Hoću internet! Neću žice!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Hoću internet! Neću žice!

18.06.2011 | 15:21
Svako malo želim priupitati neešto na Jabučnjaku tek toliko da sam aktivniji član zajednice, ali većinu 'problema' uspijem riješiti sam, konzultirajući već napisano po Internetu.
Međutim, imam još jedan problem za kojeg mi se ne da surfati unaokolo i tražiti već napisane odgovore.

Daklem... Svi već znaju da sam si kupio novi iMac. Malo tko zna da sam si ostavio svoju staru vjernu G5icu. Sad imam dva kompjutera i jedan kabel za internet. Kužite problem? S tim jednim kabelom želim oba kompjutera napojiti internetom. Kako? Pitam ja vas...

Pretpostavljam da postoji neka ethernet kutijica u koju ide jedan kabel 'nutra, a dva (ili više) kablova mogu izaći van, pa se to tak može spojiti (?). Ne?
Mene, doduše, zanima bežična opcija. Novi iMac(TM) provjereno radi s AirPortom, ali ne znam kakva je situacija s PowerMacom. On ima onu sirotu antenicu (možda je i nema više jer ne znam gdje je). Q: Da li je ta antenica dorasla bežičnom umrežavanju ili bih trebao kupiti neku karticu da se spaja s AirPortom?

Trenutno imam kabelski modem preko kojeg mi teče internet, a na njega je spojen i telefon (žicom). Bnet u ponudi ima i bežični modem kojeg bih si možda uzeo. Q: Da li mi uz takav modem treba i AirPort? (Ovo pitanje zvuči glupo čak i meni laiku, al ajd...)

Kak da spojim G5 i iMac na jedan bežični internet? Kak? Pomozi mi, o, veliki Smayoo!
18.06.2011 | 15:31
Kutijica se zove switch. Imaš ih i Wi-Fi. Na oglasnicima prodaju www.njuskalo.hr/mrezna-oprema/zyxel-p-600-series-oglas-2845890 recimo nešto ovakvo. Ovi Zyxel-ovi su OK i jeftini su jer ih je T-Com nudio uz ADSL. Ako i popušiš, popušio si 50kn (recimo ako nije ispravan).
18.06.2011 | 15:50
Bez da kupujes ista, na G5 sheraj internet preko airporta. System Preferences/Sharing/Internet Sharing.....

Share your current connection from Ethernet to computers using Airport.

Problem solved.
18.06.2011 | 16:25

Elem, ne znam što ima stari G5, tj. ne znam kakva je to antenica, ali pretpostavljam (s obzirom na godište) da se radi o vanjskoj anteni za WLAN karticu koja je ugrađena unutra? Ako je tako, onda ti je i G5 sigurno dorastao korištenju wireless. A što kaže System Profiler? Ima li ugrađenu Airport karticu?

Uglavnom, Žabac te dobro savjetovao. Takav neki uređaj ti je wlan access point, a istodobno i switch i najjeftinija ti je varijanta koja ti rješava sve probleme. On bi ti mogao biti i internet router, ali to ti vjerojatno neće raditi s B-netom s obzirom na to da oni (tako čujem) stavljaju kvaku tako da veza ne radi nego s njihovim routerima. Ali nema veze. Postojeći ethernet kabel (taj jedan koji imaš) spojiš u jedan od 4 Ethernet porta novog uređaja. Ostaju ti tri ethernet porta za uređaje koje spajaš žicom i wlan access point za uređaje koje spajaš wirelessom.

Ako ti nije brija kupovati polovni uređaj, imaš novih za neveliku lovu također:

http://www.lost.hr/novi/ponuda4.php?artikl=21321&grupa=337
18.06.2011 | 16:27
Defouov prijedlog je isto OK, ali ti je problem taj što ti G5 mora biti uključen (ne u sleepu) da bi novim iMacom mogao na internet.
18.06.2011 | 19:21
G5 ima samo tu "T"-antenu, ali nema AirPort karticu. Znači, trebao bih kupiti AirPort Extreme karticu za G5 i AirPort Express Base Station (ili bežični modem od Bneta za samo 60kn!!!). Ne?
18.06.2011 | 20:17
Čemu onda služi antena?

Ali nema veze. Ja bi na tvom mjestu kupio jedan wlan access point / switch kao što su ovi koje smo ti preporučili Žabac i ja. G5 ostavi prištekan žicom (dakle, kabel koji ti je sad uštekan u G5 uštekaš u jedan od 4 porta novog uređaja, novi UTP kabel uštekaš u drugi od 4 porta novog uređaja i u G5), a novi iMac ide preko wirelessa.

Ili, ako ti stvarno bežični od Bneta košta samo 60 kn JEDNOKRATNO (a ne mjesečno), onda uzmeš njega.
18.06.2011 | 20:58
Antena služi za zavaravanje protivnika Zato sam i potražio stručni savjet i odgovore jer se ja ne kužim baš u tu tekniku.
U cjeniku Bneta piše da toliko košta zamjena modema. Još ću to provjeriti telefonom.

Anyway, hvala svima na savjetima i odgovorima.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 1 minute
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, Jedro, Riba, rusty, tino1, Anonimci (558)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.36 Seconds

Provided by iJoomla SEO