UniFi AP AC LR - dodatni ethernet priključak
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

UniFi AP AC LR - dodatni ethernet priključak


05.11.2021 | 17:11
Pozdrav,

Ispričavam se ako je izvan tema za ovaj forum ali tu sam dobio jako puno korisnih i kvalitetnih savjeta pa se istome nadam i ovaj put

Na jednoj etaži kuće imam router na koji su preko 2 odvojena ethernet kabela spojena 2 UBNT UniFi AP AC Long Range 2.4GHz-5GHz preko POE napajanja. Svaki pojedinačni AP postavljen je u 2 odvojena stana. U jednom od stanova imam potrebu za ethernet priključkom za IPTV.
Sad me zanima, mogu li nekim dodatkom postojeći “dovod” etherneta podijeliti za AP i kupiti x metara dodatnog kabela za dovesti kabel iza TV-a?
Ili trebam ispočetka potpuno novi ethernet kabel provlačiti do željenog mjesta. Nažalost kuća je stara, u obnovi nisu planirali ethernet priključak iza TV.

Zanima me savjet i mišljenje šta je najlakše i najbezbolnije napraviti?. Kuća je kamena i zidovi na nekim mjestima prelaze 1m debljine pa ne bi bio oduševljen bušenjem tek uređenog stana.

Hvala unaprijed
Valentino
05.11.2021 | 17:33
Ako negdje u blizini ethernet kabela (koji je spojen na AP) imaš strujni priključak, dovoljan ti je klasični mrežni switch (koji se napaja strujom iz mreže). U suprotnom moraš nabaviti PoE powered mrežni switch (nisam nikad imao potrebe pa ti ne mogu preporučiti neki model), koji se napaja preko PoE iz dolaznog ethernet kabela.
05.11.2021 | 17:38
Premalo podataka si dao.
IPTV ide obično s routerom/modemom.
Ono s ceste (optika, parica, kabel) idu u taj router.
Obično router ima 4 RJ45 priključka (dva za IPTV i dva za mrežu)
/ja imam A1 i koaksijalni kabel koji mora ići i u modem/router i u STB (set-top box)/
/parica ide samo u modem/router, a za optiku nemam pojma/
STB mora biti uz TV i sad (ako je coax onda idu dva kabela on sam i UTP kabel, a ako je parica, onda samo UTP)
To ti je čvor od kuda granaš ostalu mrežu po prostoru.

Kako god bilo, treba ti dva kabela do prostora.

Tvoj problem bi se dao riješiti ali je malo texaški:
UTP kabel ima 8 žica, 4 se koriste za komunikaciju a 4 za napajanje (u stvari ima 4 parice)
Kada bi se kabel rastavio i kada bi se koristile 2 parice za mrežu, a dvije parice za IPTV, možda bi radilo.
Ovo bi moglo biti problematično sa stanovišta brzine i smetnji između parica (nisi napisao koji kabel ide do prostora).

Druga stvar, kako je postojeći kabel došao do prostora?
05.11.2021 | 17:38
Inače se za 100 Mb/s ethernet vezu koristi samo zelena i narančasta parica, a za 1 Gb/s vezu se dodatno koristi i smeđa parica. Po izvornom standardu plava parica je namijenjena za analognu telefoniju, što je odavno napušteno, međutim se plava parica koristi za PoE napajanje uređaja koji traže manje snage. Uređaji koji traže više snage, koriste i plavu, i smeđu paricu za napajanje pa im je širina pojasa limitirana na 100 Mb/s.

S obzirom da ti je AP PoE napajan, on je sigurno potrošio sve 4 parice.

Rješenje 1

Ako ipak (a) smatraš da je korisnicima u tom stanu na wifi vezi dovoljno imati UKUPNO 100 Mb/s širine pojasa za sve istovremene wifi korisnike zajedno i imaš u blizini AP-a običnu utičnicu 230V, možeš lokalno kod AP-a staviti PoE injektor, AP napajati preko njega tako da oslobodiš plavu i smeđu paricu u ethernet kabelu i onda je iskoristiš za drugu ethernet vezu, na način da kod routera i kod PoE injektora staviš tzv. "splitter" (pasivna kutijica s prespojem jedne RJ45 utičnice na dvije, na način da na jednu idu narančasta i zelena parica, a na drugu idu plava i smeđa na mjesto narančaste i zelene).

Rješenje 2

Ako ti je propusnost AP-a dovoljna, kupi uređaj kojeg smo neka prije zvali "wireless bridge" koji se spaja na wifi a kabelom na TV, te TV-u "glumi" ethernet mrežu. Kažem "nekad prije zvali" jer vidim da sada pod "wireless bridge" prodaju par uređaja koji pričaju jedan s drugim i glume kompletnu žičanu dionicu, ali to ti ovdje ne pomaže.

Rješenje 3,

Ako ne koristiš koax antenski kabel koji dolazi do TV, i ako drugi kraj tog kabela završava na povoljnom mjestu, možeš pružiti ethernet vezu kroz koax kabel, trebaju ti na oba kraja signal konverteri koji ti to omogućavaju. Propusnost je tipično limitirana na 30-40 Mb/s (veza se nominalno uspostavlja na 100, ali punih 100 nije moguće postići). Nije neka sreća od rješenja, ali radi uglavnom.

Rješenje 4,

Kupiš 2 uređaja za ethernet vezu preko 230V električne instalacije (uštekaju se jedan u električnu utičnicu kod TV-a, a drugi u utičnicu kod routera). Nekima ovo radi super i jako su zadovoljni, ali češće ne radi dobro, a nekad ne radi uopće. Naime, obje utičnice moraju biti na istoj fazi (ako imaš trofazni električni priključak na kući, imaš značajnu šansu da ne budu), svakako moraju biti iza istog brojila (ako svaki stan ima svoje brojilo, sigurno ti neće raditi radi MTU signalizacije HEP-a), a nekad ne radi kako treba niti ako su svi gornji uvjeti zadovoljeni, na primjer ako imaš veliko izobličenje u NN instalaciji, zbog invertera od klime, hladnjaka, vešmašine (tvojih ili susjedovih) i sl.
05.11.2021 | 17:49
Hvala svima na odgovorima. Moram priznati da nisam neki stručnjak u tome pa dobar dio odgovora nisam ni razumio. Internet je preko parice kao tehnologije i brzina download prosječno 70, dok je upload prosječno 35.
To je radio jedan poznanik na način da je kupio dva ethernet kabela i dva gore navedena uređaja. Stanovi još nisu bili uređeni pa je fizički bušeno kroz zidove i maskiran kabel u bijele lajsne. Stanovi su do unazad 2 godine bili u turističke svrhe te je wifi bio sasvim dovoljan.

Od tog branda vidim da postoji nano switch? (store.ui.com/collections/operator-airmax.../products/nanoswitch)

Ne razumijem da li mogu to spojiti.
Iznad AP je zidna polica i ispod su utičnice tako da neki uređaj sa strujom nije problem. Čini mi se da je spomenut i powerline, ne radi. Pokušali smo.
05.11.2021 | 18:03
Jel bi mi ovo pomoglo?

eu.store.ui.com/collections/unifi-networ...oducts/usw-flex-mini

Postojeći dovod kabela iz AP bi uštekao u 1 port (POE)
Mini kabel bi iz porta broj dva nazad u AP
Treći kabel bi iz switcha provukao do TV?
05.11.2021 | 18:28
Imam nešto slično za TV koji je na drugoj strani prostorije. Slično drugoj varijanti. Meni je OK dijelio vezu.
www.links.hr/hr/switch-d-link-dgs-105-gi...ste-5-port-053506248
05.11.2021 | 18:59
smayoo kaže:

Rješenje 2

Ako ti je propusnost AP-a dovoljna, kupi uređaj kojeg smo neka prije zvali "wireless bridge" koji se spaja na wifi a kabelom na TV, te TV-u "glumi" ethernet mrežu. Kažem "nekad prije zvali" jer vidim da sada pod "wireless bridge" prodaju par uređaja koji pričaju jedan s drugim i glume kompletnu žičanu dionicu, ali to ti ovdje ne pomaže.


Ja bi išao sa ovim riješenjem, nedavno sam kupio ovaj Access Point, valjda ih sada tako zovu , i on može to što smayoo predlaže. Kod mene je spojen kao standardni AP i spajanje je vrlo jednostavno, čak sam i ja uspio sam posložiti

Edit
TP Link to zove Client mode
05.11.2021 | 19:15
Vicko hvala!

Kupim pa javim jel radi! Nadam se da ću uspjeti jer se ne spaja direktno na ruter nego AP
Malo mjesta imam iza TV, valjda ce stati taj uređaj. Ima li neki koji radi istu funkciju ali manjih dimenzija?
05.11.2021 | 19:15
Pobogu Smayoo 100MB/s PoE je stvar proslosti, odavno PoE i Giga idu ruku pod ruku. Struja i data idu kroz istu zicu bez problema jer je drugacija frekvencija. Sve ostalo stoji, kao i uvijek od tebe idu najopsirniji i najkorisniji odgovori.

Ali buduci da je Val76 spomenuo da ima uticnicu na AP strani, ja bi samo uzeo obicni switch na tu stranu i prebacio PoE injector tu isto za napajanje AP-a. Znaci ethernet kabel u router na jednoj strani, na drugoj strani taj kabel u switch i iz switcha idu 2, jedan u IPTV drugi u AP (ovaj prema AP-u presjeci sa PoE injectorom, ako AP slucajno nema adapter nego samo opciju napajanja kroz PoE. Najjeftinije i najoptimalnije.
05.11.2021 | 19:21
Koji bi switch preporucili? Koliko sam shvatio taj Unifi je sam za sebe neki ekosustav pa ne znam jel bi sve to radilo skupa u kombinaciji s jos necim..
05.11.2021 | 20:59
Slike kako je to spojeno ako pomaže lakše odgovoriti. POE kabel je u AP uključen, LAN u ruter.
06.11.2021 | 16:30
Val76 kaže:
Koji bi switch preporucili? Koliko sam shvatio taj Unifi je sam za sebe neki ekosustav pa ne znam jel bi sve to radilo skupa u kombinaciji s jos necim..


Jije nesto specijalno. Idu na jednostavnost. Imas more opremw koja je slicna ali ne tako lijepa.
06.11.2021 | 19:07
Ma moze bilo koji switch, ja bi jedino pazio da je gigabitni (iako ti na tvoju brzinu interneta zapravo ne treba, ali cisto da si future proof, a razlika u cijeni je sitna).

Npr. nesto ovako ti je sasvim dosta:
www.links.hr/hr/switch-d-link-dgs-105-gi...ste-5-port-053506248
06.11.2021 | 19:17
Btw. ima Ubiquity u ponudi i PoE switcheve sa PoE passthrough.
Ako stvarno zelis nesto fancy looking, bez strujnih kabela i adaptera u tom drugom stanu, i to je opcija, ali tu ti se cijena penje priko €200
06.11.2021 | 19:25
Cekaj malo, bas gledam ove slike sto si stavio. Imas 2 PoE injectora (i reka si prije to vodi u 2 stana), ali samo je jedan kabel ukopcan u router. Jel imas tu jos nekakav switch koji nisi slika, ili si jedan stan iskopca?
06.11.2021 | 20:01
Da. Imam 2
To su u principu dva stana tj. apartmana pa je jedina opcija bila za svaki odvojen AP provesti.
Stan koji koristim je uključen, apartman koji je trenutno prazan ne. Ali identično je sve provedeno i spojeno kao na ovom.

Koje mi je najelegantnije rješenje od UNIFI i šta bi trebao točno kupiti i kako uštekati?
Ispričavam se šta dosađujem ali slabo se razumijem u ovo ???? Od ovog AP u kutu zida do elementa iza TV ima nekih 5m i to bi uz rub zida u bijelu lajsnu kamuflirao i spustio. Po mogućnosti opcija sa šta manje kabela ali da radi žično. Nije mi problem uložiti u nešto šta stvarno radi. Ovaj UNIFI AP mi je odličan i zadovoljan sam kupnjom.
06.11.2021 | 20:14
Vidim da na ruteru imaš samo Lan1 iskorišten. Uzmi eternet kabel odgovarajuće dužine ili neka ga ti tehničar od t coma ili čiji već imaš ruter napravi/krampla.Staviš ga u Lan2 ili 3ili 4 odvezeš ga do TVa i spojiš na IPTV. Trebalo bi raditi.
06.11.2021 | 20:20
jzelko kaže:
Vidim da na ruteru imaš samo Lan1 iskorišten. Uzmi eternet kabel odgovarajuće dužine ili neka ga ti tehničar od t coma ili čiji već imaš ruter napravi/krampla.Staviš ga u Lan2 ili 3ili 4 odvezeš ga do TVa i spojiš na IPTV. Trebalo bi raditi.


Nažalost, zbog rasporeda i adaptacije cijele kuće od rutera do stana u kojem treba IPTV cijeli kabel koji bi imao barem 30m provlačiti je zadnja opcija. Ovo sa switch opcijom od UNIFIJA se čini kao elegantno i jednostavno rješenje…
Hvala na savjetu
06.11.2021 | 21:12
Val76 kaže:
jzelko kaže:
Vidim da na ruteru imaš samo Lan1 iskorišten. Uzmi eternet kabel odgovarajuće dužine ili neka ga ti tehničar od t coma ili čiji već imaš ruter napravi/krampla.Staviš ga u Lan2 ili 3ili 4 odvezeš ga do TVa i spojiš na IPTV. Trebalo bi raditi.


Nažalost, zbog rasporeda i adaptacije cijele kuće od rutera do stana u kojem treba IPTV cijeli kabel koji bi imao barem 30m provlačiti je zadnja opcija. Ovo sa switch opcijom od UNIFIJA se čini kao elegantno i jednostavno rješenje…
Hvala na savjetu


Ako ne prodje sa switchem, ja sam nedavno provukao 30 metara mreznog kabela kroz uski buzir sa krova do stana dva kata nize. Us ispravni alat nije toliki bauk, samo nemoj kao ja beaz rukavica pa da zavrsis sa krvavim dlanovima.
06.11.2021 | 21:20
Riba kaže:
Val76 kaže:
jzelko kaže:
Vidim da na ruteru imaš samo Lan1 iskorišten. Uzmi eternet kabel odgovarajuće dužine ili neka ga ti tehničar od t coma ili čiji već imaš ruter napravi/krampla.Staviš ga u Lan2 ili 3ili 4 odvezeš ga do TVa i spojiš na IPTV. Trebalo bi raditi.


Nažalost, zbog rasporeda i adaptacije cijele kuće od rutera do stana u kojem treba IPTV cijeli kabel koji bi imao barem 30m provlačiti je zadnja opcija. Ovo sa switch opcijom od UNIFIJA se čini kao elegantno i jednostavno rješenje…
Hvala na savjetu


Ako ne prodje sa switchem, ja sam nedavno provukao 30 metara mreznog kabela kroz uski buzir sa krova do stana dva kata nize. Us ispravni alat nije toliki bauk, samo nemoj kao ja beaz rukavica pa da zavrsis sa krvavim dlanovima.


Da, nadam se ipak da će proći ova jednostavnija opcija. Složeno je baš sve i zahtjevalo bi demontažu puno namještaja zidnoga po kući
06.11.2021 | 22:10
Nisam koristio ove male ‘kucne’ modele pa ti ne mogu dati iskustva, ali sa Ubiquiti weba po specifikacijama ovaj bi treba imati sve sto ti trazis:
eu.store.ui.com/collections/unifi-networ...ng/products/usw-flex

Ne znam koja je jacina tog PoE injectora sto imas pa bi mozda i njega tribalo zaminiti, ako se ne varam ovaj bi triba biti 30W sto je vise nego dosta za switch i jedan AP:
eu.store.ui.com/collections/unifi-access...=3cabd0591&_ss=r

E sad, konfiguracija: Svi Ubiquiti switchevi su managed, i ako se ne varam PoE passthrough nije ukljucen po defaultu, tako da samo “plug’n’play” bas i nece ici.
Pretpostavljam da ima sve upute u dokumentaciji. Konfiguracija ide kroz UniFi app isto ko iza AP-ove, tako da pretpostavljam da to vec imas insalirano i podeseno.
06.11.2021 | 22:53
songoku kaže:
Nisam koristio ove male ‘kucne’ modele pa ti ne mogu dati iskustva, ali sa Ubiquiti weba po specifikacijama ovaj bi treba imati sve sto ti trazis:
eu.store.ui.com/collections/unifi-networ...ng/products/usw-flex

Ne znam koja je jacina tog PoE injectora sto imas pa bi mozda i njega tribalo zaminiti, ako se ne varam ovaj bi triba biti 30W sto je vise nego dosta za switch i jedan AP:
eu.store.ui.com/collections/unifi-access...=3cabd0591&_ss=r

E sad, konfiguracija: Svi Ubiquiti switchevi su managed, i ako se ne varam PoE passthrough nije ukljucen po defaultu, tako da samo “plug’n’play” bas i nece ici.
Pretpostavljam da ima sve upute u dokumentaciji. Konfiguracija ide kroz UniFi app isto ko iza AP-ove, tako da pretpostavljam da to vec imas insalirano i podeseno.



Super! Hvala puno na trudu i izdvojenom vremenu!
  • Daddo
  • Posjetitelj
07.11.2021 | 08:19
IPTV usluga je u drugom VLAN-u u odnosu na Internet promet.

Razdijeliti IPTV uslugu nećeš moći na gore predložene načine, ako ikako.

Ako je u pitanju korištenje SVIH usluga samo na toj jednoj lokaciji, onda je najbrže i najbezbolnije "preseliti" ruter operatera u taj stan. Na mjestu gdje je ranije bio, preko postojećeg kabela od 4 parice, jednom pustiš "običan telefon" do tog stana(iskoristiš 2 od 8 žica u kabelu) i u tom stanu izvedeš priključenje dolaza i svih uređaja.

Od rutera koji je "na novoj lokaciji" povučeš kabel iz LAN3/LAN4 za IPTV, LAN1 ti ostaje za taj Ubiquityjev AP, LAN2 za onaj drugi stan i dalje ti je sve POE.

Ako ti treba "samo telefon" na staroj lokaciji po jednoj (opet 2 žice) od 3 preostale slobodne parice pustiš natrag taj telefon. Ostaju ti još 4 slobodne žice kojima "za silu" možeš vratit Internet na početak priče (tamo gdje je u originalu bio ruter) i ubacit switch kojim ćeš osigurati internet na originalnoj lokaciji i spoj prema drugom stanu.

Mana te petljancije je da je cijela stvar pipljava i raspast će se gotovo sigurno, prije ili kasnije (sw dio jer treba nešto od sve te opreme i rekonfigurirat) + ove "4 žice za Internet drugdje" nisu standard ni pametne, propusnost će biti 100Mbit/s i gurnut ćeš samo Internet, nemaš PoE.

Idealno bi bilo znati što ti gdje treba od usluga (ili će ti trebati) pa onda ponuditi optimalno rješenje.

Da sebi slažem, obzirom da već imam na lokaciji Ubiquity AP-ove... njih bi izdvojio na zaseban PoE switch, na svakom mjestu (etaži) šibnuo managed switch istog proizvođača + nabavio jedan manji ruter "na dolazu" i opet istog proizvođača.

Cijena rješavanja tvog problema i kompleksnost ovisi o STVARNIM potrebama. Cijelu stvar možeš "zakomplicirati" financijski i sa nekim media konverterima i optikom do svakog stana, no to je i skupo i uglavnom nepotrebno.
07.11.2021 | 10:56
E, tako. Sad čovjek više ništa ne zna.

U pravu si, Daddo, ako se radi o IPTV usluzi providera kao što je MaxTV. Ja nisam shvatio da to čovjeku treba? Ja imam Ethernet doveden na TV radi smartTV aplikacija - Youtube, Netflix, Spotify, HRTi, Curiosity Stream.

songoku kaže:
Pobogu Smayoo 100MB/s PoE je stvar proslosti, odavno PoE i Giga idu ruku pod ruku.


To mi je vrlo nedavno, vrlo sličnim riječima, uvjereno tvrdio jedan izvoditelj i inzistirao je da ne treba vući po dva kabela tamo i vamo (ukupno niti 100 m kabela više), jer sve može ići po jednom. Bio je toliko rječit da je uvjerio investitora kako sam ja glup i neuk, a on sve zna te kako ga je spasio od moje gluposti i uštedio mu tih 100 m ethernet kabela (s polaganjem, to je nešto manje od 100 €).

E, onda kad je to izveo, i kad je sve završeno, nikako ne može atestirati te dionice na 1Gb. Kad makne PoE, onda uredno radi na 1Gb/s, nema gušenja, ni smetnje, sve je savršeno, dakle nije kabel oštećen i sve je dobro zakrimpano. Kad pusti PoE kroz plavu i smeđu paricu, brzinu ne može postići. A potrebna je. I na perifernoj strani sada cijena dovođenja 230 V napajanja i kutije za PoE injektor izlazi na cca 500€ ukupno.

Super je uštedio.

Shvaćam da je ovo drugačiji primjer, ali očito je da proizvođači prodaju žvaku i, kad čitaš njihovu dokumentaciju, nabrojali su u njoj 101 izgovor zašto možda to neće raditi, tako da ne moraju nikad preuzeti odgovornost.

Struja i data idu kroz istu zicu bez problema jer je drugacija frekvencija.


Ne zamjeri, ali nije bez razloga što su se računarstvo, ICT i elektrotehnika razdvojili kao struke još prije 30 godina.

Koja je drugačija frekvencija? Nominalno, PoE napajanje nema nikakve frekvencije, to je istosmjerno napajanje. Teoretski, da, možeš superponirati izmjenični pravokutni signal (digitalni prijenos) na istosmjernu struju napajanja. U praksi, ne, to ne radi dobro, zato što su PoE injektori, ondnosno izvori napajanja, nesavršeni, izvedeni su kao switchani ispravljači (bez dioda i kondenzatora) i uvijek imaju određene visoke harmonike izobličenja koji se dodatno povećaju ako je ulazni 230 Vac napon izobličen (inverterima od klime, frižidera, vešmašine...).

U teoriji, na demo pultu u fancy dućanu, u razvojnom laboratoriju... sve radi. U životu - malo manje toga.
07.11.2021 | 11:12
smayoo kaže:
E, tako. Sad čovjek više ništa ne zna.

U pravu si, Daddo, ako se radi o IPTV usluzi providera kao što je MaxTV. Ja nisam shvatio da to čovjeku treba? Ja imam Ethernet doveden na TV radi smartTV aplikacija - Youtube, Netflix, Spotify, HRTi, Curiosity Stream.

songoku kaže:
Pobogu Smayoo 100MB/s PoE je stvar proslosti, odavno PoE i Giga idu ruku pod ruku.


To mi je vrlo nedavno, vrlo sličnim riječima, uvjereno tvrdio jedan izvoditelj i inzistirao je da ne treba vući po dva kabela tamo i vamo (ukupno niti 100 m kabela više), jer sve može ići po jednom. Bio je toliko rječit da je uvjerio investitora kako sam ja glup i neuk, a on sve zna te kako ga je spasio od moje gluposti i uštedio mu tih 100 m ethernet kabela (s polaganjem, to je nešto manje od 100 €).

E, onda kad je to izveo, i kad je sve završeno, nikako ne može atestirati te dionice na 1Gb. Kad makne PoE, onda uredno radi na 1Gb/s, nema gušenja, ni smetnje, sve je savršeno, dakle nije kabel oštećen i sve je dobro zakrimpano. Kad pusti PoE kroz plavu i smeđu paricu, brzinu ne može postići. A potrebna je. I na perifernoj strani sada cijena dovođenja 230 V napajanja i kutije za PoE injektor izlazi na cca 500€ ukupno.

Super je uštedio.

Shvaćam da je ovo drugačiji primjer, ali očito je da proizvođači prodaju žvaku i, kad čitaš njihovu dokumentaciju, nabrojali su u njoj 101 izgovor zašto možda to neće raditi, tako da ne moraju nikad preuzeti odgovornost.

Struja i data idu kroz istu zicu bez problema jer je drugacija frekvencija.


Ne zamjeri, ali nije bez razloga što su se računarstvo, ICT i elektrotehnika razdvojili kao struke još prije 30 godina.

Koja je drugačija frekvencija? Nominalno, PoE napajanje nema nikakve frekvencije, to je istosmjerno napajanje. Teoretski, da, možeš superponirati izmjenični pravokutni signal (digitalni prijenos) na istosmjernu struju napajanja. U praksi, ne, to ne radi dobro, zato što su PoE injektori, ondnosno izvori napajanja, nesavršeni, izvedeni su kao switchani ispravljači (bez dioda i kondenzatora) i uvijek imaju određene visoke harmonike izobličenja koji se dodatno povećaju ako je ulazni 230 Vac napon izobličen (inverterima od klime, frižidera, vešmašine...).

U teoriji, na demo pultu u fancy dućanu, u razvojnom laboratoriju... sve radi. U životu - malo manje toga.



Da, meni treba u principu za MaxTV. Zahvalan sam na svim odgovorima ali kao osoba koja nije takve struke ni znanja moram priznati da jesam sad zbunjen..
Radio bi preko switcha ili ne bi?
07.11.2021 | 11:18
Ne bi, jer moraš imati poseban kabel zaštekan na posebno označen port na T-com routeru.
Radilo bi ti rješenje 1 koje sam napisao u svom prvom postu gore.
07.11.2021 | 11:55
I ja kao i neki ovdje gdje god mogu izbjegavam bežićnu vezu. Kao i Riba, proveo bi kabel i mir u kući. Em je najjeftinije i sigurno djelotvorno. Sve drugo ovisi o drugim čimbenicima.
07.11.2021 | 12:00
Neka proba rastaviti UTP na dva dijela i po njemu (2 parioce) pustiti internet, a po druge dvije IPTV.
Najbolje je napraviti adaptere, a ne sami kabel kupusati.
Ovako nešto: www.pinterest.com/pin/461056080575815364/

Možda radi OK za neku prosječnu brzinu mreže i IPTV.
07.11.2021 | 12:28
To sam mu i ja napisao.

smayoo kaže:
Radilo bi ti rješenje 1 koje sam napisao u svom prvom postu gore.


Evo, ovako nešto trebaš, 2 komada:

www.ebay.de/itm/112331729201?hash=item1a...1:g:j40AAOSwTuJYxCGh
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 13 minuta
  • Kloba: Na Bačvicama, sorry
  • Kloba: Sjećam se. Spavali su u onom hotelu na Žnjanu. I ja sam tamo noćio jednom. Jako dobar hotel. Ko jučer da je bilo. Kako je Laušević rekao "Godine prođe, dan nikako". :)
  • drlovric: Prvi i zadnji put sam HR reprezentaciju gledao na Poljudu protiv Brazila. Davno je to bilo.
  • Kloba: I zaključno da se i ja priljučim - samo da se nešto novo i zanimljivo događa! :D
  • Kloba: Ma što se atmosfere tiče, nema do Poljuda. Još samo da nisu u svađi s HNS-om, svaka reprezentacija tamo se smrzne kada dođe. Samo šta ćeš kada kafići u koju zalaze Torcidaši otvoreno stavljaju znakove "ne poslužujemo osobe koje su došle gledati reprezentaciju". U tom stilu. Ne vole HNS nikako.
  • Kloba: Evo link [link]
  • Kloba: drlovric, pa spomenuo sam to ako ti je promaklo. Točnije, zacrtali su si da za 112. rođendan Hajduka (11. 02. 2023.) dosegnu probjku od 112 tisuća članova. A kako su ranije stigli sa 60 preko sto, nije bilo nerealno to očekivati. A po podacima za 2022., ako ne griješim, Real je imao 120 tisuća članova
  • drlovric: Ma nema veze, samo nek se nesto desava :D
  • cariblanco: Badava će trčati bili i plavi, kad će bijeli biti prvi ;)
  • drlovric: Poljud bi bio pun da je i duplo veci. Ne postoji na daleko losiji klub sa lojalnijim navijacima :)
  • drlovric: @Kloba: Hajduk ima 100 K clanova. Neki dan su pustili ulaznice u prodaju. Otvorio sam na 3 racunala, 7 browsera, logirao se u svaki (kao clan) da uspijem ugrabiit ulaznicu. I nisam uspio. Srecom je brat raido istu stvar u Njemackoj, pa nam je kupio on. Za 2h rasprodat stadion, serrver padao......lista cekanja po sat i po da udjes u sucelje da bi kupio kartu. I to sve ako si clan. Ostali nisu mogli
  • Kloba: Aha, hvala ti na informaciji!
  • Borisone: Ako imaš i LAN i WIFi aktivan na Mac-u, prioritet ti je po defaultu da promet ide prvo po LAN-u.
  • Borisone: To ti je propusnost WiFi-a usko grlo.
  • Kloba: Što se brzine neta tiče, kada laptop spojim LAN-om na ruter, iako mi je u postavkama i dalje Wi-Fi mreža kao opcija spajanja - brzina je 950 Mbps. Kada iskopčam LAN kabel, doslovno deset sekundi nakon ovog rezultata - brzina padne na 200 do 300 Mbps-a. Nije nam jasno! :D
  • Kloba: A Hajduk je ipak najtrofejniji i najstariji hrvatski klub. Bio bi red da se i oni vrate na staze stare slave. Zanimljivost mi je da imaju registriranih navijača više od 110 tisuća, u rangu Real Madrida. Respect, u svakom slučaju. :)
  • Kloba: Štose nogometa tiče, nisam pratio HNL osim u tekstovima pa ne znam tko je više zaslužio ove godine. Rijeka ili Hajduk. Ako je Rijeka dala više, neka bude Rijeka. Zarad one krađe kada ih je Gračan trenirao, ako se dobro sjećam.
  • Kloba: Star možda godinu dana, refurbished kupljen od A1.
  • Kloba: Mobitel je iPhone SE 2022.
  • Kloba: Ljudi, imam pitanje u vezi brzine interneta. Kako sada imam gigabit download u teoriji, u praksi mi je to na laptopu oko 940 Mbps. No na mobu, koji je spojen na isti Wi-Fi (5G) ne pokazuje više od 450 Mpbs download. Ima li neki razlog tomu?
  • cariblanco: I ja kao Dinavovac, bi Volvo da Rijeka osvoji naslov, jer je to zaslužila
  • drlovric: Dinamo j ezapoceo kao drzavni projekt, da se podigne nacionalna svijest u novonastaloj drzavi. Kasnije je prepusten kriminalnoj skupini na upravljanje, koja je radi osobnih interesa obesmislila cijelu ligu. Srecom ta vremena su iza nas. Mislim da je ove godine Rijeka najvise zasluzila da bude prvak, jer igraju najbolji nogomet.
  • Kloba: Iskreno, radi dobrobiti hrvatskog klupskog nogometa, htio bih da ili Hajduk ili Rijeka ili Osijek osvoje ovu sezonu. Da se stvori nova velika četvorka u ovoj maloj zemlji.
  • Kloba: Pa valjda ćeš ove godine slaviti. Dugo niste bili ovako blizu. ;)
  • drlovric: Za Hajduk. Zato sam ovako mlad i pogubio zivce :D
  • cariblanco: za koga navijaš...naše ;)
  • drlovric: Za vikend sam u Splitu. Ostajem par dana. Ako neko od Jabucara dolszi gledati najveci nogometni derbi u Hrvata, tu sam za pice, kavu, rucak…
  • smayoo: Nažalost, je... :(
  • Djuro genijalac: [link]
  • Djuro genijalac: Kaj je umrla Slađana Milošević?
  • smayoo: RIP Slađana Milošević :(
  • Yonkis: [link] iPhone prodan na aukciji za 130.000 dolara
  • Yonkis: macOS Sonoma 14.4.1: fixes USB hubs connected to external displays may not be recognized; Apps that include Java may quit unexpectedly
  • Soffoklo: Fora. Creating a Macintosh-inspired Mac Studio iPad dock. [link]
  • abajo: Kloba: [link]
  • Kloba: Ekipa, može li me neko upititi n stranicu da si skinem macOS Catalina kako bih nanovo reinstalirao komjuter? Taj OS mi je najnovji koji ovaj moj Retina iz 2013. može "progutati". Kako se svi razumijete u ove stvari više od mene, bio bih zahvalan!
  • cariblanco: Na kraju sam skužio koliko je sati, po svitanju...ono fakat čudno ?
  • cariblanco: Istina je da Paragvaj mjenja vrijeme koji je blizu, ali ja imam Argentinski sim :D
  • cariblanco: Sad na mobu s našim sim_om je 7.25 a na mobu s Argentinskim sim_om je 8.25 ! S tim da Argentina nema promjenu verbena ?
  • cariblanco: Jurors imam dilemma, koliko je sati ? koliko mi je poznato mi nismo premjenili vrijeme, mjenjamo ga sljedeći vikend
  • Zdravac: MKBHD pratim i ja, ok je lik, realno recenzira, ne sipa hvalospjeve
  • Kloba: Ma bez daljnjeg. Čovjek si je osigurao egzistenciju, pa i vrlo luksuzan stil života već sada. Ima video u kojem pokazuje svoj studio, linkao sam ga tu svojevremeno. Ma preludo. A tek onaj Mr. Beast? Taj živi u studiu. Opsjednut YT-om.
  • drlovric: Zaradio j eon puno vise na otm videu. Pogledaj samo broj pregleda :)
  • Kloba: NIsam ni ja znao. A šta ćeš, cijena napretka. Za šta je dao 40 somova, sliku CD-a i iTunesa... :)
  • Yonkis: Kloba, što nisi odmah rekao kako je završio unboxing i aktiviranje iPhonea :)
  • Kloba: MKBHD kupio originalni, nikada otvoreni first gen iPhone na aukciji u Chicagu za 32 tisuće dolara. Sa dostavom, porezima, i dodacima na sve ispalo ga je 40 tisuća. Video je tu: [link]
  • Yonkis: [link] - Justice Department sues Apple, alleging it illegally monopolized the smartphone market
  • Kloba: I ja brže na net, nađem video naslova 7 Ways To Fix PS5 Error Code CE-117773-6 :) I prvi "way2 mi pomogne, skužim da je do njih
  • Kloba: Uglavnom, kada sam htio skinuti save sa clouda PS Plua za Horizon 2, javi mi grešku Error Code CE-117773-6
  • Kloba: EON Premium sam uzeo, ne vjerujem koje sve kanale imam. Ruske, Ukrajinske, pa klasika CNN, BBC, Sky, ovo ono. Ali i puno iz regije

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

ammadeus, kajjaznam, Riba, Anonimci (402)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.36 Seconds

Provided by iJoomla SEO