Kloniranje Mac racunala
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kloniranje Mac racunala


08.11.2021 | 13:27
Idem ovaj tjedan u USA, te planiram tijekom vikenda otici u Apple Store i kupiti novi Macbook.

Zelim klonirati svoj Macbook kojeg necu nositi, tamo napraviti restore i nastaviti koristiti to racunalo.

Koja mi je najbolje opcija za to napraviti?

TimeMachine ili neki cloning tool?

Hvala svima.
08.11.2021 | 13:39
Sa Time Machine backupa bi trebao moci na novi stroj vratiti sve podatke, postavke i instalirane aplikacije
  • Daddo
  • Posjetitelj
08.11.2021 | 13:52
What he said...

Ja bih to ovako: Nekakav USB 3.1 ili 3.2 case, u njega ili SATA SSD ili NVME SDD odgovarajućeg kapaciteta... i na njega napravit TM backup.

Onda se napraviš bedast kad kupiš stroj i veliš Genijalcu tamo da ti napravi restore iz tog backupa.
08.11.2021 | 14:06
Ma radije cu u hotelu napraviti restore nego cekati u ducanu, samo me brine da li ce sve povuci iz tog backupa. Lozinke, licence, logirane accounte i sl.

Na vagi sam dali da ponesem moj laptop, pa da se vratim sa dva. Mada bi radije otisao sa backupom samo, ako to pouzdano radi.

TimeMachine backup vec imam, jer koristim ga u svakodnevnom poslu, za nedaj Boze Tako da bi taj disk i ponio.
  • Daddo
  • Posjetitelj
08.11.2021 | 14:21
Daj genijalcu ne zato što ne znaš sam nego jer ideš s Intela na M1... pa da ne bi bilo....
08.11.2021 | 14:39
Samo usput, koju si konfiguraciju odlučio uzeti?
08.11.2021 | 16:54
Kupicu 16" base model. Ako ne bude taj, uzet cu 32GB. Onaj koji nadjem u ducanu da mogu pokupiti odmah.

Realno meni je i moj MBP iz 2018 overkill, samo kupujem novi laptop jer ne mogu vise da slusam ove ventilatore.

Graficka konstantno vuce 22w cim spojis vanjski monitor, radi nekog idiota koji je to tako projektirao. Dok racunalo radi na 3-5% raspolozivih resursa.
08.11.2021 | 20:49
Restore s TM backupa ti ne vraća terminal aplikacije instalirane preko homebrewa i sličnih platformi, ne vraća neke licence koje su na čudan način zapisane (ja sam imao jedan takav slučaj, ali sad se ne sjećam više koja je to bila aplikacija), a passworde spremljene u keychainu, koliko se sjećam - također ne prenosi. Ali možda sam krivo zapamtio.
08.11.2021 | 21:02
Da, sigurnije je klonirati. Ni meni nije vratilo mailove,lozinke i još neke stvari, tako da otada kloniram.
08.11.2021 | 21:07
Mailove sigurno vrati, to je 100%. Ako tebi nije, imao si neki drugi problem. Mislim - mailove iz Mail.app. Za druge klijentske aplikacije ne znam, to ovisi o tome kamo i kako aplikacija sprema mailove.
09.11.2021 | 08:52
Kupi CCC, vrijedi tih 35EUR
09.11.2021 | 09:30
Ako ides tamo ovaj tjedan, ponesi ti svoj stari laptop druze Mogao bi naici na "nema novim modela niti u osnovnoj konfiguraciji, lead time je 3 do 4 tjedna", pa ako ti treba za posao da ne bi bilo "sviranja u frulu" (sorry na izrazu)

Ja sam kupio jedan u UK, online Apple Store i unio adresu kolege tamo za dostavu (posto ga kao ne mozes kupiti ako nisi iz UK, mada su prilikom kupnje prihvatili MaterCard iz HR ), pa ce mi ga on donjeti po povratku s godisnjeg. Kupljen je 3/11/2021 i dostava na njegovu adresu je do 14/12/2021. Na UK Apple Storu nema odmah niti osnovnih konfiguracija... sve se ceka.

Tako, samo savjet...
09.11.2021 | 10:54
smayoo kaže:
Restore s TM backupa ti ne vraća terminal aplikacije instalirane preko homebrewa i sličnih platformi, ne vraća neke licence koje su na čudan način zapisane (ja sam imao jedan takav slučaj, ali sad se ne sjećam više koja je to bila aplikacija), a passworde spremljene u keychainu, koliko se sjećam - također ne prenosi. Ali možda sam krivo zapamtio.

Tako je, moze biti problema sa nekim licencama koje je potrebno reaktivirati uz eventualnu deaktivaciju na starom stroju, neke passworde je potrebno ponovno upisivati i opcenito moze biti nepredvidjenih komplikacija.

Moze se dogoditi cak i da restore ne odradi kako treba, dogodilo mi se jednom, dvaput. Nekako je na guranje ipak proradilo, ali svaki restore traje dosta, ovisi o kolicini podataka. U svakom slucaju ja bih se slozio da je sigurnije nositi stari stroj sa sobom

Sto se tice kloniranja alatima za kloniranje nisam siguran kako bi se to uopce i odradilo na novi stroj s obzirom da su diskovi zalemljeni, jedino ako je opcija direktnog spajanja thunderbolt kabelom i postavljanje novog Maca u target disk mode, no nisam uopce siguran koliko je taj mod aktualan na novim masinama. Eventualno preko Migration assistanta i mrezom prebaciti sve, ali to je otprilike postupak i sa Time machine diskom, koji bi vjerojatno bio brzi.
09.11.2021 | 14:19
Nadam se da bi mogao klonirati na vanjski disk,s tim da instalira CCC i kad dođe tamo, spoji se na lap i sa vanjskog klonira na njega. Sad, kao što kažeš, nemamo iskustva s novim strojevima.
09.11.2021 | 18:33
A gdje je gušt instalacije programa na novo računalo?
09.11.2021 | 20:58
jzelko kaže:
Nadam se da bi mogao klonirati na vanjski disk,s tim da instalira CCC i kad dođe tamo, spoji se na lap i sa vanjskog klonira na njega. Sad, kao što kažeš, nemamo iskustva s novim strojevima.


Nije moguce klonirati drugi sistem preko onog koji je trenutno u pogonu, barem koliko ja znam Jedini nacin za prenijeti ista na OS u pogonu je putem Migration assistanta Moglo bi se, doduse, butati OS sa tog kloniranog diska pa onda iz njega napraviti klon na interni drive, no ne znam imaju li ti skroz novi Mac-ovi opciju butanja sa USB-a, pretpostavljam da bi trebali imati?
09.11.2021 | 23:24
Nije da znam, ali sve mi se čini, da kloniranje HDD iz intel mašine u M1 mašinu ne bude išlo...
10.11.2021 | 00:39
Tesko, da
10.11.2021 | 07:11
accom kaže:
Nije da znam, ali sve mi se čini, da kloniranje HDD iz intel mašine u M1 mašinu ne bude išlo...


koliko sam uspio prokužiti, ne ide. Ima nešto u ASR-u, ali nije to to, tako da bi ja uzeo jedan SSD i napravio Backup s kojega mogu u nuždi i bootati.
10.11.2021 | 14:16
Ma ponijet cu ja ipak svoj postojeci laptop. Ne zelim riskirati. Previse mi je tu nepoznanica.

Ni prvi ni zadnji putnik koji putuje sa dva racunala
  • Daddo
  • Posjetitelj
10.11.2021 | 14:34
Kad je let?
10.11.2021 | 17:40
@Daddo:

Prekosutra. Javim ti sve kako smo se dog.

Podsjeti me samo ako slucajno smetnem s uma
10.11.2021 | 18:17
drlovric kaže:
Ma ponijet cu ja ipak svoj postojeci laptop. Ne zelim riskirati. Previse mi je tu nepoznanica.

Ni prvi ni zadnji putnik koji putuje sa dva racunala

Ponesi neki kabel, da jih spojiš (thunderbolt je najbrža opcija), pa preko migration assistanta...
29.05.2022 | 09:55
Da ne otvaram novu temu. Imam problem sa restore-om iz TIme Machine Backupa. Ne želi mi se logirati na bilo koji od prenesenih accounta (postoje 2, jedan koji je spojen na iCloud, a drugi koji nije). Ako napravim novi account, onda login na njega uredno prođe. Kod logiranja na prvi preneseni javi grešku:

IMG_4238.jpg


A kod drugog ne. Na oba zapne prije nego bi trebao pokazati desktop (pustio sam ga dva sata i ne miče se):

IMG_4240.jpg


Mislio sam da je do iClouda, ali onda bi drugi trebao proći jer na njemu uopće nije bio settupiran iCloud (tako sam ga friško napravio da nisam ni stigao sve podesiti prije nego je stigao novi komp).

Pokušao sam napraviti restore dva puta:

1. Novi MacBook je došao sa Catalinom, a na starom je bio Big Sur. Pa sam novog updateao na Monterey (da skuži Time Machine backup disk). Nakon update-a, sam Migration Assistantom prebacio sve podatke sa Time Machine backupa. Nakon restarta su se pojavili stari account za logiranje, ali nije prolazio login. Pa sam išao ponoviti postupak:

2. Bootao sam novog u Recovery mode, obrisao SSD, i na novo instalirao Monterey (preko bootabilnog USB diska kojeg sam sam napravio koristeći upute na Apple Support stranicama). Nakon instalacije me kod inicijalnog setupa pitao da li želim prebaciti podatke i usmjerio sam ga na Time Machine Backup. Nakon kaj je sve bilo gotovo (i restarta) problem je ostao.

Pokušao sam ponovno bootati u Recovery mode i tamo napraviti restore from time machine backup (bez instalacije i migration assistanta), ali dobijem sljedeću grešku:

IMG_4239.jpg


Stari laptop je MacBook Pro 15" iz 2015, a novi je MacBook Pro 16" iz 2019. Ne znam da li je do novog hardvera (T2 security čip kojeg Mac iz 2015 nema) ili do nečeg drugog?

Radio sam dosta restore-a iz TImeMachine-a i nikad do sada nisam imao problema. Kada sam prebacivao podatke iz starog MacBook Pro-a 2009 na ovog 2015, sve je prošlo bez problema iz prve. A sad se već dan i noć borim da osposobim "novi" stroj.

Svaka pomoć je dobrodošla
29.05.2022 | 16:25
Možda imaš više nepovezanih problema. Napadni jedan po jedan. Vidi najprije zašto ne radi logon na AppleID. Probaj se prijaviti na taj appleid preko browsera i vidi je li sve ok
Onda idi na appleid.apple.com pa vidi kako ti je podešena 2fa i koji ti je prijavljeni e-mail itd.
29.05.2022 | 17:08
Imam uključenu 2FA. Probao sam se logirati na Apple ID preko web browsera, na mobitel mi je došao kod i prijava je prošla uredno. Navedeni je isti mail za kojeg mi baca grešku. Pogledao sam listu uređaja i stari Mac je na listi, a novog nema. Ne vidim neki način da (privremeno) maknem 2FA pa da probam na taj način. Moguće je da je tu problem da taj novi Mac nije autoriziran, no ne mogu doći do System Settings da se ponovno logiram i autoriziram ga (kad mi zablokira).

Drugi account na kojem se uopće nikad nisam logirao sa Apple ID-jem isto zablokira. Skuži ako upišem krivi password, ali mi ne dođe do desktopa da mogu promijeniti bilo kakve postavke.

Oba accounta koji su preneseni sa Time Machine backupa zablokiraju nakon upisa passworda, ali prije nego bi se trebao prikazati desktop. Logirao sam se na guest account i sa njime napravio novi, treći, i na taj se mogu uredno logirati. Dakle, nešto mu smeta kod tih prenesenih accounta (bilo da je postavljen iCloud ili ne).

Našao sam jedan post koji sugerira da se probaju obrisati iCloud konfiguracijske datoteke na lokaciji (~/Library/Application Support/iCloud/Accounts/) ili Keychain na lokaciji (~/Library/Keychains/). Maknuo sam sve iz obadva navedena foldera (uz prethodni backup) i nije riješilo problem (govorim za prvi account koji je bio povezan sa iCloudom).

Imam osjećaj da bi sve brže prošlo sa kloniranjem diska, umjesto Time Machine Backupa.

Ono kaj mi je palo na pamet je da probam taj novi treći account koji radi "prekrstiti" na onaj prvi koji mi je glavni (samo ne znam da li je to moguće). Drugo kaj mi pada na pamet je da ponovno napravim svježu instalaciju, settupiram jedan novi accunt koji je identčan ovom prvom, prijavim ga na iCloud i na kraju kada mi dođe u Desktop, probam sa Migration Assistantom. Samo imam oko 700 GB podataka koje treba prebaciti i to trajeeee!
29.05.2022 | 17:11
A zasto ne preskocis taj Time machine backup i jednostavno napravis direktno transfer sa starog maca na novi sa Migration assistantom?
29.05.2022 | 17:17
Restore sa time machine-a niti ne mogu napraviti (javi grešku koju sam postao kao treću sliku). Koliko sam skužio po netu, od Cataline su onemogućili tu funkcionalnost jer su imali neke bugove. Zato i dobijem tu poruku da radim preko Migration Assistanta.

Dakle, dva puta sam prebacivao podatke sa Migration Assistantom i u oba puta mi ne prolazi login. Prvi put sam radio update Cataline na Monterey i onda Migration Assistant. Drugi put svježa instalacija Montereya i Migration Assistant (u inicijalnom postu sam detaljno opisao postupak)

Jedino za što koristim Time Machine Backup je za Migration Assistant tj. ne prebacujem direktno sa starog na novi (ne znam koliko bi to trajalo preko wifi-ja)
29.05.2022 | 17:24
Ispricavam se, sada sam pazljivije procitao opis problema. Ja sam prosli tjedan sa Migration Assistantom prebacio sa 2010 MacBooka Pro (Mojave) prebacio na 2021 MacBook Pro (Monterey) i sve je proslo bez problema. :-/

Koristio sam dongle da se mogu spojiti na ethernet.
29.05.2022 | 17:32
Sve ok, nema problema. Može malo više informacija kako si radio prebacivanje?

Pretpostavljam da si oba laptopa ethernetom spojio na router da ne ide preko wifi-ja. Onda si na oba pokrenuo Migration Assistant. Na starom odabrao From this mac, a na novom from mac/backup… kaj je već sve navedeno

Na novom je bila svježa instalacija Montereya (inicijalni setup je napravljen)?

Samo se nadam da nije štos u tome da je tebi prošlo jer obadva MacBooka imaju security čip, a moj stari nema.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 11 sati, 15 minuta
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (543)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.26 Seconds

Provided by iJoomla SEO