Macbook Pro aktivacijski zaslon
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Pro aktivacijski zaslon

11.07.2025 | 15:51
Prošle godine sam kupio rabljeni MBP 2018. Uredno sam ga koristio do danas, prijavljen icloud i ostalo. Danas sam ga išao vratiti na tvorničke postavke, odjavio se s iclouda, laptop više nije vidljiv u Find my, ali mi se nakon restarta pojavio aktivacijski ekran.
Trebam upisati lozinku Apple računa koji sam koristio, a kada upišem, ništa se ne događa, samo se vrti krug. Kontaktirao sam Apple podršku, probali smo neke stvari, ali opet isto.
Rekli su mi da se moram javiti Apple podršci da mi maknu laptop s mog iclouda, iako meni isti više nije vidljiv.
Problem je taj što traže račun koji ja nemam. Zvao sam bivšeg vlasnika, ali ni on ga nema. Zna samo da je kupljen u Istyle u Arena centru.
Javio sam im se i tražio da pokušaju u bazi podataka naći račun. Dao sam im ime kupca i serijski broj laptopa.

Da li se netko susreo s ovom situacijom i šta mogu napraviti ako ne nađem račun?

Hvala
11.07.2025 | 16:46
Mislim da se to desi kada je kom kupljen kao korporacijski.
Mozda da kontaktiras prodavatelja.
Mislim da je vec bio ovakav upit ovdje.
11.07.2025 | 17:05
Evo, konačno sam saznao u čemu je problem. On je cijelo vrijeme tražio mail i lozinku od bivšeg vlasnika, a ne moju. Sada mi je vlasnik dao svoje podatke, aktivirao sam ga i sada se instalira OS.
Kako je to moguće ako se on uredno odjavio prije prodaje, a ja prijavio s icloud računom, i hoće li u budućnosti uvijek tražiti njegove podatke?
11.07.2025 | 18:46
Neće, a sada negdje nešto nije odjavio. Nemoj samo reinstalirati sistem preko starog, nego ga "zaderi", znači odi u Recovery particiju i s Disk Utility pobriši sistemsku partciju.
11.07.2025 | 19:11
Meni ovaj tvoj slučaj izgleda kao da netko nije odradio proceduru za resetiranje do kraja.
Procedura: https://support.apple.com/en-us/102664

Ako se na koraku 5. samo ugasi Mac i ne odradi korak 6. Mac i dalje ostaje aktiviran na prethodnog korisnika.

Ispravno je da se odradi sve (uključujući korak 7.) i tada ugasi Mac prije prodaje.
12.07.2025 | 07:18
Očito nije odradio sve kako treba, ali se odjavio s iclouda pa mi je bilo čudno da opet traži njegove podatke.

U svakom slučaju uspio sam srediti.

Hvala
12.07.2025 | 09:17
Nije isto odjaviti Mac ili iPhone sa iCloud-a. Kod Mac-a je potreban određeni period nakon odjave da računalo bude u potpunosti odjavljeno. Mislim sa je oko 45 dana, tu negdje. Za iPhone nema tih restrikcija. Ne znam zašto to rade.
12.07.2025 | 14:52
Zanimljivo je da prošlom vlasniku a ni meni nije bio vidljiv na iCloudu, a još je vukao njegove podatke. Razumijem ja Apple i sigurnost, ali mislim da su ipak malo pretjerali.

Igrom slučaja sam sačuvao kontakt od prijašnjeg vlasnika, da nisam, mogao bih plakati bez računa.
12.07.2025 | 21:45
Pazi, ima još jedna caka za kojom manje iskusni korisnici ne idu:

Ako ti se MacOS uredno reinstalirao, a i dalje te tražio iCloud password starog vlasnika nakon što se ulogiraš, a nisi reinstalaciju radio tako da si baš pobrisao sistemsku particiju, onda ti se zna dogoditi da ti ostanu instalirane neke aplikacije tipa Pages, Numbers i Keynote koje traže update putem App Storea. E sada, ako su one prvi put skinute od starog vlasnika, imaju njegov Apple ID vezan uz sebe i tražit ćete to u nedogled dok ih ne pobrišeš i ponovo povučeš od nule iz App Storea, ali pod svojim Apple ID-ijem.

I onda to sve skupa zapravo nema nikakve veze s odjavom starog vlasnika.

Zašto to naglašavam? Jer kada se pojavi taj dialog za lozinku starog vlasnika, sustav ne kaže tko je to zatražio i može izgledati kao da to traži sam macOS, a zapravo traži neka aplikacija koja samo želi svoj update.
12.07.2025 | 23:34
sad bih ti dao jednu karmu
13.07.2025 | 07:18
Da se još nadovežem, prilikom odjave Mac-a sa i Cloud-a, trebalo bi ovavezno odjaviti i Apple Music, unutar same aplikacije, tj. deautorizirati ga. Ako se to ne učini on kasnije neće prihvatiti novog korisnika, tj. njegovu pretplatu i tada će se morati kontaktiratii Apple korisnička služba.

Ovo govorim iz prve ruke jer saam ne tako davno mijenjao Apple account, tj. izrađivao novi a stari dao izbrisati. Slažem se sa Davorovom preporukom.
13.07.2025 | 10:26
drpongrac23 kaže:
Da se još nadovežem, prilikom odjave Mac-a sa i Cloud-a, trebalo bi ovavezno odjaviti i Apple Music, unutar same aplikacije, tj. deautorizirati ga. Ako se to ne učini on kasnije neće prihvatiti novog korisnika, tj. njegovu pretplatu i tada će se morati kontaktiratii Apple korisnička služba.

Ovo govorim iz prve ruke jer saam ne tako davno mijenjao Apple account, tj. izrađivao novi a stari dao izbrisati. Slažem se sa Davorovom preporukom.

Zar se ne mogu deautorizirati svi uređaji istovremeno (u slučaju da se zaboravi)? Možda se i varam, ali čini mi se da negdje postoji ta opcija.
13.07.2025 | 10:30
dpasaric kaže:
Pazi, ima još jedna caka za kojom manje iskusni korisnici ne idu:

Ako ti se MacOS uredno reinstalirao, a i dalje te tražio iCloud password starog vlasnika nakon što se ulogiraš, a nisi reinstalaciju radio tako da si baš pobrisao sistemsku particiju, onda ti se zna dogoditi da ti ostanu instalirane neke aplikacije tipa Pages, Numbers i Keynote koje traže update putem App Storea. E sada, ako su one prvi put skinute od starog vlasnika, imaju njegov Apple ID vezan uz sebe i tražit ćete to u nedogled dok ih ne pobrišeš i ponovo povučeš od nule iz App Storea, ali pod svojim Apple ID-ijem.

I onda to sve skupa zapravo nema nikakve veze s odjavom starog vlasnika.

Zašto to naglašavam? Jer kada se pojavi taj dialog za lozinku starog vlasnika, sustav ne kaže tko je to zatražio i može izgledati kao da to traži sam macOS, a zapravo traži neka aplikacija koja samo želi svoj update.

Ako sam nakon odabira reseta aktivirao Mac, tamo gdje traži email i pass, nakon toga izabrao instalaciju OS-a, kasnije ga uredno pokrenuo, da li bi prilikom idućeg reseta opet tražio podatke od prijašnjeg vlasnika?
13.07.2025 | 12:20
Damirst kaže:
Ako sam nakon odabira reseta aktivirao Mac, tamo gdje traži email i pass, nakon toga izabrao instalaciju OS-a, kasnije ga uredno pokrenuo, da li bi prilikom idućeg reseta opet tražio podatke od prijašnjeg vlasnika?

Poanta je da ne gaziš instalaciju preko starog macOS-a jer iako će pobrisati starog usera, neće appove koji su bili kupljeni s njegovog Apple ID-ija. To čak nije do postavki, nego se embedda dio u resource file.

Zato je najbolje kada digneš stroj u Recovery particiju fizički pobrisati sistemsku particiju i tek onda napravi install svježeg sistema na nju.
13.07.2025 | 16:07
dpasaric kaže:
Damirst kaže:

Poanta je da ne gaziš instalaciju preko starog macOS-a jer iako će pobrisati starog usera, neće appove koji su bili kupljeni s njegovog Apple ID-ija. To čak nije do postavki, nego se embedda dio u resoruce file.

Zato je najbolje kada digneš stroj u Recovery particiju fizički pobrisati sistemsku particiju i tek onda napravi install svježeg sistema na nju.

Hvala na savjetu!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 15 minuta
  • MBPruleZ: Jel Vam radi RCS na iPhonima (iOS >=18). Ja sam na Telemachu, eSIM i nema opcije da se uključi
  • drlovric: Ma ide to bez problema. Ja sam uvijek azurirao sve strojeve prvi dan. Nisam imao problema, ali generalno nije pametno :)
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgleda da izlazi oko 19.00 sati po našem vremenu. Očekuje ze velika gužva prilikom downloada
  • dpasaric: Možda za neki nebitni stroj za početak...
  • dpasaric: Ne znam, ja ne bih žurio. :)
  • drpongrac23: Sutra macOS Tahoe!
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.80 Seconds

Provided by iJoomla SEO