13.04.2026 | 09:31
Percepcija ljudi na modernom Zapadu i u ostatku svijeta nije ista. To je osnovni problem koji Ameri ne mogu da ukapiraju. I izgleda da nikada nece, jer su prebahati i sve gledaju iz svoje perspektive.
Iranska vojska je tehnoloski de facto porazena. Polupana im je vecina vojnih stvari koje ista vrijede, ali to ne znaci da su oni prihvatili poraz.
Oni se bore dok su zivi, a ne predaju se cim im komocija modernog zivota bude narusena (sto je zapadna perspektiva).
Talibani su najbolji primjer za to. Ili Kurdi. Ukrajinci. Pa i ovi iranski proksiji...
Jedan primjer iz zivota:
Ja sam bio u vojnoj bazi kada je vojnik polupao sve po kuhinji (uhapsen je ali svejedno) jer nema hladnog Monster u firizderima (samo Hell i jos par nekih koje on ne voli). Cak je nestalo njegovog omiljenog sladoleda, ima sam par drugih okusa. Njemu je neshvatljivo da necega nema. U pustinji, u jebenom Afganistanu.
I onda sam gledao drugi primjer.
Moj otac je cijeli zivot bio u specijalnoj policiji, pa smo uvijek u stanu imali automatsku pusku. Kako ju je zaduzio, nije je nikada ni vracao.
Kada je poceo rat, ponio je tu pusku (koju 99% ljudi nije imalo) i svoju lovacku pusku (sa max 10-15 metaka) da ustupi kolegi policajcu koji nije imao nikakvo oruzje. I ides da ratujes protiv JNA korpusa. I pobijedis. Obranis svoj grad.
Usporedi sada ta dva "vojnicka" scenarija
P.S. Ta lovacka puska je ostala na bojistu. Nikada ju nije dobio natrag. Poslije rata trazio od drzave da ga se obesteti jer je to privatna imovina.
Dobijes samo potvrdu da oni priznaju da si ti tu pusku dao, i da mozda nekada nesto i dobijes. To se naravno nikada nije desilo. Kriza u drzavi jos uvijek