Hoću internet! Neću žice!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Hoću internet! Neću žice!

18.06.2011 | 15:21
Svako malo želim priupitati neešto na Jabučnjaku tek toliko da sam aktivniji član zajednice, ali većinu 'problema' uspijem riješiti sam, konzultirajući već napisano po Internetu.
Međutim, imam još jedan problem za kojeg mi se ne da surfati unaokolo i tražiti već napisane odgovore.

Daklem... Svi već znaju da sam si kupio novi iMac. Malo tko zna da sam si ostavio svoju staru vjernu G5icu. Sad imam dva kompjutera i jedan kabel za internet. Kužite problem? S tim jednim kabelom želim oba kompjutera napojiti internetom. Kako? Pitam ja vas...

Pretpostavljam da postoji neka ethernet kutijica u koju ide jedan kabel 'nutra, a dva (ili više) kablova mogu izaći van, pa se to tak može spojiti (?). Ne?
Mene, doduše, zanima bežična opcija. Novi iMac(TM) provjereno radi s AirPortom, ali ne znam kakva je situacija s PowerMacom. On ima onu sirotu antenicu (možda je i nema više jer ne znam gdje je). Q: Da li je ta antenica dorasla bežičnom umrežavanju ili bih trebao kupiti neku karticu da se spaja s AirPortom?

Trenutno imam kabelski modem preko kojeg mi teče internet, a na njega je spojen i telefon (žicom). Bnet u ponudi ima i bežični modem kojeg bih si možda uzeo. Q: Da li mi uz takav modem treba i AirPort? (Ovo pitanje zvuči glupo čak i meni laiku, al ajd...)

Kak da spojim G5 i iMac na jedan bežični internet? Kak? Pomozi mi, o, veliki Smayoo!
18.06.2011 | 15:31
Kutijica se zove switch. Imaš ih i Wi-Fi. Na oglasnicima prodaju www.njuskalo.hr/mrezna-oprema/zyxel-p-600-series-oglas-2845890 recimo nešto ovakvo. Ovi Zyxel-ovi su OK i jeftini su jer ih je T-Com nudio uz ADSL. Ako i popušiš, popušio si 50kn (recimo ako nije ispravan).
18.06.2011 | 15:50
Bez da kupujes ista, na G5 sheraj internet preko airporta. System Preferences/Sharing/Internet Sharing.....

Share your current connection from Ethernet to computers using Airport.

Problem solved.
18.06.2011 | 16:25

Elem, ne znam što ima stari G5, tj. ne znam kakva je to antenica, ali pretpostavljam (s obzirom na godište) da se radi o vanjskoj anteni za WLAN karticu koja je ugrađena unutra? Ako je tako, onda ti je i G5 sigurno dorastao korištenju wireless. A što kaže System Profiler? Ima li ugrađenu Airport karticu?

Uglavnom, Žabac te dobro savjetovao. Takav neki uređaj ti je wlan access point, a istodobno i switch i najjeftinija ti je varijanta koja ti rješava sve probleme. On bi ti mogao biti i internet router, ali to ti vjerojatno neće raditi s B-netom s obzirom na to da oni (tako čujem) stavljaju kvaku tako da veza ne radi nego s njihovim routerima. Ali nema veze. Postojeći ethernet kabel (taj jedan koji imaš) spojiš u jedan od 4 Ethernet porta novog uređaja. Ostaju ti tri ethernet porta za uređaje koje spajaš žicom i wlan access point za uređaje koje spajaš wirelessom.

Ako ti nije brija kupovati polovni uređaj, imaš novih za neveliku lovu također:

http://www.lost.hr/novi/ponuda4.php?artikl=21321&grupa=337
18.06.2011 | 16:27
Defouov prijedlog je isto OK, ali ti je problem taj što ti G5 mora biti uključen (ne u sleepu) da bi novim iMacom mogao na internet.
18.06.2011 | 19:21
G5 ima samo tu "T"-antenu, ali nema AirPort karticu. Znači, trebao bih kupiti AirPort Extreme karticu za G5 i AirPort Express Base Station (ili bežični modem od Bneta za samo 60kn!!!). Ne?
18.06.2011 | 20:17
Čemu onda služi antena?

Ali nema veze. Ja bi na tvom mjestu kupio jedan wlan access point / switch kao što su ovi koje smo ti preporučili Žabac i ja. G5 ostavi prištekan žicom (dakle, kabel koji ti je sad uštekan u G5 uštekaš u jedan od 4 porta novog uređaja, novi UTP kabel uštekaš u drugi od 4 porta novog uređaja i u G5), a novi iMac ide preko wirelessa.

Ili, ako ti stvarno bežični od Bneta košta samo 60 kn JEDNOKRATNO (a ne mjesečno), onda uzmeš njega.
18.06.2011 | 20:58
Antena služi za zavaravanje protivnika Zato sam i potražio stručni savjet i odgovore jer se ja ne kužim baš u tu tekniku.
U cjeniku Bneta piše da toliko košta zamjena modema. Još ću to provjeriti telefonom.

Anyway, hvala svima na savjetima i odgovorima.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 38 minuta
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO