Trump- NATO- Izrael- Mule
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Trump- NATO- Izrael- Mule

04.04.2026 | 09:02
> President Donald Trump’s defense secretary has overseen so many alleged atrocities that his department has earned a horrifying new nickname from the people who work there.

> “I know active-duty Marines who now refer to Pete Hegseth’s department as the Department of War Crimes,” Rep. Seth Moulton, himself a Marine combat veteran, told MS NOW.

www.yahoo.com/news/articles/pentagon-pet...icule-171544968.html
08.04.2026 | 09:14
Ima jedna narodna:"nikad ne vadi pištolj ako ne misliš pucati."
Izvadio ga Manga i stavio ga nazad pa pucao sam sebi u koljeno. Ništa od uništenja i napada na Iran. Prekid vatre i otvaranje Hormuza, pa će onda malo pričati u pregovorima.
On ne zna gdje udara, a što ja i bilo za očekivati od nekog ko je ozbiljno predložio u Coroni da piju Varikinu.
Ali manje zlo.

Koliko moram biti glup da nakon njegovog prvog Kaosa ne očekujem ovu katastrofu?

Samo sad svi pušimo, a ne samo oni.

Sad je malo Epstein na redu, onda Kuba.
08.04.2026 | 10:38
Znači, ovaj plan u 10 točaka… to su bolji uvjeti za “mir” za Iran nego za USA. A pokušati će prodati priču (on i njegovi mediji) da je uspio. A Iran jači nego prije (minus poginuli) a ameri ispali teroristi. Mislio je da će ušetati kao u Venezuelu.
E nećeš razbojniče.
08.04.2026 | 13:53
20 NATO clanica je 3 mjeseca bombardiralo tadasnju Jugoslaviju koja u tom trenutku je imala realno 7-8 milijuna ljudi. Zavrsilo je kapitulacijom Srbije i kumanovskim sporazumom. Kosovo postala drzava. Srpski "analiticari" i dalje lazu da su pobijedili NATO i svi sretni

USA i Izrael za 39 dana ne mogu unistiti drzavu od 100 miliona ljudi. Drzavu koja se 30-40 godina spremala za ovakav sukob.

Ja sam realno ocekivao da ce ovo eskalirati i da ce im poceti lupati transportni sektor (zeljeznice, kolodvore, aerodrome, luke). To se sve lako opravda kao legitimni vojni cilj.

Nakon toga bi isla elektricna mreza i energenti. Doslovce bi ih vratili u kameno doba. Izreal bi sam to mogao odraditi na terenu, uz logisticku potporu USA.

Drago mi je da je doslo do nekog primirja, ali plasim se da je to zatisje pred buru. Posade na nosacima aviona moraju spavati, odmoriti se. Piloti bombardera su iscrpljeni dugim misijama. Drone operatori isto tako.

Pricaju da je pogodjeno 15000 ciljeva. Pa treba svaku tu bombu uzeti u skladistu, dopremiti na aerodrom, zakaciti na avion. Sve to rade ljudi. Ja ne znam odakle Izrael uopce vise vadi te bombe. Piloti imaju po 2-3 borbena leta DNEVNO za Iran.

Ali da ne mlatimo praznu slamu treba malo transportne pratiti vojne letove. To ce nam puno stvari reci
09.04.2026 | 07:14
Zato je Izrael krenuo u ofanzivu (dok se ameri rekuperiraju), očigledno da postavi neki rekord u Teheranu. 100 ciljeva u 10 min. Više od 300 mrtvih, 900 ranjenih, očigledno Izrael ne da Trumpu da se “povuče” iz “rata”.
Pa je Libanon “zatvorio” tjesnac. Good luck everybody.

