Kupnja Maca u Hrvatskoj
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupnja Maca u Hrvatskoj


13.12.2003 | 00:12
Znatiželjan sam, pa bih želio čuti iskustva domaćih Mac kupaca po par pitanja...

S izuzetkom 17" iMaca za ženu, nikada nisam kupio novi Mac u Hrvatskoj. Prije mi je smetala razlika u cijeni, ali sada to više toliko ne igra ulogu - važnija mi je komocija i garancija u blizini. Kada sam kupovao spomenuti iMac nisam mogao dobiti built-in Bluetooth modul. OK, to mi je bila želja, ali zapravo nije bila od velike važnosti, pa sam prešao preko toga...

No, sada se bliži MacExpo i nova G5 serija, a moj Beige G3 je izamortiziran i vrijeme je da se nakon 6 godina pouzdane upotrebe moderniziram. Moj ciklus amortizacije Maca je 5-6 godina, pa zato ne mislim škrtariti - uzeo bih komplet top konfiguraciju + najveći monitor koji se nudi. No, već me hvata strah da mi naš zastupnik to neće moći prodati. Gledam cjenik sadašnjih strojeva i čak kod top modela ne postoji opcija da umjesto 160 giga diska korisnik odabere onaj od 250. Da, znam, lako sam dodam jedan od 250, ali što ako korisnik koji se bavi videom želi 2x250? Morao bi prodavati novokupljeni 160 giga disk... nije baš zgodno. Interni Bluetooth modul? Ništa niti od toga... a to odmah znači jedan USB port manje... a onda i najgora stvar od svega - ne nudi se na izbor niti grafička kartica! Kako su oni uopće zamislili da vjerni Apple kupac dobije Radeon 9800 ako mu je to potrebno? OK, ako već ne postoji Built-To-Order opcija odabira jer je Hrvatska u slijepom crijevu Europe, onda zašto se ne naruče strojevi s top opremom - barem high-end modeli? Ili da se nudi opcija za odabir svega, pa da se malo duže čeka, ali da na kraju dobiješ što ti treba?

Iskustva? Work-around?
Neće valjda opet biti hop do Trsta...
13.12.2003 | 16:23
Bojim se poštovani sunarodnjače, da su vaše bojazni opravdane.

Iskustvo mog kolege. Kupio je PowerBook top model vani!
Jeftinije, s putem, porezom na... carinom ... sve uredno-8000kn jeftinije od najnižih cijena ovdje !

Ja sam G5 kupio ovdje, cijene su poznate, 3 do 5% popusta od dealera do dealera, platil sam puno skuplje nego su cijene vani, dakle cca 10 do12000kn čak skuplje, no moj mac je teži pa bi i troškovi puta došli više!

Što se pak tiče vaših zahtjeva, koji su van preprodavačke logike naših trgovaca, poštovani jabučni kolega, bojim se da budete doživjeli epitete kao i ja, tipa "nebulozno zahtjevnog udava"! Nemojte to baš osobno shvatiti, to su neka moja iskustva, zahtjevnijeg kupca, dakle mimo paketa preprodavačkog tipa! A vidim da i vi unaprijed znate što vam fali u prilično impotentnom paketu koji se nudi (ako vam kompjuter "za tu paru" ne služi za npr osobno igranje piskaranje i crtkarije, slušanje glazbe i videa slično što se paketom nudi)!
Na našu zahtjevnije-korisničku žalost, trgovci od nas koji smo u manjini, ne žive, a stvara im dodatne neugodne komplikacije!!! Takav je moj dojam!
Kod nas ipak još uvijek vladaju druga pravila u trgovini, logika teško pojmljiva, i nema veze s našim iskustvima i poimanjem trgovanja u inozemstvu!
No nada postoji, možda nakon čitanja mog odgovora netko promijeni nešto u našu korist... nadam se da vas je bar ovo slatko nasmijalo.
13.12.2003 | 19:54
Štovani kolege,
vjerovali Vi ili ne, ali situacija se i u nas, Hrvata popravlja iz dana u dan, samo se o tome vrlo malo zna. Možda je greška u nama, trgovcima zbog nedovoljne popularizacije (due to small marketing funds - nimalo smiješna stavka u cijeloj priči jer je na žalost vrlo realna!) i plasiranja informacija na tržište. No, ne mogu, a da se ne osvrnem i na činjenicu kako savjete i upute uvijek najprije daju upravo oni koji najmanje o upitanom znaju, ali ne znam zbog čega, baš se oni "osjećaju p(r)ozvanima to učiniti. Ovdje ne mislim samo na konkretan prethodni odgovor već na gomilu sličnih situacija s kojima se srećem gotovo svakodnevno.

Davore, konkretno: kod nas je moguće dobiti SVE što se nudi i na europskim Apple Storeovima! I sve moguće Built-to-Order kombinacije. Jasno, cijene su nešto više no vani, a vrijeme čekanja takve narudžbe je oko 3 tjedna. Postupak je vrlo jednostavan - obavi odabir artikala i komponenata koje želiš na stranicama nekog europskog Apple Stora i pošalji mi posljednju stranicu s popisom i izračunom u PDFu. Odmah po primitku moći ću ti okvirno izračunati našu cijenu (+/- 1%), a zatim, ako ti stvar odgovara, šaljem narudžbu. I to je to! Built-to-Order se svugdje čeka nešto duže, ali obzirom da stiže "po mjeri", to ne bi trebao biti problem. Financije su već neka druga priča i u nju neću ulaziti - svatko od nas ima svoju financijsku logiku (a bogme i "logistiku&quot
.

Dakle, nema zime, a ni bojazni, čak ni za one malo zahtjevnije. Osim za neinformirane, u koje spadaju i oni što "sve znaju - jer su i sami probali"
13.12.2003 | 20:49
Višnja, ako stvari sada tako stoje - to je jako ugodna vijest i pozvat ću se na to kada dođe vrijeme kupovine . Tri tjedna čekanja nije malo, ali ja bih čak i na to bio spreman ako mogu dobiti točno što želim. Ne brine me toliko disk, takve stvari uvijek mogu zakrpati u lokalnoj PC trgovini, ali npr. grafička kartica mi je jako važna, a built-in BlueTooth bih volio - čisto da ne moram negdje začepiti jedan USB port.

OK, drago mi je da si reagirala i rekla svima na znanje kako stvari sada stoje!
14.12.2003 | 04:39
Poštivani g Pasarić!

Dakle kod nas svatko ima pravo reći da je netko neupućen, bez argumenata i bez provjere i bez posljedica po "upućene" i "kompetentne", iako se oni prečesto sami takvima prozivaju, i time sami sebi daju pravo blatiti druge, ružno, nije li?

Ja sam kupio Mac prije mjesec dana, u Hrvatskoj, našao najjeftinijeg od dostupnih ovaštenih dealera u Hrvatskoj, pa ako sam neupućen u kupovinu, sami odlučite! Jednako tako sam znao da sam platio više i to točno koliko, pa sam vam to i napisao. Nisam vas uvjeravao da kod nas ne možete kupiti ili ne možete nešto dobiti, čak (zamislite!) ako je i zahtjevnije, ali ni da ove godine neće biti zime, kak to neki odozgora u šali nadam se, sugeriraju.

Drugi dio mog odgovora g Pasariću je bio malo i šaljivo intoniran, ja sam u maniri komike koju ja poznajem, želio o tome malo prokritizirati i sebe i svoja iskustva i naše podneblje koje nam je koji puta svima malo preteško, kako bih vama sugerirao moguće nerazumijevanje s nekim ljudima u smislu traženja nestandardnih naruđbi i ne vjerujem da sam bil baš tak grub da tak prepotentno dobim gornje epitete, pa makar i bil običan kupac koji je kupil u drugom dučanu!
Mislim da trgovce ne treba štediti kritikama i željom da se stvari poboljšaju, naravno obostrano (mislim na poboljšanje ne na kritike), a to znači i za nas kupce, no neke će to uvijek jako smetati! Jer prodavači u nas često moraju biti u pravu, kupci nemaju pojima! To je opet moja komična kritika na naše ugostitelje i goste, nikako vrijeđanje nekoga! Ja nisam rekao da ne postoje pristojni i stručni ljudi. Ja sam kupio Maca od jednog takvog, ali da je cijena, koja je bila specijalno za mene smanjena, i dalje bila osjetno veća nego vani, nije uopće za sumnjatii, niti mi je to itko tajio! Postoji internet i telefon i svima je sve dostupno!
Za gornju pak gdju ili gdjicu (ispričavam se, zbog neupućenosti) , koju inače smatram da je vrlo pristojan i uslužan prodavač kompjutera, to mi je jedna od bitnijih stvari kod kupnje, a inače vrlo često izostaje nažalost, jer sam između inih s njom i kontaktirao vrlo lijepo, i nisam bio limitiran ponudom, no meni je bilo dosta važno da dobijem najpovoljniju cijenu, pa sam tako, logično, kupio od najjeftinijeg dealera!
Žao mi je i ovom prilikom se ispričavam, no moramo svi razumjeti da su sve to velike cifre i čovjek teško zaradi pa mora razmišljati o svakoj kuni, opet ograđujem se, možda netko ne mora, ovo je moje mišljenje i izbor, jednako kao i moj izbor od koga ću na kraju kupiti, bez ljutnje ostalih prodavača!
Dakle ja vam prvi savjetujem da kupite od upravo te članice, ukoliko to vama bude odgovaralo, i ja ću, i nemam niti sam imao razloga to ikada bilo čime spriječavati ili kome zamjerati za par nepromišljenih riječi!
Moj odgovor bio je savjet kolegi-kupcu Maca, ali presudno, dragom i vrijednom čovjeku koji je još nedovoljno upućenom članu Jabučnjaka u puno stvari pomogao zadnjih dana pametnim i iskrenim odgovorima i savjetima, za to vam još jedanput hvala!!

Da polemiziram s gornjim članom nije mi bila namjera, a niti će biti!

g Pasarić, ja sam napisao gornji odgovor vama, vi ste ga sigurno i pročitali, to mi je bio jedini i krajnji cilj!
14.12.2003 | 13:40
Jabučnjak je ovdje da svi mogu reći svoje mišljenje. Urednički kolegij ne poseže za cenzurom osim u ekstremnim slučajevima iznošenja neprovjerenih informacija, uvreda i slično. Dobro je kada kupci i prodavači mogu zajedno vidjeti gdje su problemi - jer kada se to zna, naći će se i solucija za problem ako postoji dobra volja, a ja znam da mnogi dileri imaju dobre volje, ali često su im ruke vezane po nekim pitanjima.

Što se tiče "štednje kritika trgovaca" - mislim upravo suprotno - da smo baš mi na Jabučnjaku uvijek bili vrlo kritični, dapače - sam zastupnik je ovdje dobio dobru "peračinu" prošli mjesec zbog nekih drugih, sada već, višegodišnjih problema.

Inače, može se primjetiti da je Višnja jedna od rijetkih koja ima petlje uopće započeti razgovor s krajnjim kupcima. Godinama znamo da je pravilo da zastupnik i dileri uvijek mudro šute - koliko se sjećam nikada nitko nije dao bilo kakav odgovor na škakljiva pitanja koja su se postavljala u hr.comp.mac grupi. OK, razumljivo je da je jedna newsgrupa ipak "divlja prerija" i da treba imati živaca za dopisku na tom, često niskom, nivou. Sada, kada imamo pitomi voćnjak, nadam se da će povratna veza kupac-trgovac bolje funkcionirati.

Dakle, kritike svakako treba iznositi, ali isto tako saslušati zašto je to tako, koje opcije postoje i da li se problemi mogu srediti na obostrano zadovoljstvo.
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
14.12.2003 | 15:55
Moje iskustvo kaže: kupuj tamo gdje s prodavačem postigneš odnos "na ti".
Svatko od nas može procijeniti je li takav postignuti odnos stvaran, ili je tek vrsta marketinga, pa onda po toj procjeni voziš dalje.
Zašto "na ti"?
Upravo zato jer smo dovoljno malo tržište da svi jedni druge poznajemo, a ako poznaješ trgovca, malo ti pomogneš njemu, maloon pomogne tebi... može se s time živjeti.
I,naravno, puno se toga da izbjeći... posebno one nemile faze "službene komunikacije".
Ali, i problemi tipa DOA, garancije i ostaloga daju se razložno riješiti... i da još uvijek s ljudima ostaneš "na ti".
Osim, ako neki imaju problem s "egom"... i uopće nije važno s koje su strane pulta.
Meni se, Davore, čini da ne bi trebao imati nebuloznih epizoda s Angolom. A blizu ti je.
Mislim da su trgovci koju su "na cesti" i koji ovise doslovno o kupcu koji će ući (ili neće) u njegov dućan - danas mnogo realniji s obzirom na to što kupac želi; da, to žele i oni.
Glede diska: preporučam ti vanjsko 5,25 rješenje sa S-ATA kućištem prema unutra i FireWIre prema van. Mislim da sam u petak vidio jedno takvo u HGspotu. Šteta što nemaju i verziju MetalGear (samo USB2), jer jako dobro izgleda.
Kad dođe da se počnu isporučivati FW800 kućišta, lako ga napuniš OEM verzijom nekog optičkog pogona ili još nekim diskom - kojeg god kapaciteta. A, osim svega, dobro je da ponekad možeš ponijeti cijeli posao na ne baš previše kabastom, radikalno brzom mediju. Za 240 GB unutar G5 stroja mislim da se (tebi, ako dobro procjenjujem po sebi) ne isplati ni čekati ni platiti BTO razliku u cijeni. Uostalom, unutrašnji 160 također može dobiti ulogu vani, a u utrobu mu i onako mežeš staviti što hoćeš i sam.
15.12.2003 | 02:23
Eto, da li svi sada jasno vide zašto je po pitanju nabave, odnosno kupovine, PC u daleko boljoj poziciji od Applea? Ne? Da bi kupili bilo koju PC konfiguraciju ne morate sa trgovcem biti na 'ti', ne morate spavati sa njime bez obzira na vašu seksualnu orjentaciju. Ah, prošao sam i sam nabavu Appleovog uratka. Dogodilo se to u jednom šumarku u Grazu. Bio je to vrlo čudan sex. Rokovi isporuke su padali kao domine, starčić se veselo smijuljio ne shvaćajući da ne dolazim u njegovu izbu radi zabave. Kako nisam od onih iz Davorovog klana koji u Appleu vide novu svjetsku religiju, smatrao sam (i još uvijek smatram) nedopustivim bilo kakvo 'druženje' sa trgovcima zbog (pamtite li vi gospodju koja vam u supermarketu kuca račun?? Istina, uljudno je pozdravite, ali lice joj je 'dimmed', zar ne?) kupovine običnog komada hardvera. Ah, umalo zaboravih i onog govorljivog talijančića iz Trsta koji mi je zdušno pokušavao objasniti kako je to mašina de lux, a pritom je zaboravio prvo pravilo svojega zanata. Roba se mora PRODATI. Pa se tako ispostavilo da se taj komad plastike ne može kupiti MC karticom i bla, bla. Zanima li koga više? Ma kakvi!
15.12.2003 | 12:36
Ja sam G5 kupio ovdje, cijene su poznate, 3 do 5% popusta od dealera do dealera, platil sam puno skuplje nego su cijene vani, dakle cca 10 do12000kn čak skuplje, no moj mac je teži pa bi i troškovi puta došli više!

Malo mi je cudno da ste platili bas toliko skuplje, naime zadnji puta kada sam gledao Macovi kod nas su jostali samo malo skuplje nego vani. Sto ce reci da u USA najjaci dual dodje 3000 $ sto je u drito razmjeni u kune negdje oko 19500,dok u Autriji dodje 3350 E sto je opet negdje oko 27000 kn. Sad, u USA je cifra bez poreza a u Austriji i kod nas s porezom - dakle kod nas s porezom cijena je - 27600. Ne razumijem gdje je tih 10-12 tisuca kuna razlike - da govorite o vremenu od prije godinu dvije kada jest toliko kostalo vise, ok, ali vi govorite prakticki o jucer???
15.12.2003 | 14:25
E pa ja sam i imao varijantu upravo naručiti ili donesti iz USA cifra je bila cca 18000kn, tj 20000kn s 1.5GB RAMa.
No da netko ne shvati kako sam ja protivnik kupovine kod nas! Već više puta osjećam nekakav nepovjerljivo-odbojan stav i tumačenje mojih iskustava. Ja sam kolegi rekao da postoji povoljnija mogućnost kupovine vani.
Ja sam se ipak odlučio sam da meni tih 12-tak tisuća kuna skuplje vrijedi iz dva razloga, gnjavaže i garancije.
Kao što znate garanciju iz USA bih mogao koristiti samo da stroj šaljem na servis tamo, a to bi bilo skupo, i meni donijeti suvišne komplikacije, za svoju komociju više volim platiti nego ne imati je!
Osim toga u svakoj varijanti trgovine postoje popusti za "izabrane" kako nas trgovci vole nazvati da bi nam dali do znanja da su malo spustili cijenu, i tako nas privolili na trgovinu, kako tu tako i vani! Isto tako oni vole biti s nama na ti, i tako te lakše mogu te uvrstiti u "evo i on koristi Maca za svoj posel" To su normalne stvari, ljudi, pa svi smo mi Mac ovisnici, no ima stvari koje štimaju (sve super euforično) i obratno (samo to se baš ne preporuča izgleda reći!?)
Tako da mislim da moje cijene nisu krive, slažem se i da je prije par godina bilo još puno drastičnije, i ne samo u Mac domeni, no činjenice su tu da bi neki kupili na ovaj ili neki na onaj način, ovisno o afinitetu ili npr komoditetu!
Molim da se nitko ne ljuti, ovo su moja razmišljanja o forum pitanju!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 16 minuta
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.19 Seconds

Provided by iJoomla SEO