Aperture
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Aperture

20.10.2005 | 04:16
Mora se priznati da Apple ponekad zaista ima dobar timing. Upravo sam počeo njurgati kako ImageCapture i iPhoto nespretno hendlaju RAW fotke i - BUM! Apple složi Bogom danu aplikaciju za profi fotografe (a imam takvog u blizini) koji na dnevnoj bazi iskrcavaju 4-5 giga RAW fotografija. Posebno me veseli to što se ne moraju raditi nikakve konverzije - npr. čak i najnoviji Photoshop to radi prilično sporo, a za najnovije aparate mora se skidati i update RAW import plugina... sve je to do sada bilo nekako \"zakrpano\", a činjenica je da su profići sada već opasno prešli na digitalce i RAW im je format od odabira. Jedino što može zabrinuti korisnike skromnijih strojeva je to što stvar izgleda kao da traži zaista top stroj... vidjet ćemo za mjesec dana kada se pojavi na tržištu.
20.10.2005 | 04:53
Po onome sto je prikazano u uvodnom filmu, Aperture je dobro smisljen, ali moze li puko igranje po RAW formatu i micanje krivulja opravdati cijenu od 500 dolara? Usporedi to sa cijenom Final Cut Pro studija i nekako mi ne pase bas ...
Iako ocito ciljaju na profi digitalne foto studije, cijena je za bar 100-200 dolara previsoka.
20.10.2005 | 13:02
Zvonimir je napisao:
Po onome sto je prikazano u uvodnom filmu, Aperture je dobro smisljen, ali moze li puko igranje po RAW formatu i micanje krivulja opravdati cijenu od 500 dolara? Usporedi to sa cijenom Final Cut Pro studija i nekako mi ne pase bas ...
Iako ocito ciljaju na profi digitalne foto studije, cijena je za bar 100-200 dolara previsoka.

slažem se sa Zvonimirom, usput dal je netko od vas pogledao specifikacije mašina na koje bi to radilo kako treba, e u tom grmu leži zec:), znači ništa od iBooka, Powerbooka, Mini-ja, čak i nekih iMaca. Jel to pošteno:unsure: ?
20.10.2005 | 14:37
rkrosl je napisao:
slažem se sa Zvonimirom, usput dal je netko od vas pogledao specifikacije mašina na koje bi to radilo kako treba, e u tom grmu leži zec:), znači ništa od iBooka, Powerbooka, Mini-ja, čak i nekih iMaca. Jel to pošteno:unsure: ?

Gle - aplikacija nije namijenjena amatercinama sa 200 dolarskim digitalcima, prema tome, sve je jasno
20.10.2005 | 16:59
IMHO, nije ni Photoshop pa opet se vrti na puno slabijim stojevima, mada znam da ustvari nebi ni trebalo uspoređivati ta dva programa jer si ustvari ni nisu prava konkurencija, jel?
21.10.2005 | 00:55
Slažem se s Vanjom. Profi fotografu ta cijena je pokrivena već s 4-5 fotki. Nije skupo, ali da je skupo da bi se nekakav amater zezao - to jest, ali što će amateru RAW fotke? Toliko koliko je znatiželjan može raditi u PS-u s pluginom.
21.10.2005 | 03:15
dpasaric je napisao:
Slažem se s Vanjom. Profi fotografu ta cijena je pokrivena već s 4-5 fotki. Nije skupo, ali da je skupo da bi se nekakav amater zezao - to jest, ali što će amateru RAW fotke? Toliko koliko je znatiželjan može raditi u PS-u s pluginom.

Cijena je nesrazmjerna ostalim Appleovim pro softverskim proizvodima, o tome smo govorili. Po toj bi logici FC Pro morao kostati bar 20,000 dolara, jer je bar 40 puta slozeniji.
Takodjer, ako ce Apple napraviti softwer samo za fotografe profesionalce, moze odmah prekriziti Aperture. Sto mislite, koliko Nikon proda D2X modela, a koliko D70-ica u mjesec dana? Ili koliko Canon proda 1DII modela a koliko 350-ica? Ne dirigira Cupertino kome ce prodavati ovaj softver i za koje kamere, vec to diktiraju proizvodjaci DSLR kamera, koji se bore za mrvu profita u toj bransi. Pitanje je trena kad ce Aperture pasti na $299.
Eto primamo oklade
21.10.2005 | 11:28
Pa niti ja ne sumnjam da će vremenom pasti cijena ili će dodati još nešto u paket i zadržati cijenu. Što se tiče Final Cut Studia, on je smiješno jeftin. To im je valjda nekakva taktika da pobiju preostalu konkurenciju. Avidu su već zadali opasan udarac.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 33 minuta
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Bertone, mmolnar, Riba, Anonimci (366)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.00 Seconds

Provided by iJoomla SEO