IMG_6032.jpeg
09.04.2026 | 10:40
Kakva budala. Cuj Poorly run Greenland

Zamisli da neko preko noci oduzme sva socijalna prava tim gradjanima i prebaci ih na americki dream life

Gubis:
Zdravstveno osiguranje i besplatno lijecenje
Besplatno skolovanje
Mirovina
Socijalnu sigurnost
Javni prijevoz
Miran i normalan zivot

Dobijas:
Freedom
Liberalizirano oruzje
Fast food okupaciju i pretilost

Kako nekome na Greenlandu objasniti da u USA moras dici kredit da ti se zena porodi?

P.S. Po meni je online shopping najveci benefit zivota u USA. Te cijene znaju biti nestvarne i tu Europa ne moze konkurirati. Sve ostalo je meh.
12.04.2026 | 19:08
Block.png
12.04.2026 | 20:49
Mozda ako ga i jedni i drugi blokiraju to dvoje se ponisti i prolaz se otvori?
12.04.2026 | 20:56
misliš kao klin + klin = neklin?
12.04.2026 | 21:51
Riba kaže:

ima logike.
Do sada sam mislio da Trumpove izjave nemaju nikakve logike. Niđe veze.
Ali poslje ovog sve je jasnije.

Mislim da bi trebao biti posrednik u pregovorima umjesto onih Pakistnaca.
Davor poznaje jako puno utjecajnih ljudi iz svih žanrova...
Ako je plasirao Peek&Poke u svjetsku orbitu mogao bi i tebe na radost svih nas?
12.04.2026 | 22:27
Riba kaže:

u matematici minus i minus daju plus kad je operacija mnozenja u pitanju, kad je operacija sabiranja u pitanju, onda daju jos veci minus
12.04.2026 | 23:40
Si morao pokvariti?
13.04.2026 | 09:31
Percepcija ljudi na modernom Zapadu i u ostatku svijeta nije ista. To je osnovni problem koji Ameri ne mogu da ukapiraju. I izgleda da nikada nece, jer su prebahati i sve gledaju iz svoje perspektive.

Iranska vojska je tehnoloski de facto porazena. Polupana im je vecina vojnih stvari koje ista vrijede, ali to ne znaci da su oni prihvatili poraz.

Oni se bore dok su zivi, a ne predaju se cim im komocija modernog zivota bude narusena (sto je zapadna perspektiva).

Talibani su najbolji primjer za to. Ili Kurdi. Ukrajinci. Pa i ovi iranski proksiji...

Jedan primjer iz zivota:

Ja sam bio u vojnoj bazi kada je vojnik polupao sve po kuhinji (uhapsen je ali svejedno) jer nema hladnog Monster u firizderima (samo Hell i jos par nekih koje on ne voli). Cak je nestalo njegovog omiljenog sladoleda, ima sam par drugih okusa. Njemu je neshvatljivo da necega nema. U pustinji, u jebenom Afganistanu.

I onda sam gledao drugi primjer.

Moj otac je cijeli zivot bio u specijalnoj policiji, pa smo uvijek u stanu imali automatsku pusku. Kako ju je zaduzio, nije je nikada ni vracao.

Kada je poceo rat, ponio je tu pusku (koju 99% ljudi nije imalo) i svoju lovacku pusku (sa max 10-15 metaka) da ustupi kolegi policajcu koji nije imao nikakvo oruzje. I ides da ratujes protiv JNA korpusa. I pobijedis. Obranis svoj grad.

Usporedi sada ta dva "vojnicka" scenarija

P.S. Ta lovacka puska je ostala na bojistu. Nikada ju nije dobio natrag. Poslije rata trazio od drzave da ga se obesteti jer je to privatna imovina.

Dobijes samo potvrdu da oni priznaju da si ti tu pusku dao, i da mozda nekada nesto i dobijes. To se naravno nikada nije desilo. Kriza u drzavi jos uvijek
13.04.2026 | 11:09
Trump je stao na živi pijesak, kad se pomakne, odmah potone još dublje. Sad je već u panici jer je do koljena.
Iranci marljivo dolijevaju vodu u tu rupu tako da mu pijesak bude što življi. A njemu jedino palo na pamet Irance isto zalijevat vodom ne bi li njihov pijesak postao živ, ali ta voda teće i u njegovu rupu.
16.04.2026 | 10:44
Evo malo perspektive za nas koji nismo baš upoznati sa ciframa:
costsofwar.watson.brown.edu/findings
17.04.2026 | 09:53
Yonkis kaže:
Evo malo perspektive za nas koji nismo baš upoznati sa ciframa:
costsofwar.watson.brown.edu/findings

Kratko i jasno.

milijuni mrtvih
deseci milijuna raseljenih
8+ trilijuna $ troška

I to nije samo rat nego ekonomija, politika, društvo… sve.

Zanimljivo koliko se o tome malo priča na taj način
a očito je ogroman biznis u pitanju.
18.04.2026 | 18:41
Evo još malo brojeva.
IMG_6271.png
18.04.2026 | 23:23
juce pricam sa kumom, i dodjemo zajednicki do resenja krize i nekih buducih potencijalnih kriza.
melanija da narandzastog prvo nakljuka vijagrom, onda da mu priredi nezaboravnu noc. i imamo win-win kombinaciju: naranzdasti ode srecan na onaj svet, ovaj svet se spasi budale, melanija bude bogata udovica plus dobije nobelovu nagradu za mir!
19.04.2026 | 06:01
Ender kaže:
juce pricam sa kumom, i dodjemo zajednicki do resenja krize i nekih buducih potencijalnih kriza.
melanija da narandzastog prvo nakljuka vijagrom, onda da mu priredi nezaboravnu noc. i imamo win-win kombinaciju: naranzdasti ode srecan na onaj svet, ovaj svet se spasi budale, melanija bude bogata udovica plus dobije nobelovu nagradu za mir!

Super ste to iskombinirali ali ima slaba točka - što ako joj se svidi?
19.04.2026 | 09:11
Tzv. "Šerif Mile" recept, samo na globalnoj razini. Jedino moramo paziti da ne poželi Miroslav Škoro postati američki predsjednik...
21.04.2026 | 18:15
Evo kao opet neki mirovni pregovori u Islamabadau. Odletjela američka svita da se tamo ispregovara sa Irancima (JDVance & Co.)
A Iranci objavili ovo:

6xu8zosgijwg1.jpeg
21.04.2026 | 19:53
Rat u kome nista nikome nije jasno. Ni ucesnicima, ni nama gledateljima
22.04.2026 | 20:52
dpasaric kaže:

Samo mi je ta debela Švapčina falila.
24.04.2026 | 13:44
smwibu41e3xg1.jpeg

here we go again...
24.04.2026 | 18:20
drlovric kaže:
Rat u kome nista nikome nije jasno. Ni ucesnicima, ni nama gledateljima

Vrlo jednostavno, ovo je rat da Iran ne posjeduje nuklearno oružje, jer su blizu tome i ta je cijela priča. Kad bi Iran predao svoj obogaćeni uran i kad bi se odrekao tog oružja u budućnosti, sve bi bilo gotovo za 5 minuta. I tada nitko ne bi pitao Iran za promjenu režima, niti kad bi uveli neke takse za prijevoz nafte, to bi bila netema, kako plekni veli. Koliko su god Bibi i Žuti ludi, možemo reći da se bore i za cijeli svijet da nuke ne budu upotrebljene, ponovo nakon Japana. Kad bi ih ovi imali oni bi ih sigurno i upotrjebili.
25.04.2026 | 07:40
A otkuda Iranu know-how? Tko ih “podučava”? Zar nije još Bush rekao da Iran nema više mogućnosti da bude neka nuklearna sila?
Zašto se ne okome na Sjevernu Koreju, tamo svakako treba promjena režima a za nuklearno oružje da ne spominjem? Napalili se na Iran jer im je profitabilniji (hint hint nafta i ino..)
Sve su to igre bez granica
25.04.2026 | 08:34
IMG_6397.png
25.04.2026 | 10:12
Yonkis kaže:
A otkuda Iranu know-how? Tko ih “podučava”? Zar nije još Bush rekao da Iran nema više mogućnosti da bude neka nuklearna sila?
Zašto se ne okome na Sjevernu Koreju, tamo svakako treba promjena režima a za nuklearno oružje da ne spominjem? Napalili se na Iran jer im je profitabilniji (hint hint nafta i ino..)

Čuj, Bush je rekao...kada, koliko je godina od tada prošlo ? Kaj se tiče Koreje, ona je pod kontrolom Kine. Cijeli komunizam je pod kontrolom, dok vjerski fanatizam nije, to je bitna razlika. Sjeti se nedavnog napada USA bombardera na njihova postojenja, s onim jakom i dubinskim bombama, kad su mislili da su završili posao, ali su se prevarili i sad je rat do te točke dok Iran ne preda, nekome svoj obogaćeni uran i dok se ne odrekne vojnog programa u te svrhe.

Pitaš tko je obučavao Irance za taj program ? Izrael i USA sigurno nisu, možda Rusi, koji mogu doći u stanje da spašavaju svoju veliku imperiju, pa trenutno nisu mjerodavni da garantiraju kontrolu na Iranom, jer prvo moraju sačuvati ono što imaju.

Kažeš nafta, ok, ali ameri imaju i previše svoje nafte plus što su se dočepali nafte iz Venecuele, koja ima najviše rezerve na svijetu tog energenta. Ok amerima dobro dođe i ta nafta oko tog prolaza da mogu ucjenjivati i voditi svoje geo-političke igre.
26.04.2026 | 03:29
Yonkis kaže:

Iran nije jučer naučio fiziku pa da ga je netko “podučio” preko noći. Program im ide još od 50-ih, prošli kroz pola svijeta (SAD, Rusi, Kinezi, Pakistan…), skupljali znanje desetljećima. Nije nikakva tajna škola nego dugi kontinuitet.

Ovo s Bushom — političke izjave, ne proročanstva. Danas kažeš jedno, sutra se situacija promijeni. Ništa novo.

Zašto Iran, a ne Sjeverna Koreja? Jer Sjeverna Koreja već ima nuklearno i ako tamo kreneš “mijenjat režim”, možeš odmah dobit kaos s nuklearnim oružjem. Iran je godinama bio zona pritiska i pregovora, nije ista liga.

I ova priča “sve zbog nafte” — nafta je faktor, ali nije jedini. Tu su i sigurnost, saveznici, balans u regiji… nije baš tako jednodimenzionalno.

Nije neka mistična zavjera nego kombinacija politike, interesa i realnih ograničenja.

A ovo “igre bez granica” — zvuči dobro, ali je previše pojednostavljeno.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 4 sati
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.
  • drlovric: Moj kolega koristi Cowork sa M5 Pro sa 64GB, i nema tih problema... Ocigledno ti je taj Air preslab za tu specificnu namjenu :/
  • ivan.ocd: Da, prema Claudeu trebao bi M5 Max… neki dan je bilo preko 90GB Rama koje je koristilo… pogledat ću ovo sto si napisao pa javim
  • accom: Activity monitor će ti pokazat CPU / GPU / memory usage. Pretpostavljam, da je naročito GPU pod plafonom, a možda i Memory...
  • accom: A što kaže Claude po tom pitanju?
  • ivan.ocd: Ekipa, molim vas za brzinski savjet: imam MBA s 16GB RAM-a i koristim Claude puno, osobito Cowork. Izgleda da mi tih 16GB nije dovoljno jer svako malo dobijem upozorenje o memoriji, a i grije se ko lud (M5). Trebam li prodati ovaj Mac i gledati neki Pro ili Max s vise memorije ili hlađenja ili ne? Hvala
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]
  • drlovric: Lijepo [link]
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.70 Seconds

Provided by iJoomla SEO