Kupnja prvog Mac u životu!! -> MacBook Pro
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupnja prvog Mac u životu!! -> MacBook Pro

10.08.2025 | 23:17
Pozdrav, ekipa!!

Zanimalo bi me što mislite o kupnji "MacPro Pro" M4, lap u 14'' verziji (točnije:Apple 14-inch MacBook Pro: Apple M4 chip with 10-core CPU and 10-core GPU, 24GB, 1TB SSD)
Ovo mi je prvi Mac u životu.

Odustao sam od toga da imam IMB stolni kompjuter, nakon kaj mi se stara konfiguracija pokvarila.

Imam par konkretnih pitanja, al bi molio i vaš komentar...

- ne igram se nešto previše, osim kada moram. Nadam se da neće biti problema sa pokretanjem Robloxa, te i tamo neke igre sa Steam?
- koliko često se kvare Mac kompjuteri? Mislim ova tzv. IBM računala, znaju nakon par godina, da im nešto ode. Konkretno, sa HP lapom sam imao problem sa punjenjem baterije, nakon dvije godine.
- kako MacOS stoji sa pokretanjem SQL Servera, VSCode, Visual Studio?
- kakav je MiniMac u odnosu na ovu verziju MAC lapa?
- dal' je Mac proizvod nešto vrlo dobro, ako ne i najbolje što tržište nudi?
- Switf je zanimljiva tehologija, pa zašto to učiti?

Zanimaju me ta i takva pitanja, jer nemam iskustva sa "Jabukom", kao ni sa Venerom?
Nisam više mlad, al' Oprah je rekla da život počinje nakon 40-te. (pogotovo ako imate para kao ona)
11.08.2025 | 03:09
Sve se može pokvariti, tu nema pravila. Jedino je kod Apple računala kvaliteta izrade nebo i zemlja u odnosu na PC smećance. Ako misliš u Macu tražiti PC, onda Mac nije za tebe, Mac je Mac a PC je PC.

Na Macu možeš virtualno pokrenuti Windows, a samim time i sve aplikacije koje si naveo.
11.08.2025 | 07:57
WIN se može pokrenuti kao birtualni stroj s time da Windows mora biti za ARM procesore. Samim time nisam siguran da li se baš sve aplikacije mogu pokrenuti pod takvim Windowsima.
Virtualni stroj besplatno skineš ovdje: mac.getutm.app
A iso za ARM WIN bi trebao biti ovdje: www.microsoft.com/en-us/software-download/windows11arm64

Za taj WIN ne znam uvjete korištenja, ali ako je za osobne potrebe, mislim da nema problema.
Provjeri da li programi koje koristiš nativno možeš koristiti i na MAC-u.

Izgleda da sve što si naveo radi nativno na M4 procesoru.

Kako god bilo, s vremenom se budu programi prebacili na novu arhitekturu. Veliki igrači to su već napravili, a manji sigurno rade na tome.

Arhitektura je skoro 5 godina prisutna, i većina programa je prebačena, a ono malo što nije (ako je nekad radilo na macOS-u), može se koristiti preko Rossete 2 (program koji prevodi "stare" programe na novi macOS). support.apple.com/hr-hr/102527
11.08.2025 | 08:19
matijazx kaže:
Zanimalo bi me što mislite o kupnji "MacPro Pro" M4, lap u 14'' verziji (točnije:Apple 14-inch MacBook Pro: Apple M4 chip with 10-core CPU and 10-core GPU, 24GB, 1TB SSD)
Ovo mi je prvi Mac u životu.

Pozdrav Matija i dobrodošao!

MacBook Pro 14" ne bi bio moj izbor. Išao bih na MacBook Air 15" u istoj konfiguraciji, on donosi najbolji odnos dobivenog hardvera i cijene, ispadne 1.969 € + PDV. Pokazali su se odlično i to je ujedno Appleov najprodavaniji model, s razlogom. Više o tome si mogao pročitati ovdje:

www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/budunost-intela-na-macu.html

MacBook Pro koristi istu M4 seriju procesora i jedina razlika je ventilator, tako da duže može ostati pod nekim stalnim velikim opterćenjem, ali ako se ne baviš 3D renderingom ili heavy obradama videa, to ti neće trebati. MacBook Pro se kupuje ako ideš na jače modele koji imaju 14 ili 16 jezgri i ako ti treba više od 24 GB memorije.
11.08.2025 | 11:58
Samo ti kupi MBP ako budget dozvoljava

Ja imam 16", jer je 95% vremena na radnom stolu, inace bi isao na 14" (da ga cesce nosim vani).

