Lion file sharing
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Lion file sharing

20.10.2011 | 22:47
Imam jedan problem koji ne mogu rijesiti, niti naci na internetu da itko ima isti problem. Radi se o tome da kad ukljucim file sharing osim foldera koji su mi na popisu za dijeljenje on mi dijeli i moj user folder i cijeli "Macintosh HD" folder. Kod istih foldera kad odem na "Get info" nema uopce kvacice na "Shared folder" tako da ne znam u cemu je problem, a ne zelim svima pristup cijelom racunalu. Zna li netko mozda kako to rijesiti ili barem gdje pogledati? Hvala!

Druga stvar. Kad mi se pristupa dijeljenim fodlerima uvijek trazi username i pass od mog mac-a. Moze li se to nekako maknuti?
20.10.2011 | 23:41
Ne može, sigurno. Bez username i pass može se uvijek pristupiti public folderima svih korisnika. Ako želiš da bude još nešto, stavi tu strukturu u Public folder. Ako ti to ne odgovara, probaj aktivirati guest account bez passworda i tim šeranim folderima još dodijeliti permissione da ih guest može vidjeti (i pisati ako želiš). Ali budi svjestan ogromne sigurnosne rupe koju time otvaraš.
21.10.2011 | 09:27
yawn pong kaže:
Imam jedan problem koji ne mogu rijesiti, niti naci na internetu da itko ima isti problem. Radi se o tome da kad ukljucim file sharing osim foldera koji su mi na popisu za dijeljenje on mi dijeli i moj user folder i cijeli "Macintosh HD" folder. Kod istih foldera kad odem na "Get info" nema uopce kvacice na "Shared folder" tako da ne znam u cemu je problem, a ne zelim svima pristup cijelom racunalu.

To se na radi na taj način. Ideš u sys prefse i odabereš sharing. Otvara ti se izbornik koji ti nudi sharing internet veze, optike, printera bluetootha, susjedove pseće kućice i između ostalog i file sharing.
Odabereš file sharing i sad imaš dolje plus i minus s kojima odabireš TOČNO foldere koje želiš. Također, svakom shareanom folderu možeš dati i premissione koje želiš (read only, write only (aka drop only), read and write... Također, možeš sad zadati TKO smije kud pa i posve otvoriti folder koji želiš (everyone) i onda te neće tražiti user name i pass. Također, pod advanced ispod imaš i pristupne protokole za folder (Apple, FTP, Samba)...
OSX je predivan i od leoparda nadalje je ovo napravljeno savršeno do te mjere da ti server OSX samo za file server funkciju doista nije potreban...
22.10.2011 | 02:30
Ok, skuzio sam da kad se ulogiram sa svojim podacima kao admin da vidim cijeli HD, ali da drugi useri (koji nemaju admin ovlasti) to ne vide. To sam rijesio, samo sto mi je sad problem sto ne znam kako napraviti da se spojim kao netko drugi. Na Users sam isao na +, dodao sam novog usera pod imenom Gost i opet se ne mogu spojiti s tim podacima. Ispadne mi ovo kad idem s drugog racunala:

(http://cl.ly/BAp2/dijeljenje.png)

Sa svojim podacima se uspijem spojiti, ali kad upisem Gost i lozinku ispadne mi ova dole slika i dalje ne znam.

Isto tako sam surfao i nasao clanak gdje ovo pise, sto mi je i bilo na SL-u:

"So if you select the Guest user in the Accounts preference pane and enable the Allow Guests To Connect To Shared Folders option, anyone with network access to your Mac will be able to access your shared folders without having to provide a password." (izvor: www.macworld.com/article/132002/2008/02/mobilemac2503.html)

Meni to naravno ne radi tako. Usput, ni ne znate koliko mrzim mreze jer uvijek imam hrpu problema, a i kad uspijem brzine mi budu samo par kilobajta, a tako mi se htio rijesiti sistema prebacivanja na/sa usb-a.
22.10.2011 | 09:00
Mrziš krivu stvar. Ne mrzi mreže. Mreže rade super kad nema windowsa u njima. Sa svojim accountom se uspijevaš spojiti zato što imaš isti takav (isti username, isti password) i na tom windows stroju s kojeg se spajaš, zar ne? A s ovim gost accountom ne uspijevaš jer nemaš isti takav na windowsima.

Dalje, ako kreiraš account bez passworda, nećeš se pomoću njega nikad uspjeti spojiti s Maca na Win, jer se prazan password prikazuje različito. Account mora imati neki, makar i trivijalan, password.

Treće. Guest account na Macu nije account kojeg si dodao ručno i nazvao ga "Gost", nego je to specijalni account, koji se zove "Guest", ima vrlo ograničene ovlasti i uključuje se na Macu tako da ukvačicaš kvačicu "Enable Guest Account".
25.10.2011 | 01:07
Ne mogu ih ne mrziti kad mi to nikad nije islo od ruke, ali je nesto sto se jednostavno ne moze zaobici

Windows racunalo nema lozinku, a na Mac se uspijem spojiti (preko Windows racunala) samo s korisnickim imenom i lozinkom s kojim se spajam na svoje Mac racunalo. S Maca se uspijem bez problema spojiti na bilo koje Windowse. Ono sto mene muci je spajanje, odnosno pristup Windows racunala na Mac.

Na Windowsima je iskljucen pristup s lozinkama i tko god je spojen na moju kucnu mrezu ne mora imati nikakvu lozinku, samo se ode u networks, odabere racunalo i dalje normalno. Jedino s tim Macom ne mogu to postici, a navodno bi to trebalo raditi s guest racunom.

Sad na Macu imam moj profil, aktiviran Guest User i Gost koji je sharing only i svi imaju pristup folderu ali se ja nikako ne uspijevam spojiti (osim mojim s mojim acc). Uvijek mi izbaci prozor kao na slici s mog posta prije. Bi li mi mogao reci sta sam propustio?

Evo kako mi je postavljeno:
http://f.cl.ly/items/283J2o1G272s2J391D04/postavke.png
25.10.2011 | 05:33
Na slici koja ti iskoci odaberi "Use another account", pod username upisi IP_adresa_Maca/Ime_accounta, dakle u tvom slucaju 192.168.0.11/Gost i password koji vec je. S time da znak / zamijenis obrnutim (backslash). Iz nekog razloga se taj znak tu ne vidi. I mislim da je account name case sensitive, dakle upisi "Gost" s velikim "G".
25.10.2011 | 08:38
To će isto raditi. Ili još jednom, lijepo pažljivo pročitaj što sam ti ja gore napisao...
25.10.2011 | 14:41
Nista mi od toga nije pomoglo. Kad upisem podatke kaze da kor ime ili lozinka ne valjaju. Probao sam i preko guest racuna, i moj gost racun, napravio sam i potpuno novi racun i nista ne radi. Dosta sam trazio po netu i jedino sto sam uspio naci je da na windowsima treba postaviti neki LM & NTLM i ukloniti 128 bitnu enkripciju, ali mi ni to nije pomoglo.

Zanimljivo je kad se spajam preko svog racuna s kojim se spajam na mac ne moram uopce upisati ip ili naziv racunala ispred, sam se spoji. Da napomenem jos jednom, to windows racunalo nije moje i nema nikakav isti kor racun kao sto je na macu.

@smayoo - Postavio sam racunima lozinku i svakako mi se ne zeli spojiti. Ako mi se netko drugi misli spojiti na moje sherane datoteke a pri tome mora napraviti identican racun kao i ja na mac-u onda dijeljenje datoteka nema smisla.

Ne znam, al dok sam imao SL isto sam se spajao s istim racunalom bez problema, bez ikakvih dodatnih racuna i sta ja znam. SL vise nemam jer sam kupio novi mac koji ima Lion predinstaliran.
25.10.2011 | 17:26
Probaj u Sys prefsima, pod Sharing ugasiti File sharing i upaliti ga nakon 10-ak sekundi, te provjeriti da li su settinzi pod "Options" dobri. Lion je jos dost bugovit po tom pitanju, meni je jednom pomoglo.
25.10.2011 | 20:10
Ako si doista probao sve što smo napisali i ne radi, onda jedino mogu konstatirati da je Lion zaista bugovit.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 21 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, Riba, songoku, tino1, Anonimci (786)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.10 Seconds

Provided by iJoomla SEO