Prvi koraci
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Prvi koraci


16.01.2009 | 13:06
Pozdrav svima, novi sam u Os x svijetu.
Kupio sam imac 20", i vjerujem da mi nista vise nece trebati osim nadogradnje rama.
Zanima me mekoliko stavri.
1. Kod iTalka da li je moguce razgovarati s skype korisnicima?
2. Ako paralelno instaliram Win Xp, hoce li virusi koje i spyware koje pokupim (iako je to kod mene rijetko, jer jako drzim do higijene svog racunala) utjecati i na mac os x.
3. Da li je itko umrezio iMac s Ps3, da mogu vrtiti filmove i glazbu spremljene na racunalo preko konzole.
4. Mozda glupo pitanjce ali koristim Sony kameru koja nema firewire vec samo usb, i snima na manje cd-e, da li mi iMacov dvd uređaj može primiti takav disk, jer je manji, ili cu morati prebacivati s usb kablom snimljeni materijal.
5. Trebao bih neki jeftiniji printer nista extra, cijene tonera je najbitnija, kakva su vasa iskustva i preporuke?

Mislim da je to za sada sve. (naravno dok racunalo ne stigne kuci).

S.p.
Hrvoje
16.01.2009 | 13:21
Pozdrav i dobrodosao!

1. Pretpostavljam da mislis na iChat? Ne mozes, Skype radi samo sa Skypeom...i radi dobro.
2. Nece
3. Nisam PS3 ali jesam XBOX....ali ovo se cini kao rjesenje za PS3
4. Ne, male medije ne smijes gurati u slot loading drive nazalost
5. Ja sam kupio jos davno malog Samsung lasera, nemam nikakve primjedbe i sve radi jos od 10.2. Imaju sada novi model koji je zaista mali i kosta par stotina kuna. Sve ovisi treba li ti boja i koliko mislis printati.
16.01.2009 | 13:27
U osnovi boja mi nije nesto pretjerano bitno u zivotu, ionako ih mjesam (kazu da je to do mozga ne do oka) ,
Budem malo vidio samsunge.
Sad sam se sjetio vezano za word, nekako bih najradije uzeo iwork, da li mac radi s rtf formatom? ili jos bolje win formatima, i mogu li se postaviti kao default neki drugi izuzev mac formati??
16.01.2009 | 13:31
1. mislim da ne, nemoj me drzat za rijec, al mozes jednostavno instalirat skype za OS X.
2. Nece utjecati
3. Ekipa kaze po forumima da se moze te da radi, za detalje to malo "proguglaj"
4. Takve CD-e nesmijes koristiti s iMacom kao ni s bilo kojim drugim racunalom koje ima slot-in DVD uredjaj jer ces tako unistiti DVD uredjaj.
5. ovisi hoces li kupovati orginal ili zamjenske tonere...
ako ti je bitna cijena onda se raspitaj o cijenama zamjenskih tonera i prema najeftinijem kupi printer kome je namjenjen, samo tako nemoj ocekivati super kvalitetu printa i standardni vijek trajanja.
16.01.2009 | 13:38
sad tek skuzio, dok sam iso ispravljat vece greske Riba me preduhitrio Pozdrav obojici!!
meni je iWork super jedva cekam da u HR dodje 09!
rtf je podrzan po defaultu u text editu
16.01.2009 | 13:44
Nema frke, mislim da ce tekst editor neki s centriranjem, boldom i underlineom je dovoljan, meni za posao ostaje moj Hp ovo sam uzeo vise kao racunalo za doma i moj gust.
U osnovi i da supruga doma ima neki komp.
btw. da li je moguce izvlaciti ikonice iz weba kao na iphonu i stavljati ih u dock (desktop) kao direktni link.
Malo jos kaskam s mack terminologijom pa se ispricavam ako to nekog vrijedja
16.01.2009 | 13:53
Znam da je za foldere,umrezene uredjaje i diskove moguce i to jednostavnije nego igdje drugdje u racunalnom svijetu:) tako s dock-om nebi trebalo biti problema...ako je kao i gore navedeno - mozes cak i sliku stavit
16.01.2009 | 16:24
He he samo jos da to cudo dodje!!
Moj mikro novi he he
17.01.2009 | 10:33
Ako si tu zahtjevi za obradom teksta tako mali, onda ti je posve dovoljan text editor koji dobivaš sa sistemom. On može sve kaj si navel i još ponešto, vrlo je čist i pregledan, brz za poludit
19.01.2009 | 21:54
Jos jedno pitanje ako koristim eksterni hdd, da li time machine (backup) jedini koristi taj hdd ili ga paralelno s time mogu koristiti i za drzanje datoteka?
19.01.2009 | 22:09
Sa programom Disk Utility rukovodiš diskovima (cd, hdd, disk imageima ...) tako da kad ukljucis externi prvi put u maca, a time machine te pita oces da si prisvoji taj disk odgovori negativno te sa Disk Utilityem particioniraj disk.
Ostavi si za time machine jednu particiju i ostatak diska po želji.
Time machine inzistira na HFS+ (mac journaled) formatu pa ga tako moraš i formatirati a ostalo također po želji.
Onda odi na system preferences po time machine i pokreni ga manualno ... izabereš njegovu particiju klik sim klik tam i vozi.

Disk Utiliyi se nalazi u Applications/Utilities
19.01.2009 | 22:09
Linkove na web, neovisno o tome jel koristis safari il neki drugi browser, mozes stavit u dock.

Time Machine disk samo trebas podjelit na particije i onda jednu koristis kao backup, ostale za bilo sto drugo.

edit: malo me ecvis prestigo
19.01.2009 | 22:46
koliko bi u gb bilo dovoljno za time machine ako mi je hdd 250. onda da i na eksternom ostavim toliko ili bi bilo i manje dovoljno
19.01.2009 | 23:20
U principu to najviše ovisi koliko intenzivno radiš na datotekama na tom disku i kolike su te datoteke. Time Machine ti jednu te istu datoteku snimi na disk svaki put kad se ona promijeni. Dakle, ako imaš velike datoteke koje često mijenjaš, treba ti VEĆA particija za TimeMachine nego što ti je osnovni disk.

Za nekakvo normalno kućno korištenje ti vjerojatno ne treba toliko, ali pretpostavljam ne ni manje od osnovne particije.
20.01.2009 | 11:05
smayoo je napisao:
Time Machine ti jednu te istu datoteku snimi na disk svaki put kad se ona promijeni.


Pretpostavljam da si mislio reći da TM snimi originalnu datoteku JEDNOM, a onda i sve naknadne promjene na njoj (ali ne i original ponovo)? Jer to je način na koji TM radi.
20.01.2009 | 15:36
Ne, mislio sam reći to što sam rekao, jer sam tako pročitao na netu (jedini članak koji sam našao koji baš low-level detaljno objašnjava princip rada, probat ću ga pronaći da postam link). Uglavnom, tamo piše da Time machine formira kompletno stablo direktorija za svaki vremenski trenutak kad uzima sliku. U svakom direktoriju stoji unix hard link (dakle, ne soft link iliti alias, nego hard link, još jedan directory entry koji pokazuje na isto mjesto na disku) na već snimljenu datoteku ako se ta datoteka nije promijenila, tako da OS X niti ne razlikuje takav entry od normalne datoteke. Ergo, ako to radi tako, onda NE MOŽE snimiti samo promijenjeni dio datoteke, već je snima cijelu ispočetka kad zaključi da je promijenjena jer mora formirati buduće hard linkove koji pokazuju na jednu datoteku, a ne na jednu datoteku i slijed njenih promjena.

I zato je upravo autor teksta ustvrdio kako je Time Machine teško upotrebljiv nekom tko radi s ogromnim fajlama koje se često mijenjaju (on je spomenuo primjer video-montaža, a ovdje ima ljudi koji se bave tim poslom pa će to potvrditi ili opovrgnuti).

U svakom slučaju, da nije tako, Time Machine bi bio jako spor i neefikasan za sve one korisisnike koji rade s malim fajlama koje se mijenjaju često, a ja pretpostavljam da je takvih više?

Naravno, sve je ovo teorija, ali nije problem isprobati. Samo što meni osobno ovo nije bila jako korisna stvar (jer ne volim imati vanjski disk stalno uključen i aktivan, jer usporava rad, a stvari koje su mi bitne backupiram pješke).
20.01.2009 | 18:36
Tako je smayoo, radi upravo kako si opisao.
20.01.2009 | 19:39
Da. Ne mogu naći članak koji sam onomad pročitao, ali evo ovaj s Mackorisnika je također prilično dobar, koga zanimaju ovakvi tehnički detalji.
20.01.2009 | 19:46
smayoo je napisao:
Ne, mislio sam reći to što sam rekao, jer sam tako pročitao na netu ).....


Nećem o tome kak i zašto radi, tu je Appleovo objašnjenje.

For the initial backup, Time Machine copies the entire contents of the computer to your backup drive. It copies every file exactly (without compression), skipping caches and other files that aren’t required to restore your Mac to its original state. Following the initial backup, Time Machine makes only incremental backups — copying just the files that have changed since the previous backup. Time Machine creates links to any unchanged files, so when you travel back in time you see the entire contents of your Mac on a given day.

A sad moja iskustva.

Ne radim s tak ogromnim fajlovima ko ekipa koja se bavi 3D i video uracima, ali daleko od toga da su mi materijali mali. Prosječna radna mapa po projektu se mota od par sto megabajta, pa do petnaestak gigabajta, tu i tamo 25 gigabajta. E sad, radni disk mi je 200 giga, i trenutno mi je 62 giga slobodno. Jedan disk služi za TimeMachine. S radnog diska se projekti, kad su gotovi, miču na treći disk koji služi za arhivu. Disk za TimeMachine je od pola terabajta. Na tih pola terabajta stane backupa za cca. pola godine. S tim da nemam ama baš nikakvih problema sa samim bekapiranjem bilo velikih ili malih fajlova.

S druge strane, imam priliku raditi i s nekim drugim softom za Backup, konkretno Genie Backup Manager, koji slovi, i po meni jest jedan od najboljih softova za backup u svojoj kategoriji. Znači, tu otpadaju nekakvi mrežni spajderi, tračni sustavi i ostala rješenja od par tisuća ili desetaka, čak i stotina tisuća dolara. I mogu samo reći, da, ti softovi pružaju više mogućnosti za konfiguriranje. No suma sumarum, TimeMachine je kad je u pitanju setapiranje, u odnosu s razno raznim backup softovima na Win (ali i na Mac platformi), ko da je izašo iz Zvjezdanih staza. A kad se usporedi način restoranja iz TimeMachinea s drugim softom, onda TimeMachine još nije izmišljen niti u Zvjezdanim stazama.

Moje dve lipe po pitanju TimeMachinea.
20.01.2009 | 20:36
Super, hvala ti na tom iskustvu. To je točno ono što kaže i teorija.

A što radiš nakon 6 mjeseci kad se tih pola tera backup diska napuni? Brišeš ono najstarije ili nabavljaš novi disk?
21.01.2009 | 00:48
smayoo je napisao:
Super, hvala ti na tom iskustvu. To je točno ono što kaže i teorija.

A što radiš nakon 6 mjeseci kad se tih pola tera backup diska napuni? Brišeš ono najstarije ili nabavljaš novi disk?


Imam ukupno tri diska. Radni disk, disk(ove) za arhivu, i backup disk za TimeMachine koji je jelte backup radnog diska. TimeMachine, ovo cu sad bubnut napamet, za detalje treba prekopat dokumentaciju, bekapira svakih sat vremena dokumente stare do jednog dana, one do tjedan dana bekapira jednom dnevno, one stare od tjedan dana do mjesec dana bekapira primjerice svaki drugi dan itd. Kako rekoh, brojke bubam napamet. E sad, kad se disk zakrci, TimeMachine upozori da ce izbrisati najstariji backup kak bi napravio mjesta za novi backup.
21.01.2009 | 14:20
Ehm... Tu mi nešto ne štima, ali sad nemam vremena razmišljati pažljivo. Ako je dokument nepromijenjen, onda ga ni ne backupira ponovno. A ako je promijenjen, onda je mlađi od jednog dana, zar ne?

Ergo, "obrisati najstariji backup" znači de facto obrisati onaj inicijalni image cijelog diska kojeg je napravio prilikom inicijalizacije. Ili?

Tiru liru pik pok...???
21.01.2009 | 21:34
smayoo je napisao:
Ne, mislio sam reći to što sam rekao, jer sam tako pročitao na netu (jedini članak koji sam našao koji baš low-level detaljno objašnjava princip rada, probat ću ga pronaći da postam link). Uglavnom, tamo piše da Time machine formira kompletno stablo direktorija za svaki vremenski trenutak kad uzima sliku. U svakom direktoriju stoji unix hard link (dakle, ne soft link iliti alias, nego hard link, još jedan directory entry koji pokazuje na isto mjesto na disku) na već snimljenu datoteku ako se ta datoteka nije promijenila, tako da OS X niti ne razlikuje takav entry od normalne datoteke. Ergo, ako to radi tako, onda NE MOŽE snimiti samo promijenjeni dio datoteke, već je snima cijelu ispočetka kad zaključi da je promijenjena jer mora formirati buduće hard linkove koji pokazuju na jednu datoteku, a ne na jednu datoteku i slijed njenih promjena.



Da, to je to, u pravu si - kad sam se referirao na prošli post, nešto mi je u glavi bilo spomiješano, pa izvalih glupost. A mislim i da znam na koji si članak mislio, dio Leopardove recenzije...

http://arstechnica.com/reviews/os/mac-os-x-10-5.ars/14


I zato je upravo autor teksta ustvrdio kako je Time Machine teško upotrebljiv nekom tko radi s ogromnim fajlama koje se često mijenjaju (on je spomenuo primjer video-montaža, a ovdje ima ljudi koji se bave tim poslom pa će to potvrditi ili opovrgnuti).


Ja sam još na Tigru, tako da se nisam imao prilike detaljnije poigrati sa time. Moj je setup takav da mi Déja Vu čuči u Sys prefisma i ima zadane određene direktorije za svakodnevni, a neke druge za jedotjedni backup, na točno određeni hard. S tim da čuva promijenjene datoteke unazad 3-4 koraka... Sve radi oko 1 ujutro kada me ionako uglavnom nema u uredu.
21.01.2009 | 21:42
smayoo je napisao:
Ergo, "obrisati najstariji backup" znači de facto obrisati onaj inicijalni image cijelog diska kojeg je napravio prilikom inicijalizacije. Ili?

Tiru liru pik pok...???



Uzmi u obzir da briše najstariji dokument koji ima više promijenjenih verzija. Onaj koji je nepromijenjen - ne dira. On je i dalje na istom mjestu na disku, gdje je i bio. No susjedni file koji se svakodnevni briše i piše, i ima 20 tak verzija - e njega obriše
21.01.2009 | 21:56
smayoo je napisao:
Ehm... Tu mi nešto ne štima, ali sad nemam vremena razmišljati pažljivo. Ako je dokument nepromijenjen, onda ga ni ne backupira ponovno. A ako je promijenjen, onda je mlađi od jednog dana, zar ne?

Ergo, "obrisati najstariji backup" znači de facto obrisati onaj inicijalni image cijelog diska kojeg je napravio prilikom inicijalizacije. Ili?

Tiru liru pik pok...???


Iskreno, pojma nemam. Al pretpostavljam da, ak je neki dokument nepromijenjen, da ga pomiče prema "naprijed".
21.01.2009 | 23:00
OK, ovo za brisanje ima logike, ali ovo za dinamiku backupa:

TimeMachine, ovo cu sad bubnut napamet, za detalje treba prekopat dokumentaciju, bekapira svakih sat vremena dokumente stare do jednog dana, one do tjedan dana bekapira jednom dnevno, one stare od tjedan dana do mjesec dana bekapira primjerice svaki drugi dan itd.


mi nema logike. Ako je dokument promijenjen, treba ga prvi put nakon promjene backupirat i to je to dok se opet ne promijeni. Nema nikakvog smisla da se backupovi istog nepromijenjenog dokumenta (dakle onog koji je star 2 dana, tjedan dana, mjesec dana, 16 godina...) množe bez veze pa na koliko god rijetkim intervalima. Hm.

Inače, to je standardni, tzv. "algoritam s logaritamskom skalom vremena" za pamćenje povijesnih podataka (npr. u industrijskim mjerenjima gdje se pamti i pohranjuje neka mjerena veličina kao što je recimo temperatura vode na izlazu vrelovoda iz zagrebačke toplane) - prvi dan se pamti s rezolucijom od 1 minute, prethodni s rezolucijom od 2 minute, prethodna tri prije toga s rezolucijom od 5 minuta, itd pa se ono od prije tjedan dana pamti s rezolucijom sata, a ono od prije godinu dana s rezolucijom tjedna. Ali to je ipak nešto drugo od backupa podataka.
22.01.2009 | 23:10
Znam da izlecem iz slijeda razgovora ali danas neznam sto je bolje pobjeda u rukometu ili to sto mi je mac konacno stigao
23.01.2009 | 00:54
novi mac
23.01.2009 | 01:07
Rukometna euforija ce brzo splasnuti a Mac ce ti jos dugo pricinjavati zadovoljstvo
23.01.2009 | 01:56
He he hvala za sad su prvi dojmovi odlicni, itunes kao da nije ista aplikacija kao onaj na windows platformi, printer uredno instaliran, codec za divx takodjer nice
stvarno fini stroj i fino mirisi
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 11 sati
  • Yonkis: Evo, prodajem i neke slušalice, one za u uho. iPhone i sluške, 200€. I nije to sve, one more thing...
  • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
  • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

cariblanco, Anonimci (421)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO