Mac Pro 2013 ili Mac Mini 2018 u 2022.
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Pro 2013 ili Mac Mini 2018 u 2022.


19.07.2022 | 19:21
1v@n kaže:
Nije problem s lokalnog backupa dići sve na novi uređaj, ali to znači da umjesto lagera od stotinjak RAM modula i SSD-ova sad moraš imati lager s računalima


Cak ni to nekad nije najveci problem... veci problem zna biti sto ti je downtime barem sat-dva Ali ne mozes Mac Mini trpati u enterprise kategoriju, to je valjda jasno Ako ti treba enterprise podrska onda se niti ne ide na Apple (cak ni Mac(Book) Pro nije ni blizu tako necemu).
19.07.2022 | 19:39
Ček malo... Mini je uredno imao server model s diskom ekstra i dodatnom aplikacijom

Ako to nije enterprise, ne znam što je

Mislio sam na firme koje imaju desetke ili stotine računala i iz nekog razloga to mora biti Apple.

Okej, u HR je to malo rjeđa pojava. Vani ipak toga ima više.

Oznaka Pro polako postaje smiješna s tim ograničenjima. Ne možeš raditi takva ograničenja u "pro" okružju.

Evo, zbrisao mi je upravo jedan Mini 32/512. Ode za 498 funti, 2 preko onog što sam bio spreman dati.

Bacam se u hibernaciju
19.07.2022 | 19:59
1v@n kaže:
Ciljano su usporavali iPhone, misliš li da isto ne mogu napraviti i na polju računala? Sad imaju potpunu kontrolu nad kompletnim hardverom, nikad to nije bilo lakše izvesti.


Ovdje samo moram upasti kao "ispravak netočnog navoda" - ovako napisano to zvuči kao da je Apple namjerno usporavao iPhone, a ono što su oni radili je bio underclock uređaja kada mu je baterija bila isteklog vijeka trajanja. Znači umjesto da ti iPhone postane potpuno neupotrebljiv jer bi ti se batijera istrošila za pola sata, oni su spuštali takt procesora kako bi izvukli što više. Čim bi u njega stavio novu ispravnu bateriju, uređaj bi opet normalno radio. Dakle, oni su radili dobru stvar, ali su imali glupi PR problem što to nisu jasno iskomunicirali s korisnicima.

Inače, slažem sa svime što si rekao po pitanju zamjene komponeti, stari Miniji su bili cool jer si RAM i disk mogao relativno lako zamjeniti.
19.07.2022 | 20:20
Ja jedino priznam mogućnost nadogradnje RAM-a.
Ostalo može i u "oblak".
20.07.2022 | 13:44
Lako se igrati s oblacima kad imaš adekvatnu brzinu interneta, što još nije tako rasprostranjeno.

Imam sreću što živim u stanu novije gradnje u dijelu Londona koji ima pristup optici pa imam 500/500. Većina nije te sreće i situacija je kao u HR. Bakar i loši spojevi kao kod mojih u kući u Rudešu gdje max izvlače 20/2.
Već je i nekakav videopoziv u višoj rezoluciji problematičan, a rad u cloudu nemoguć, osim ako nisu word dokumenti u pitanju
20.07.2022 | 16:53
Pa zar nije suludo drzati multimediju na preskupom SSD-u.
Mrezni disk je zakon, USB je nuzno zlo ali prenosivo.
22.07.2022 | 22:24
Evo, sve dileme su riješene, uletio mi je Mini M1 8/256.

Trebao bi stići negdje početkom tjedna, pa ćemo vidjeti kako se ponaša u usporedbi s NUC-om.
25.07.2022 | 12:34
Imam problem financijske prirode.
Trebam za testiranje i edukaciju macbook do maksimalno 300€. Nije lose kada bi moglo na firmu.
Do sada nemam iskustva s Apple. Zapravo nesto imam, ali sucelje je bilo na njemackom i nije mi prirodno.

Moze neka preporuka ili bolje ne ulazit u to?
25.07.2022 | 15:01
Ima na Njuškalu dosta rabljenih po povoljnim cijenama, ja bih tražio za tu cijenu MacBook Air, model early 2015 ili 2017, ne stariji, jer ovi još uvijek podržavaju zadnji OS. Tu se još uvijek da mijenjati SSD, a RAM je zalemljen. Navodno da kasniji modeli, 2018 ili kasnije, osim M1, imaju problema sa tipkovnicom, pa bih to zaobišao, a i nisu više u tom cjenovnom rangu.

To je preporuka ako te zanima istraživanje Mac OS-a i edukacija, jer MacBook Air nije zamišljen za neke teške zadaće, ali kao kućno računalo funkcionira sasvim dobro.

Prije kupnje obavezno kontaktiraj još ovdje, da ne kupiš zaključano računalo na iCloud i ostale Apple servise. A zna biti slučaj da se prodaju i takva računala.

Cijene ti idu od nekih 1.500 - 4.000 kn, ovisno o prodavatelju i kondiciji, ali sve ti je to otprilike isto. A MacBook Air slovi kao računalo koje se najmanje kvari, usput ima dizajn kakav ni jedan PC laptop nema dan danas.
25.07.2022 | 17:15
Air i teške zadaće ne idu u istoj rečenici ako je u jednadžbi Intel.
Ako stavimo M1, to je čisto nešto drugo.
25.07.2022 | 17:29
Stigao Mini i evo prve frustracije, a tek sam ga upalio.

Magic keyboard i Mouse tek trebaju stići, pa radim s onim što imam, a to je Logitech K480 BT tipkovnica i MX Master 2 miš. Upiknem Unifying receiver od miša u USB i mislim si kako je sve spremno.

Upalim Mini i evo me na Activate Mac ekranu. Traži WiFi password, ali nema nigdje wifi ikonice u gornjem desnom kutu.

Guglam…događa se. Nakon izvođenja svih rituala koje je Google pronašao, od držanja power tipke pa ponovnog paljenja, Erase this Mac i svih ostalih stvari, taman prije nego sam ga htio baciti kroz prozor, maknem Unifying receiver, restartam i magično se pojavi.

Sad napokon dođem do prozora za upisivanje passworda…

ALI

1. Ne može se spojiti koristeći WPS!?!??
2. Nemam BT postavke dostupne da mogu spojiti tipkovnicu i upisati password
3. Nemam ni accessibility postavke dostupne da mogu uključiti on-screen keyboard

Dobro, jel me netko zajebava ovdje

S obzirom da žičanu tipkovnicu imam kroz bužire provedenu do USB porta na monitoru, ne mogu je bez bar 45 minuta rastavljanja svega provući do mjesta gdje je Mini…što sam na kraju i morao napraviti jer nema drugog izbora.

WTF Apple. Računalo koje dođe bez miša iz tipkovnice, traži da obavezno imaš Apple miš i tipkovnicu jer bez njih (ili žičanog kompleta) ne možeš obaviti ni prvi korak kod pokretanja.

Ajde, mogu preći preko toga, ali da ne podržava WPS i nema on-screen keyboard dostupan na startu…nedopustivo.

Uspio sam nekako nategnuti sve kabele da dođem do OS-a a dalje ćemo lakše nadam se.

image.jpg
25.07.2022 | 17:46
Život je škola. Da vidimo što si danas naučio:

Prvo. Bez žičane tipkovnice i miša NIKAD se ne upuštaj u setup novog računala ili nekakve radikalne zahvate (brisanja, reinstalacije i sl.).

Drugo. WPS je sranje i odavno je napušten jer ne možeš zagarantirati sigurnost. Ako ga ti još uvijek koristiš, izložen si zlouporabi svoje wifi mreže, i to dramatično.

Treće, što će ti on-screen keyboard, ako ti ni miš ne radi?

Četvrto, umjesto raskapanja posloženih kabela, mogao si kupiti za sitno kuna produžni USB kabel, zar nisi?
25.07.2022 | 17:46
Mislim da za početak treba spojiti miša i tipkovnicu putem USB konekcije, žično ili bežično, a tek kasnije putem bluetooth-a, ako nije riječ o original Apple periferiji.

Biti će sve u redu, pokušaj nekako ne primjenjivati svu logiku koja postoji u Windows i PC svijetu, jer Mac je Mac i nije PC, niti će ikad biti. Po ničem.
25.07.2022 | 17:52
Smayoo upravo tako, sjećam se da sam davno imao problem na Mac mini 2014 kod reinstalacije OS-a, unatoč original Apple mišu i tipkovnici, sve dok nisam priključio vulgaris USB periferiju.

Ima za kupiti USB žična miš i tipkovnica za cijenu gableca i gemišta, pa bi to vrijedilo imati uvijek negdje u ormaru za takve stvari.
25.07.2022 | 20:07
smayoo kaže:
Život je škola. Da vidimo što si danas naučio:

Prvo. Bez žičane tipkovnice i miša NIKAD se ne upuštaj u setup novog računala ili nekakve radikalne zahvate (brisanja, reinstalacije i sl.).

Drugo. WPS je sranje i odavno je napušten jer ne možeš zagarantirati sigurnost. Ako ga ti još uvijek koristiš, izložen si zlouporabi svoje wifi mreže, i to dramatično.

Treće, što će ti on-screen keyboard, ako ti ni miš ne radi?

Četvrto, umjesto raskapanja posloženih kabela, mogao si kupiti za sitno kuna produžni USB kabel, zar nisi?

Očekivao sam da u 2022. neke stvari ipak mogu riješiti bez žica. Izgleda da ne

Accessibility bi trebao postojati i na OSX. Ne znam kako se očekuje od onih koji o tome ovise da si postave računalo za rad?

Zovi nekog zdravog da ti dođe sve podesiti?

Ako se već WiFi mora postaviti na početku, koji je problem omogućiti i Bluetooth (koji radi jer se Appleova periferija veže njime).

Miš radi, tek nakon što sam u USB gurnuo Unifying receiver. Htio sam ga spojiti BT-om, ali zbog nedostatka BT postavki, nula bodova.

1:0 za Gatesa što se inkluzivnosti tiče

Da ovo iznad radi kako bi moralo. ne bih se WPS-a ni sjetio kao opcije )))

Imam kabele svih slova, boja, oblika i okusa, od B, C, mini, micro, lightning...adaptera također, ali USB-A na USB-A produžni nisam očekivao da će mi ikad više trebati

Imam i kompletan set žičane periferije. Tamo iz 2008. je vjerojatno sve, kao i ova Microsoft Sidewinder X6 tipkovnica na stolu, kakvu imam i u rezervi. Problem je što je sve to negdje u najdonjim kutijama u skladištu.

Nego, da se maknemo s retro periferije...imam novi problem.

Monitor (Benq PD3200Q) spojen s USB-C na mDP kabelom. Slika je tu, ali imam osjećaj kao da mi je netko oči natapao u slanoj vodi. Mutnjikav tekst... 32" i 2560x1440.
Očekujem sliku jednaku kao i svakom dosad spojenom izvoru...savršenu.

Našao nekakva rješenja, ali ne vidim neku razliku.
Ima li netko rješenje za ovo?

Evo i novog problema, svi portovi su mi zatvoreni, bez obzira na to koji torrent client koristim, bez obzira na to je li mi firewall upaljen ili ne, i bez obzira na to koristim li VPN ili ne.

Ovo postaje jedna velika glavobolja
25.07.2022 | 20:58
1v@n kaže:
Očekivao sam da u 2022. neke stvari ipak mogu riješiti bez žica. Izgleda da ne


Naravno da ne. Tvoje je očekivanje takvo zato što si tipična žrtva "marketinških stručnjaka", "komunikacijskih profesionalaca" i "meneđera" (s mekim "đ")

Accessibility bi trebao postojati i na OSX. Ne znam kako se očekuje od onih koji o tome ovise da si postave računalo za rad?

Zovi nekog zdravog da ti dođe sve podesiti?


Kupi računalo kod trgovca koji će ti to učiniti.

Ako se već WiFi mora postaviti na početku, koji je problem omogućiti i Bluetooth (koji radi jer se Appleova periferija veže njime).


Tehnički nije problem. Vidi gore pod "marketinški stručnjaci", "meneđeri" i to.

Imam kabele svih slova, boja, oblika i okusa, od B, C, mini, micro, lightning...adaptera također, ali USB-A na USB-A produžni nisam očekivao da će mi ikad više trebati


Eto vidiš. Problem je u tvojim pogrešnim očekivanjima...
Ja bih to obavezno očekivao ako bi provlačio kabel od tipkovnice kroz instalacijsku cijev do monitora. Što ćeš kad ti jednom krepa USB hub na monitoru?

Monitor (Benq PD3200Q) spojen s USB-C na mDP kabelom. Slika je tu, ali imam osjećaj kao da mi je netko oči natapao u slanoj vodi. Mutnjikav tekst... 32" i 2560x1440.
Očekujem sliku jednaku kao i svakom dosad spojenom izvoru...savršenu.


Najprije provjeri da nije problem u kabelu.

Evo i novog problema, svi portovi su mi zatvoreni, bez obzira na to koji torrent client koristim, bez obzira na to je li mi firewall upaljen ili ne, i bez obzira na to koristim li VPN ili ne.

Ovo postaje jedna velika glavobolja


Kako to misliš "svi portovi su ti zatvoreni"? Kakve to veze ima s Macom? Provjeri postavke na routeru.
25.07.2022 | 22:08
Isti kabel koristim na PC-u koji je odmah pored, ista priča. Nije kabel...ovo je
piunikaweb.com/2021/06/24/heres-why-your...th-external-display/

U Mojave, Apple je isključio subpixel antialiasing i stvorio ovaj problem koji do danas nije riješen. Ok, riješiv je ako uzmem Thunderbolt display.

Postoje načini da se to opet uključi, ali ne rade na Monterey

Isprobao Transmission i Folx, nijedan ne može pronaći otvoren TCP port.

Router nema veze s time, iste portove sam probao paralelno na PC-u, svi portovi su otvoreni na routeru. Nešto Monterey zajebava.

Idem napraviti downgrade na Big Sur pa probati sve to tamo.
26.07.2022 | 00:27
Problemi riješeni downgradeom na Big Sur.

Svi TCP portovi odjednom rade normalno.

Što se tiče problema s displayem, riješeni su na ovaj način, pa ako nekome zatreba:
www.macworld.com/article/549493/how-to-m...-retina-scaling.html

Problem je što OSX više ne zna prikazati sliku na 1440p monitorima nego samo na 4k i jačima.

App koji je na linku naveden vara OSX na način da kreira dummy monitor rezolucije koja mu paše da renderira tekst kako bi i trebao i onda radi mirror. Dosta dobra fora
26.07.2022 | 09:20
Hvala ti na tome što si podijelio rješenje s nama, sigurno će još nekom trebati. Ovo s portovima i dalje nisam shvatio, ali nema veze ako si riješio. Ja sam odnedavno na Monterey, nisam primjetio problem s prikazom slike (istina, koristim thunderbolt monitor), niti s IP portovima.
27.07.2022 | 10:35
Koji god sam torrent client probao, nijedan nije mogao naći otvoren port.

Koliko god da sam puta probao randomize port ili ručno upisati portove za koje znam da rade…uvijek je izbacilo port closed…iliti torrenti ne rade.

S obzirom da se radilo o friškoj instalaciji, nije mi uopće jasno.
Probao se igrati s firewallom i probao još par networking trikova, ali ništa nije pomoglo.
Big Sur rad isprve s istim setupom.

Ovo s aplikacijom je privremeno rješenje. Glupo mi je imati QHD monitor i onda ga koristiti u nižoj rezoluciji da bi zavarao OSX da aktivira HiDPI i da se da gledati u njega.

Moram se riješiti odličnog monitora i nabaviti 4K monitor, ili prebaciti Minija u dnevnu sobu i spojiti ga na OLED TV i tamo koristiti.
27.07.2022 | 12:00
Ha, gle... na Miniju je prvenstveno zamišljeno da koristiš HDMI za spajanje na prikaz (a to će, dakle, prije biti TV, nego monitor). To je Miniju zamišljena namjena. Alternativa je TB video. Ovo što si ti napravio (USB-C na mDP) niti nije službeno podržano.
27.07.2022 | 12:50
Probat ću danas HDMI-em spojiti na monitor da vidim ima li razlike.

Ne vidim zašto bi USB-C/Thunderbolt na mDP bio problem dok god ne izlazi van podržane max rezolucije (6k na 60Hz). No, ok, sve me manje toga počinje čuditi u zadnjih par dana

Ako bude ista stvar, ide na TV i riješili smo problem svega osim kako sjediti pr sati na kauču pred 55” i raditi nešto produktivno ali o tom potom
27.07.2022 | 20:28
Isproban HDMI, nema razlike.

Čisto da vidite ozbiljnost situacije

CF60D6E3-7842-4C6F-8DD9-659A3A8047D7.png


Situacija postoji već dugo. Sramotno je da Apple ne radi ništa po tom pitanju, a svjesni su problema.
developer.apple.com/forums/thread/672552

Na 4k OLED TV-u radi bez tog problema. Raditi s kauča ne mogu tako da će dalje u prodaju jer ne namjeravam se rješavati savršeno dobrog 32” profi monitora. Zasad služi kao media player i radi istu stvar kao FireStick
 • Stranica:
 • 1
 • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 1 sat
 • Ender: ... koja mu nije prosla.
 • Ender: @Slavo: da, to je bilo nakon jedne posete Jobs-a Sony-ju, i bio je impresioniran sto svi imaju istu radnu uniformu. A. Morita mu je uz malo nelagode objasnio da nakon II sv. rata, Japan je bio toliko razoren da njihovi radnici prakticno nisu imali sta da obuku. Tako da je Sony onda uveo te radnje uniforme. Jobs je to probao da uvede u Apple, i bio je ismejan takoreci. Jedna od retkih stvari koja m
 • Slavo: Jobs je htio uvesti u Apple nošenje “uniformi” tj nekog univerzalnog odjevnog predmeta kao što to imaju japanci, ili su imali u to vrijeme. Zato je išao kod Miyakia, tražio ga je dizajn tih uniformi. Iako se to nikad nije ostvarilo, njemu je dizajnirao tu prepoznatljivu dolčevitu. Eto, malo iz knjige po sjećanju ;-)
 • Soffoklo: "Jedan propust slomio je sve slojeve sigurnosti u MacOS-u" - Monterey je jedino pokrpan - [link]
 • Kloba: Sorry - isprika - nisam čitao pa uletio ko budala. Klasika već - sve znate ;)
 • Kloba: Aha
 • ping: @Kloba ova crna T-shirt ti je crna jabučnjak majica sa likom Jobsa. Zato je trebalo pojašnjenje od Davora da ni bi netko pomislio da Jabučnjak ima love za Miyakea.
 • Kloba: Ovo dolje znači da mislim da su mu te majice ipak Fruit of the Loom bile, isprika :)
 • Kloba: arno FOTL a da je Miyake napravio kombinaciju svega - ne znam sada više
 • Kloba: Pitao Guglo :)
 • Kloba: nebitno, zgodan podatak pa reko da podijelim
 • Kloba: Tako da Davor ipak ima tu pravo - iako sam i ja prvo mislio da nema kao i Smayoo
 • Kloba: Issey Miyake - on je odredio tu turtleneck crnu za Jobsa, ne znam o kakvoj kratkoj majci se piše. Sjećam se da je bilo neko ime iz knjige kada je umro, prvo sam mislio Fruit of the Loom (hlače Levis, tene New Balance) - ali nije - majica je ovaj lik
 • Riba: To je i meni palo na pamet. Ali to je zato jer nisi connoisseur!
 • smayoo: Mislim... to mi je kao da mi sad kažeš da je netko dizajnirao bijeli zid u hodniku neke uredske zgrade... :D
 • smayoo: Jobsovu crnu majicu je netko dizajnirao? :)
 • dpasaric: Umro modni dizajner Issey Miyake, među ostalim poznat i po dizajnu Jobsove crne majice.
 • mbp2009: ne pase ti vent?
 • jura22: E da, nema ventirlator. 2.500kn i ventilator su prevagnuli u koris Air-a umjestp Pro-a.
 • jura22: puni. Jedino mu se ispravljac dosta grije.
 • jura22: Moj MBA M1 po ovim vrucinama, kada i iPhone gori, ostaje mlaki. Najvise se ugrije kada se
 • mbp2009: btw ios16 pb2 je dosta stabilna, nadam se da ce izaci brzo i pb3, jer dev beta ima postotak baterije u status baru
 • mbp2009: vjerojatno je ok za ljude koji ce ga koristit casual, ali dat tolike novce za nesto sta ce mi pocet stekat nakon 5-6 minuta rendera na fcp mi nema smisla
 • andy: nisam se htio kockati s laptopom bez aktivnog hladenja ma koliko god mi se svidio
 • mbp2009: ja uopce ne razumijem logiku iza te odluke
 • andy: al ventilator je ventilator
 • andy: ja sam skoro uzeo MBA M2 jer mi je ljepsi od MBP
 • drlovric: Ja sam kupio MBP 16" M1 PRO jer je 95% vremena na stolu. Da mi treba za putovanja, isao bi na 14" ili jos vjerojatnije Air. Ovo je tesko, debelo, glomazno :)
 • JOHN: bolje je uložiti na veći ssd, minimalno na 512 jer je verzija sa 256 poprilično sporija od verzije Aira sa M1 procesorom. 8/8 procesor, 1 Tb SSD, 16 Gb Ram bi bio moj osobni odabir. Mada bi radije išao na Macbook pro 14"
 • JOHN: malo sam gledao testove novog Air i ispada da je pametnija opcija Aira sa 8 jezgrenim grafičkim procesorom nego sa 10. Naime prilikom usporavanja (thermal throttling) dolazi do većeg usporavnja kod verzije sa 10 jezgri nego kod one sa 8. Isto tako napucavanje radne memorije nije toliko učinkovito kao što bi trebalo biti.
 • dpasaric: Dodao sam MacBook Air M2 BTO konfiguracije u Voćarnu! :) [link]
 • jura22: Da.
 • Riba: Emoji?
 • jura22: Bio je palac gore Davoru ali ispali su upitnici.
 • jura22: ????
 • jupi: Pasaricu svaka ti cast! Pridruzujem se cestitkama!
 • smayoo: želji
 • smayoo: Pridružujem se čestitci i lijepoj
 • JOHN: iz tvojih usta u Boźje uši
 • dpasaric: Neka nam životi koje su branitelji dali za domovinu budu zalog da pametnije i ljepše upravljamo ovom našem lijepom zemljom!
 • JOHN: Čestitam svima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
 • dpasaric: Danas sam isporučio prvi Mac Studio s M1 Ultra procesorom, mislim da je prvi koji je došao do nas. Željno čekam feedback kolege! :) [link]
 • andy: ups, ipak nemaju hrvatski layout
 • andy: možeš naručiti s bilokojim layoutom, ja sam uzeo US
 • jura22: Na mobitelu. Jesam. Mada imam dioptriju i dislekeiju.
 • Borisone: Dok si to pisao, da li si gledao u tipkovnicu?
 • jura22: Mani nije opcija u AT jer zelim tipkovnicu s nasim znakovima a ne zelim lijepiti naljepnice.
 • andy: možda nekome nešto znači - naručio sam built-to-order macbook na apple.com/at prije dva tjedna i već ga danas mogu preuzeti u Beču
 • Borisone: Pretpostavljam "ništa ne prodajem, samo se hvalim".
 • dpasaric: Build-to-order zeleni iMac jedan je od ljepših modela! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO