Kloniranje Mac racunala
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kloniranje Mac racunala


08.11.2021 | 13:27
Idem ovaj tjedan u USA, te planiram tijekom vikenda otici u Apple Store i kupiti novi Macbook.

Zelim klonirati svoj Macbook kojeg necu nositi, tamo napraviti restore i nastaviti koristiti to racunalo.

Koja mi je najbolje opcija za to napraviti?

TimeMachine ili neki cloning tool?

Hvala svima.
08.11.2021 | 13:39
Sa Time Machine backupa bi trebao moci na novi stroj vratiti sve podatke, postavke i instalirane aplikacije
 • Daddo
 • Posjetitelj
08.11.2021 | 13:52
What he said...

Ja bih to ovako: Nekakav USB 3.1 ili 3.2 case, u njega ili SATA SSD ili NVME SDD odgovarajućeg kapaciteta... i na njega napravit TM backup.

Onda se napraviš bedast kad kupiš stroj i veliš Genijalcu tamo da ti napravi restore iz tog backupa.
08.11.2021 | 14:06
Ma radije cu u hotelu napraviti restore nego cekati u ducanu, samo me brine da li ce sve povuci iz tog backupa. Lozinke, licence, logirane accounte i sl.

Na vagi sam dali da ponesem moj laptop, pa da se vratim sa dva. Mada bi radije otisao sa backupom samo, ako to pouzdano radi.

TimeMachine backup vec imam, jer koristim ga u svakodnevnom poslu, za nedaj Boze Tako da bi taj disk i ponio.
 • Daddo
 • Posjetitelj
08.11.2021 | 14:21
Daj genijalcu ne zato što ne znaš sam nego jer ideš s Intela na M1... pa da ne bi bilo....
08.11.2021 | 14:39
Samo usput, koju si konfiguraciju odlučio uzeti?
08.11.2021 | 16:54
Kupicu 16" base model. Ako ne bude taj, uzet cu 32GB. Onaj koji nadjem u ducanu da mogu pokupiti odmah.

Realno meni je i moj MBP iz 2018 overkill, samo kupujem novi laptop jer ne mogu vise da slusam ove ventilatore.

Graficka konstantno vuce 22w cim spojis vanjski monitor, radi nekog idiota koji je to tako projektirao. Dok racunalo radi na 3-5% raspolozivih resursa.
08.11.2021 | 20:49
Restore s TM backupa ti ne vraća terminal aplikacije instalirane preko homebrewa i sličnih platformi, ne vraća neke licence koje su na čudan način zapisane (ja sam imao jedan takav slučaj, ali sad se ne sjećam više koja je to bila aplikacija), a passworde spremljene u keychainu, koliko se sjećam - također ne prenosi. Ali možda sam krivo zapamtio.
08.11.2021 | 21:02
Da, sigurnije je klonirati. Ni meni nije vratilo mailove,lozinke i još neke stvari, tako da otada kloniram.
08.11.2021 | 21:07
Mailove sigurno vrati, to je 100%. Ako tebi nije, imao si neki drugi problem. Mislim - mailove iz Mail.app. Za druge klijentske aplikacije ne znam, to ovisi o tome kamo i kako aplikacija sprema mailove.
09.11.2021 | 08:52
Kupi CCC, vrijedi tih 35EUR
09.11.2021 | 09:30
Ako ides tamo ovaj tjedan, ponesi ti svoj stari laptop druze Mogao bi naici na "nema novim modela niti u osnovnoj konfiguraciji, lead time je 3 do 4 tjedna", pa ako ti treba za posao da ne bi bilo "sviranja u frulu" (sorry na izrazu)

Ja sam kupio jedan u UK, online Apple Store i unio adresu kolege tamo za dostavu (posto ga kao ne mozes kupiti ako nisi iz UK, mada su prilikom kupnje prihvatili MaterCard iz HR ), pa ce mi ga on donjeti po povratku s godisnjeg. Kupljen je 3/11/2021 i dostava na njegovu adresu je do 14/12/2021. Na UK Apple Storu nema odmah niti osnovnih konfiguracija... sve se ceka.

