Kupovina za firmu preko App store iz HR
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupovina za firmu preko App store iz HR

05.12.2014 | 12:49
Pozdrav...

Pregledao sam forum i nema nigdje točnih informacija o tome osim jednog posta gdje se spominje unosenje OIBa u adresu..

Ovakva je situacija... imamo Maca i htjeli bi uzeti jednu aplikaciju od 15$....

Ako ju platim privatno vjerujem da eventualna inspekcija to neće prihvatiti i dobijemo nepotrebnu kaznu..

Kako to legalno platiti a da zadovoljimo HR inspekcije, poreznu i knjigovodstvo...

Ima li netko da je to radio/radi pa da napiše jedan članak pa da se okači tu gore na forumu da se ne gubi vrijeme u pretraživanje neta a koliko sam ja pretražio i nema baš nešto informacija...(ili se ne znam služiti dobro googleom)

i šta sa PDV-om.. jel store u EU ili SAD?
05.12.2014 | 13:52
Sa App Store nismo kupovali, ali kupujemo redovno s E-baya i drugih online trgovina gdje plaćamo PayPalom. Imamo PayPal account otvoren na firmu. Račun koji dobijemo mailom od PayPal se priznaje za kupnju iz non-EU zemalja, jer se onda radi cijela procedura uvoza (za softver, kao i za hardver). Za kupnju iz zemalja EU treba od prodavača pribaviti valjani europski račun bez PDV, na kojem stoji EU VAT ID firme kupca (to je u biti "HR" iza čega slijedi OIB), te onda na temelju toga uplatiti 25% PDV.
05.12.2014 | 14:05
smayoo kaže:
Sa App Store nismo kupovali, ali kupujemo redovno s E-baya i drugih online trgovina gdje plaćamo PayPalom. Imamo PayPal account otvoren na firmu. Račun koji dobijemo mailom od PayPal se priznaje za kupnju iz non-EU zemalja, jer se onda radi cijela procedura uvoza (za softver, kao i za hardver). Za kupnju iz zemalja EU treba od prodavača pribaviti valjani europski račun bez PDV, na kojem stoji EU VAT ID firme kupca (to je u biti "HR" iza čega slijedi OIB), te onda na temelju toga uplatiti 25% PDV.

da.. šteta što nema paypal na app store-u... na ebayu nalazim samo amere, ne znam dal bi htjeli slati u HR...

P.S. za kupnju untar EU prodavatelj izdaje račun bez PDV-a, a mi ga ne moramo platiti tu u HR... samo treba predati na poseban PDV obrazac .. to se zove stjecanje unutar EU ...čisto informativno....
05.12.2014 | 14:11
Prije ulaska u EU smo otvorili AppleID na firmu i tom prilikom za placanje upisali Business Mastercard od firme. OIB od firme smo negdje u neko polje ugurali nesjecam se vise. Kad je stigao racun od Apple platili smo na to PDV. Moram priznat od kako smo usli u EU nismo nista kupovali iz AppStore-a. Apple racuni dolaze iz jednog od poreskih rajeva Luxemburg ili Ireland. i ako se cijena za privatnu osobu ne razlikje od one za firmu, to bi trebalo znaciti da je nekakav PDV vec obracunat.
05.12.2014 | 14:20
Zašto bi inspekciju interesiralo ako ti na firmin komp instaliraš legalni program? Poreznu bi više interesiralo ako nisi platio porez. Mada 100kn i nije puno. Kupi se privatno i gotovo.
05.12.2014 | 14:31
jmirakul kaže:
Prije ulaska u EU smo otvorili AppleID na firmu i tom prilikom za placanje upisali Business Mastercard od firme. OIB od firme smo negdje u neko polje ugurali nesjecam se vise. Kad je stigao racun od Apple platili smo na to PDV. Moram priznat od kako smo usli u EU nismo nista kupovali iz AppStore-a. Apple racuni dolaze iz jednog od poreskih rajeva Luxemburg ili Ireland. i ako se cijena za privatnu osobu ne razlikje od one za firmu, to bi trebalo znaciti da je nekakav PDV vec obracunat.

