Učenje CMS
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Učenje CMS

23.02.2011 | 12:54
Imam želju svladati, razumjeti kako to funkcionira. Razumijem html i cms, za php znam da postoji (i cijeli set naredbi, formulara, etc na webu), ali bih htio svladati i cms.
Pitanja:
1. Koji je nabolji (najpreporučljiviji) site za edukaciju?
2. Gdje ima najviše besplatnih templeta?
3. Koju literaturu preporučujete?
4. Koje alate koristiti za izradu CMS?
5. Begginers tutorial?
6. Da li server mora imti podršku za aplikaciju (Joomla npr) ili se ona instalira na njega?
7. Da li je to uopće aplikacija ili set php naredbi?

Kao krajnji rezultat, htio bih naučiti, kako u web stranici koju bi napravio, mogu neke stvari automatizirati. Na primjer, kreirati header ili footer i da sve stranice povlače isti header ili footer? Kada radim promjenu, da radim na headeru ili menu a ne na svakoj stranici?

Sve informacije su dobrodošle.
23.02.2011 | 13:12
Ok, vidim po pitanjima da treba prvo razjasniti neke osnovne termine.

1. Nisi precizirao za što. Za općenito za web tehnologije preporučam www.w3schools.com ali ima ih gomila. Ovaj je dobar jer ti daje mogućnost odmah isprobati kako nešto radi uživo. Ako je pitanje usmjereno za specifični CMS, onda to pak ovisi o čemu je točno riječ.
2. Ovisi za što. Neki određeni CMS ili općenito HTML?
3. Google search i web. Tiskane knjige nisam nikad koristio i brzo zastare.
4. Ovisi u čemu ga misliš raditi. Međutim pretpostavljam da ipak ne namjeravaš pisati svoj vlastiti CMS on nule? Ako je PHP, recimo Aptana Studio ili Eclipse....ili na kraju krajeva najobičniji tekst editor.
5. Upravo ga dobijaš
6. Ovisno o čemu je riječ. Ako govorimo o CMS-u pipsanom u PHP-u onda samo treba postojati podrška za PHP (u 99% slučajeva po defaultu uključena).
7. Ovo je vjeriojatno trebalo biti prvo pitanje. CMS je u načelu samo skup skripti u nekom od jezika (recimo php, no može biti i perl, ruby, python...).

Ovisi želiš li učiti sve on nule ili uzeti neki od dostupnih CMS sustava pa raditi na njemu. Ja ti osobno ne bih preporučio Joomlu, no sve ovisi o potrebama. Wordpress je vrlo popularan (što znači da ćeš naći hrpu informacija i community podrške), a meni se sviđa i Concrete5 (www.concrete5.org). Također instaliraj i MAMP da se možeš lokalno zezati s time.
Što se tiče posljednjeg pitanja, imaš header i footer koji su fiksni a između njih imaš php kod koji ovisno o parametrima može pokazivati različit sadržaj.

Dosta za početak, vjerujem da sada imaš novih pitanja pa smao udri. I sam sam prošao put kojim si krenuo.

Selim ovo u Internet forum.
23.02.2011 | 15:01
Postavio sam previše pitanja, pa se teško borim sa sillnim odgovorima.
Za sada sam shvatio da bi se trebao malo upoznati sa php i Sqlom. Skinuo sam MAMP i gledam Concrete. Obzirom na posao, putovanja, trebati će mi neko vrijeme da postavim slijedeće pitanje.
23.02.2011 | 15:06
ja sam upravo na putovanjima savladao to znanje. php je u osnovi skriptani jezik koji nije toliko teško savladati. SQL ne moraš učiti previše ako ne misliš sam pisati skripte koje rade s bazom, ali je svakako dobro znati barem osnove.
Instaliraj MAMP, i stavi par CMSova lokalno i poigraj se s njima - nema boljeg načina za pohvatati konce.
Problem je što jedno vuče drugo, s vremenom ćeš morati znati i html, CSS i javascript, itd, itd... ali sve je to izazov.
23.02.2011 | 15:07
I jedan koristan link:
www.opensourcecms.com/
23.02.2011 | 16:07
ufff, ja ne znam od kuda bih počeo s odgovorima. pitanje koje me zanima je koliko i da li uopće poznaješ osnove HTML-a. (xHTML + CSS). na neki način, od tuda sve počinje.
23.02.2011 | 16:20
Neka prati w3schools - tamo te i tako vode preko html-a i css-a do php-a.
23.02.2011 | 21:59
@hal9000
html+css mi nije nikakav problem (bar ja mislim). Ali mi je želja naučiti automatizirati neke korake koje mi ponekad beskrajno idu na živce. Kao na primjer, ako želim dodati novi link u izbornik da to ne moram raditi 50 ili 60 puta ručno. Na primjer, na stranici NOVACON.HR sa lijeve strane može postojati i obrazac za prijave sažetka. Kada trebam dodati taj link htio bih ga negdje upisati jedan puta i da se onda vidi na svim stranicama a ne da moram ručno otvarati svaku stranicu i pastati link ručno.
23.02.2011 | 22:31
Tebi treba jedan dobar CMS. Ima ih svakakvih, neke su ti već i predložili, ti samo izaberi koji ti bolje odgovara i to je to. Ja sam radio dosta web stranica s Joomlom i Wordpressom i svakao preporučam Wordpress. Čak ti ni PHP ne treba sad za to, ali ne velim da je loše ako ga i kreneš učit.
Čim jednom instaliraš neki CMS, spojiš se na admin panel, stvari će ti bit puno jasnije kako to funkcionira.
24.02.2011 | 01:52
Pogledaj i www.lightneasy.org - tome pak uopce ne treba mysql jer moze koristiti sqlite koji je dio php5. I dovoljno je jednosatvan da ga mozes prouciti kako radi. Da ne davimo vise, javi se kada zapnes.
24.02.2011 | 18:52
za ovo što njemu treba bit će dovoljan PHP i par osnovnih setova naredbi tipa "include".
26.02.2011 | 09:42
Za sada sam se zaustavio na proučavanju www.lightneasy.org, MAMP i nekh bespaltnih CMS template.
Uvijek se zapetljam u slijedeće: kako shvatiti koja naredba što radi, odnosno kako jednostavno set naredbi pravilno iskoristiti. Znači, da li programirati, ili jednostavno razumjeti već napisane naredbe. I onda ih "copy-paste" iskoristiti.

@hal9000
Vjerovao ili ne, već sam davno skužio da bi mi to moglo biti dovoljno, ali jednostavno nisam skužio, a nisam imao ni hrabrosti pitati. (Sada sam prešao 40-tu pa mi je svejedno).
26.02.2011 | 11:23
ja sam blizu četrdesete i još uvijek učim. web je takav medij i stalno moraš nešto novo savladavati, a kažu da ostariš kada izgubiš volju za učenjem. i nema te što ibiti sram pitati. nitko se nije rodio naučen.
26.02.2011 | 12:14
U nacelu jako toga je potrebno pisati od nule, osim ako ti to nije poseban gust. Internet je krcat gotovih rjesenja i primjera koje mozes prilagoditi za svoje potrebe. Ja sam uvijek ucio iz primjera. U stvari najbolje ucim kada treba nesto napraviti konkretno.
27.02.2011 | 04:02
mislio si reći "nije potrebno"?
27.02.2011 | 13:37
Uh, da.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 36 minuta
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, florijan, hal9000, Riba, tino1, Anonimci (421)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.81 Seconds

Provided by iJoomla SEO