Ekran na MBP je osjetno bolji u usporedbi sa Air modelima (po svim parametrima).

Kupi Mac i nauci ga koristiti kao Mac. Nemoj u tom racunalu traziti Windowse od kojih bjezis. Nakon par tjedana ces sam sebe pljuvati zasto to nisi napravio prije par godina.

Dobro nam dosao.
11.08.2025 | 13:33
Ekran na MacBook Airu je vrhunski. Meni ne treba bolje. A druga je stvar što je ekran na MacBook Pro najbolji na planetu, ali to onda ima i svoju cijenu.

Ovdje pričamo da li će netko potrošiti 2.500 ili 5.000 €, nekima je to svejedno, a nekome je "big deal". Realno, za ono što je on naveo da će raditi MacBook Air je pic-pic stroj.

Pomoglo bi da se definira proračun za Mac? Onda bih i ja lakše preporučio idealnu konfiguraciju za neki posao.
11.08.2025 | 14:03
@dpasaric

Hvala na odgovoru i linku. Pročitao sam članak. Air sam mislio prvobitno kupiti, pa kada sam pitao ekipu na jednom drugom forumu, rekli oni meni, ajd ti uzmi rađe Pro. Pa, sam tako odabrao taj Mac za siromašne, kako bih ja to nazvao.

Ne obrađujem video datoteke niti rendam. Prosječni sam korisnik Win sa malim izletima u nešto drugačije.

Budget je bio već probijen. Prvo sam mislio ići do 2.5k€, pa je došao na 3.3k€. Međutim, našao sam onaj dućkas na Cvjetnom(-ZG), koji nudi na rate, tako da sada taj model dobivam za nešto manje od 3000 €., za mene povoljnim mjesečnim ratama.

@drlovric

Da, točno to. MacOS može sve što i Win, pa čak i više. U stvari, traži da dobijem najviše moguće performanse za neku količnu novaca.
Ako baš trebma kompjuter sa Win, budemo i to uzeli.

----------------
Hvala i svima ostalim forumašima na njihovim odgovorima. Uvijek mi je Mac i sve oko njega, bio pojam elitizma.

Nisam našao temu gdje se mogu predstaviti, pa sam uzeo malo prostora da to učinim ovdje. Al' budem bio dobar forumaš. Strogo ću se držati tematskih rasprava ovog Foruma.
11.08.2025 | 16:19
Tema prebacena u Switch forum. Dobrodosao!
11.08.2025 | 18:24
Dobrodošao!

Vidim da se i mini spomenuo. Osobno kao vlasnik nekoliko macova trenutno od desktop do prenosnih, novi m4 mini je pila. Više nego dovoljno za sve što si naveo (i više od toga), pa će uz dobar monitor biti odlilčna kombinacija. Ako je budžet taj koji si naveo onda se možeš i počastit sa jednim Studio Display ukoliko je 27" dovoljno.

Jasno prijenosnici i desktop su odvojene klase, dakle opet se postavlja pitanje što očekuješ i da li ti stolno računalo kao takvo treba. S druge strane mini je tako prijenosan da ti realno samo treba monitor na destinaciji .

Složio bi se sa Davorom oko prenosnika. Novi Air je brutala i iskreno svi na M-arhitekturi mogu poslužiti za 90% operacija osim ako nisi stvarno u "pro" vodama i treba ti workstation "on-the-go".

Ako gledaš desktop, uzmi mini, ako je laptop, Air.

Dobrodošao još jednom!
12.08.2025 | 08:07
Daleko od toga da sam ja neki Pro user ali eto imam MBP, iPhone Pro i iPad Pro. Zajednicko im je sto svi imaju ProMotion ekran sa dinamickim osvjezavanjem do 120Hz.

Kcerka ima iPhone 15 obicni, klasicnih 60Hz. Svaki put kada uzmem taj mobitel jasno vidim razliku pri skrolanju bilo cega.

Valjda se naviknes vremenom na tu glatkocu prilaza. Kao kad je stigla retina, neki ljudi su bili odusevljeni, a neki nisu ni primjecivali razliku

Air je brutalno racunalo i sigurno je najbolja vrijednost za novac, moja supruga ga ima, ali jednostavno ekran na MBP je osjetno bolji. O radu vani i svjetlini ekrana da i ne govorimo.

Ja da kupujem novi Mac, gledao bih samo ram i ekran. To su mi dvije najbitnije stavke.

A sve sto radim u zivotu na MBP bi bez imalo napora odradio i Air, cak i polovan, da se ne lazemo.
14.08.2025 | 18:42
Zašto developerke kompanije za svoje Macove, koriste Dell monitore?

Okay, znm da je najbolji uzeti Macove, al zkj Dell?
14.08.2025 | 19:12
Kompanije na zapadu preferiraju docking monitore. Developeri obično biraju Mac ili PC, a Dell docking monitori su kompatibilni i s Mac-om i s PC-om (a i s Linuxima), te su standardno podesivi po visini, nagibu i orijentaciji.
Dell 4K 120Hz 27" docking monitor je oko 700$.
Apple Studio Display je $2.000 u konfiguraciji s podesivim stalkom i kompatibilan je samo s Macovima.
(cijene minus lokalni porez)

Pametnome dovoljno.
Pogotovo ako množiš s parsto komada koje mijenjaš svakih 3 do 5 godina.
15.08.2025 | 08:51
LG bi bio moj prvi izbor, najmanje problema s kompatibilnošću. Ako se bira 4K onda ne bi trebao ići ispod 32". Imam LG 27 4K pa je bilo dosta podešavanja dok nisam namjestio sve kako treba. A LG ima i 5K ultrafine modele u ponudi, ali to i košta.
15.08.2025 | 09:03
Malo kasno se priključujem ovoj temi, no samo napomena da ako koristiš Windows na macu da je MacBook Pro ipak tu dodatno u prednosti budući da je potrebna virtualizacija, a za neke programe na Windowsima i emulacija pa ako imaš potrebu ih koristiti Pro daje ipak bolje rezultate. Sve ovisi o konkretnim potrebama, no Pro definitivno ako trebaš intenzivnije korištenje procesora, potrebu za više RAM i definitivno najbolji ekran koji sam ikad vidio na laptopu. Inače sam koristio nekoliko Air modela i to mi je najdraži laptop ali za intenzivniji rad ipak Pro.
Koristio sam razne monitore sa MacBookom, ali Dell ispada da je vrlo zahvalna opcija, najbolji omjer kvalitete izrade, mogućnosti i cijene, ima dobru raznovrsnost i ako želiš solidan monitor to je dobar izbor. Koristim trenutno 27” sa PD, dođem spojim MacBook i u trenu sve spremno za rad. Jedino što Dell više nema istaknuti 27” model sa 5K rezolucijom pa ako želiš nešto takvih karakteristika treba ili Studio Display ili neka alternativa
15.08.2025 | 12:50
Da, ako uzimaš MacBook, onda gledaj da monitor koji uzimaš iz njega ima power delivery opciju, preko usb-c konektora. Ovako ćeš morati koristiti razne adaptere koji u pravilu zadaju glavobolje dok ne nađeš "onaj pravi". Ovako MB spojiš na monitor jednim kablom i imaš odmah i napajanje Maca i sliku. Još ako monitor ima dodatnih USB priključaka, gladi bradu!
16.08.2025 | 06:38
@vjeko1

Nema veze kada odgovor stigne.

Neće biti potrebe za virtualkama, jer budem koristio i lap sa Win, ako bude baš potrebno.
Mislim da virtualku sa 2 OS ipak koriste profesionalnci. Npr. imaju Linux i Win na jednom lapu, a najbolji među njima sve rade sa Macom.

@Borisone

Uđeš u open space neke kompanije, a kada on na stolovima kutije od MacBook Pro, te sve Dell Monitori.

--------
Uzimam defintivno MacBook ProM4 -14 incha. Mada bi za moje potrebe bio sasvim dovoljan i mlađi brat Air.
Možda slijedeće godine, zemem taj Air sa M5.

E, da hvala ljudi. Koliko god se vama ovakve teme možda činile dosadne, meni puno znače vaši komenatari kao dugogodišnjih korisnika MAc, odnosno kao kompjuteraša.
16.08.2025 | 09:39
S obzirom na stack koji si naveo, nećeš moći bez Windowsa:
- SQL Server ako trebaš lokalno ima Linux i docker, ali kad sam pokušavao na Apple Silicon nije mi radilo radi achitecture mismatcha, nisam pokušavao sad kasnije jer to ipak imam na serveru u firmi
- Visual Studio (onaj full) su "ubili" na macu, trebaš Windows za to
- VS Core radi jako dobro, koristim ga svakodnevno
Kao netko tko već 15 godina radi aplikacija za Windows na MacBook-ovima mislim da na Pro možeš imati sve što ti treba, pa čak i sad nakon tranzicije na Apple Silicon. Windows 11 radi sasvim solidno virtualiziran, do sada najveće (praktički jedine) probleme sam imao sa starijim, 32-bitni i Java aplikacijama (pod problem mislim i sporost). Za virtualizaciju na macu Parallels je daleko najbolje rješenje - jest skuplji, ali radi izvrsno.

Ovo što spominješ o monitorima i uređajima je vjerojatno i posljedica toga da je mac konstantno rastao na području laptopa što se tiče kvalitete, a jedno vrijeme je zapostavio monitore i čak nije ni imao svoj monitor, sad su se vratili sa 2 modela od kojih je jedan skup, a drugi bezobrazno skup pa vjerojatno sve to ima utjecaja. Mi na poslu uglavnom preferiramo Dell, a kod kuće sam ipak investirao u Studio display, no to je značajno veća cijena za bilokoje sličan monitor 5K na 27 incha.

I da, koristim Air M1 od izlaska, imao sam M2 15 i 13, sad sam na Pro M4, nekoliko prijatelja i kolega je isto prešlo na Apple Silicon modele i za sad su se pokazali dosta robusnima i nitko nije imao nikakvih problema pa mislim da što se pouzdanosti tiče da bi trebalo biti zaista dobro. Problem je drugi da kad ti nešto bude riknulo malo je toga što je popravljivo...
18.08.2025 | 14:51
@vjeko1

Hvala.

Dal' je moguće uzeti neko dodatno jamstvo od Apple, osim onoga što trgovina nudi? Znači trgovina nudi ukupono dvije godine garancije, al' dal se može uzeti još godina jamstva od Apple?
18.08.2025 | 20:05
Postoji Apple Care, koliko mi se čini na do 3 godine (dokup dodatne 2 na osnovno), no nisam siguran kako to funkcionira sa ovim jamstvom u EU od 2 godine budući da je Apple standarndo 1 godina pa kupovina Apple Carea bi se preklopila sa 2. godinom (trebao bi uzet dodano 2 godina i ova 2. godina redovnog jamstva ne znači ništa u tom slučaju). Ima opcija kod kupovine nekim kreditnim karticama da se dobiva extended jamstvo za stvari plaćene tim karticama, no to je obično neki Platinum ili Gold program gdje treba čitati između redaka pa je pitanje da li je to primjenjivo u tvom slučaju
18.08.2025 | 20:53
Apple daje medjunarodno jamstvo od 2 godine na prijenosne uredjaje i MacMini(koliko se meni cini).
To jamstvo se nadovezuje na osnovno od 1 godine.
U EU jamstvo mora biti 2 godine (1. godina od proizvodjaca, a 2. godina od uvoznika/trgovca). Kada se kupi AppleCare+ malo je vise od obicnog jamstva.
2. godina koju u EU pokriva uvoznik/trgovac je standardno jamstvo.

www.apple.com/ca/applecare/

Ispada da placas 1. godinu sto nije bas jeftino, a pogotovo ako pazic na racunalo.
19.08.2025 | 08:01
Ja bih kupio Apple Care. Pogotovo za prijenosno racunalo. Meni se isplatilo.

U slucaju da se nesto dogodi bilo gdje u svijetu, Apple se ponasa bas gospodski i bices zbrinut i zadovoljan.
19.08.2025 | 21:28
Stvar odabira.
21.08.2025 | 02:54
Evo ga ....velik korak za mene osobno, a beznačajan za mankind...
Napokon sam postao Macovac.

Moja prva bračna noć provedena sa Macom. Prvi program onaj kaj čuva šifre, drugi XCode....

Bilo mi je prvi put...sada napokon i ti stihovi pjesme vrijede za mene.
21.08.2025 | 07:04
Čestitke, dugo te služio i uživaj u svemu što Mac nudi. Za šifre postoji app koja dolazi uz Mac, zove se "Lozinke", tj. "passwords”.
22.08.2025 | 20:19
Koristim Mac svega tri dana, te se pitam gdje je taj brend kompjutera bio cijelog moga života??

Koja fluidnost, tečnost, protočnost procesurskih resursa,....a, tek samo grafika na ekranu lapa....uf. to je tako dobro. Bolje od realnosti.
Baterija traje li ga, da ga traje....nikako da se isprazni.

Budem lagano protokom vremena prešao na sve Mac proizvode. Mac - to je brend za cijeli život.
Tko voli kompjutere i tehnologiju, moram bi jednom svakako probati Mac.

Uglavnom, jako sam oduševljen kvalitetom Mac-a. Rađe bi koristio sve od Mac, nego da mi daju Porsche 911.

Hvala, ljudi!!
22.08.2025 | 21:52
Uživaj!
22.08.2025 | 21:52
Bez brige, proći će te.
22.08.2025 | 22:42
Sada si daj vremena da naučiš sve manje očigledne "cake" koje MacOS skriva.

Kada mi naleti neki PDF manual za noviji MacOS, ostavim link...
23.08.2025 | 03:06
Davore, pa zar ne bi mogao koristiti "Help" uz Findera, tj. "Pomoć". Tamo ima sve.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 55 minuta
  • Bertone: Sad sam zbunjen, toliko da sam išao googlati da li se što promijenilo oko pojma "tašt", ali kako nije, ne razumijem pitanje ili zašto si došao do takvog zaključka :/
  • drpongrac23: @Bertone- Zašto si pun taštine?!?!
  • Tito: Baš gleado prošli tjedan u Kinoteci
  • Yonkis: [link] ako niste gledali u kinu (Art Kinu) onda morate pogledati na HRT2, večeras, rekao bih da je must-see za sve koji su iz Rijeke
  • Bertone: I tako se od pitanja da li djetetu (za koje ne znamo koliko ima godina) isplati uzeti laptop, došli smo do čiji je ve*i :D
  • jura22: Naveo primjer. Postoje i editori za jednanzbe na macOS-u.
  • smayoo: Pages koristi standardni LaTeX za jednadžbe, kao i LibreOffice (LO ima još i neki legacy sistem od OpenOfficea), a MS Office koristi svoj neki vrlo nepraktičan sistem, oduvijek. Tko piše puno jednadžbi u svojim tekstovima, nauči se LaTeXu jako brzo i puno je brži i efikasniji nego s MSO, na bilo kojoj platformi.
  • jura22: Za unijeti jednandžbu u Pages treba naučiti prohgramirati.
  • jura22: MSO na macOS-u ne radi kao na WIN. Recimo Mail Merge je neupotrebljiv ako ima iole više slogova. Kao tekst procesor je OK, ali je i Pages isto OK.
  • drlovric: Ako bas hoces Air, instaliraj Parallels i opet vrti nativnu verziju Win Office paketa. Radi to dobro.
  • drlovric: Autori MS Office za Win i Mac nisu nikada otisli niti na team building, a kamoli radili skupa. Ta dva proizvoda nemaju zive veze jedan s drugim :)
  • Bertone: Kako to? Pa rekao si da MacOS bolje koristi hardverske resurse :P
  • drpongrac23: @Bertone - evo vidiš, baš suprotno. MS Office na PC-u radi daleko brže i uglađenije nego na Mac-u. Baš si fulao od prve :)
  • Yonkis: jer jabučnjak nije optimiziran ;/
  • ping: Zašto na iPadu ne mogu skrolat u vikalici?
  • Bertone: Imaš pravo, M$ Office na PC-u i W11 piše što korisnik stisne na tipkovnici, dok na MBP i MacOS-u isti taj office radi na misli korisnika :D
  • drpongrac23: Mješate RAM i takt CPU na PC-u i na Mac-u. Dva potpuno različita OS-a koji iskoristavaju resurse na potpuno drugačiji način. Mac je Mac, a PCje PC.
  • Bertone: ??
  • drpongrac23: Mješate RAM 8
  • Bertone: Dalje, razlika između i5 i i7 za školske potrebe dijete neće osjetiti, a razlika u cijeni za tebe je dupla tak da,.. odluči sam :)
  • Bertone: *za dijete
  • Bertone: Što se tiče cijene, da više se isplati da dijete uzeti IdeaPad jer su RAM (iako ima samo jedan utor za RAM) i disk nadogradivi, kod MBP nisu
  • Bertone: Savija se poklopac ekrana (s njime i ekran), savija se tipkovnica u sredini jer nema podokvira (kod T serije je unutar lapropa magnezijski okvir , IdeaPad toga nema)..
  • Yonkis: Mini Mac [link]
  • Air: kazes da bi 150-200 bilo oko uzeti prije nego maca za 300-350? Iako je pc i5 i 8GB rama a mac i7 i 16 GB?
  • Air: O elementu savijanju nisam imao pojma kad koristim samo aluminij
  • Bertone: PS. Ako ti frend da taj laptop za 150-200 € onda ga uzmi pa koliko joj potraje, ako traži više nemoj.
  • Bertone: Imao sam 15" model u rukama i savija se, na 17" se vjerojatno savija još i više,... ako misliš uzimati Lenovo onda samo ThinkPad T seriju ili P ako ti treba prijenosna radna stanica
  • vicko: Nemoj se radi cijene uvaliti. Moja kćer je sa MB Air 2017 odradila gimnaziju i sada je na drugoj godini biotehnologije na PBF-u i još se ne žali da nešto ne može odraditi
  • Air: frend mi nudi taj PC ispod tržišne cijene i sad sam na muci što da odabrerm. Pustiti ću da mozak “prespava” nekoliko dana pa ću odlučiti
  • Air: Hvala svima na iskustvima…
  • smayoo: (to je bilo prošle godine)
  • smayoo: Inače, kćeri je na Airu 2016 aktualna verzija AutoCADa radila dovoljno dobro da odvježba i položi ispit iz nacrtne geometrije na prvoj godini arhitekture
  • smayoo: Sina nisam ni pitao nikad, kći mi je pokazala da je koristila skole.hr office365 account (web aplikcije od MS Officea)
  • smayoo: Naši i sin, i kći su završili gimnaziju (sin i faks) koristeći Mac (sin uvijek moje stare MBP, a kći Air, najprije jedan 2011, a onda 2016, ako se dobro sjećam - ovog drugog još koristi, 2. godina arhitekture)
  • Air: mislim da se i ja tu trebam suzdržati i pustiti PC u naš dom
  • Air: u protivnim bi u školi ili kasnije na faksu zijevala u čudu kad mora savladati “logiku” PCa
  • Air: Iz te perspektive bolje je da nauči se snalaziti na PCu a lako će na Maca. Ionako imamo samo Apple uređaje.
  • Ender: jes, pa posle kad dete predje na Mac da se pita sto je gubilo vreme sa PC-jem toliko dugo. ne bi bilo prvi put da se tako nesto cuje.
  • drpongrac23: Uzmi djetetu PC! Kasnije se privikava na Mac. Dobro ti Lovrić kaže!
  • Ender: @Air: uzmi tog Mac-a, instaliraj pored Mac OS, BootCamp imaces i windows. na Mac-u windows radi bolje i kompatibilnije od vecine PC-ja.
  • Air: Naj PC laptop je i5 a mac j i7
  • Air: pogotovo kada je u pitanju ista para
  • Air: Ali nekako me spopadne svrab po tijelu kad pomislim da ću morati rješavati PC zavrzlame
  • Air: i ja sam nekako prepostavio da je za dijete bolje PC
  • drlovric: Istu sam dilemu imao i na kraju joj kupio PC laptop. Prakticnije je vjeruj, jer Word na Mac i Word na Win nisu isti. Ustedjet ces djetetu vremena i zivaca :)
  • Air: draže mi je ovaj
  • Air: [link]
  • Air: Da li netko ima iskustvo sa srednjoškolcima i korištenjem apple računala, da li je bilo kakvih problema?
  • Air: Ali sad se dvoumim.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Anonimci (620)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.08 Seconds