Tako, samo savjet...
09.11.2021 | 10:54
smayoo kaže:
Restore s TM backupa ti ne vraća terminal aplikacije instalirane preko homebrewa i sličnih platformi, ne vraća neke licence koje su na čudan način zapisane (ja sam imao jedan takav slučaj, ali sad se ne sjećam više koja je to bila aplikacija), a passworde spremljene u keychainu, koliko se sjećam - također ne prenosi. Ali možda sam krivo zapamtio.

Tako je, moze biti problema sa nekim licencama koje je potrebno reaktivirati uz eventualnu deaktivaciju na starom stroju, neke passworde je potrebno ponovno upisivati i opcenito moze biti nepredvidjenih komplikacija.

Moze se dogoditi cak i da restore ne odradi kako treba, dogodilo mi se jednom, dvaput. Nekako je na guranje ipak proradilo, ali svaki restore traje dosta, ovisi o kolicini podataka. U svakom slucaju ja bih se slozio da je sigurnije nositi stari stroj sa sobom

Sto se tice kloniranja alatima za kloniranje nisam siguran kako bi se to uopce i odradilo na novi stroj s obzirom da su diskovi zalemljeni, jedino ako je opcija direktnog spajanja thunderbolt kabelom i postavljanje novog Maca u target disk mode, no nisam uopce siguran koliko je taj mod aktualan na novim masinama. Eventualno preko Migration assistanta i mrezom prebaciti sve, ali to je otprilike postupak i sa Time machine diskom, koji bi vjerojatno bio brzi.
09.11.2021 | 14:19
Nadam se da bi mogao klonirati na vanjski disk,s tim da instalira CCC i kad dođe tamo, spoji se na lap i sa vanjskog klonira na njega. Sad, kao što kažeš, nemamo iskustva s novim strojevima.
09.11.2021 | 18:33
A gdje je gušt instalacije programa na novo računalo?
09.11.2021 | 20:58
jzelko kaže:
Nadam se da bi mogao klonirati na vanjski disk,s tim da instalira CCC i kad dođe tamo, spoji se na lap i sa vanjskog klonira na njega. Sad, kao što kažeš, nemamo iskustva s novim strojevima.


Nije moguce klonirati drugi sistem preko onog koji je trenutno u pogonu, barem koliko ja znam Jedini nacin za prenijeti ista na OS u pogonu je putem Migration assistanta Moglo bi se, doduse, butati OS sa tog kloniranog diska pa onda iz njega napraviti klon na interni drive, no ne znam imaju li ti skroz novi Mac-ovi opciju butanja sa USB-a, pretpostavljam da bi trebali imati?
09.11.2021 | 23:24
Nije da znam, ali sve mi se čini, da kloniranje HDD iz intel mašine u M1 mašinu ne bude išlo...
10.11.2021 | 00:39
Tesko, da
10.11.2021 | 07:11
accom kaže:
Nije da znam, ali sve mi se čini, da kloniranje HDD iz intel mašine u M1 mašinu ne bude išlo...


koliko sam uspio prokužiti, ne ide. Ima nešto u ASR-u, ali nije to to, tako da bi ja uzeo jedan SSD i napravio Backup s kojega mogu u nuždi i bootati.
10.11.2021 | 14:16
Ma ponijet cu ja ipak svoj postojeci laptop. Ne zelim riskirati. Previse mi je tu nepoznanica.

Ni prvi ni zadnji putnik koji putuje sa dva racunala
 • Daddo
 • Posjetitelj
10.11.2021 | 14:34
Kad je let?
10.11.2021 | 17:40
@Daddo:

Prekosutra. Javim ti sve kako smo se dog.

Podsjeti me samo ako slucajno smetnem s uma
10.11.2021 | 18:17
drlovric kaže:
Ma ponijet cu ja ipak svoj postojeci laptop. Ne zelim riskirati. Previse mi je tu nepoznanica.

Ni prvi ni zadnji putnik koji putuje sa dva racunala

Ponesi neki kabel, da jih spojiš (thunderbolt je najbrža opcija), pa preko migration assistanta...
29.05.2022 | 09:55
Da ne otvaram novu temu. Imam problem sa restore-om iz TIme Machine Backupa. Ne želi mi se logirati na bilo koji od prenesenih accounta (postoje 2, jedan koji je spojen na iCloud, a drugi koji nije). Ako napravim novi account, onda login na njega uredno prođe. Kod logiranja na prvi preneseni javi grešku:

IMG_4238.jpg


A kod drugog ne. Na oba zapne prije nego bi trebao pokazati desktop (pustio sam ga dva sata i ne miče se):

IMG_4240.jpg


Mislio sam da je do iClouda, ali onda bi drugi trebao proći jer na njemu uopće nije bio settupiran iCloud (tako sam ga friško napravio da nisam ni stigao sve podesiti prije nego je stigao novi komp).

Pokušao sam napraviti restore dva puta:

1. Novi MacBook je došao sa Catalinom, a na starom je bio Big Sur. Pa sam novog updateao na Monterey (da skuži Time Machine backup disk). Nakon update-a, sam Migration Assistantom prebacio sve podatke sa Time Machine backupa. Nakon restarta su se pojavili stari account za logiranje, ali nije prolazio login. Pa sam išao ponoviti postupak:

2. Bootao sam novog u Recovery mode, obrisao SSD, i na novo instalirao Monterey (preko bootabilnog USB diska kojeg sam sam napravio koristeći upute na Apple Support stranicama). Nakon instalacije me kod inicijalnog setupa pitao da li želim prebaciti podatke i usmjerio sam ga na Time Machine Backup. Nakon kaj je sve bilo gotovo (i restarta) problem je ostao.

Pokušao sam ponovno bootati u Recovery mode i tamo napraviti restore from time machine backup (bez instalacije i migration assistanta), ali dobijem sljedeću grešku:

IMG_4239.jpg


Stari laptop je MacBook Pro 15" iz 2015, a novi je MacBook Pro 16" iz 2019. Ne znam da li je do novog hardvera (T2 security čip kojeg Mac iz 2015 nema) ili do nečeg drugog?

Radio sam dosta restore-a iz TImeMachine-a i nikad do sada nisam imao problema. Kada sam prebacivao podatke iz starog MacBook Pro-a 2009 na ovog 2015, sve je prošlo bez problema iz prve. A sad se već dan i noć borim da osposobim "novi" stroj.

Svaka pomoć je dobrodošla
29.05.2022 | 16:25
Možda imaš više nepovezanih problema. Napadni jedan po jedan. Vidi najprije zašto ne radi logon na AppleID. Probaj se prijaviti na taj appleid preko browsera i vidi je li sve ok
Onda idi na appleid.apple.com pa vidi kako ti je podešena 2fa i koji ti je prijavljeni e-mail itd.
29.05.2022 | 17:08
Imam uključenu 2FA. Probao sam se logirati na Apple ID preko web browsera, na mobitel mi je došao kod i prijava je prošla uredno. Navedeni je isti mail za kojeg mi baca grešku. Pogledao sam listu uređaja i stari Mac je na listi, a novog nema. Ne vidim neki način da (privremeno) maknem 2FA pa da probam na taj način. Moguće je da je tu problem da taj novi Mac nije autoriziran, no ne mogu doći do System Settings da se ponovno logiram i autoriziram ga (kad mi zablokira).

Drugi account na kojem se uopće nikad nisam logirao sa Apple ID-jem isto zablokira. Skuži ako upišem krivi password, ali mi ne dođe do desktopa da mogu promijeniti bilo kakve postavke.

Oba accounta koji su preneseni sa Time Machine backupa zablokiraju nakon upisa passworda, ali prije nego bi se trebao prikazati desktop. Logirao sam se na guest account i sa njime napravio novi, treći, i na taj se mogu uredno logirati. Dakle, nešto mu smeta kod tih prenesenih accounta (bilo da je postavljen iCloud ili ne).

Našao sam jedan post koji sugerira da se probaju obrisati iCloud konfiguracijske datoteke na lokaciji (~/Library/Application Support/iCloud/Accounts/) ili Keychain na lokaciji (~/Library/Keychains/). Maknuo sam sve iz obadva navedena foldera (uz prethodni backup) i nije riješilo problem (govorim za prvi account koji je bio povezan sa iCloudom).

Imam osjećaj da bi sve brže prošlo sa kloniranjem diska, umjesto Time Machine Backupa.

Ono kaj mi je palo na pamet je da probam taj novi treći account koji radi "prekrstiti" na onaj prvi koji mi je glavni (samo ne znam da li je to moguće). Drugo kaj mi pada na pamet je da ponovno napravim svježu instalaciju, settupiram jedan novi accunt koji je identčan ovom prvom, prijavim ga na iCloud i na kraju kada mi dođe u Desktop, probam sa Migration Assistantom. Samo imam oko 700 GB podataka koje treba prebaciti i to trajeeee!
29.05.2022 | 17:11
A zasto ne preskocis taj Time machine backup i jednostavno napravis direktno transfer sa starog maca na novi sa Migration assistantom?
29.05.2022 | 17:17
Restore sa time machine-a niti ne mogu napraviti (javi grešku koju sam postao kao treću sliku). Koliko sam skužio po netu, od Cataline su onemogućili tu funkcionalnost jer su imali neke bugove. Zato i dobijem tu poruku da radim preko Migration Assistanta.

Dakle, dva puta sam prebacivao podatke sa Migration Assistantom i u oba puta mi ne prolazi login. Prvi put sam radio update Cataline na Monterey i onda Migration Assistant. Drugi put svježa instalacija Montereya i Migration Assistant (u inicijalnom postu sam detaljno opisao postupak)

Jedino za što koristim Time Machine Backup je za Migration Assistant tj. ne prebacujem direktno sa starog na novi (ne znam koliko bi to trajalo preko wifi-ja)
29.05.2022 | 17:24
Ispricavam se, sada sam pazljivije procitao opis problema. Ja sam prosli tjedan sa Migration Assistantom prebacio sa 2010 MacBooka Pro (Mojave) prebacio na 2021 MacBook Pro (Monterey) i sve je proslo bez problema. :-/

Koristio sam dongle da se mogu spojiti na ethernet.
29.05.2022 | 17:32
Sve ok, nema problema. Može malo više informacija kako si radio prebacivanje?

Pretpostavljam da si oba laptopa ethernetom spojio na router da ne ide preko wifi-ja. Onda si na oba pokrenuo Migration Assistant. Na starom odabrao From this mac, a na novom from mac/backup… kaj je već sve navedeno

Na novom je bila svježa instalacija Montereya (inicijalni setup je napravljen)?