Hmm.. mogao bi tako probati... nisu li Irska i Lux u EU?

zabac kaže:
Zašto bi inspekciju interesiralo ako ti na firmin komp instaliraš legalni program? Poreznu bi više interesiralo ako nisi platio porez. Mada 100kn i nije puno. Kupi se privatno i gotovo.

zato što licenca onda nije firmina nego moja privatna.... ovo je HR i sve je dosta glupo i otežavajuće...
bilo bi mi puno lakše da platim sa privatnog računa, ali to nije ispravno...
05.12.2014 | 14:41
To bi značilo ako imaš telefon od firme i na njemu privatno kupljene programe, isto može biti problema?
05.12.2014 | 14:45
mislim da jos nisu počeli provjeavat licence na telefonima

mozda da uzmemo par iPada pa da radimo na njima obradu
05.12.2014 | 14:49
Osim toga glupo ja privatnim novcima placat sofware za firmu uz upitno legalnu refundaciju. Sto bi napravio kad bi program npr. za OS X u AppStore-u kostao parsto dolara/eura.
05.12.2014 | 18:41
Uvijek možeš kupiti softver s App Store, preko accounta koji je vezan na firmu i na iznos koji dobiješ na računu platiti 25% pdv. Neće se nitko ljutiti ako si pri tom App Storeu platio i još nečiji PDV osim hrvatskog. Jest da plaćaš porez na porez, ali za $15 ti je to sigurno manje bolno nego bilo koja druga gnjavaža.
21.05.2022 | 09:20
Da vratim temu iz mrtvih, jel netko skoro kupovao sa appstore-a na firmu? Namjeravao sam uzeti affinity appove za firmu, otvorio sam account na firmu, ali i dalje ne vidim nigdje polja za upis podataka firme. Ima li tko iskustva s navedenim?
21.05.2022 | 09:46
Da, to je i danas često pitanje, zaboravi na to. Odradi to po metodi "Snađi se druže".
21.05.2022 | 11:30
Mislim da možeš direktno sa stranice Affinity. Ja sam kupovao za sebe neki dan i mislim da je bila mogućnost unosa podataka za firmu. Još uvijek je sve na 50% popusta.
21.05.2022 | 11:41
Ne moraju na računu stajati poslovni podaci firme da bi se trošak mogao iz firme isplatiti, samo što se ne može u tom slučaju odbiti PDV. Dakle, kupiš bilo što kao fizička osoba i potražuješ s računom isplatu troška od firme. Ali iskazani PDV na takvom računu firma ne može knjižiti kao predporez.
21.05.2022 | 13:14
vicko kaže:
Mislim da možeš direktno sa stranice Affinity. Ja sam kupovao za sebe neki dan i mislim da je bila mogućnost unosa podataka za firmu. Još uvijek je sve na 50% popusta.

Razmišljao sam o tome, zapravo, već imam tamo sve u košarici, no zanimljiviji mi je appstore, jer ima i nekih drugih aplikacija koje bi kupio, ne samo za mac, već i za ipad, a btw, Affinity je u UK, dok je App store u Irskoj ili negdje u Beneluxu, nisam ziher... Dakle, ako idem preko appstore-a (kak Davor veli - varijanta "snađi se druže"), mogu šibnuti OIB (VAT ID) negdje uz adresu kako je bilo navedeno i onda još platiti PDV. U drugom slučaju, direktno od Affinity-a iz UK ide carina + pdv, ako sam dobro skužio ovo što je Smayoo rekao. Dakle, u zadnjih 8 god. se zapravo ništa po tom pitanju nije promijenilo.

Inače, već odavno imam sve navedene appove kupljene u Appstore-u - kupio sam svaki njihov app čim je izašao, ali tada još nisam imao firmu.
21.05.2022 | 16:41
Nema carine na softver
21.05.2022 | 17:56
Hvala ekipa, kupio sam preko njihovog site-a na kraju. Prije kupnje ne nudi upis VAT ID-a i ostalih podataka za firmu, ali nakon kupnje je moguće unesti sve podatke i kreirati VAT račun za svaku pojedinačnu kupnju.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 7 sati
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, rkoren5, robee, Anonimci (464)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO