Monitor za nezahtjevne
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Monitor za nezahtjevne

02.11.2024 | 20:08
Jučer sam dovukao novi monitor ThinkVision P24h-30 i umirovio svoj 20 godina stari Sony PremierPro SDM-P234.
Nisam imao neka očekivanja od monitora za 300€ (PDV uključen).
Ugodno me iznenadio konektorima i kabelom USB-C na USB-C.
Spojio sam ga na MBA M1 i uredno ga puni.
Slika je i više nego dobra.
Za nezahtjevne korisnike odličan odabir.
02.11.2024 | 22:06
Dobro je znati. Hvala ti na ovom iskustvu. Nama je za posao 24" premaleno za današnje standarde, inače bi bilo vrlo zanimljivo.
02.11.2024 | 22:39
Drago mi je da si zadovoljan,... si probao kako radi mrežni priključak?
02.11.2024 | 23:39
Da ne otvaram temu "Monitor za zahtjevne", samo da podijelim moje nedavno iskustvo s bezobrazno skupim Apple Studio Display monitorom. Da, papreni su, ali slika i izrada su van konkurencije. Prodali smo ih dosta bez obzira na cijenu, ali tek nedavno mi je klijent naručio model koji ima staklo s nano-teksturom.

Dakle, to je još 200 € doplate (za toliko se dobije cijeli 27" non 2K monitor za PC), ali slika je genijalna, evo prvi monitor nakon dugo-dugo da mogu reći da ima toliko ugodnu sliku kao stara Cinema 30"! (Pro XDR ne računam, to sam vidio jednom u Parizu i vjerojatno nikada više).

Znači, ako ste već bogati i želite vrhunski monitor, onda puknite još tih 200 € u nano-teksturu, vrijedi svakog eura za nekoga tko ima takav posao da živi i radi za ekranom.
03.11.2024 | 08:25
Tko želi Apple monitor od 1.800 EUR, moguće ga je imati, s obzirom da je to stvar koja se ne mijenja tako često. Podijelimo to na 10 god, pa dobivamo cifru od 180 EUR godišnje, iliti 15 EUR mjesečno - Sad, ja uvijek kažem, onaj tko puši i pije kave i pive po kafićima, to potroši možda u dan-dva.

A ako uz pomoć tog monitora i računala nešto i prihodi, računica je jasna. Apple je Apple.
03.11.2024 | 09:14
Bertone kaže:
Drago mi je da si zadovoljan,... si probao kako radi mrežni priključak?

Probao i radi uredno. Kabel sam spojio na AirPort Express, koji je bežično spojen na AirPort Extreme, a APE žičano na A1 Ubee router i sve koaksijalno na A1 mrežu na cesti.
Dobije se ovo:
Download Mbps 63.87 Upload Mbps 19.45, Ping ms 10 87 45

Istra svtar ali direktno sa žicom na A1 router:
Download Mbp 196.94 Upload Mbps 19.66, Ping ms 10 27 40

Usluga je A1 Internet brzina od 140 do 200 Mbit/s download, 20Mbit/s upload.

Sad vidim koliko se gubi na silna prespajanja signala jer je mrežna oprema stara.

Probao i slušalice uštelari i radi.

Realno, samo takav HUB koji je u monitoru nije jeftin da ga se kupuje posebno.
03.11.2024 | 09:26
@drpongrac23, nije za posao, već kućna upotreba.
Dvoumio sam se da uzmem 4k, ali realno za tim nemam potrebe, a skoro duplo skuplji je.
03.11.2024 | 12:07
drpongrac23 kaže:
Tko želi Apple monitor od 1.800 EUR, moguće ga je imati, s obzirom da je to stvar koja se ne mijenja tako često. Podijelimo to na 10 god, pa dobivamo cifru od 180 EUR godišnje, iliti 15 EUR mjesečno - Sad, ja uvijek kažem, onaj tko puši i pije kave i pive po kafićima, to potroši možda u dan-dva.

A ako uz pomoć tog monitora i računala nešto i prihodi, računica je jasna. Apple je Apple.

Da, to je bila i moja logika kada smo 2005. godine uzeli Cineme 30". Neću sada uzeti inflaciju u obzir, nego onako ugrubo... taj monitor je tada stajao oko 4.500 €. Danas mu je Pro XDR od 7.000 € ekvivalent. Ako raspodjelim da ti monitori rade sada već skoro 20 godina i da su i dalje nevjerojatno kvalitetni, to ispadne 225 € godišnje, tj. oko 19 € mjesečno. Dvije-tri kave s prijateljem.
03.11.2024 | 12:08
jura22 kaže:
@drpongrac23, nije za posao, već kućna upotreba.
Dvoumio sam se da uzmem 4k, ali realno za tim nemam potrebe, a skoro duplo skuplji je.

Ma ne treba ti 4K. Zaista, 4K ima smisla ako se netko bavi profesionalno videom ili fotografijom, inače zaista nema potrebe za takvom gustoćom piksela koju možeš vidjeti tek kada glavu nabiješ u monitor.
03.11.2024 | 12:36
monitor.jpeg

Ovako to izgleda. Super je što se može dovoljno podići pa ne smeta MBA.

Ima jedan USB na vrhu monitora (bilo zbunjujuće) u kojeg ide kamera ili soundbar.
Mada mi ne treba jer imam SoundStick original (i tome je 24 godine), a MBA ima na sebi kameru i mikrofon.
Prilozi:
03.11.2024 | 19:31
Priključi BT tipkovnicu i miša i onda ti MacBook ni ne treba biti otvoren. A jesu li ovo Harman Kardon zvučnici, oni uz koje ide subwoofer?
03.11.2024 | 21:21
drpongrac23 kaže:
Priključi BT tipkovnicu i miša i onda ti MacBook ni ne treba biti otvoren. A jesu li ovo Harman Kardon zvučnici, oni uz koje ide subwoofer?

Ja nisam zagovornik zaklapanja laptopa.

Zasto ne bi koristio tipkovnicu, monitor i trackpad koje je uredno platio?

Moj setup je identican kao njegov, samo imam ultra wide 34" monitor. I Logitech MX Master mis.

Trackpad na MBP je brutalan. Grehota je to ne koristiti
04.11.2024 | 00:45
@drpongrac23, da SW je pod stolom.
@drlovric, nisam poslikao Logitech MX Master 3S

Inace, imam i BT tipkovnicu i trackpad i misa koji NE rade s M1 MBA jer ruse racunalo.
Svo troje je od Apple-a. Nakon sto komp ode u sleep po noci, ujutro me doceka restartan i s porukom nekom.
15.02.2025 | 15:05
Posjedujem Apple studio display verziju sa nano tetksturom i tilt stalkom. Imao sam ludu srecu i ubo ga za dobru lovu. Eh, kako sam u fotografskom biznisu, a promjenio sam od 30" cinema display, 27" cinema display", pa benq 27" sa mat ekranom(naravno photo edicija), mogu se sloziti sa Davorom da je ovo monitor koji dostojno mjenja staru 30" cinemu. Meni takodje jedan od najdrazih monitora. Svakako preporuka ukoliko kupujes monitor koji koristis 4+ sati dnevno, a jos mora imati sve sto ti treba za posao(kalibracija i savrsen prikaz boja).
LP
Agdal
16.09.2025 | 21:27
Kada kupujete Apple monitor za radni stol, koliko očekujete da će vas isti služiti?
Mislim, kada kupujem neApple monitor, praktično ga koristim dok mu traje...

Npr. ako se kupi ove godine, dal će oni biti i dalje kvalitetan (relvantan) za MacBook koji će doći za tri godine?
Ako se poveče analogija sa mobitelima, ima ljudi koji uredno koristi iPhone stare i po nekoliko godina.

16.09.2025 | 21:43
Mene Sony sluzio 20 godina. Jos radi kao pomocni monitor ali mu je matrica ostecena i neke crte su po njemu. To je u to doba bio odlican monitor s TFT ekranom, cak bolim od nekih IPS ekrana.
16.09.2025 | 22:33
matijazx kaže:
Kada kupujete Apple monitor za radni stol, koliko očekujete da će vas isti služiti?

Barem 20 godina. Evo, ja i dalje koristim Apple Cinema 30" monitor, a kupio sam ga 2005. godine. Istina, tada je stajao kao solidan polovan auto (preračunato danas oko 6.000 €), ali vrijedi svakog centa. Uostalom, danas toliko košta Appleov hi-end XDR Pro Display, tako da je sve što se tiče cijene ostalo zapravo slično.

Kada se izračuna ukupan trošak, to ispadne svega 25 € mjesečno, a dva desetljeća radim na vrhunskom monitoru i još uvijek ne nosim naočale.
16.09.2025 | 23:00
@dpasaric

To je dobro. Drago mi je to za čuti. U startu jest veća lova, al Apple produkt traje li ga traje....
Ti novci u današnje vrijeme, preračunato bili bi barem 12 tisuća eura. Ak ne i više. Treba pogledati samo koliko je onda došla litra dizela...mislim da je bila 5 HRK, a osam kuna benzin.

Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 22 sati
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Jedro, tino1, VanjusOS, yvann11, Anonimci (649)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.15 Seconds

Provided by iJoomla SEO