MPT
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MPT

08.07.2025 | 18:07
jura22 kaže:
@drlovric, ne znamo točno zašto je to Pavelić prepustio obalu, a njemu je prepuštena Bosna.
Mogli smo izgubiti sve da je naci namjesnik zasjeo jer nisu našli domačeg izdajicu koji bi radio prljavi posao za Njemačku.

Mogli smo izgubiti sve da nije bilo antifašističkog pokreta i AVNOJevskih granica.

Ova karta prikazuje stanje 1941. godine.

Karta.jpg

Ono što je zvano NDH, bilo je podijeljeno na "Njemačku okupacijsku zonu" i "Talijansku okupacijsku zonu". Crvena linija pokazuje granicu između te dvije zone.
"Nezavisnost" hrvatske države je bila samo floskula. Nije tu bilo ni N od nezavisnosti. Vjerojatno bi se s vremenom te dvije okupacijske zone asimilirale u matične države i ne bi ostalo ni H od Hrvatske.
08.07.2025 | 18:41
@Gjuro, da nije bilo pertizana, antifašističkog pokreta, jašili bi nas Sovjerti. Oni bi nas oslobodili od Nacista i Fašista.
Ovo je nepotrebno uvjeravanje (što bi bilo, kad bi bilo).
Isto tako možeš raspravljati o tome što bi bilo, kad bi bilo da su Nacisti pokorili Europu i da ih nisu potamanili.
08.07.2025 | 19:03
Mozda je Pavelic samo bio vizionar svog doba.

Znao je da cemo u buducnosti svi u EU, pa koga briga za granice.

Ne bi me zacudilo da ovo proocita neki polupismeni lik u crnoj majici, pa rasiri pricu da je Pavelic zacetnik Schengenskog sporazuma
08.07.2025 | 19:05
Gjuroo kaže:
jura22 kaže:
@drlovric, ne znamo točno zašto je to Pavelić prepustio obalu, a njemu je prepuštena Bosna.
Mogli smo izgubiti sve da je naci namjesnik zasjeo jer nisu našli domačeg izdajicu koji bi radio prljavi posao za Njemačku.

Mogli smo izgubiti sve da nije bilo antifašističkog pokreta i AVNOJevskih granica.

Ova karta prikazuje stanje 1941. godine.

Karta.jpg

Ono što je zvano NDH, bilo je podijeljeno na "Njemačku okupacijsku zonu" i "Talijansku okupacijsku zonu". Crvena linija pokazuje granicu između te dvije zone.
"Nezavisnost" hrvatske države je bila samo floskula. Nije tu bilo ni N od nezavisnosti. Vjerojatno bi se s vremenom te dvije okupacijske zone asimilirale u matične države i ne bi ostalo ni H od Hrvatske.

Ti mora da si neki udbas i jugonostalgicar pa dijelis ovdje te istinite povijesne karte. Ja drugog objasnjenja nemam
08.07.2025 | 22:33
pozdrav, ima li negdje neki realni izračun koliko je na kraju bilo ljudi na hipodromu? jedan broj je dao organizator, procjene su druge, treći je broj službeno prodanih karata
08.07.2025 | 22:45
Nisam istraživao, nije me zanimalo toliko jako, ali svi se nabacuju brojkom od 500.000. Misliš da to nije to?
08.07.2025 | 22:50
nabacuju se i sa brojkom od milijun za papu na ed sheerenu je bilo nekoliko puta manje ljudi, a djelovao je pun hipodrom. na metallici je bilo taman, na stonesima također. ovdje bih baš htio vidjeti neku analizu koliko je maksimalno moglo biti ljudi prema broju raspoloživih kvadrata prostora na kojima je bila smještena publika
09.07.2025 | 01:12
jura22 kaže:
@Gjuro, da nije bilo pertizana, antifašističkog pokreta, jašili bi nas Sovjerti. Oni bi nas oslobodili od Nacista i Fašista.

Nisam siguran da sam ovo najbolje shvatio. Slažeš se da je antifašistički pokret zaslužan za to što Hrvati danas imaju svoju (manje-više) samostalnu državu?

Ovo je nepotrebno uvjeravanje (što bi bilo, kad bi bilo).
Isto tako možeš raspravljati o tome što bi bilo, kad bi bilo da su Nacisti pokorili Europu i da ih nisu potamanili.

