Učenje CMS
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Učenje CMS

23.02.2011 | 12:54
Imam želju svladati, razumjeti kako to funkcionira. Razumijem html i cms, za php znam da postoji (i cijeli set naredbi, formulara, etc na webu), ali bih htio svladati i cms.
Pitanja:
1. Koji je nabolji (najpreporučljiviji) site za edukaciju?
2. Gdje ima najviše besplatnih templeta?
3. Koju literaturu preporučujete?
4. Koje alate koristiti za izradu CMS?
5. Begginers tutorial?
6. Da li server mora imti podršku za aplikaciju (Joomla npr) ili se ona instalira na njega?
7. Da li je to uopće aplikacija ili set php naredbi?

Kao krajnji rezultat, htio bih naučiti, kako u web stranici koju bi napravio, mogu neke stvari automatizirati. Na primjer, kreirati header ili footer i da sve stranice povlače isti header ili footer? Kada radim promjenu, da radim na headeru ili menu a ne na svakoj stranici?

Sve informacije su dobrodošle.
23.02.2011 | 13:12
Ok, vidim po pitanjima da treba prvo razjasniti neke osnovne termine.

1. Nisi precizirao za što. Za općenito za web tehnologije preporučam www.w3schools.com ali ima ih gomila. Ovaj je dobar jer ti daje mogućnost odmah isprobati kako nešto radi uživo. Ako je pitanje usmjereno za specifični CMS, onda to pak ovisi o čemu je točno riječ.
2. Ovisi za što. Neki određeni CMS ili općenito HTML?
3. Google search i web. Tiskane knjige nisam nikad koristio i brzo zastare.
4. Ovisi u čemu ga misliš raditi. Međutim pretpostavljam da ipak ne namjeravaš pisati svoj vlastiti CMS on nule? Ako je PHP, recimo Aptana Studio ili Eclipse....ili na kraju krajeva najobičniji tekst editor.
5. Upravo ga dobijaš
6. Ovisno o čemu je riječ. Ako govorimo o CMS-u pipsanom u PHP-u onda samo treba postojati podrška za PHP (u 99% slučajeva po defaultu uključena).
7. Ovo je vjeriojatno trebalo biti prvo pitanje. CMS je u načelu samo skup skripti u nekom od jezika (recimo php, no može biti i perl, ruby, python...).

Ovisi želiš li učiti sve on nule ili uzeti neki od dostupnih CMS sustava pa raditi na njemu. Ja ti osobno ne bih preporučio Joomlu, no sve ovisi o potrebama. Wordpress je vrlo popularan (što znači da ćeš naći hrpu informacija i community podrške), a meni se sviđa i Concrete5 (www.concrete5.org). Također instaliraj i MAMP da se možeš lokalno zezati s time.
Što se tiče posljednjeg pitanja, imaš header i footer koji su fiksni a između njih imaš php kod koji ovisno o parametrima može pokazivati različit sadržaj.

Dosta za početak, vjerujem da sada imaš novih pitanja pa smao udri. I sam sam prošao put kojim si krenuo.

Selim ovo u Internet forum.
23.02.2011 | 15:01
Postavio sam previše pitanja, pa se teško borim sa sillnim odgovorima.
Za sada sam shvatio da bi se trebao malo upoznati sa php i Sqlom. Skinuo sam MAMP i gledam Concrete. Obzirom na posao, putovanja, trebati će mi neko vrijeme da postavim slijedeće pitanje.
23.02.2011 | 15:06
ja sam upravo na putovanjima savladao to znanje. php je u osnovi skriptani jezik koji nije toliko teško savladati. SQL ne moraš učiti previše ako ne misliš sam pisati skripte koje rade s bazom, ali je svakako dobro znati barem osnove.
Instaliraj MAMP, i stavi par CMSova lokalno i poigraj se s njima - nema boljeg načina za pohvatati konce.
Problem je što jedno vuče drugo, s vremenom ćeš morati znati i html, CSS i javascript, itd, itd... ali sve je to izazov.
23.02.2011 | 15:07
I jedan koristan link:
www.opensourcecms.com/
23.02.2011 | 16:07
ufff, ja ne znam od kuda bih počeo s odgovorima. pitanje koje me zanima je koliko i da li uopće poznaješ osnove HTML-a. (xHTML + CSS). na neki način, od tuda sve počinje.
23.02.2011 | 16:20
Neka prati w3schools - tamo te i tako vode preko html-a i css-a do php-a.
23.02.2011 | 21:59
@hal9000
html+css mi nije nikakav problem (bar ja mislim). Ali mi je želja naučiti automatizirati neke korake koje mi ponekad beskrajno idu na živce. Kao na primjer, ako želim dodati novi link u izbornik da to ne moram raditi 50 ili 60 puta ručno. Na primjer, na stranici NOVACON.HR sa lijeve strane može postojati i obrazac za prijave sažetka. Kada trebam dodati taj link htio bih ga negdje upisati jedan puta i da se onda vidi na svim stranicama a ne da moram ručno otvarati svaku stranicu i pastati link ručno.
23.02.2011 | 22:31
Tebi treba jedan dobar CMS. Ima ih svakakvih, neke su ti već i predložili, ti samo izaberi koji ti bolje odgovara i to je to. Ja sam radio dosta web stranica s Joomlom i Wordpressom i svakao preporučam Wordpress. Čak ti ni PHP ne treba sad za to, ali ne velim da je loše ako ga i kreneš učit.
Čim jednom instaliraš neki CMS, spojiš se na admin panel, stvari će ti bit puno jasnije kako to funkcionira.
24.02.2011 | 01:52
Pogledaj i www.lightneasy.org - tome pak uopce ne treba mysql jer moze koristiti sqlite koji je dio php5. I dovoljno je jednosatvan da ga mozes prouciti kako radi. Da ne davimo vise, javi se kada zapnes.
24.02.2011 | 18:52
za ovo što njemu treba bit će dovoljan PHP i par osnovnih setova naredbi tipa "include".
26.02.2011 | 09:42
Za sada sam se zaustavio na proučavanju www.lightneasy.org, MAMP i nekh bespaltnih CMS template.
Uvijek se zapetljam u slijedeće: kako shvatiti koja naredba što radi, odnosno kako jednostavno set naredbi pravilno iskoristiti. Znači, da li programirati, ili jednostavno razumjeti već napisane naredbe. I onda ih "copy-paste" iskoristiti.

@hal9000
Vjerovao ili ne, već sam davno skužio da bi mi to moglo biti dovoljno, ali jednostavno nisam skužio, a nisam imao ni hrabrosti pitati. (Sada sam prešao 40-tu pa mi je svejedno).
26.02.2011 | 11:23
ja sam blizu četrdesete i još uvijek učim. web je takav medij i stalno moraš nešto novo savladavati, a kažu da ostariš kada izgubiš volju za učenjem. i nema te što ibiti sram pitati. nitko se nije rodio naučen.
26.02.2011 | 12:14
U nacelu jako toga je potrebno pisati od nule, osim ako ti to nije poseban gust. Internet je krcat gotovih rjesenja i primjera koje mozes prilagoditi za svoje potrebe. Ja sam uvijek ucio iz primjera. U stvari najbolje ucim kada treba nesto napraviti konkretno.
27.02.2011 | 04:02
mislio si reći "nije potrebno"?
27.02.2011 | 13:37
Uh, da.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 20 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, jura22, Riba, VanjusOS, Anonimci (772)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.03 Seconds

Provided by iJoomla SEO