiće mrežnog dijela (tako bar Apple kaže)
U Vodafone upikneš u žuti port, a u TC ili APE u WAN
Printer spojiš u USB u TC ili APE, a liniju za fax u Vodafone
Express postaviš po želji bilo gdje.
Sad imaš dvije mreže u kući:
1. Vodafone - APE ili TC
2. APE i Express
Konfiguracijom možeš dohvatiti obje.
Dobro je na Vodafone-u ugasiti Wi-Fi kako ne bi smetao i zauzimao kanale (radio smetnje).
Doduše morao bi moči dohvatiti printer iako je spojen na Vodafone.
Imam dio ove situacije doma i uredno mogu do T-Com routera koji je nešto kao i tvoj Vodafone. Po tome bi trebao i dohvatiti printer. Pravilo ja, ako ti printer uredno radi na MAC-u, trebao bi preko Wi-Fi-a na ruteru.
Ako imaš TC, tada možeš isprobavati. Spoji kako sam napisao i igraj se.
Još nešto, kod isprobavanja, isključi zaštite kako se ne bi s time zamarao, a kad sve upogoniš, vrati zaštitu Wi-Fi mreže.
  • HardcoreMAC
  • Posjetitelj
18.11.2011 | 07:34
Okidoki,

Hvala i - probaću tako. Sad prvo idem posnimiti kako je priključeno, da u slučaju da zeznem - mogu vratiti na staro.

Hvala svima na trudu i pojašnjenjima, jer sam u mrežama - prava neznalica, niti sam se time bavio, niti me zanimalo, a sad mi - treba.

Hvala svima još jednom!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 6 minuta
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP
  • Borisone: Logika kaže da bi verzija trebala biti od godine u kojoj se izdaje. Ima smisla godina plus jedan jer u posljednjih nekoliko godina obećanja dolaze s bar nekoliko mjeseci odmaka (ili nikad).
  • Yonkis: iOS 26 u 2025? [link]
  • cariblanco: Riječani, hoće li Važ biti vaš ?
  • smayoo: @Yonkis, piši u forum, ovo će ti tu iscuriti
  • Yonkis: Članak je odličan.. dijelim ga okolo ostalim Appleovcima koji nikako da ovdje puste korjenje. :)
  • hal9000: @dpasaric: ako nekome i nije korisno, barem je zabavno i poučno.
  • Yonkis: Ne znam dal da otvaram temu, treba mi prijedlog neke app za skeniranje prostorije (sa namještajem) kako bih mogao lakše namjestiti prostoriju sa postojećim stanjem, neka LiDAR app?
  • dpasaric: Članak je "up", imate što za čitati, nadam se da će nekome biti korisno! :)
  • cariblanco: ok,ty za info
  • dpasaric: Ograničen je taj modul za ankete, imao sam isti problem, ali on nakon par dana zaboravi IP, pa se mogao dati drugi glas za one koji su imali više Macova.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jura22, Tito, Zoki, Anonimci (428)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.90 Seconds

Provided by iJoomla SEO