Ma nije to bilo uvjeravanje već doslovno ŠBBKBB. Nevrijedno posebne pažnje.
09.07.2025 | 01:13
drlovric kaže:
Ti mora da si neki udbas i jugonostalgicar...

Ma budala obična domaća
09.07.2025 | 02:36
Sto nije jasno? Da se nismo sami oduprijeli, Rus bi usao i zajasio. Crvena armija je oslobodila dobar dio Europe (ili usla u drzave).
09.07.2025 | 06:41
Ako ništa drugo, Perplexity nas je naučio da je Pelješac otok!
09.07.2025 | 08:54
Daj mi dosta kvalitetnu sliku/slike iz zraka, tog koncerta, i izračunat ću ti koliko je bilo ljudi.
Postoje algoritmi i formule kako se računa gustoća po metru kvadratnom.
I za početak bilo bi dobro da znam širinu to jest duljinu jednog elementa ograde.
09.07.2025 | 16:15
preglednik.arkod.hr/ARKOD-Web/#layers=OS...19.5&map_sc=3571

Ovdje imaš alate za odrediti površinu pa ako imaš fotku iz zraka, možeš znati koja je bila površina za posjetitelje.
09.07.2025 | 17:00
Ili pomoću ove karte: geoportal.zagreb.hr/Karta
10.07.2025 | 15:19
Čitam ovo MPT prepucavanja, na radiju svira APT pjesma, Bruno i Roza pjevaju APT, ja pjevam MPT, ... sad ste mi uništili ovu predivnu pjesmu.
10.07.2025 | 16:17
Nije jasno zašto bi se prebrajali ljudi na Hipodromu. Zašto bi organizatori lagali o broju posjetitelja i zašto bi plačali porez na neprodane karte.
Pa nisu to žrtve Jasenovca da se napuhavaju brojke? (navodno se baratalo o 700.000 žrtava, navodno ih je 10x manje)
10.07.2025 | 19:31
Pa ne bi plaćali porez na neprodane karte. Poreza su platili koliko je stvarno karata prodano. Ali taj se podatak ne može tek tako provjeriti kroz javno dostupne izvore, a oni mogu reći što god hoće o tome koliko su karata prodali. A lagali bi o tome zato da stvore ovakav hype pa da im pristupe (kao što jesu) razni promotori i da ugovore još posla kojeg inače ne bi dobili.
10.07.2025 | 19:48
Pa valjda se i Porezna nesto pita?
Mialis da bi fingirali broj karata i uplatili manje poreza?
Izasla je procjena od 18 miliona eura od ulaznica (najjeftinija je bila 30eura).
Negje sam procitao i brojku od 580.000 mobitela ali tesko da su mogi bas jako suziti samo na Hipodrom. Bilo je i dosta ljudi okolo koji nisu isli na Hipodrom.
Novi Zagreb zapad ima oko 65.000 stanovnika ali obuhvaca dosta beliko podrucje.
Brojke su impozantne kako god se okrene, a incidenta je bio zanemariv broj u nivou statisticke pogreske.
10.07.2025 | 20:35
Pa nije Porezna javni informacijski servis. Porezna je svoje naplatila, ali, taman da ih je netko i pitao koliko je karata prodano, nisu podaci od fiskalizacije javni podatak pa da oni smiju to tek tako objavljivati. Dakle, da, oni znaju istinu, ali organizator svejedno može u javnost izaći s namjerno netočnim podatkom iz promotivnih razloga.
10.07.2025 | 20:44
Svašta je moguća.
Ili su lagali ili su na crno prodali karte ili su jednostavno pustili ljude bez karata.
Malo nategnuto sve zajedno.
Kao da kupiš auto koji vrijedi 80.000eur, ali dobiješ račun na 30.000eur i uvjeravaš Poreznu da si toliko platio.
Ako Porezna tako funkcionira, nije ni čudo da se političari bogate.
10.07.2025 | 20:47
Ne kužiš. Obrnuto. Oni koji sumnjaju u objavljene brojke, sumnjaju da je karata prodano manje nego su rekli i da je ljudi na hipodromu bilo manje nego su rekli.
10.07.2025 | 21:56
ovo je sa snimke od mupa pred sam početak, malo mi je tu nekak previše praznine za pola milijuna ljudi
Prilozi:
11.07.2025 | 07:59
smayoo kaže:
I šta onda na kraju? Je li bilo ustaških pozdrava s bine ili nije? Slušam Božinovića u HTV Dnevniku, pričao je 10 minuta, ali decidiran odgovor nije dao.

Evo, s obzirom da sam bio (fun pit sjever zona, doslovce 20 m od pozornice, dakle "epicentar"), mogu potvrditi da nije bilo nikakvog aludiranja na ustaštvo. Sve je bilo uistinu pitomo, baš domoljubno.
Aktivan sam ovdje, pa znadete da nisam neki zadrti pripadnik ni lijeve ni desne opcije (bar ne ekstremno).
Ali događaj je uistinu bio iznad svih očekivanja.

Hodajući do Bundeka, grupica ljudi (možda njih 10-ak, rekao bih jedno društvo) je u hladovini s mobilnog zvučnika puštalo juru i bobana, a baš poput mene, i ostali, koji su pored prolazili, kao da je svima bilo neugodno zbog toga. To se baš vidilo na licima prolaznika. No, nitko ih nije dirao, ali eto, drago mi je u tome trenutku bilo vidjeti da većina nas osuđuje to.
Stvarno niti jedan incident ja osobno nisam vidio. Također, nevjerojatno mi je bilo kako su redari i policajci ljubazni. Za primjer, mi smo došli sa strane bundeka gdje je bio ulaz za parter, i pitali smo redara gdje ići za fun pit sjever. Ljubazno nas je uputio i još rekao ugodnu zabavu želim. Baš ono, jako pozitivno! A mi smo, valjda, tisućiti koji su ga to pitali jer nije bilo smjernica na cesti i dosta puteva je bilo zatvoreno (s one strane nasipa, pa se trebalo ići sve okolo).
Ne znam jel se može postaviti ovdje video / icloud link, ali probat ću pa da vidite na snimci dojam.

share.icloud.com/photos/0acqbocXioTV3UVakX_zZbuMA

Iz ove pozicije, nikakve praznine nisam uočio, osim onih prolaznih koridora
Ako ima pitanja, recite samo, rado ću odgovoriti!
11.07.2025 | 08:39
smayoo kaže:
I šta onda na kraju? Je li bilo ustaških pozdrava s bine ili nije? Slušam Božinovića u HTV Dnevniku, pričao je 10 minuta, ali decidiran odgovor nije dao.

Sorry, sad sam vidio ono "s bine" u tvom pitanju.
Pozdrava s aludiranjem na ustaštvo nije bilo. Koncert je otvorio sa pozdravom "Dobro večer dragi ljudi, hvaljen Isus i Marija...".
Povik ZDS je bio na početku pjesme Bojna Čavoglave, u kontekstu budnice kojom su devedesetih Hrvatski vojnici obranili i protjerali jugosrpske okupatore.

Tako ja gledam na stvari, a vjerujem i ostalih 500.000 prisutnih na koncertu. Barem se nadam da je tako i sa svojih 45 godina želim živjeti u domovini u kojoj tako razmišljaju.

Možemo mi razgovarati o WW2 i govoriti o zločinima NDH, Hitlera, pa i o zločinima u Domovinskom ratu, ne pada mi na pamet umanjivati ih, i svaki zločin je jednako važan i jednako težak.
Poanta je samo da ja ono prvo (obranu RH '90-ih) i ovo drugo (zločini) ne stavljam u istu rečenicu. Obranu međunarodno priznatih granica RH treba slaviti, pa i pjesmom Bojna Čavoglave. Kao i Pjesmom Vukovar od Zlatnih Dukata, kao i pjesmom "Tomin hrast" od TS Zvona, za koju, vjerujem, malo ili nitko od vas nije čuo.

A to da ne možeš biti Hrvat i domoljub, i u isto vrijeme voljeti sve drage ljude i biti liberalan (ne politički nego po svjetonazorskim pitanjima) je samo floskula koju pokušava progurati statistički zanemariva i nebitna manjina ekstremista. (pitanje je samo koliko moćnih ima među njima i koliko im se da medijskog prostora)
11.07.2025 | 08:56
Zdravac kaže:
A to da ne možeš biti Hrvat i domoljub, i u isto vrijeme voljeti sve drage ljude i biti liberalan (ne politički nego po svjetonazoru) je samo floskula koju pokušava progurati statistički zanemariva i nebitna manjina ekstremista.

Možeš, slažem se s tobom. Samo što nam je, očito, granica primjerenog iskazivanja domoljublja različita. Napisao sam sve na tu temu što imam za reći, glupo je da se ponavljam.
Hvala ti, u svakom slučaju, na tvom izvještaju iz prve ruke.
11.07.2025 | 12:22
Ja nekako vjerujem da barem pola ljudi tu nije doslo radi samog Thompsona.

To je jedan sasvim prosjecan pjevac, nije ni po cemu poseban da bi toliki broj ljudio cjenio njegov lik i djelo.

Ljude je okupilo domoljublje i nacionalni naboj. Zasto da se pretvaramo i zavaravamo

Ja ustastvo prezirem, jer niti samim Hrvatima to nije nista dobroga donijelo, ali mi je bilo super za vidjeti sve te mlade ljude pod svojom drzavnom zastavom.

Usprkos svim politickim aferama, kradjama, nepravdi, koprupciji, younameit, ja sam siguran da bi velika vecina ovih ljudi bili spremni braniti svoju zemlju ako zatreba.

To je nesto sto niko ne moze ignorirati, niti zanemariti...
11.07.2025 | 14:03
drlovric, slažem se, zapravo, mislim da sam i ja jedan od tih

Npr. ovo slušam "kad ništa ne slušam". Nije baš slično Thompsonu!

open.spotify.com/playlist/13JxrN1A8OGao4...?si=aa4e06c714014216

Screenshot2025-07-11at15.04.46.png

EDIT;
Dodatak; Kako po prirodi posla trebam znati njemački, išao sam malo na njemačke portale čitati što obični ljudi komentiraju (ne one žutilo novine nego obični Nijemci poput nas). Većinom sami pozitivni komentari, i svima je fascinantno kako se pola milijuna ljudi skupilo, nikakvih izgreda, nula posto bojazni od terorizma, iapsolutno nijedan seksualni napad / izgred. Večina bi htjela živjeti u takvoj zemlji. I komentiraju da, koji god video su pogledali, samo zastave i emocije (i baklje), nigdje HH pozdrava.
Pa eto, bilo mi je baš drago.
Korupcija, nepotizam i ostale pošasti - toga ima svugdje, a na nama ponaosob je da se borimo protiv toga. Na žalost, ne ide preko noći ali na dobrom smo putu!
12.07.2025 | 16:48
smayoo kaže:
... prvi dokument kojeg je Pavelić potpisao kad je stupio na vlast jest da je poklonio Istru, Hrvatsko primorje, pola Gorskog kotara i pola Dalmacije Italiji. Pljunuo je na sve Hrvate koji su se desetljećima prije najteže i najčvršće borili za svoj nacionalni identitet, ravnopravnost i ljudska prava.
Toliko od mene na ovu temu.

Pa zar nije Rapalskim ugovorom to dato Italiji?
hr.wikipedia.org/wiki/Rapalski_ugovor
12.07.2025 | 21:57
jura22 kaže:

Pa zar nije Rapalskim ugovorom to dato Italiji?
hr.wikipedia.org/wiki/Rapalski_ugovor

Ponekad se pogrešno tvrdi da su NDH i Pavelić "prodali" dijelove Hrvatske Italiji, a drugi pripisuju to Kraljevini SHS. Istina je negdje između, jer radi se o dvije različite faze i dva ugovora.

Rapalski ugovor (Italija – Kraljevina SHS, 12. studenog 1920.)
Ugovor je potpisala Kraljevina SHS, dakle prije uspostave NDH. Italiji su ustupljeni Istra (bez Kastva), Zadar, Cres, Lošinj, Lastovo, Palagruža, te područja Trsta, Gorice i dijelova Kranjske.

Rimski ugovori (Italija – NDH, 18. svibnja 1941.)
Potpisuju ih Ante Pavelić i Benito Mussolini, a Italiji su ustupljeni:
Prva zona: dijelovi Hrvatskog primorja i Gorskog kotara (Sušak, Kastav, Čabar, dio Delničkoga kotara, Bakar, otoci Krk i Rab), te razne ostale dijelove Dalmacije poput šire zone Zadra, Šibenik, Split (zone), srednjejadranski otoci (osim Brača i Hvara), otoci Korčula i Mljet, te Boka kotorska.
Druga zona: zona uz more između Prve i unutrašnjih granica (Vinica–Plitvička jezera–Plješivica–Čabar–Prenj–Troglav) postaje demilitarizirana, NDH nema pravo graditi vojne objekte niti držati ratnu mornaricu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 12 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Riba, skunic, Anonimci (586)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO