Popravak power button-a na iMac 21,5'' (Late 2013)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Popravak power button-a na iMac 21,5'' (Late 2013)


11.09.2019 | 21:24
U nastavku moje iskustvo iz prakse, možda nekom pomogne da uštedi, a usput i unaprijedi svoj iMac.
Prestao mi je raditi power button na iMac-u 21,5’’ (Late 2013) i iMac se nije mogao upaliti. Dijagnostika je jednostavna, više se nije čuo klik kod pritiska na power button što znači da ne radi taktilni prekidač (tactile switch) tj tipkalo. Nekad možda može pomoći beskonačno tipkanje i okretanje iMaca gore dolje kako bi se pomični dio vratio na svoje mjesto, no kad se jednom dogodi sigurno će se ponoviti.
Odnio sam ga na servis u firmu u kojoj sam ga kupio (ovlašteni Apple partner), očekivao sam da će stručnjaci ipak znati nešto više i predložiti efikasan popravak. Prema informacijama na njihovoj web stranici mislio sam da imaju vlastiti servis. Ispalo je da je power button dio kućišta i ne može se nabaviti zasebno, tako da su mi ponudili zamjenu cijelog kućišta za malo manje od 4.000 kn Nakon toga su na moj prijedlog dali ponudu za zamjenu power buttona s time da ja nabavim power button, a oni otvore iMac i zamjene ga. Uz ogradu da operacija možda i neće uspjeti, a račun se na kraju svakako treba platiti. Ponuda je bila na 1.050 kn. Tražio sam ponudu i od druge firme koja je ponudila zamjenu kućišta za 3.300 kn, manje od prve firme, ali i dalje previše. Kad sam došao po iMac u servis kod prve firme naplatili su mi sat servisa za dijagnostiku, iako je po mojem mišljenju dijagnostiku stručnjak mogao obaviti u par minuta. Tvrdili su da su morali voziti računalo u neki drugi servis što je u raskoraku sa informacijama na njihovoj web stranici. Razgovor je bio neugodan, no platio sam taj sat dijagnostike iako smatram da je za takvu kratku dijagnostiku pretjerano naplatiti cijeli sat posla. Zbog korektnosti moram spomenuti da je na dokumentu koji sam dobio kod prijema na servis pisalo da se dijagnostika naplaćuje. Uzeo sam iMac i po zadnji put izašao iz firme čije ime ne želim ovdje spominjati.
Nakon malo Google-anja pronašao sam upute za popravak iMac-a na https://www.ifixit.com/Device/iMac_Intel_21.5%22_EMC_2638. Upute ne spominju power button, ali prikazuju skidanje i sastavljanje svih ostalih dijelova iMaca što je vrlo dragocjeno ako niste nikad prije otvarali iMac. Na eBayu se za par dolara može kupiti servisni manual za iMac, no to nije potrebno uz odlične upute na ifixit.com.
Na ifixit.com kupio sam sljedeće potrebno za brzo i sigurno otvaranje i zatvaranje iMac-a tj skidanje i stavljanje ekrana:
 • iMac Intel 21.5" (2012-2017) Adhesive Strips, Fix Kit / Product code: EU173005-1 / 19,95 EUR
 • Plastic Cards / Product code: EU145101 / 2,95 EUR (iako se može i bez njih, preporučam ih svakako nabaviti)
 • iMac Service Wedge, iFixit / Product code: EU145224-2 /12,95 EUR

Na to sam platio 19% poreza i transportni trošak od 9,80 EUR.
Radim u elektroničkoj firmi tako da mi nije trebao dodatni alat (odvijači i sl) koji se isto može kupiti na ifixit.com. Uz to nagovorio sam kolegu s velikim iskustvom u izradi i popravku raznovrsnog hardvera da se priključi u avanturi. Bez obzira na kvalitetne upute na ifixit.com odvajanje velikog staklenog ekrana od kućišta budi veliku nelagodu ukoliko to nikad prije niste radili. No pokazalo se da je odvajanje ekrana išlo kao po špagici. Ipak to ne bi nikako ponovili upotrebljavajući nož za pizzu!?!?! kao što to neki demonstriraju na You Tube-u.
Kako bi se došlo do power button-a potrebno je izvaditi ventilator i lijevi zvučnik. Pritom se svakako treba držati uputa jer se inače lako (provjereno u praksi;) može pokidati kabel koji ide od ispravljača do power button-a. Kabel na jednom dijelu ide kroz utor na lijevom zvučniku. Utor se vidi tek kad se zvučnik izvuče 1-2 cm.
Kupio sam jedan taktilni prekidač sličnih dimenzija preko Moussera, cijena mu je bila 0,288 EUR plus VAT i troškovi transporta od nekoliko EUR. Alternativa mu je bila obnovljeni polovni power button koji bi s porezom i dostavom koštao 50 USD. Odlemili smo stari i zalemili novi taktilni prekidač, čvrstom dvostrukom ljepljivom trakom zalijepili power button na originalnu poziciju i problem je bio riješen. Fasciniran sam multiplikatorom koji se dobije ukoliko bi se ovaj popravak izveo preko ovlaštenog servisa. Crkne taktilni prekidač vrijednost 0,288 EUR (+VAT!), a popravak platiš gotovo 450 EUR.
Ali to nije sve….
Ukoliko već otvorite iMac zbog popravka power button-a bilo bi šteta istovremeno ne napraviti upgrade iMac-a. Povećati mu memoriju sa 8GB na 16GB (ovaj model ne može više) i zamijeniti HDD sa SSD diskom. Na mojem modelu nije moguće zamijeniti memoriju bez otvaranja računala. I prije sam o tome razmišljao, ali me svaki put pogled na debljinu staklenog ekrana natjerao da odustanem. No ovaj put prilika se otvorila sama od sebe. Ovo je bio dodatni razlog zašto nije imalo smisla prihvatiti popravak u ovlaštenom servisu. Ukupna cijena bi vjerojatno bila sumjerljiva sa kupovinom polovnog iMaca sa sličnim performansama, a bez face lifting-a.
Memoriju i SSD disk sam kupio preko Amazon.de:
 • Corsair CMSA16GX3M2A1600C11 Apple Mac 16GB (2x8GB) DDR3 1600Mhz CL11 Apple Certified SODIMM Kit - 68,06 EUR + VAT
 • Crucial MX500 CT1000MX500SSD1 (Z) 1TB (3D NAND, SATA, 2.5 Inch, Internal SSD) - 109,08 EUR + VAT
 • Trošak dostave – 12,76 EUR + VAT

Može se staviti i 2T disk, no meni je dovoljan isti kapacitet kao u originalu, ali me jako veseli značajno veća brzina pristupa. Više memorije pomaže kad se na iMacu digne par virtualki, a sigurno i za rad s nekim aplikacijama koje ne koristim.

Upute za kopiranje/kloniranje sadržaja diska sam pronašao ovdje: https://www.upgradeable.com.au/pages/imac-ssd-upgrade-guide.
Varijanta sa bootabilnom USB memorijom nije bila uspješna. Nakon toga sam uspješno prebacio cijeli sadržaj HDD-a na SSD metodom “Use SSD as a second drive“. Prebacio sam (klonirao) iOS i sve podatke na SSD spojen preko USB porta. Za to je potrebno eksterno kućište za 2,5’’ disk koje nakon završetka radova može postati stalnim kućištem za izvađeni HDD koji može poslužiti kao TimeMachine disk. Za prebacivanje je korištena SuperDuper! aplikacija. Prije nego se zamijeni HDD sa SSDom u samom iMacu poželjno je za provjeru startati iOS sa SSDa spojenog na USB port. Bootanje sa internog ili USB diska je podržano iOS-om, detaljne upute mogu se naći na spomenutoj stranici.
Što se tiče memorije nije potrebno skidati cijelu matičnu ploču kao što savjetuje ifixit.com. Dovoljna je vješta ruka s tankim prstima koja može na slijepo otkačiti postojeće memorijske module i staviti nove. Memorijski moduli nalaze se s donje strane matične ploče i vrlo su blizu kućištu.
Na kraju je potrebno vratiti sve komponente u računalo, zalijepiti ljepljive trakice na kućište, spojiti dva konektora na ekran i zalijepiti stakleni ekran na trakice. Pik traka je odlično pomagalo kod rada sa ekranom, kako kod međukoraka (testiranje power buttona, novog diska i memorije) tako i kod završnog lijepljenja ekrana na ljepljive trakice. Bez pik trake teško je namjestiti i zadržati ekran točno na sredini. Rad u paru isto tako olakšava završno fiksiranje ekrana.
Za cijeli ovdje navedeni postupak potrebno je imati određeno iskustvo u radu sa hardverom. Ukoliko ga nemate, nemojte ovo pokušavati raditi kod kuće. Dovoljno je malo statičkog elektriciteta ili primjena prekomjerne sile na finim konektorima da napravite veliku i nepopravljivu štetu umjesto koristi.
11.09.2019 | 21:27
Power button sa označenim taktilnim prekidačem

imac_power_button.JPG
11.09.2019 | 22:47
Hvala na detaljnoj uputi. Osobno nemam iMac, ali vjerujem da će biti zainteresiranih za tvoj post.
13.09.2019 | 11:44
Odlična i korisna objava, hvala!
13.09.2019 | 15:26
Ovo je dosta detaljno opisno.
Moram primijetiti da cijena od 1.050kn i nije toliko pretjerana. Ako sam dobro zbrajao, 390kn je koštao dodatni alat. Ispada kako su ruke 660kn (528+PDV). Treba veće iskustvo i poželjne 4 ruke. Procijenjeno vrijeme je vjerojatno 2 sata po 2 servisera što bi bilo 132kn+PDV satnica. Naravno, rizik od neuspjeha je u oba slučaja prisutan.
16.09.2019 | 00:17
Računica se uvijek može interpretirati na više načina, stvar je perspektive, a vrag je uvijek u detaljima:) Pa evo nekih od tih detalja u nastavku.

Kod troška mislim da treba gledati samo trošak potrošnog materijala, a ne i alata. Jer da sam trebao kupiti i fine odvijače onda bi rad zvučao još povoljnije. Alat ostaje za budućnost. Materijal (ljepljive trakice) dođe 16,67 EUR + 19% VAT + 9,80 EUR = 30 EUR. Vjerojatno ga servis nabavlja po povoljnijoj cijeni.
Mislim da je pomoć dodatnog para ruku dovoljan na 5-10 minuta tijekom cijelog procesa - kod zatvaranja iMaca. Netko s iskustvom može obaviti cijeli posao (uključujući popravak power buttona) za 60-90 minuta. Slažem se da potrebno iskustvo ima svoju vrijednost u cijeni popravka.

Ponuda je uključivala 5 sati po 210 kn (uključujući PDV). S time da je uključivala samo otvaranje i zatvaranje iMaca. Sve ostalo je bila neizvjesnost. Bilo je dodatnih stvari u komunikaciji koje nisu budile optimizam. Npr rekli su da mi ne mogu slikati iMac iznutra jer kao ovlašteni servis to ne smiju raditi, da nemaju ljude koji imaju vremena tražiti odgovarajuću tipku po internetu, da svaki popravak moraju prijaviti u Appleovu bazu. Kad sam došao po iMac ljutili su se da sam došao bez najave pokupiti svoj iMac?! Sat dijagnostike su naplatili 210 kn + PDV iako im je sat servisa 210 kn uključujući PDV.

Gledajući iz druge perspektive ovlašteni servis smije ugrađivati samo originalne dijelove, što bi značilo da se u ovlaštenom servisu koji se drži pravila nije moguće napraviti ovakav popravak power button-a.

Uz to, kao što sam napisao u prvoj poruci, šteta je otvoriti iMac i ne napraviti upgrade računala i time mu produžiti životni vijek. Uz iOS vrtim u paraleli Windowse i Ubuntu kao virtualne mašine na VirtualBox-u i sve za moje potrebe radi odlično. Sa starim diskom sam imao dosta problema s brzinom nakon nekoliko godina korištenja i fragmentiranja diska i uz veliki trud nisam nikad uspio srediti da radi zadovoljavajuće brzo.
16.09.2019 | 03:02
Mislis OSX ili macOS, a ne iOS?
Ako je iOS, kako ga postaviti na MAC?
16.09.2019 | 08:24
U pravu si - macOS. Hvala na ispravku netočnog navoda:)
16.09.2019 | 09:37
Nije nemoguce imati i iOS kao razvojnu okolinu.
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 11 sati
 • Borisone: macOS Monterey: 40 Tips, Tricks, and Features You Might Have Missed: [link]
 • ZeljkoB: Jel postoji jednostavno rjesenje za uzeti apple one iz hr ?
 • dpasaric: Javi benchmarke u thread o MBP na naslovnici :)
 • energyman: Stigao mi 16” M1 Pro :)
 • smayoo: Evo ovdje: [link]
 • stefanjos: ljudi iParty 2021 prijave u forumu!!
 • smayoo: Piši u oglasnik
 • dodoonn: Prodajem MBP 13, M1 star 2mj, 512gb, space gray, 9500kn. Kupljen u DE. Zdravlje baterije 100%.
 • Dijete: :) Smayoo shhhh, skrati jezik, mogu te cuti…
 • smayoo: sjetio sam se te pjesme na Dan sjećanja nedavno. :( Tužno je što su neke bitne životne stvari, iako drugačije, opet nekako - iste... :(
 • smayoo: [link]
 • Bertone: Vrlo prigodno... sjela recenzija za Dan Republike :D
 • smayoo: Evo, jesam! :D
 • dpasaric: Evo MBP 14" test na naslovnici, slobodno komentirajte!
 • ^SuperUnknown^: Ekipa, ima li tko tipku 0 (nula) sa MBP 2011 (ili slicnog), te mozda sarafe od donjeg poklopca? :)
 • stefanjos: tino1 ista ista :)
 • Dijete: Dobra stvar sa Salash je kaj nemaju puno cvaraka, ali ih ipak imaju kroz cijelu godinu… tak da manje vise imam uvijek malo u frizideru i grickam ih umjesto cokolade…
 • Daddo: Inače čvarci su postali problem. Nema više kvalitetnog leđnog špeka za iste. :(
 • Daddo: Jako fino ali ne i zasitno. Osim hobe.
 • Daddo: Ribe i mekušci su sasvim druga kategorija.
 • Dijete: Venisoni se isto love aha… ali i uzgajaju
 • Dijete: Ima i divljih svinja, isao sma u lov dva puta, al preferiram osti i podmorje vise od puske u sumi
 • Daddo: Zamajavam. Kod vas ipak najviše se venisoni love. :)
 • Dijete: ima, svinja, al tu di sam ja nema hladnoce i ekipice s kojom bi napravio pravo kolinje :)
 • Daddo: Hladetina, pihtija, piktija, lučenje, dželadija… kako gdje i tko ju spravlja i zove.
 • Daddo: Nema kod vas svinja?
 • Dijete: Hladetina…
 • Dijete: Pobeglo mi je bez jednog s…. Moram si nokte postucat… tu nema kolinja :( al imam super obitelj blizu koja ima firmu Salash i rade mesna bozanstva - i cvarke… dakle taj dio mi fali, mijesat i stiskat cvarke…
 • Daddo: /me kuha hladetinu upravo
 • Dijete: Se ide rano spavat vecera prije kolinja? Ili kolinje vise nije in?
 • Daddo: “Afrika sa strujom” all over again.
 • drlovric: @VanjusOS: Pa znas da jeste :) Instaliram evo novi. Odlucio sam na clean instalation, pa to malo traje. Tebi treba?
 • smayoo: Možda se ne sjećaš (očito se ne sjećaš) 80%-tnog blackouta Hrvatske prije cca 20 godina kad se razletio VN prekidač u TS Tumbri i izazvao raspad EE mreže u Hrvatskoj
 • smayoo: Shit happens. Nije da netko baš želi da se takvo što dogodi, ali nije ovo više SFRJ, niti postoji više JUGEL koji je imao zakonsku obavezu održavanja 95%-tne raspoloživosti mreže.
 • smayoo: :D :D :D :D
 • JOHN: Pa to se ne smije dogoditi!
 • smayoo: @JOHN: kako ne bi bilo moguće? Ako se dogodi neki pičvajz na TS Konjsko, može i cijela Dalmacija ostati bez struje
 • tino1: @John možda nisu platili račune?
 • tino1: @riba debilana, prijatelju po cijeloj liniji. DA smo na vrijeme, već bi i zaboravili. Sad je kasno, ovaj val nas lomi punim. Pitam se gdje će im duša.
 • tino1: @žabac, koje veze ima ministarstvo zdravlja na bliskom istoku s potvrdama?
 • JOHN: Kako je moguće da cijeli Split ostane bez struje?
 • Riba: I da je opravdano, ne zelim da dijete propusta jos vise skole nego sto je to vec slucaj.
 • Riba: U svakom slucaju debilana.
 • Riba: Nisu oni odredili nego ministarstvo zdravlja, a i nitko ne kaze da je putovanje obavezno.
 • smayoo: Ne može izostanak biti neopravdan ako su oni sami odredili da ne dolazi u školu.
 • jura22: To je dokaz da su potvrde bezvrijedne.
 • Riba: Nece ici u skolu pa ce dobiti neopravdane izostanke.
 • smayoo: Kakve veze to ima što ti dijete mora biti dva tjedna u karanteni? Pa nije to dvije godine. Što bi da ti se dijete razboli? Isto bi bilo doma dva tjedna.
 • Riba: Ali kako je krenutlo, opet ce pozatvarati pola zracnih luka, pa je svejedno.
 • Riba: Nema veze sa poslom, metnula nam ga je skola, traze da dijete nakon puta mora biti dva tjedna u karantetni ako nije cijepljeno, a djecu ne cijepe tako da su nam de facto sjebali sve mogucnosti za putovanje.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.95 Seconds

Provided by iJoomla SEO