Mac Pro 2013 ili Mac Mini 2018 u 2022.
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Pro 2013 ili Mac Mini 2018 u 2022.


19.07.2022 | 19:21
1v@n kaže:
Nije problem s lokalnog backupa dići sve na novi uređaj, ali to znači da umjesto lagera od stotinjak RAM modula i SSD-ova sad moraš imati lager s računalima


Cak ni to nekad nije najveci problem... veci problem zna biti sto ti je downtime barem sat-dva Ali ne mozes Mac Mini trpati u enterprise kategoriju, to je valjda jasno Ako ti treba enterprise podrska onda se niti ne ide na Apple (cak ni Mac(Book) Pro nije ni blizu tako necemu).
19.07.2022 | 19:39
Ček malo... Mini je uredno imao server model s diskom ekstra i dodatnom aplikacijom

Ako to nije enterprise, ne znam što je

Mislio sam na firme koje imaju desetke ili stotine računala i iz nekog razloga to mora biti Apple.

Okej, u HR je to malo rjeđa pojava. Vani ipak toga ima više.

Oznaka Pro polako postaje smiješna s tim ograničenjima. Ne možeš raditi takva ograničenja u "pro" okružju.

Evo, zbrisao mi je upravo jedan Mini 32/512. Ode za 498 funti, 2 preko onog što sam bio spreman dati.

Bacam se u hibernaciju
19.07.2022 | 19:59
1v@n kaže:
Ciljano su usporavali iPhone, misliš li da isto ne mogu napraviti i na polju računala? Sad imaju potpunu kontrolu nad kompletnim hardverom, nikad to nije bilo lakše izvesti.


Ovdje samo moram upasti kao "ispravak netočnog navoda" - ovako napisano to zvuči kao da je Apple namjerno usporavao iPhone, a ono što su oni radili je bio underclock uređaja kada mu je baterija bila isteklog vijeka trajanja. Znači umjesto da ti iPhone postane potpuno neupotrebljiv jer bi ti se batijera istrošila za pola sata, oni su spuštali takt procesora kako bi izvukli što više. Čim bi u njega stavio novu ispravnu bateriju, uređaj bi opet normalno radio. Dakle, oni su radili dobru stvar, ali su imali glupi PR problem što to nisu jasno iskomunicirali s korisnicima.

Inače, slažem sa svime što si rekao po pitanju zamjene komponeti, stari Miniji su bili cool jer si RAM i disk mogao relativno lako zamjeniti.
19.07.2022 | 20:20
Ja jedino priznam mogućnost nadogradnje RAM-a.
Ostalo može i u "oblak".
20.07.2022 | 13:44
Lako se igrati s oblacima kad imaš adekvatnu brzinu interneta, što još nije tako rasprostranjeno.

Imam sreću što živim u stanu novije gradnje u dijelu Londona koji ima pristup optici pa imam 500/500. Većina nije te sreće i situacija je kao u HR. Bakar i loši spojevi kao kod mojih u kući u Rudešu gdje max izvlače 20/2.
Već je i nekakav videopoziv u višoj rezoluciji problematičan, a rad u cloudu nemoguć, osim ako nisu word dokumenti u pitanju
20.07.2022 | 16:53
Pa zar nije suludo drzati multimediju na preskupom SSD-u.
Mrezni disk je zakon, USB je nuzno zlo ali prenosivo.
22.07.2022 | 22:24
Evo, sve dileme su riješene, uletio mi je Mini M1 8/256.

Trebao bi stići negdje početkom tjedna, pa ćemo vidjeti kako se ponaša u usporedbi s NUC-om.
25.07.2022 | 12:34
Imam problem financijske prirode.
Trebam za testiranje i edukaciju macbook do maksimalno 300€. Nije lose kada bi moglo na firmu.
Do sada nemam iskustva s Apple. Zapravo nesto imam, ali sucelje je bilo na njemackom i nije mi prirodno.

Moze neka preporuka ili bolje ne ulazit u to?
25.07.2022 | 15:01
Ima na Njuškalu dosta rabljenih po povoljnim cijenama, ja bih tražio za tu cijenu MacBook Air, model early 2015 ili 2017, ne stariji, jer ovi još uvijek podržavaju zadnji OS. Tu se još uvijek da mijenjati SSD, a RAM je zalemljen. Navodno da kasniji modeli, 2018 ili kasnije, osim M1, imaju problema sa tipkovnicom, pa bih to zaobišao, a i nisu više u tom cjenovnom rangu.

