UniFi AP AC LR - dodatni ethernet priključak
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

UniFi AP AC LR - dodatni ethernet priključak

09.11.2021 | 21:00
@Daddo,

Evo, ja ću ti odgovoriti.

Sve što si rekao, dakako stoji, ali isto tako iz prakse znamo, tj. znam ja, a zna i svatko onaj tko je bio u prilici koristiti "zasexane kablove" (interni termin koji koristimo za takva polu-riješenja), da oni u praksi - rade.
I to u raznim kombinacijama: dva PC-a preko jednog kabela, jedan PC i dvije telefonske linije, čak i u uvjetima kada imaš veliki broj takvih konekcija na jednom mjestu (npr. 50-ak PC-a i isto toliko telefona).

Napomena, tu se nije radilo o konekcijama koje koriste neki veliki bandwidth, i nije im bila kritično to da je kablaža izvedena po strogim standardima.
09.11.2021 | 21:08
jura22 kaže:
Posto se UTP kabel rijedje koristi ono S u nazivu je shielded ili oklopljen. Svaka parica ima metalnu foliju oko sebe.

Zapravo, "S" je shielded, tu se ne radi o foliji, nego o opletu od metalne žice, a "F" je foiled, to je aluminijska folija. Pa je onda S/FTP izvedba gdje je svaka parica ekranizirana svojom folijom, a cijeli kabel opletom.
Brzina ne opada s duljinom (sjeti se TMIL-a), nego gušenje raste s duljinom, pa onda, kako raste gušenje, raste postotak neuspješno prenesenih paketa, pa zato pada i efektivna brzina.
Mi smo u praksi uspijevali postići 100 Mb/s na do 330 m duljine FTP Cat6 kabelom. Ali to je, naravno, van norme.
  • Daddo
  • Posjetitelj
09.11.2021 | 21:11
@m@xym - lako meni za mene. Ja znam što radim kad radim pizdarije. I znam da je to drek rješenje i da je privremeno jer treba proradit za pola sata-sat kako god i radit tjedan dana. Tol’ko će izdržat… taman otišao u Konzum po RJ45. Znam da ću to morat strgat i da će me priključnica s mjerenjem izać 100 EUR.

Netko to takvo proda. I naplati. Debelo. I onda nam po “branši” seru jer to može “susjedov mali”.

I tako u svakoj branši jer “može jeftinije”.
09.11.2021 | 21:16
Slažem se potpuno. Tko angažira takve, nije bolje ni zaslužio. Kad meni netko kaže skupo je, mogu naći duplo jeftinije, ja mu kažem, ima i triput, evo ja ti dam broj. Jer to nije klijent za mene, niti sam ja projektant za njega.
09.11.2021 | 21:38
Daddo kaže:
I tako u svakoj branši jer “može jeftinije”.

Naravno da uvijek postoji jeftinije rješenje, ali isto tako uvijek važi ona: "koliko para - toliko muzike".

Ovo kod mene je bio "in-house job" i trebalo je problem riješiti "jučer" i "za 0 Kn", ma čista klasika, na razini "Zameo ih vjetar" ili "Orkanski visovi". 8-)

smayoo kaže:
Mi smo u praksi uspijevali postići 100 Mb/s na do 330 m duljine FTP Cat6 kabelom. Ali to je, naravno, van norme.

To ne da je van norme, nego je dostignuće par excellence.

Ne znam kako stoji stanje sa gigabitnim mrežama, ali još u vrijeme Cat5 i 10/100 brzina, sve preko 100 metara je izvan norme. Token-ring mreža na 16 Mbit mi je radila na kabelu od 120 m, a Ethernet 10/100 je nekad znao štekati i na 80 metara dužine, a najveća dužina na kojoj je veza radila je bila negdje oko 110 metara.
10.11.2021 | 20:12
smayoo kaže:
shema.png

Evo, tako to trebaš izvesti. Plavo i crveno su ethernet patch kabeli, a nacrtani su plavo i crveno da ti bude jasno koji kamo ide (plavi za internet, crveni za maxtv). Jer moraš na oba splittera potrefiti jednako. Ako ne potrefiš, neće ti ništa raditi (ni pristup internetu preko wifi ap, ni maxtv)

Moze li molim Vas link splittera koje treba kupiti da ovo radi? Nisam uspio pronaci takav na kojem bi ovo radilo da ima kupiti kod nas na webu ni u Zadru.
10.11.2021 | 23:58
Ovo djeluje solidne kvalitete izrade. I dostavlja se u Hrvatsku. To je par (dakle naručuješ količinu 1)

Taj splitter ima s ulazne strane muški konektor, znači šteka se u žensku utičnicu. Pod pretpostavkom da ti je ethernet instalaciju izvodio netko tko nije mesarski šegrt , to i imaš s obje strane (kod routera je možda patch panel u ormariću?). Ako nemaš, tj. ako ti je netko nakrimpao muški RJ45 konektor na instalacijski ethernet kabel s punim žicama (što je nepouzdan kontakt), onda bi to svakako trebao preraditi da imaš ženski RJ45 utični modul (koji sa strane kabela ima čeljusti za pune žice).

Ovaj drugi tip je jednostavniji i jeftiniji, potencijalno problematičan ako na ulaznu stranu uštekavaš spomenuti muški RJ45 izravno nakrimpan na instalacijski kabel i nezgodan jer izlazi nisu obilježeni koji je koji pa moraš isprobavati. PAZI! to je komad, ne par, znači toga naručuješ 2 komada, ako se odlučiš za taj.

Moja je preporuka onaj prvi, skuplji.
11.11.2021 | 12:59
Može i sam, ali za 10EUR nema smisla.
11.11.2021 | 16:50
Ako znaš što radiš i imaš dovoljno strpljenja, najbolje je sam. Ali ako čovjek nije tome vičan pa ionako angažira nekog drugog...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 dana, 1 sat
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, drlovric, m@xym, smayoo, tino1, VanjusOS, Anonimci (546)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.09 Seconds

Provided by iJoomla SEO