Samo se nadam da nije štos u tome da je tebi prošlo jer obadva MacBooka imaju security čip, a moj stari nema.
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1
 • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 5 sati
 • IgorD: O da, meni je to došlo isti dan kad sam očekivao amazon paket, prvo je došao HT sms da je paket spreman za isporuku pa drugi dan i ovo. Naravno da sam kliknuo bez gledanja detalja ali onda me sve zbunilo pa sam pobjegao i googla nisam li već 'ozračen'
 • m@xym: Pa otprilike tako je i u RH. Ali, ono što je interesantno je, da, barem neki primatelji tih poruka, stvarno čekaju isporuku pakete od Hrvatske pošte (koji će, naravno, biti uredno isporučen primatelju), što upućuje na možebitno "curenje" podataka sa nekog. HP-ovog servera.
 • Ender: ma to vec par meseci u SR stizu te poruke, mislim da smo pisali o tome vec ranije.
 • amsterdamxxx: i meni ta prevara stigla juce u Srb na sms..poruka broja iz Indonezije
 • m@xym: čuj imali su dva pokušaja isporuke ali nisu uspjeli zbog nepotpune adrese. Ali zato imaju broj tvog mobitela i traže da odogovriš na poruku sa Y (klasična navlakuša na telefonske "servisese" koji se masno naplaćuju pošiljatelju... Ma diivota.
 • Yonkis: Kakvi pokušaji muljaže. Ali otkud im broj? Ili adresa? [link]
 • Bertone: :D
 • smayoo: X-D
 • zoranowsky: LOL! :)
 • Gjuroo: :D
 • Ender: na eurosongu ima vise golotinje, al pornic ima bolju muziku :-)
 • Ender: koja je razlika izmedju eurosong-a i pornica?
 • Ender: evo sta kruzi po forumima sada.
 • JOHN: ……naravno uz par iznimki
 • JOHN: Markec je pobjednik bez obzira na brojke! Jako dobra promocija njega kao mladog umjetnika, tradicije, kraja i države od kuda dolazi. Za ostalo/e sam bez komentara. Bilo je tu svega i svačega :)
 • Ender: da ne budem pogresno shvacen, da sam rasista ili sta vec, ali jedan od malog broja normalnih nastupa.
 • Ender: cestitke iz srbije za uspeh i nastup!
 • smayoo: Slažem se!
 • Gjuroo: Saka čast malom na energiji koju je prenio na ljude. Napokon malo masovne pozitive.
 • Zdravac: U svakom slučaju, čestitam mu. Što se mene tiče, on je pobjednik!
 • Zdravac: čini mi se da sam sad u dokumentarcu vidio da Marko ima doma iMac (?), pa si mislim možda je član našeg foruma?
 • Gjuroo: Ma win-win. Kak se već veli, Lazanja je osvojio srca ljudi, a Oni nek si organiziraju Euroviziju u Švici. Ima se, može se :)
 • smayoo: Ja mislim da je HRT okolo lobirao da žiriji ne daju Marku previše bodova jer HRT nema kinte za organizirati natjecanje iduće godine :D
 • cariblanco: Da je Marko nosio suknju, bili bi pobjednici ;)
 • Gjuroo: Rim tim tagi dim!
 • Yonkis: Krehacro, pa ne zove se uzalud Pro.
 • Krehacro: Uh gledam sad usporedbu...pro bolji
 • drlovric: Ma samo Pro. Neka ide zivot :)
 • Krehacro: iPad air m2 ili iPad pro m2?
 • zoranowsky: Isto sam uzeo novog svojevremeno
 • zoranowsky: Išao sam ja pogledati health na svom 12.9 ii gen, ali nema health podatka, inače ok radi, nema problema.
 • drlovric: Pa da, uzeo sam ga cim je izasao. Ne znam sta bih ti rekao za bateriju. Nemam nekih problema, pojma nemam ni na koliko je health. Provjerim pa javim.
 • Yonkis: drlovric: a kakva ti je baterija na njemu, ako pretpostavimo da si ga kupio kad je bio "objavljen"?
 • drlovric: Ja imam iPad Pro (2nd gen). Niti najmanji razlog nemam za upgrade. Oni ubacuju najjace cipove, dok je najveci problem iPada u biti software :)
 • MAK: iPad Air plus Pencil Pro
 • smayoo: Svim Splićanima čestitam dan Sv. Duje! :)
 • cariblanco: kako nogomet može biti okrutan, zaslužili ste najmanje bod
 • cariblanco: Riječani, jeste li spremni za derbi, danas bi trebao biti praznik nogometa na Rujevici
 • smayoo: Možda je to popis po abecedi. ;)
 • cariblanco: Danas čitam VL i koja je najsigurnija zemlja u slučaju holokausta...1 Antartika 2 Argentina ;)
 • Yonkis: Evo, prodajem i neke slušalice, one za u uho. iPhone i sluške, 200€. I nije to sve, one more thing...
 • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
 • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
 • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
 • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
 • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
 • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
 • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
 • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
 • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO