Večeras sam bio gost kod Barbare Udovičić u njenoj emisiji "Bilanca uspjeha" na Kanalu Ri u 20.30 h.
Iako je to prije svega emisija koja prati poduzetništvo, a kako se Barbara i ja znamo 25 godina, dogovorili smo da razgovor ne bude strogo poslovno ozbiljan i vezan samo uz Kreativni odjel, već je ona bila moja gošća u Muzeju računala PEEK&POKE, pa su nam teme bile šarolike - kao i scenografija.
Pitala me i za Jabučnjak (nisam to očekivao), pa sam ukratko objasnio da korisnici Appleovih tehnologija ovdje mogu dobiti savjete i pomoć u uredno moderiranom forumu.
Na kraju sam iskoristio priliku da najavim veliki ovogodišnji projekt "Japan u Rijeci" kojim naš muzej slavi 30 godina PlayStationa, ali uz to, kao glavnu temu, bit će pun raznolikih događanja vezanih uz Japan - od izložaba, preko predavanja, pa do koncerata s gostima iz Japana.
Raspored programa za sve ljubitelje japanske kulture i tehnologije bit će uskoro dostupan na Japan u Rijeci.com.
Hvala! Nadam se da nije bilo dosadno, a Barbara je zaista sjajna voditeljica, uvijek je ležerna i ugodna, ali bez obzira na to, novinarski dio strogo profesionalno odradi.
Morao sam malo hvaliti Kanal Ri kadrove, ali istina je što sam rekao - većina tih ljudi sada radi na velikim televizijama i to vrlo uspješno. To je ono kada me pitaju "pa kako ti znaš sve te ljude po medijima" - "ih, pa to su mi ex-kolege, normalno da se znamo!"
Iz nekog bizarnog razloga, bas volim slusati ljude sa sjevernog Jadrana. Kada krenes od Dubrovnika (da se niko ne uvrijedi) al' to mi uvijek zvuci nekako ruzno.
Dalmacija je nekakav upgrade sa svojim specificnostima. Medjutim sto ides morem na sjever, dijalekt mi je sve ljepsi.
Peek&Poke (u kojem nikad nisam bio :/ ) je fascinantan prijekt, iznesen na ledjima volontera. Za ulaznicu od par eura uplovis u vremensku kapsulu, gdje ti ljudi dopuste da upalis i koristis najpoznatija svjetska racunala. To mi je bas nestvarno.
Medjutim sto ides morem na sjever, dijalekt mi je sve ljepsi.
To što si mogao čuti u ovom interviewu nije baš općenito "sjevernojadranski", nego baš - današnji, suvremeni riječki "dijalekt". Svugdje u okolici grada, pa i u Istri, a osobito po kvarnerskim otocima, govori se "domaći" (naglasak na "a" i jako mekano "ć"), odnosno čakavski dijalekt, u Gorskom kotaru pretežno kajkavski, ali više nalik slovenskom od kajkavskog koji se govori u Zagrebu i okolici.
marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima
Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.