To je preporuka ako te zanima istraživanje Mac OS-a i edukacija, jer MacBook Air nije zamišljen za neke teške zadaće, ali kao kućno računalo funkcionira sasvim dobro.

Prije kupnje obavezno kontaktiraj još ovdje, da ne kupiš zaključano računalo na iCloud i ostale Apple servise. A zna biti slučaj da se prodaju i takva računala.

Cijene ti idu od nekih 1.500 - 4.000 kn, ovisno o prodavatelju i kondiciji, ali sve ti je to otprilike isto. A MacBook Air slovi kao računalo koje se najmanje kvari, usput ima dizajn kakav ni jedan PC laptop nema dan danas.
25.07.2022 | 17:15
Air i teške zadaće ne idu u istoj rečenici ako je u jednadžbi Intel.
Ako stavimo M1, to je čisto nešto drugo.
25.07.2022 | 17:29
Stigao Mini i evo prve frustracije, a tek sam ga upalio.

Magic keyboard i Mouse tek trebaju stići, pa radim s onim što imam, a to je Logitech K480 BT tipkovnica i MX Master 2 miš. Upiknem Unifying receiver od miša u USB i mislim si kako je sve spremno.

Upalim Mini i evo me na Activate Mac ekranu. Traži WiFi password, ali nema nigdje wifi ikonice u gornjem desnom kutu.

Guglam…događa se. Nakon izvođenja svih rituala koje je Google pronašao, od držanja power tipke pa ponovnog paljenja, Erase this Mac i svih ostalih stvari, taman prije nego sam ga htio baciti kroz prozor, maknem Unifying receiver, restartam i magično se pojavi.

Sad napokon dođem do prozora za upisivanje passworda…

ALI

1. Ne može se spojiti koristeći WPS!?!??
2. Nemam BT postavke dostupne da mogu spojiti tipkovnicu i upisati password
3. Nemam ni accessibility postavke dostupne da mogu uključiti on-screen keyboard

Dobro, jel me netko zajebava ovdje

S obzirom da žičanu tipkovnicu imam kroz bužire provedenu do USB porta na monitoru, ne mogu je bez bar 45 minuta rastavljanja svega provući do mjesta gdje je Mini…što sam na kraju i morao napraviti jer nema drugog izbora.

WTF Apple. Računalo koje dođe bez miša iz tipkovnice, traži da obavezno imaš Apple miš i tipkovnicu jer bez njih (ili žičanog kompleta) ne možeš obaviti ni prvi korak kod pokretanja.

Ajde, mogu preći preko toga, ali da ne podržava WPS i nema on-screen keyboard dostupan na startu…nedopustivo.

Uspio sam nekako nategnuti sve kabele da dođem do OS-a a dalje ćemo lakše nadam se.

image.jpg
25.07.2022 | 17:46
Život je škola. Da vidimo što si danas naučio:

Prvo. Bez žičane tipkovnice i miša NIKAD se ne upuštaj u setup novog računala ili nekakve radikalne zahvate (brisanja, reinstalacije i sl.).

Drugo. WPS je sranje i odavno je napušten jer ne možeš zagarantirati sigurnost. Ako ga ti još uvijek koristiš, izložen si zlouporabi svoje wifi mreže, i to dramatično.

Treće, što će ti on-screen keyboard, ako ti ni miš ne radi?

Četvrto, umjesto raskapanja posloženih kabela, mogao si kupiti za sitno kuna produžni USB kabel, zar nisi?
25.07.2022 | 17:46
Mislim da za početak treba spojiti miša i tipkovnicu putem USB konekcije, žično ili bežično, a tek kasnije putem bluetooth-a, ako nije riječ o original Apple periferiji.

Biti će sve u redu, pokušaj nekako ne primjenjivati svu logiku koja postoji u Windows i PC svijetu, jer Mac je Mac i nije PC, niti će ikad biti. Po ničem.
25.07.2022 | 17:52
Smayoo upravo tako, sjećam se da sam davno imao problem na Mac mini 2014 kod reinstalacije OS-a, unatoč original Apple mišu i tipkovnici, sve dok nisam priključio vulgaris USB periferiju.

Ima za kupiti USB žična miš i tipkovnica za cijenu gableca i gemišta, pa bi to vrijedilo imati uvijek negdje u ormaru za takve stvari.
25.07.2022 | 20:07
smayoo kaže:
Život je škola. Da vidimo što si danas naučio:

Prvo. Bez žičane tipkovnice i miša NIKAD se ne upuštaj u setup novog računala ili nekakve radikalne zahvate (brisanja, reinstalacije i sl.).

Drugo. WPS je sranje i odavno je napušten jer ne možeš zagarantirati sigurnost. Ako ga ti još uvijek koristiš, izložen si zlouporabi svoje wifi mreže, i to dramatično.

Treće, što će ti on-screen keyboard, ako ti ni miš ne radi?

Četvrto, umjesto raskapanja posloženih kabela, mogao si kupiti za sitno kuna produžni USB kabel, zar nisi?

Očekivao sam da u 2022. neke stvari ipak mogu riješiti bez žica. Izgleda da ne

Accessibility bi trebao postojati i na OSX. Ne znam kako se očekuje od onih koji o tome ovise da si postave računalo za rad?

Zovi nekog zdravog da ti dođe sve podesiti?

Ako se već WiFi mora postaviti na početku, koji je problem omogućiti i Bluetooth (koji radi jer se Appleova periferija veže njime).

Miš radi, tek nakon što sam u USB gurnuo Unifying receiver. Htio sam ga spojiti BT-om, ali zbog nedostatka BT postavki, nula bodova.

1:0 za Gatesa što se inkluzivnosti tiče

Da ovo iznad radi kako bi moralo. ne bih se WPS-a ni sjetio kao opcije )))

Imam kabele svih slova, boja, oblika i okusa, od B, C, mini, micro, lightning...adaptera također, ali USB-A na USB-A produžni nisam očekivao da će mi ikad više trebati

Imam i kompletan set žičane periferije. Tamo iz 2008. je vjerojatno sve, kao i ova Microsoft Sidewinder X6 tipkovnica na stolu, kakvu imam i u rezervi. Problem je što je sve to negdje u najdonjim kutijama u skladištu.

Nego, da se maknemo s retro periferije...imam novi problem.

Monitor (Benq PD3200Q) spojen s USB-C na mDP kabelom. Slika je tu, ali imam osjećaj kao da mi je netko oči natapao u slanoj vodi. Mutnjikav tekst... 32" i 2560x1440.
Očekujem sliku jednaku kao i svakom dosad spojenom izvoru...savršenu.

Našao nekakva rješenja, ali ne vidim neku razliku.
Ima li netko rješenje za ovo?

Evo i novog problema, svi portovi su mi zatvoreni, bez obzira na to koji torrent client koristim, bez obzira na to je li mi firewall upaljen ili ne, i bez obzira na to koristim li VPN ili ne.

Ovo postaje jedna velika glavobolja
25.07.2022 | 20:58
1v@n kaže:
Očekivao sam da u 2022. neke stvari ipak mogu riješiti bez žica. Izgleda da ne


Naravno da ne. Tvoje je očekivanje takvo zato što si tipična žrtva "marketinških stručnjaka", "komunikacijskih profesionalaca" i "meneđera" (s mekim "đ")

Accessibility bi trebao postojati i na OSX. Ne znam kako se očekuje od onih koji o tome ovise da si postave računalo za rad?

Zovi nekog zdravog da ti dođe sve podesiti?


Kupi računalo kod trgovca koji će ti to učiniti.

Ako se već WiFi mora postaviti na početku, koji je problem omogućiti i Bluetooth (koji radi jer se Appleova periferija veže njime).


Tehnički nije problem. Vidi gore pod "marketinški stručnjaci", "meneđeri" i to.

Imam kabele svih slova, boja, oblika i okusa, od B, C, mini, micro, lightning...adaptera također, ali USB-A na USB-A produžni nisam očekivao da će mi ikad više trebati


Eto vidiš. Problem je u tvojim pogrešnim očekivanjima...
Ja bih to obavezno očekivao ako bi provlačio kabel od tipkovnice kroz instalacijsku cijev do monitora. Što ćeš kad ti jednom krepa USB hub na monitoru?

Monitor (Benq PD3200Q) spojen s USB-C na mDP kabelom. Slika je tu, ali imam osjećaj kao da mi je netko oči natapao u slanoj vodi. Mutnjikav tekst... 32" i 2560x1440.
Očekujem sliku jednaku kao i svakom dosad spojenom izvoru...savršenu.


Najprije provjeri da nije problem u kabelu.

Evo i novog problema, svi portovi su mi zatvoreni, bez obzira na to koji torrent client koristim, bez obzira na to je li mi firewall upaljen ili ne, i bez obzira na to koristim li VPN ili ne.

Ovo postaje jedna velika glavobolja


Kako to misliš "svi portovi su ti zatvoreni"? Kakve to veze ima s Macom? Provjeri postavke na routeru.
25.07.2022 | 22:08
Isti kabel koristim na PC-u koji je odmah pored, ista priča. Nije kabel...ovo je
piunikaweb.com/2021/06/24/heres-why-your...th-external-display/

U Mojave, Apple je isključio subpixel antialiasing i stvorio ovaj problem koji do danas nije riješen. Ok, riješiv je ako uzmem Thunderbolt display.

Postoje načini da se to opet uključi, ali ne rade na Monterey

Isprobao Transmission i Folx, nijedan ne može pronaći otvoren TCP port.

Router nema veze s time, iste portove sam probao paralelno na PC-u, svi portovi su otvoreni na routeru. Nešto Monterey zajebava.

Idem napraviti downgrade na Big Sur pa probati sve to tamo.
26.07.2022 | 00:27
Problemi riješeni downgradeom na Big Sur.

Svi TCP portovi odjednom rade normalno.

Što se tiče problema s displayem, riješeni su na ovaj način, pa ako nekome zatreba:
www.macworld.com/article/549493/how-to-m...-retina-scaling.html

Problem je što OSX više ne zna prikazati sliku na 1440p monitorima nego samo na 4k i jačima.

App koji je na linku naveden vara OSX na način da kreira dummy monitor rezolucije koja mu paše da renderira tekst kako bi i trebao i onda radi mirror. Dosta dobra fora
26.07.2022 | 09:20
Hvala ti na tome što si podijelio rješenje s nama, sigurno će još nekom trebati. Ovo s portovima i dalje nisam shvatio, ali nema veze ako si riješio. Ja sam odnedavno na Monterey, nisam primjetio problem s prikazom slike (istina, koristim thunderbolt monitor), niti s IP portovima.
27.07.2022 | 10:35
Koji god sam torrent client probao, nijedan nije mogao naći otvoren port.

Koliko god da sam puta probao randomize port ili ručno upisati portove za koje znam da rade…uvijek je izbacilo port closed…iliti torrenti ne rade.

S obzirom da se radilo o friškoj instalaciji, nije mi uopće jasno.
Probao se igrati s firewallom i probao još par networking trikova, ali ništa nije pomoglo.
Big Sur rad isprve s istim setupom.

Ovo s aplikacijom je privremeno rješenje. Glupo mi je imati QHD monitor i onda ga koristiti u nižoj rezoluciji da bi zavarao OSX da aktivira HiDPI i da se da gledati u njega.

Moram se riješiti odličnog monitora i nabaviti 4K monitor, ili prebaciti Minija u dnevnu sobu i spojiti ga na OLED TV i tamo koristiti.
27.07.2022 | 12:00
Ha, gle... na Miniju je prvenstveno zamišljeno da koristiš HDMI za spajanje na prikaz (a to će, dakle, prije biti TV, nego monitor). To je Miniju zamišljena namjena. Alternativa je TB video. Ovo što si ti napravio (USB-C na mDP) niti nije službeno podržano.
27.07.2022 | 12:50
Probat ću danas HDMI-em spojiti na monitor da vidim ima li razlike.

Ne vidim zašto bi USB-C/Thunderbolt na mDP bio problem dok god ne izlazi van podržane max rezolucije (6k na 60Hz). No, ok, sve me manje toga počinje čuditi u zadnjih par dana

Ako bude ista stvar, ide na TV i riješili smo problem svega osim kako sjediti pr sati na kauču pred 55” i raditi nešto produktivno ali o tom potom
27.07.2022 | 20:28
Isproban HDMI, nema razlike.

Čisto da vidite ozbiljnost situacije

CF60D6E3-7842-4C6F-8DD9-659A3A8047D7.png


Situacija postoji već dugo. Sramotno je da Apple ne radi ništa po tom pitanju, a svjesni su problema.
developer.apple.com/forums/thread/672552

Na 4k OLED TV-u radi bez tog problema. Raditi s kauča ne mogu tako da će dalje u prodaju jer ne namjeravam se rješavati savršeno dobrog 32” profi monitora. Zasad služi kao media player i radi istu stvar kao FireStick
01.09.2022 | 08:41
Oprosti što odgovaram na post star 2 mjeseca, no kakva je situacija s tim porezima itd., kad se kupuje iz UK? Mislio sam preći na M1 za posao ili možda 6,1 Mac Pro za kućni desktop, samo me onaj dio s dodatnim troškovima dosta obeshrabljuje.
01.09.2022 | 10:12
S obzirom da UK više nije članica EU, na svu robu koju netko iz EU kupuje u UK, plaća se PDV i carinski troškovi.
Dakle, računaj sa povećanjem cijene od cca 30% na cijenu oglašenu na internetu.
01.09.2022 | 10:19
Hvala xym.

Za ekipu koja ima više iskustva s Pro linijama, ima li smisla sad uzimati 2013 Mac Pro ili da odem odmah na M1 Mini? Lightroom/Photoshop većinom, uz dodatak iWork tu i tamo, Final Cut par puta godišnje. Volim biti future proof, a već se za Mac Pro novce da uzeti i M1 Mini. Portovi ne predstavljaju problem jer sam velikom većinom na USB-C, HDMI bi bio dobar jer bih ga povremeno spajao i na drugi monitor koji nije Thunderbolt. Nije problem uložiti još za mali neki dongle jer Mac Pro nema USB-C, ali nekako mi se čini da bi za moj scenarij bolje bilo uzeti Mac Mini, jer je pitanje koliko ću uopće moći iskorištavati išta više od 6 core Xeona i eventualno D500, no opet s druge strane, Mac Mini ima samo 8-16gb RAM i onda sam zapeo na tome dok god imam taj kompjuter, ali je barem službeno supportan sigurno još do 2028.
01.09.2022 | 10:52
Po meni nemaš što razmišljat - uzmi M1. Imam MP 2013 6C. Adobe ionako ne zna koristit više jezgri odjednom. To je staro skoro 10 godina... zaboravi. Uz to - grafulje nisu o.k., ako ti rikne, nemaš je gdje dobit za normalne pare.

Uzmi 16 GB ram-a, barem 512 GB SSD (ili čak više, ako si možeš priuštit).
01.09.2022 | 11:23
Ma ok, za SSD nije problem jer ionako imam eksterni pošto imam stvari i s posla i privatno na njemu, ja mogu preživiti i sa 256GB, no više me eto pegla to što nema prostora kasnije za upgrade. M1 kao platforma je stvarno odlična, no to me koči više nego išta. Eh, da imam budžet za 2019 Mac Pro, ne bih ni razmišljao o drugome
01.09.2022 | 15:36
A koje tocno nadogradnje zelis u buducnosti raditi?
Preporuk je 16GB. Disk nije problem. CPU ionqko ne mozes mijenjati. Sto ostane?
01.09.2022 | 16:39
256 GB je možda dovoljno danas. Niko ne zna, kako če bit za 2-3 godine. Uz to je brzina internog SSD mnogo veća od bilo čega externog.

A u stvari možeš i prodat kasnije i zamjenit nečim novijim…
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati
  • t_burgund: Za tursku cijenu potrebno je koristiti VPN. Koliko je to legalno za profesionalnu upotrebu?
  • Zdravac: 6 eura (ako imaš account registriran u Turskoj)
  • Gjuroo: @Zdravac: 6 ili 60?
  • Zdravac: Photoshop (odnosno, kompletni Creative cloud paket sa Premiere, Acrobatom i sve drugo) košta 6 EUR / mjesečno! :)
  • jura22: Canva kosta skoro kao Photoshop
  • dpasaric: Tihi su po pitanju iPada, ali čisto po broj dana od zadnjih modela čini se da će uskoro.
  • Yonkis: Kad izlaze novi iPadovi?
  • drlovric: Ne traze cak niti EDU email. Odobreno je zahtjev. Tako da je ovo rijeseno prije par dana.
  • drlovric: Da pojasnim moralnim dusebriznicima :) Radi se o programu Canva koji nudi besplatno svoju PRO inacicu svim uciteljima, radnicima biblioteka, neprofitnim organizacijama i sl. Moja kcerka to koristi za skolu i ne krse se nikakva pravila. Jednom odobren ucitelj moze dodavati ucenike besplatno, kreirati virtualne ucionice, radionice i sl.
  • smayoo: pa ilegalno je ako netko želi na temelju tuđeg studentskog identiteta koristiti neki softver besplatno.
  • Miro Spiro: mail
  • Miro Spiro: sada svi prilkom upisa na fax dobiju
  • Miro Spiro: zasto je to ilegalno? Ja sam bio student, nisu nam dali mail adrese, moramo sam se sam snalaziti da potvrdim stanje studenta.
  • jura22: Hoce ilegalno doci do programa.
  • moragd: @drlovric kako ti profesor moze pomoci? Treba ti mail adresa sa univerziteta?
  • drlovric: Ima li ovdje kakva dobra profesorska dusa? Treba mi jedan dizajnerski software koji je besplatan za teachers :) Pa eto ako hoce da pomogne :) Msg me pls.
  • Yonkis: Apple releases macOS Sonoma 14.4, watchOS 10.4, tvOS 17.4, HomePod 17.4 software update.
  • stefanjos: [link]
  • stefanjos: ja sam neki dan otrkio pdf gear i odusevljen sam (koristim ga na windowsu) ali je potpuno free i ima editing i split/merge i dosta finih stvari.
  • Riba: Ja koristim Nitro PDF Pro ali sam ga kupio na nekom debelom popustu kao upgrade sa PDF Pen Pro. [link]
  • drlovric: Ja imam i PDF Expert. [link]
  • smayoo: @applejabuka vidi Wondershare PDF Element. Ne znam točno što ti treba pa provjeri može li on to.
  • Zdravac: zapravo sam mislio micanje OD tema s kojima se nemožeš nositi.
  • kupus: I ja bih maknuo offtopic teme, da se mene pita.
  • applejabuka: Da li imate kakvu dobru soluciju / zamjenu za adobe acrobat pro, ne da mi se stvarno plaćati svaki mjesec 15€ da bi editirao par fileova i dodao tekst
  • Zdravac: Iz tog razloga, siguran sam da puuuno forumaša dolazi na forum, ali aktivno sudjeluju samo u čitanju, ali ne i u pisanju.
  • Zdravac: micanje ot tema koje ti iz nekog razloga ne odgovaraju, svakako pomaže! :)
  • Zdravac: Da, dovoljno je maknuti se od teme i shvatiti da nije poanta da se pokuša promjeniti nečije mišljenje nego iznijeti svoje
  • JOHN: ili se se maknut iz teme ako te ona opterećuje
  • JOHN: Jbg. Trebaju se znat isključit, ako smatraš da je s druge strane degenerik
  • Kloba: I kako neće ljudima dosaditi iste stvari koje mogu čusti na svim ostalim medijima? Pa tu su dolazili da se od toga odmore.
  • Kloba: Daddo, Dijete - puno mudrih ljudi koji uopće više ne sudjeluju u raspravama. Kako ne vidimo obrazac? Trujemo se temama koje svi mogu pogledati u Dnevniku, a nitko nije pametniji. Nakon COVID-a ovaj se forum promjenio skroz. Teme razno su COVID, Ukrajina.
  • marioart: konacno podrska za dva vanjska ekrana, ali i daje sramotna kolicina memorije u baznom modelu ....
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: Stigao novi MacBook Air M3! :)
  • JOHN: Šteta. Razlog je neki događaj na forumu ili netko s foruma?
  • smayoo: Da, Dijete je tražio da ga izbrišemo prije nekog vremena :(
  • kupus: sto je ovo, i djeteta nam nema vise na forumu?
  • kupus: došao m3 air, cijena stara
  • zoranowsky: Bok @SRLTRON!
  • Zdravac: @SLRTRON Dobrodošao! :)
  • m@xym: @SRLTRON, Vikalica ne služi pomaganju. Napiši u forumu (u odgovarajući podforum) koji je problem, pa će ti se netko vjerojatno javiti.
  • SRLTRON: Bok ljudi nov sam , prvi dan sam pa molim pomoć
  • smayoo: Lako za to. Chuck Norrisu radi digitalno potpisivanje na Apple silicone Macu! :D
  • kupus: :D
  • zoranowsky: :)
  • zoranowsky: Chuck Norris je napravio update 10.8.
  • kupus: Ako je tko pronašao normalan način updatea 10.8., neka javi, čisto znanosti radi.
  • smayoo: Chuck Norris se rodio koliko hoće puta, i kad hoće. :D
  • Eagle: Chuck Norris nije rođen 6.5.1945. nego 10.03.1940. dakle ne kužim foru

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO