Macbook Pro aktivacijski zaslon
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Pro aktivacijski zaslon

11.07.2025 | 15:51
Prošle godine sam kupio rabljeni MBP 2018. Uredno sam ga koristio do danas, prijavljen icloud i ostalo. Danas sam ga išao vratiti na tvorničke postavke, odjavio se s iclouda, laptop više nije vidljiv u Find my, ali mi se nakon restarta pojavio aktivacijski ekran.
Trebam upisati lozinku Apple računa koji sam koristio, a kada upišem, ništa se ne događa, samo se vrti krug. Kontaktirao sam Apple podršku, probali smo neke stvari, ali opet isto.
Rekli su mi da se moram javiti Apple podršci da mi maknu laptop s mog iclouda, iako meni isti više nije vidljiv.
Problem je taj što traže račun koji ja nemam. Zvao sam bivšeg vlasnika, ali ni on ga nema. Zna samo da je kupljen u Istyle u Arena centru.
Javio sam im se i tražio da pokušaju u bazi podataka naći račun. Dao sam im ime kupca i serijski broj laptopa.

Da li se netko susreo s ovom situacijom i šta mogu napraviti ako ne nađem račun?

Hvala
11.07.2025 | 16:46
Mislim da se to desi kada je kom kupljen kao korporacijski.
Mozda da kontaktiras prodavatelja.
Mislim da je vec bio ovakav upit ovdje.
11.07.2025 | 17:05
Evo, konačno sam saznao u čemu je problem. On je cijelo vrijeme tražio mail i lozinku od bivšeg vlasnika, a ne moju. Sada mi je vlasnik dao svoje podatke, aktivirao sam ga i sada se instalira OS.
Kako je to moguće ako se on uredno odjavio prije prodaje, a ja prijavio s icloud računom, i hoće li u budućnosti uvijek tražiti njegove podatke?
11.07.2025 | 18:46
Neće, a sada negdje nešto nije odjavio. Nemoj samo reinstalirati sistem preko starog, nego ga "zaderi", znači odi u Recovery particiju i s Disk Utility pobriši sistemsku partciju.
11.07.2025 | 19:11
Meni ovaj tvoj slučaj izgleda kao da netko nije odradio proceduru za resetiranje do kraja.
Procedura: https://support.apple.com/en-us/102664

Ako se na koraku 5. samo ugasi Mac i ne odradi korak 6. Mac i dalje ostaje aktiviran na prethodnog korisnika.

Ispravno je da se odradi sve (uključujući korak 7.) i tada ugasi Mac prije prodaje.
12.07.2025 | 07:18
Očito nije odradio sve kako treba, ali se odjavio s iclouda pa mi je bilo čudno da opet traži njegove podatke.

U svakom slučaju uspio sam srediti.

Hvala
12.07.2025 | 09:17
Nije isto odjaviti Mac ili iPhone sa iCloud-a. Kod Mac-a je potreban određeni period nakon odjave da računalo bude u potpunosti odjavljeno. Mislim sa je oko 45 dana, tu negdje. Za iPhone nema tih restrikcija. Ne znam zašto to rade.
12.07.2025 | 14:52
Zanimljivo je da prošlom vlasniku a ni meni nije bio vidljiv na iCloudu, a još je vukao njegove podatke. Razumijem ja Apple i sigurnost, ali mislim da su ipak malo pretjerali.

Igrom slučaja sam sačuvao kontakt od prijašnjeg vlasnika, da nisam, mogao bih plakati bez računa.
12.07.2025 | 21:45
Pazi, ima još jedna caka za kojom manje iskusni korisnici ne idu:

Ako ti se MacOS uredno reinstalirao, a i dalje te tražio iCloud password starog vlasnika nakon što se ulogiraš, a nisi reinstalaciju radio tako da si baš pobrisao sistemsku particiju, onda ti se zna dogoditi da ti ostanu instalirane neke aplikacije tipa Pages, Numbers i Keynote koje traže update putem App Storea. E sada, ako su one prvi put skinute od starog vlasnika, imaju njegov Apple ID vezan uz sebe i tražit ćete to u nedogled dok ih ne pobrišeš i ponovo povučeš od nule iz App Storea, ali pod svojim Apple ID-ijem.

I onda to sve skupa zapravo nema nikakve veze s odjavom starog vlasnika.

Zašto to naglašavam? Jer kada se pojavi taj dialog za lozinku starog vlasnika, sustav ne kaže tko je to zatražio i može izgledati kao da to traži sam macOS, a zapravo traži neka aplikacija koja samo želi svoj update.
  • Ender
  • Posjetitelj
12.07.2025 | 23:34
sad bih ti dao jednu karmu
13.07.2025 | 07:18
Da se još nadovežem, prilikom odjave Mac-a sa i Cloud-a, trebalo bi ovavezno odjaviti i Apple Music, unutar same aplikacije, tj. deautorizirati ga. Ako se to ne učini on kasnije neće prihvatiti novog korisnika, tj. njegovu pretplatu i tada će se morati kontaktiratii Apple korisnička služba.

Ovo govorim iz prve ruke jer saam ne tako davno mijenjao Apple account, tj. izrađivao novi a stari dao izbrisati. Slažem se sa Davorovom preporukom.
13.07.2025 | 10:26
drpongrac23 kaže:
Da se još nadovežem, prilikom odjave Mac-a sa i Cloud-a, trebalo bi ovavezno odjaviti i Apple Music, unutar same aplikacije, tj. deautorizirati ga. Ako se to ne učini on kasnije neće prihvatiti novog korisnika, tj. njegovu pretplatu i tada će se morati kontaktiratii Apple korisnička služba.

Ovo govorim iz prve ruke jer saam ne tako davno mijenjao Apple account, tj. izrađivao novi a stari dao izbrisati. Slažem se sa Davorovom preporukom.

Zar se ne mogu deautorizirati svi uređaji istovremeno (u slučaju da se zaboravi)? Možda se i varam, ali čini mi se da negdje postoji ta opcija.
13.07.2025 | 10:30
dpasaric kaže:
Pazi, ima još jedna caka za kojom manje iskusni korisnici ne idu:

Ako ti se MacOS uredno reinstalirao, a i dalje te tražio iCloud password starog vlasnika nakon što se ulogiraš, a nisi reinstalaciju radio tako da si baš pobrisao sistemsku particiju, onda ti se zna dogoditi da ti ostanu instalirane neke aplikacije tipa Pages, Numbers i Keynote koje traže update putem App Storea. E sada, ako su one prvi put skinute od starog vlasnika, imaju njegov Apple ID vezan uz sebe i tražit ćete to u nedogled dok ih ne pobrišeš i ponovo povučeš od nule iz App Storea, ali pod svojim Apple ID-ijem.

I onda to sve skupa zapravo nema nikakve veze s odjavom starog vlasnika.

Zašto to naglašavam? Jer kada se pojavi taj dialog za lozinku starog vlasnika, sustav ne kaže tko je to zatražio i može izgledati kao da to traži sam macOS, a zapravo traži neka aplikacija koja samo želi svoj update.

Ako sam nakon odabira reseta aktivirao Mac, tamo gdje traži email i pass, nakon toga izabrao instalaciju OS-a, kasnije ga uredno pokrenuo, da li bi prilikom idućeg reseta opet tražio podatke od prijašnjeg vlasnika?
13.07.2025 | 12:20
Damirst kaže:
Ako sam nakon odabira reseta aktivirao Mac, tamo gdje traži email i pass, nakon toga izabrao instalaciju OS-a, kasnije ga uredno pokrenuo, da li bi prilikom idućeg reseta opet tražio podatke od prijašnjeg vlasnika?

Poanta je da ne gaziš instalaciju preko starog macOS-a jer iako će pobrisati starog usera, neće appove koji su bili kupljeni s njegovog Apple ID-ija. To čak nije do postavki, nego se embedda dio u resource file.

Zato je najbolje kada digneš stroj u Recovery particiju fizički pobrisati sistemsku particiju i tek onda napravi install svježeg sistema na nju.
13.07.2025 | 16:07
dpasaric kaže:
Damirst kaže:

Poanta je da ne gaziš instalaciju preko starog macOS-a jer iako će pobrisati starog usera, neće appove koji su bili kupljeni s njegovog Apple ID-ija. To čak nije do postavki, nego se embedda dio u resoruce file.

Zato je najbolje kada digneš stroj u Recovery particiju fizički pobrisati sistemsku particiju i tek onda napravi install svježeg sistema na nju.

Hvala na savjetu!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 26 minuta
  • Yonkis: Zašto su plavuše a onda nakon njih riđokose tako upečatljive?
  • smayoo: RIP :(
  • Yonkis: John C. Dvorak dies aged 80
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.
  • 1v@n: Stavim slike i više detalja ako mi netko kaže koja bi bila odgovarajuća tema za to
  • 1v@n: Psst… jel ima nekog ovdje da ga zanima iPod Photo 40GB (4. Gen) i iPhone 3GS 32GB? Prije nego puknem to na oglase, trebam nekakvu realnu procjenu jer nekakav par specijalaca traži skoro 1500€ za 3GS…
  • matijazx: Da li može u kojem postu na forumu, malo više o tome? :-)
  • drlovric: Radili smo danas mali test sa nekoliko igara. Macbook M5 Pro bolje vrti Windows igre od Steam Machine. Kakva luda vremena :)
  • matijazx: Za eartipse, u specijaliziranoj trgovini kod zagrebačkog Cvjetnog trga.
  • Yonkis: U RH nemam pojma ali ima Amazon
  • iAnte: Ekipa gdje u hr nabaviti eartipse za AirPods pro?
  • Yonkis: Kava, pivo, konjak, štok?
  • smayoo: Je. Jučer je došao
  • Yonkis: Znači Riba je u Rijeci?
  • dpasaric: Ajme da vidite što mi je Riba donio! Mislim da ću u nekom trenu napraviti šaljivi test/review! Hint: radi se o robi iz Brazila! :)
  • CoffeePod: Nadam se da će me služit sljedećih 10 godina ????
  • CoffeePod: Koja sreća da sam prošle godine za 2.900 uzeo MBP 16 48GB RAM 1TB
  • dpasaric: Nema, možda nešto sitno što je lokalno na lageru.
  • zvone: Mislim da u istylwu imaju jos stare cijene. Ili?
  • dpasaric: Klijent jučer poželio kupiti jedan solidan MacBook Pro 16", cijena nešto iznad 3.000 € PDV. Što mislite koliko je nakon poskupljenja radne memorije? 3.500 € PDV... veselo...
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.47 Seconds

Provided by iJoomla SEO