Macbook trackpad i pisanje kao po ploči
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook trackpad i pisanje kao po ploči

11.03.2020 | 22:42
Ahoy

Trebala bi mi neka kombinacija softwarea i hardwarea koja omogućuje da "pišem" po trackpadu, a da to što "pišem" ostaje na ekranu.

Cilj je da mi ekran glumi ploču koju bih onda dijelio putem Skypea ili Google Meeta.

#coronavirus
#onlinenastava
#presporotipkamulatexu
11.03.2020 | 22:56
Trackpad ti je premalen, neće ti to valjati. LaTeX ti je bolja opcija jamačno.
Ako imaš iPad, probaj Nebo aplikaciju, ima odlično prepoznavanje rukopisa i automatsko pretvaranje u matematičke izraze (između ostalog)
12.03.2020 | 21:29
A neman ništa nego Macbook Air jebenti. Hvala svejedno. Za latex san prespor u odnosu na rukopis.
16.03.2020 | 20:20
Evo šefica kupila Wacom Intuos.

Uzimam ja tu olovčicu u ruku i dođe mi da razbijem i nju i tablet. Naravno, problem je u meni nenaviknutom, ali ja stvarno ne vidim kako ljudi ovo savladaju haha

U kojem programu mogu škrabat bez da mi se to automatski pretvara u tekst? Probao s "Ink", ali automatski pretvara u tekst...
16.03.2020 | 21:03
Što ja znam... U bilo kojem programu za crtanje? Jesi probao Inkscape? Besplatan je pa mi prvi pada na pamet...
17.03.2020 | 10:01
autodeskov sketchbook (ili sketchpad) meni najbolji za tako skrabanje
19.03.2020 | 00:27
Probo ja oba, ali brate mili ovaj tablet i/ili olovka su za kurac! Eto...
19.03.2020 | 10:48
1. Kad si bio dijete i učio pisati, trebala ti je cca godina dana da se u potpunosti navikneš i razviješ vještinu ostavljanja artikuliranog traga olovke na papiru. A sad ti je Wacom tablet "za kurac" jer se nisi navikao u par dana.

2. Imaj u vidu da je Wacom prvenstveno namijenjen crtačima/slikarima, tj. ilustratorima, a ne rukopiscima. Dakle, nije baš idealan za jako brze poteze rukom.

3. Prijatelju, nije bezveze da matematičari svi na svijetu koriste LaTeX. Cijeli problem je počeo od toga što odbijaš usvojiti temeljni digitalni alat tvoje struke. Vidi pod 1. Nerealno je što očekuješ da ćeš se tek tako, u dan-dva adaptirati na nešto što nisi nikad ranije koristio. Ali umjesto da se uhvatiš toga i kreneš raditi, pa bi vidio da je s LaTeX-om krivulja učenja iznimno brza (za svakog matematičara ili inženjera, jel... ) jer su tagovi mnemonički, plus što imaš pregršt LaTeX editora koji ti stvar ubrzavaju jer na inteligentan način kompletiraju to što tipkaš - ti gubiš vrijeme tražeći neka obilazna rješenja.

Svojedobno sam volonterski pomagao klincima i studentima na Milunovom siteu, gdje se LaTeX koristi unutar foruma za prikaz matematičkih izraza. U tjedan dana sam ga savladao do razine da uopće nisam bio svjestan prijelaza s normalnog teksta u LaTeX.
20.03.2020 | 00:47
1) U pravu si. Treba mi vremena više nego što sam ga spreman uložiti.

2) Malo sam tabula rasa po ovom pitanju pa sam mislio da je to sve ista pašta

3) Latex mi ne predstavlja nikakav problem, dapače, utvaram si da sam dobar Bježim od njega samo zato što mi je prespor u odnosu na rukopis i što ne mogu zaokružiti nešto što je bitno ili promijeniti boju nečega na brzinu.

Sugerirahu mi neki Lightscribe. Imaš li kakovog iskustva s tim i sličnim uređajima?
20.03.2020 | 01:35
Nemam. Jedino što ti mogu preporučiti u smjeru toga što vidim da želiš - je ono što sam ti već rekao - iPad 6th gen + Logitech Crayon + Nebo app. Hvala Jabučaru koji ju je meni preporučio i isprika što sam mu zaboravio nick.

(Naravno, ne mora biti Logitech Crayon, vjerujem da je i Apple Pencil barem jednako dobra, ali ovo je jeftinije ).
20.03.2020 | 11:37
Blagodarim
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 15 sati
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.16 Seconds

Provided by iJoomla SEO