UniFi AP AC LR - dodatni ethernet priključak
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

UniFi AP AC LR - dodatni ethernet priključak

09.11.2021 | 21:00
@Daddo,

Evo, ja ću ti odgovoriti.

Sve što si rekao, dakako stoji, ali isto tako iz prakse znamo, tj. znam ja, a zna i svatko onaj tko je bio u prilici koristiti "zasexane kablove" (interni termin koji koristimo za takva polu-riješenja), da oni u praksi - rade.
I to u raznim kombinacijama: dva PC-a preko jednog kabela, jedan PC i dvije telefonske linije, čak i u uvjetima kada imaš veliki broj takvih konekcija na jednom mjestu (npr. 50-ak PC-a i isto toliko telefona).

Napomena, tu se nije radilo o konekcijama koje koriste neki veliki bandwidth, i nije im bila kritično to da je kablaža izvedena po strogim standardima.
09.11.2021 | 21:08
jura22 kaže:
Posto se UTP kabel rijedje koristi ono S u nazivu je shielded ili oklopljen. Svaka parica ima metalnu foliju oko sebe.

Zapravo, "S" je shielded, tu se ne radi o foliji, nego o opletu od metalne žice, a "F" je foiled, to je aluminijska folija. Pa je onda S/FTP izvedba gdje je svaka parica ekranizirana svojom folijom, a cijeli kabel opletom.
Brzina ne opada s duljinom (sjeti se TMIL-a), nego gušenje raste s duljinom, pa onda, kako raste gušenje, raste postotak neuspješno prenesenih paketa, pa zato pada i efektivna brzina.
Mi smo u praksi uspijevali postići 100 Mb/s na do 330 m duljine FTP Cat6 kabelom. Ali to je, naravno, van norme.
  • Daddo
  • Posjetitelj
09.11.2021 | 21:11
@m@xym - lako meni za mene. Ja znam što radim kad radim pizdarije. I znam da je to drek rješenje i da je privremeno jer treba proradit za pola sata-sat kako god i radit tjedan dana. Tol’ko će izdržat… taman otišao u Konzum po RJ45. Znam da ću to morat strgat i da će me priključnica s mjerenjem izać 100 EUR.

Netko to takvo proda. I naplati. Debelo. I onda nam po “branši” seru jer to može “susjedov mali”.

I tako u svakoj branši jer “može jeftinije”.
09.11.2021 | 21:16
Slažem se potpuno. Tko angažira takve, nije bolje ni zaslužio. Kad meni netko kaže skupo je, mogu naći duplo jeftinije, ja mu kažem, ima i triput, evo ja ti dam broj. Jer to nije klijent za mene, niti sam ja projektant za njega.
09.11.2021 | 21:38
Daddo kaže:
I tako u svakoj branši jer “može jeftinije”.

Naravno da uvijek postoji jeftinije rješenje, ali isto tako uvijek važi ona: "koliko para - toliko muzike".

Ovo kod mene je bio "in-house job" i trebalo je problem riješiti "jučer" i "za 0 Kn", ma čista klasika, na razini "Zameo ih vjetar" ili "Orkanski visovi". 8-)

smayoo kaže:
Mi smo u praksi uspijevali postići 100 Mb/s na do 330 m duljine FTP Cat6 kabelom. Ali to je, naravno, van norme.

To ne da je van norme, nego je dostignuće par excellence.

Ne znam kako stoji stanje sa gigabitnim mrežama, ali još u vrijeme Cat5 i 10/100 brzina, sve preko 100 metara je izvan norme. Token-ring mreža na 16 Mbit mi je radila na kabelu od 120 m, a Ethernet 10/100 je nekad znao štekati i na 80 metara dužine, a najveća dužina na kojoj je veza radila je bila negdje oko 110 metara.
10.11.2021 | 20:12
smayoo kaže:
shema.png

Evo, tako to trebaš izvesti. Plavo i crveno su ethernet patch kabeli, a nacrtani su plavo i crveno da ti bude jasno koji kamo ide (plavi za internet, crveni za maxtv). Jer moraš na oba splittera potrefiti jednako. Ako ne potrefiš, neće ti ništa raditi (ni pristup internetu preko wifi ap, ni maxtv)

Moze li molim Vas link splittera koje treba kupiti da ovo radi? Nisam uspio pronaci takav na kojem bi ovo radilo da ima kupiti kod nas na webu ni u Zadru.
10.11.2021 | 23:58
Ovo djeluje solidne kvalitete izrade. I dostavlja se u Hrvatsku. To je par (dakle naručuješ količinu 1)

Taj splitter ima s ulazne strane muški konektor, znači šteka se u žensku utičnicu. Pod pretpostavkom da ti je ethernet instalaciju izvodio netko tko nije mesarski šegrt , to i imaš s obje strane (kod routera je možda patch panel u ormariću?). Ako nemaš, tj. ako ti je netko nakrimpao muški RJ45 konektor na instalacijski ethernet kabel s punim žicama (što je nepouzdan kontakt), onda bi to svakako trebao preraditi da imaš ženski RJ45 utični modul (koji sa strane kabela ima čeljusti za pune žice).

Ovaj drugi tip je jednostavniji i jeftiniji, potencijalno problematičan ako na ulaznu stranu uštekavaš spomenuti muški RJ45 izravno nakrimpan na instalacijski kabel i nezgodan jer izlazi nisu obilježeni koji je koji pa moraš isprobavati. PAZI! to je komad, ne par, znači toga naručuješ 2 komada, ako se odlučiš za taj.

Moja je preporuka onaj prvi, skuplji.
11.11.2021 | 12:59
Može i sam, ali za 10EUR nema smisla.
11.11.2021 | 16:50
Ako znaš što radiš i imaš dovoljno strpljenja, najbolje je sam. Ali ako čovjek nije tome vičan pa ionako angažira nekog drugog...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 54 minuta
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP
  • Borisone: Logika kaže da bi verzija trebala biti od godine u kojoj se izdaje. Ima smisla godina plus jedan jer u posljednjih nekoliko godina obećanja dolaze s bar nekoliko mjeseci odmaka (ili nikad).
  • Yonkis: iOS 26 u 2025? [link]
  • cariblanco: Riječani, hoće li Važ biti vaš ?
  • smayoo: @Yonkis, piši u forum, ovo će ti tu iscuriti
  • Yonkis: Članak je odličan.. dijelim ga okolo ostalim Appleovcima koji nikako da ovdje puste korjenje. :)
  • hal9000: @dpasaric: ako nekome i nije korisno, barem je zabavno i poučno.
  • Yonkis: Ne znam dal da otvaram temu, treba mi prijedlog neke app za skeniranje prostorije (sa namještajem) kako bih mogao lakše namjestiti prostoriju sa postojećim stanjem, neka LiDAR app?
  • dpasaric: Članak je "up", imate što za čitati, nadam se da će nekome biti korisno! :)
  • cariblanco: ok,ty za info
  • dpasaric: Ograničen je taj modul za ankete, imao sam isti problem, ali on nakon par dana zaboravi IP, pa se mogao dati drugi glas za one koji su imali više Macova.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

1v@n, cariblanco, Ender, jmirakul, Riba, ZeljkoB, Anonimci (433)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.80 Seconds

Provided by iJoomla SEO