13.06.2021 | 11:45
Djuro genijalac kaže:
Dečki, ovo kaj govorite je istina na ovim jeftinim slušalicama ili jeftinim zvučnicima. Ako se spojite na kvalitetan sustav, osnovna razlika između compressed i lossless audia je stereo slika. Ako nikad niste bili u prilici poslušati nešto na jako dobrom sustavu i kvalitetno snimljeno, onda ne znate o čemu govorim. Recimo, imate neki ansambl na pozornici. Na jako dobrim sustavima se čuje da je klavir desno, bubnjar lijevo, a vokal u sredini. Ako je sustav iznimno dobar, onda čujete da je vokal u sredini ispred svih, da je klavir iza njega malo desno, a bubnjar skroz u pozadini lijevo.
Kad to snimite u compressed obliku (bilo kojem) taj stereo slika iščezne i sve se stopi u jednu točku kao da su svi na jednom mjestu i gaze jedni po drugima.
Jasno, ako hodate gradom, ili, još gore, vozite bicikl, pa i auto, onda nije realno očekivati takvu stereo sliku jer ste ograničeni uvjetima (periferna buka), D-A konverzijom i slušalicama pa se tu razlika ne čuje. No, ona postoji.
Posjetite neki kvalitetni dućan muzike (Sonusart, Audiocinemaart u Mesničkoj i sl.), nek puste neki focalov demo CD i onda ćete čuti o čemu pričam.
Djuro, slazem se s tobom u ppotpunosti. Ako procitas post pazljivije i rekao sam da Spatial Audio ima odlican ucinak i dobija se taj ugodni 3D stereo, tocno kako si ga i opisao. U slucaju Apple Music, oni odvajaju lossless od spatial audio. U svijetu Apple-a, spatial audio je "lossless" o kojemu ti pricas, a apple-ov "lossless" ukljucuje vise cujnih detalja u glazbenom uradku, kako bi u narodu rekli "puniji zvuk" (na vise hertza, jel...).
Apple ima dvije verzije lossless-a:
1. Lossless - ALAC up to 24-bit/48 kHz
2. High-Resolution Lossless - ALAC up to 24-bit/192 kHz
Dok u domeni Spatial Auido imaju Dolby Atmos
Shodno gore navedenom, naravno da ce najbolji audio biti na High_Resolution Lossless i sa ukljucenim Dolby Atmos, slusajuci sve to preko $10,000 vrijednog audio sustava
... no da budem iskren, i preko navedenih (nisu bas jeftine
) slusalica probao sam sve varijente i iskreno nema meni razlike izmedu compressed, lossless i high resolution loosless... razlika se u svakom slucaju pojavi kada se pijesma skine sa ukljucenim Dolby Atmos.