Hoću internet! Neću žice!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Hoću internet! Neću žice!

18.06.2011 | 15:21
Svako malo želim priupitati neešto na Jabučnjaku tek toliko da sam aktivniji član zajednice, ali većinu 'problema' uspijem riješiti sam, konzultirajući već napisano po Internetu.
Međutim, imam još jedan problem za kojeg mi se ne da surfati unaokolo i tražiti već napisane odgovore.

Daklem... Svi već znaju da sam si kupio novi iMac. Malo tko zna da sam si ostavio svoju staru vjernu G5icu. Sad imam dva kompjutera i jedan kabel za internet. Kužite problem? S tim jednim kabelom želim oba kompjutera napojiti internetom. Kako? Pitam ja vas...

Pretpostavljam da postoji neka ethernet kutijica u koju ide jedan kabel 'nutra, a dva (ili više) kablova mogu izaći van, pa se to tak može spojiti (?). Ne?
Mene, doduše, zanima bežična opcija. Novi iMac(TM) provjereno radi s AirPortom, ali ne znam kakva je situacija s PowerMacom. On ima onu sirotu antenicu (možda je i nema više jer ne znam gdje je). Q: Da li je ta antenica dorasla bežičnom umrežavanju ili bih trebao kupiti neku karticu da se spaja s AirPortom?

Trenutno imam kabelski modem preko kojeg mi teče internet, a na njega je spojen i telefon (žicom). Bnet u ponudi ima i bežični modem kojeg bih si možda uzeo. Q: Da li mi uz takav modem treba i AirPort? (Ovo pitanje zvuči glupo čak i meni laiku, al ajd...)

Kak da spojim G5 i iMac na jedan bežični internet? Kak? Pomozi mi, o, veliki Smayoo!
18.06.2011 | 15:31
Kutijica se zove switch. Imaš ih i Wi-Fi. Na oglasnicima prodaju www.njuskalo.hr/mrezna-oprema/zyxel-p-600-series-oglas-2845890 recimo nešto ovakvo. Ovi Zyxel-ovi su OK i jeftini su jer ih je T-Com nudio uz ADSL. Ako i popušiš, popušio si 50kn (recimo ako nije ispravan).
18.06.2011 | 15:50
Bez da kupujes ista, na G5 sheraj internet preko airporta. System Preferences/Sharing/Internet Sharing.....

Share your current connection from Ethernet to computers using Airport.

Problem solved.
18.06.2011 | 16:25

Elem, ne znam što ima stari G5, tj. ne znam kakva je to antenica, ali pretpostavljam (s obzirom na godište) da se radi o vanjskoj anteni za WLAN karticu koja je ugrađena unutra? Ako je tako, onda ti je i G5 sigurno dorastao korištenju wireless. A što kaže System Profiler? Ima li ugrađenu Airport karticu?

Uglavnom, Žabac te dobro savjetovao. Takav neki uređaj ti je wlan access point, a istodobno i switch i najjeftinija ti je varijanta koja ti rješava sve probleme. On bi ti mogao biti i internet router, ali to ti vjerojatno neće raditi s B-netom s obzirom na to da oni (tako čujem) stavljaju kvaku tako da veza ne radi nego s njihovim routerima. Ali nema veze. Postojeći ethernet kabel (taj jedan koji imaš) spojiš u jedan od 4 Ethernet porta novog uređaja. Ostaju ti tri ethernet porta za uređaje koje spajaš žicom i wlan access point za uređaje koje spajaš wirelessom.

Ako ti nije brija kupovati polovni uređaj, imaš novih za neveliku lovu također:

http://www.lost.hr/novi/ponuda4.php?artikl=21321&grupa=337
18.06.2011 | 16:27
Defouov prijedlog je isto OK, ali ti je problem taj što ti G5 mora biti uključen (ne u sleepu) da bi novim iMacom mogao na internet.
18.06.2011 | 19:21
G5 ima samo tu "T"-antenu, ali nema AirPort karticu. Znači, trebao bih kupiti AirPort Extreme karticu za G5 i AirPort Express Base Station (ili bežični modem od Bneta za samo 60kn!!!). Ne?
18.06.2011 | 20:17
Čemu onda služi antena?

Ali nema veze. Ja bi na tvom mjestu kupio jedan wlan access point / switch kao što su ovi koje smo ti preporučili Žabac i ja. G5 ostavi prištekan žicom (dakle, kabel koji ti je sad uštekan u G5 uštekaš u jedan od 4 porta novog uređaja, novi UTP kabel uštekaš u drugi od 4 porta novog uređaja i u G5), a novi iMac ide preko wirelessa.

Ili, ako ti stvarno bežični od Bneta košta samo 60 kn JEDNOKRATNO (a ne mjesečno), onda uzmeš njega.
18.06.2011 | 20:58
Antena služi za zavaravanje protivnika Zato sam i potražio stručni savjet i odgovore jer se ja ne kužim baš u tu tekniku.
U cjeniku Bneta piše da toliko košta zamjena modema. Još ću to provjeriti telefonom.

Anyway, hvala svima na savjetima i odgovorima.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 6 minuta
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.98 Seconds

Provided by iJoomla SEO