Kupovina za firmu preko App store iz HR
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupovina za firmu preko App store iz HR

05.12.2014 | 12:49
Pozdrav...

Pregledao sam forum i nema nigdje točnih informacija o tome osim jednog posta gdje se spominje unosenje OIBa u adresu..

Ovakva je situacija... imamo Maca i htjeli bi uzeti jednu aplikaciju od 15$....

Ako ju platim privatno vjerujem da eventualna inspekcija to neće prihvatiti i dobijemo nepotrebnu kaznu..

Kako to legalno platiti a da zadovoljimo HR inspekcije, poreznu i knjigovodstvo...

Ima li netko da je to radio/radi pa da napiše jedan članak pa da se okači tu gore na forumu da se ne gubi vrijeme u pretraživanje neta a koliko sam ja pretražio i nema baš nešto informacija...(ili se ne znam služiti dobro googleom)

i šta sa PDV-om.. jel store u EU ili SAD?
05.12.2014 | 13:52
Sa App Store nismo kupovali, ali kupujemo redovno s E-baya i drugih online trgovina gdje plaćamo PayPalom. Imamo PayPal account otvoren na firmu. Račun koji dobijemo mailom od PayPal se priznaje za kupnju iz non-EU zemalja, jer se onda radi cijela procedura uvoza (za softver, kao i za hardver). Za kupnju iz zemalja EU treba od prodavača pribaviti valjani europski račun bez PDV, na kojem stoji EU VAT ID firme kupca (to je u biti "HR" iza čega slijedi OIB), te onda na temelju toga uplatiti 25% PDV.
05.12.2014 | 14:05
smayoo kaže:
Sa App Store nismo kupovali, ali kupujemo redovno s E-baya i drugih online trgovina gdje plaćamo PayPalom. Imamo PayPal account otvoren na firmu. Račun koji dobijemo mailom od PayPal se priznaje za kupnju iz non-EU zemalja, jer se onda radi cijela procedura uvoza (za softver, kao i za hardver). Za kupnju iz zemalja EU treba od prodavača pribaviti valjani europski račun bez PDV, na kojem stoji EU VAT ID firme kupca (to je u biti "HR" iza čega slijedi OIB), te onda na temelju toga uplatiti 25% PDV.

da.. šteta što nema paypal na app store-u... na ebayu nalazim samo amere, ne znam dal bi htjeli slati u HR...

P.S. za kupnju untar EU prodavatelj izdaje račun bez PDV-a, a mi ga ne moramo platiti tu u HR... samo treba predati na poseban PDV obrazac .. to se zove stjecanje unutar EU ...čisto informativno....
05.12.2014 | 14:11
Prije ulaska u EU smo otvorili AppleID na firmu i tom prilikom za placanje upisali Business Mastercard od firme. OIB od firme smo negdje u neko polje ugurali nesjecam se vise. Kad je stigao racun od Apple platili smo na to PDV. Moram priznat od kako smo usli u EU nismo nista kupovali iz AppStore-a. Apple racuni dolaze iz jednog od poreskih rajeva Luxemburg ili Ireland. i ako se cijena za privatnu osobu ne razlikje od one za firmu, to bi trebalo znaciti da je nekakav PDV vec obracunat.
05.12.2014 | 14:20
Zašto bi inspekciju interesiralo ako ti na firmin komp instaliraš legalni program? Poreznu bi više interesiralo ako nisi platio porez. Mada 100kn i nije puno. Kupi se privatno i gotovo.
05.12.2014 | 14:31
jmirakul kaže:
Prije ulaska u EU smo otvorili AppleID na firmu i tom prilikom za placanje upisali Business Mastercard od firme. OIB od firme smo negdje u neko polje ugurali nesjecam se vise. Kad je stigao racun od Apple platili smo na to PDV. Moram priznat od kako smo usli u EU nismo nista kupovali iz AppStore-a. Apple racuni dolaze iz jednog od poreskih rajeva Luxemburg ili Ireland. i ako se cijena za privatnu osobu ne razlikje od one za firmu, to bi trebalo znaciti da je nekakav PDV vec obracunat.

Hmm.. mogao bi tako probati... nisu li Irska i Lux u EU?

zabac kaže:
Zašto bi inspekciju interesiralo ako ti na firmin komp instaliraš legalni program? Poreznu bi više interesiralo ako nisi platio porez. Mada 100kn i nije puno. Kupi se privatno i gotovo.

zato što licenca onda nije firmina nego moja privatna.... ovo je HR i sve je dosta glupo i otežavajuće...
bilo bi mi puno lakše da platim sa privatnog računa, ali to nije ispravno...
05.12.2014 | 14:41
To bi značilo ako imaš telefon od firme i na njemu privatno kupljene programe, isto može biti problema?
05.12.2014 | 14:45
mislim da jos nisu počeli provjeavat licence na telefonima

mozda da uzmemo par iPada pa da radimo na njima obradu
05.12.2014 | 14:49
Osim toga glupo ja privatnim novcima placat sofware za firmu uz upitno legalnu refundaciju. Sto bi napravio kad bi program npr. za OS X u AppStore-u kostao parsto dolara/eura.
05.12.2014 | 18:41
Uvijek možeš kupiti softver s App Store, preko accounta koji je vezan na firmu i na iznos koji dobiješ na računu platiti 25% pdv. Neće se nitko ljutiti ako si pri tom App Storeu platio i još nečiji PDV osim hrvatskog. Jest da plaćaš porez na porez, ali za $15 ti je to sigurno manje bolno nego bilo koja druga gnjavaža.
21.05.2022 | 09:20
Da vratim temu iz mrtvih, jel netko skoro kupovao sa appstore-a na firmu? Namjeravao sam uzeti affinity appove za firmu, otvorio sam account na firmu, ali i dalje ne vidim nigdje polja za upis podataka firme. Ima li tko iskustva s navedenim?
21.05.2022 | 09:46
Da, to je i danas često pitanje, zaboravi na to. Odradi to po metodi "Snađi se druže".
21.05.2022 | 11:30
Mislim da možeš direktno sa stranice Affinity. Ja sam kupovao za sebe neki dan i mislim da je bila mogućnost unosa podataka za firmu. Još uvijek je sve na 50% popusta.
21.05.2022 | 11:41
Ne moraju na računu stajati poslovni podaci firme da bi se trošak mogao iz firme isplatiti, samo što se ne može u tom slučaju odbiti PDV. Dakle, kupiš bilo što kao fizička osoba i potražuješ s računom isplatu troška od firme. Ali iskazani PDV na takvom računu firma ne može knjižiti kao predporez.
21.05.2022 | 13:14
vicko kaže:
Mislim da možeš direktno sa stranice Affinity. Ja sam kupovao za sebe neki dan i mislim da je bila mogućnost unosa podataka za firmu. Još uvijek je sve na 50% popusta.

Razmišljao sam o tome, zapravo, već imam tamo sve u košarici, no zanimljiviji mi je appstore, jer ima i nekih drugih aplikacija koje bi kupio, ne samo za mac, već i za ipad, a btw, Affinity je u UK, dok je App store u Irskoj ili negdje u Beneluxu, nisam ziher... Dakle, ako idem preko appstore-a (kak Davor veli - varijanta "snađi se druže"), mogu šibnuti OIB (VAT ID) negdje uz adresu kako je bilo navedeno i onda još platiti PDV. U drugom slučaju, direktno od Affinity-a iz UK ide carina + pdv, ako sam dobro skužio ovo što je Smayoo rekao. Dakle, u zadnjih 8 god. se zapravo ništa po tom pitanju nije promijenilo.

Inače, već odavno imam sve navedene appove kupljene u Appstore-u - kupio sam svaki njihov app čim je izašao, ali tada još nisam imao firmu.
21.05.2022 | 16:41
Nema carine na softver
21.05.2022 | 17:56
Hvala ekipa, kupio sam preko njihovog site-a na kraju. Prije kupnje ne nudi upis VAT ID-a i ostalih podataka za firmu, ali nakon kupnje je moguće unesti sve podatke i kreirati VAT račun za svaku pojedinačnu kupnju.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 1 sat
  • iAnte: Ekipa gdje u hr nabaviti eartipse za AirPods pro?
  • Yonkis: Kava, pivo, konjak, štok?
  • smayoo: Je. Jučer je došao
  • Yonkis: Znači Riba je u Rijeci?
  • dpasaric: Ajme da vidite što mi je Riba donio! Mislim da ću u nekom trenu napraviti šaljivi test/review! Hint: radi se o robi iz Brazila! :)
  • CoffeePod: Nadam se da će me služit sljedećih 10 godina ????
  • CoffeePod: Koja sreća da sam prošle godine za 2.900 uzeo MBP 16 48GB RAM 1TB
  • dpasaric: Nema, možda nešto sitno što je lokalno na lageru.
  • zvone: Mislim da u istylwu imaju jos stare cijene. Ili?
  • dpasaric: Klijent jučer poželio kupiti jedan solidan MacBook Pro 16", cijena nešto iznad 3.000 € PDV. Što mislite koliko je nakon poskupljenja radne memorije? 3.500 € PDV... veselo...
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.
  • dpasaric: Air, naravno da je dovoljno, ako to želiš mogu i ja odmah, ali hej, jutro je pametnije od večeri, prespavaj, pa javi, najmanji je problem kliknuti na delete.
  • Air: Zanimljiv vam je latinski. Uživajte. Između vaših upisa napišite što je potrebno da zatvorim račun na Jabučnjaku ako nije očigledno dovoljno razumljivo ovo što sam napisao na vikalici.
  • smayoo: Canis mater studiorum. Stara studentska. :D
  • dpasaric: @Gjuroo: Per aspera ad astra!
  • Gjuroo: @Air: Illegitimi non carborundum.
  • dpasaric: Chill out i vidjet ćeš kako će ovo sada biti ugodnije, korisnije i pozitivnije mjesto za sve korisnike.
  • dpasaric: Joj ne drami.
  • Air: Molim odgovornu osobu da obriše Air račun.
  • Air: U ovim novim okolnostima transparentnog licemjerstva pojedinca podvlačim crtu. Ja nemam želudac za trpiti to da mi jedan licemjer briše čiste postove samo zato što on ima problem u svojoj glavi. Kako je tino1 rekao bilo mi je zadovoljstvo dolaziti na Jabučnjak radi ljudi. Ovim putem pozdravljam sve dobre ljude Jabučnjaka i HVALA vam! Nakon ovog upisa brišem svoj račun.
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO