zadnja godina kune
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

zadnja godina kune


10.12.2021 | 13:59
@Tito se ljuti što samo pišemo o coroni pa evo prilike da se vratimo na stare, dobre ustaše i partizane

vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/maric-1-sije...j-dva-tjedna-3923363

Dakle, još godina i tri tjedna pa nam hrvatska kuna odlazi u povijest.

Radim ovih dana neki projekt u Crnoj gori. Crnogorci se, naravno, šale kako kasnimo epski, oni su evo, već skoro 20 godina na euru, a još nisu ni u Uniji.

Jedni, naravno, misle kako je to veleizdaja hrvatskih nacionalnih interesa, skupljaju potpise za referendum i drva za lomaču , a drugi kako smo, evo, napokon i to dočekali.

Ja sam među onim drugima. Svjestan sam implikacija, ali smatram da Hrvatska ukidanjem vlastite valute ne gubi ništa bitno jer nemamo ekonomiju jedne Danske ili Švedske (samo ksenofobiju jedne Mađarske ili Poljske) pa da nam manjak manevarskog prostora u monetarnoj politici predstavlja bitan hendikep u vlastitoj ekonomiji. Od 1994, kad je uvedena, hrvatska kuna je tako i tako čvrstim lancem vezana i zakatančena za njemačku marku, odnosno za euro, i jedini stvarno mjerljivi benefit od vlastite valute imale su banke i drugi monetarni mešetari koji kod svake ino-transakcije zarađuju na tečajnoj razlici (kupovni-prodajni tečaj). Sve ostalo je samo osjećaj nacionalnog ponosa i identiteta.

To vrijedi onima koji nacionalnu monetu vezuju uz nacionalni identitet. Ja nisam taj. Za mene je nacionalni identitet himna, zastava, dobra vibra koju primaju ljudi koji nam dođu u goste, velika i previše zanemarena ljepota zemlje koju su naši preci (ali i partizani, i, zadnji, ali najvažniji - branitelji) za sebe i nas izborili i sačuvali.

Nacionalna moneta je sve manje čak i hrpa šarenih papirića u opticaju, a sve više samo brojke u kompjuteru i na mobitelu, a primarnu emisiju odavno više de facto ne kontrolira nacionalna središnja banka, nego komercijalne banke (plasmanom kredita u volumenu znatno većem od stvarne količine novca u opticaju). Dakle, to s novcem su ionako sve samo šarene laže, a naš nacionalni suverenitet nije ništa ni manji, ni veći u ovisnosti o tome koja nam je primarna valuta poslovanja.

Što vi mislite o tome?
10.12.2021 | 14:24
Ja mislim da je dobro da se uvodi euro. Jednostavno, valuta države sa 4 milijuna stanovnika i ne baš velikom proizvodnjom ne može imati "pravu" valutu, nego ovakav hibrid koji smo mi imali sa kao valutom ali neslužbeno fiksnim tečajem prema euru.

Drugo, Hrvatska je euroizirana zemlja, za bilo kakve veće transakcije ili računamo u euru ili čak plaćamo u euru (tipa polovni auto), štednja je većinom u euru, a i većina stambenih kredita je u euru.

Treće, konačno ćemo lagano moći uspoređivati cijene Eurospina u Brežicama i u Zagrebu. Također nećemo više plaćati bankama naknade za plaćanje, nerealne tečajeve i konverzije kada smo u Sloveniji/Austriji i šire.

Četvrto, "vraćamo se tamo gdje smo uvijek i pripadali" - u jednu evropsku monetarnu uniju, koja je postojala do 1. svjetskog rata (monetarna unija Austro-Ugarske, a prije rata čak i Njemačke konfederacije).

Peto, mjenjačnice neće više, i to neoporezovano, moći pljačkati turiste.

Šesto, brojnim firmama će se smanjiti troškovi (vidi pod 4.)

I za kraj, da se razumijemo, sam euro neće pogurati ekonomiju, sasvim je svejedno plaća li se u dućanu 7,49 kuna ili 0,99 eura za neku stvar, ali inozemno kreditiranje će sigurno biti pod povoljnijim uvjetima, što opet znači jedan poticaj razvojnoj ekonomiji.
 • Air
 • Korisnik
 • 23
10.12.2021 | 16:19
Meni je jedini strah od oportunista koji će iskoristiti situaciju i značajno podići cijene svojih proizvoda.
To se dogodilo u Sloveniji, znam preko prijeteljice koja živi tamo.
Čuo sam da se desilo i u nekim drugim zemljama također.

S obzirom kakav biznis se vodi u HR to mi se podrazumijeva da će se desiti.
10.12.2021 | 16:54
Nema bolje i za nas a i za EU. Mi koji živimo od turizma možemo samo profitirati od Eura.
To da će se cijene dignuti je bio strah u svih a nije se dogodilo, kad uzmemo cijene država iz Eurozone i očistimo ih od inflacija i stavimo ih u kontekst u godinama u kojim se uveo Euro vidjet ćete da nema divljanja.

U ostalom mi svi vidimno da je u Sloveniji i Italiji jeftinije nego kod nas. To sigurno nije jer trgovci ne žele zaraditi, nego jer je tamo lakše i jeftinije poslovanje.

U potpunosti se slažem sa onim što je napisao dpenava.
10.12.2021 | 17:46
Uvođenje EUR-a je svakako dobar potez, jer smo na EUR (a prije njega, na njemačku marku) "naslonjeni" dugi niz godina.

Ono što gubimo, je nemogućnost vođenja monetarne politike, ali i sve dosadašnje mjere monetarne politike bile su usmjerene na održavanje stabilnog tečaja HRK prema EUR-u.

Jedina negativna stvar koja će se svakako dogoditi, je rast cijena proizvoda male vrijednosti, koji se do sada dogodio u svim državama koje su uvodile EUR-o, iako će se i to nastojati preduhitriti paralelnim isticanjem cijena u HRK i EUR, neposredno prije, i kratko nakon zamjene valute.
10.12.2021 | 18:06
Sve sami partizani, nigdje nijednog ustaše
10.12.2021 | 19:05
Ja jesam i nisam za promjenu kune u euro. Nije samo kuna bila naslonjena na euro i marku, i austrijski schilling je također bio. Ima valuta koje su naslonjene na druge "jake" valute (USD).
Jesam za promjenu:
-nema konverzija i tečajnih razlika što će uštedjeti nešto novaca običnim ljudima
-nadam se da neće doći do kraha eura jer "veliki" to neće dozvoliti
-neće biti velike inflacije valute
Nisam za promjenu:
-roba male vrijednosti (osnovne namirnice) će poskupiti 5-10% (ako nešto košta nakon pretvorbe 0,92€, to će biti pretvoreno u 0,99€ - 7,6% više). To je i zbog zaokruživanja i zbog pohlepe.
-pitanje je koji će biti koeficijent pretvorbe
-povećanje cijena paše i trgovcima i državi (više cijene, veći porez)
-nije isključeno da sve umjetno poskupi kako bi mogli opravdati veću cijenu u tome metežu koji će nastati.
-izostati će monetarna politika, a ako se unija raspadne, biti ćemo u problemima

U Njemačkoj standard konstantno pada jer životni troškovi brže rastu od plača. Cijene su skočile (DE i AT).

Ne znam da li će u RH biti obvezni imati neko vrijeme i jedne i druge cijene kao što je to bilo mislim u IT, jer su oni imali šok zbog svojih nula u cijenama!

Razloge koje sam ovdje čuo za konverziju su smiješni.
Lakša usporedba cijena?!? - mobitel ne zna preračunati?
Naknade bankama neće biti?!? - banke su postale socijalne ustanove?
Mjenjačnice neće o(p)stati?!? - a tko će funte i dolare mijenjati?
Dizanje cijena se neće dogodit?!? - dogodilo se svima, niti nas neće zaobići.
Turizam može profitirati od eura?!? - u čemu su do sada plaćali stranci?

Samo jedna opaska:
Njemačka nikad nije izbacila marku, već su ih povukli s tržišta i spremni su je u bilo kojem trenutku vratiti ako cijela priča propadne.
10.12.2021 | 19:37
Ja sam definitivno za uvođenje EURA zbog razloga već spomenutih ovdje pa da ne ponavljam.

Sigurno će roba male vrijednosti poskupiti ali većinom zbog zaokruživanja. Kada je prvi put uveden EURO niti jedan dobavljač nam nije promijenio cijene niti lipe (neki i godinama nakon uvođenja EURA). Najveće povećanje će se desiti u kafićima i restoranima jer im je i najjednostavnije mijenjati cijene (mali broj proizvoda) i nekako moraju nadoknaditi trošak tiskanja novih cjenika

Prema radnoj verziji mislim da će biti obaveza dvostrukog isticanja cijena 6 mjeseci prije i 6 mjeseci nakon uvođenja i u trgovinama će morati biti istaknut na vidljivo mjesto fiksni tečaj konverzije.

@ Jura22 Mi ćemo isto samo spremiti povučene kune i masno plaćati njihovo čuvanje, nema uništavanja. Usporedba cijena širokom pučanstvu će definitivno biti jednostavnija, direktnija i brža. Nego, o kojoj ti to monetarnoj politici pričaš?!
10.12.2021 | 20:32
Hoces reci, ako je u SLO jeftiniji secsr, skocim u auto i idem ga kupiti?
Dal primjer za ovo zadnje.
10.12.2021 | 20:54
Ja sam 100% za Euro i raduje me razvoj dogadjaja. Jedna briga manje kada sam na odmoru ili proputovanju kroz HR. Kuna je jedna varijabla manje u toj prici, jer eure imamo svi svakako.

Mozda staromodno razmisljanje ali ja jos uvijek financijski funkcioniram kesom. Kartice imam naravno, ali sigurno 90% stvari kupujem i placam gotovinom.

Sad kad sam otisao u USA vidio sam koliko u stvari oni kes ne koriste u svakodnevnom zivotu, i to je trend koji ce i nama doci. Sto nije lijepo, niti diskretno

Lijepa vijest u svakom slucaju.
10.12.2021 | 21:08
Sad je već ionako svejedno.Za ono što slijedi slijedećih godina, ionako neće imati važnosti, ako se nešto drastično ne promijeni. Naši (vladajući) su nas ionako prodali i raseljavaju nas, te bi im moglo uspijeti što stoljećima nije uspijelo oružjem raznim osvajačima. Mijenjaju mentalni sklop novijih generacija i prave od njih potrošačke kreature bez duhovnog razvoja. Nisam neki vjernik, ali je činjenica da je čovjek i duhovno biće a ne samo materijalno. Uzalud smo ginuli u domovinskom ratu za državu i narod, kojeg neće ni biti nego šačica. Sve vrijednosti pomalo nestaju kao moralnost, obitelj, ljubav, odanost, vjernost a ostaje samo bog $ koji je svemu vodilja.Europa je umjetna tvorevina kao i Juga i isto će završiti, jer je odnos gori od robovlasničkog. Neće trebati dugo čekati da se pokažu rezultati. Žao mi je djece i unuka jer će im biti gore nego meni na bojišnici. Bit ćete mi svjedoci !
I za kraj nestat će sloboda !
10.12.2021 | 22:40
Ćao đaci!
Da malo skrenem temu sa moneta, kako predlaže Smayoo u prvoj rečenici; a na kraju krajeva zna se i odakle nam ime kuna.
Ne znam da li itko pratio dokumentarnu seriju o NDH što se emitirala na HRT-u u 12 nastavaka.
Ja jesam, trebam dovršiti zadnje dvije epizode.
Serijal postoji i na aplikaciji, odnosno web strani HRTi.
Uglavnom,ima kadar koji se pokazuje u više epizoda kako je doglavnik Mile Budak (nisam niti znao da je postojao i taj pojam = doglavnik, i da su bila dvojica: Budak i Kvaternik senior ) "postavio kamen temeljac za buduću osmoljetnu školu za mješovitu djecu kao i crkvu u zagrebačkom predgrađu Kustošija".
Znao sam da živim u ustaškom kvartu, ali vidjeti to na filmu - neprocjenjivo.
Znači, išao sam u osnovnu školu i ministrirao u crkvi koju su sagradile Ustaše.
Uglavnom, mislim da je serija dosta realna.
Ima naših povjesničara, srpskih - da se stvarno dosta naučiti o temi.
Pavelić ispada tutlek.
Mussolini ga je skrojio, Hitler trpio.
Ali najjača fora - zakletva mu se polagala (kao i u većini fašističkih zemalja tijekom WWII) dizanjem tri prsta.
Pa gledam Stankovića (trenera FK Crvena Zvezda) kako ponosno diže tri prsta kada su remizirali sa Bragom i prošli dalje u osminu finala Europske Lige i smijuljim se kako nitko nema pojma šta to zapravo znači...
EDIT:
Tko prati 24 minuta sa Zoranom Kesićem, zna o kakvom se liku radi.
Gostovat će kod Ace u nedjelju.
Pozz
10.12.2021 | 23:34
@kloba: Inače mala zanimljivost iz novije povijesti, malo je poznato da se prvom uredbom (1991.) a kasnije zakonom o Narodnoj banci Hrvatske (1992.) novčana jedinica trebala zvati kruna a stoti dio banica, kako kaže članak 34. uredbe odnosno 35. zakona


Članak 34.

Novčana jedinica Republike Hrvatske je "HRVATSKA KRUNA", koja se dijeli na sto "BANICA".Članak 35.

Novčana jedinica Republike Hrvatske je "HRVATSKA KRUNA", koja se dijeli na sto "BANICA".


Kako se svašta nešto izdešavalo među vladajućima u to vrijeme i zavladala je tzv. "hercegovačka struja" tako je i naprasno 1993. promijenjeno ime u kuna odnosno lipa.
10.12.2021 | 23:37
Znam to.
Imam banice doma.
Stari ih je dofurao.
Užasno su izgledale.
11.12.2021 | 00:10
Hrvatska odavno nije zaista monetarno samostalna: banke su većinom strane, tečaj se rijetko bitno mijenja, a i tada ne kao instrument koji pomaže npr. izvozu. Cijene nekretnina i automobila su redovno u eurima od kada znamo za samostalnu državu i mislim da ukidanje naše valute može biti samo plus.

Neki kažu "ali sve će poskupjeti kao što je bilo u Italiji", a ja mislim da će mnogo toga pojeftiniti jer će biti razbijena kulisa uvoznih lobija, pa će odjednom postati razvidno i očigledno da isto pakovanje tjestenine kod susjeda stoji 3 eura, a kod nas 5.

Osobno mi to mnogo znači u firmi jer principala plaćamo u eurima i stalno gubimo ne male iznose na konverziju valute.
11.12.2021 | 04:58
Konverzija KN --> EUR je definitivno izvrsna stvar za Hrvatsku kao državu.

Zašto? Svi krediti koje država uzima i zadužuje se su u EUR. Tečaj koji pliva u sezoni kad kn fiktivno jača prema euru da bi se čim više eura turističkih skupilo za čim manje kuna će nestati, ali sve transakcije neće imati provizije "mjenjačnica" nego će EUR direktno mijenjati vlasnike među državama.

S poduzetničke strane slažem se s Davorom da će to onima koji posluju na vanjskom tržištu "pojeftiniti stvari", možda i ne toliko u smislu novaca (iako to ovisi o količini novca koju u poslovanju vrtiš) koliko "živaca" jer će se poslovni procesi ubrzati.

Pravno, možda nam zakoni koji ljude kažnjavaju novčanim kaznama promijene se pa više ne budu DEM u njima, plus se možda i usklade s nekim europskima malo bolje.


Mali čovjek osjetit će udar na džep jer neke svakodnevne stvari će poskupiti (kruh u pekarama, kava i cuga u kafićima...). Trebat će neko vrijeme da se priviknemo na to da je prosjek plaće u RH 600 EUR a da su režije 400. Otkrit ćemo svi zajedno koliko smo zaista "siromašni" kad crni fondovi krenu plivati po tržištu.

Ne mislim da će nakon što se stvari malo smire biti "puno" bolje... samo će nam biti lakše računati jer više nećemo baratati milijunima i milijardama nego za red ili dva veličine manjim brojevima.
11.12.2021 | 06:32
Da su ljudi vse pazili na satu matematike, nebi im bio problem racunati.
11.12.2021 | 06:51
A to je to, kad god idem u Trst po hranu vidim po Sloveniji i Italiji kako se tuku po ulicama, bacaju se s balkona i vrište od muke kako im je teško u robovlasništvu i s €-rom. Jadni ljudi nemaju šta obući, kažu užas.

A kad krenem u BIH ili Srbiju svi sretni, kažu nikad bolje, imaju dobre vlade stabilne tečajeve, socijelnu državu i dobar zdrastveni sustav. Jedino kažu da im ide malo na živce da političari toliko kradu. Ali neka naši su. Bolje rob i grob nego samo rob.
Euro Zona je spas!
11.12.2021 | 08:36
@smayoo - tema ti je totalni fail, svi su na istoj strani i svi se slažu!
11.12.2021 | 09:19
@smayoo - nemam nista za dodati u raspravi, ali samo da znas, procitao sam sve odgovore
11.12.2021 | 09:19
dpasaric kaže:
@smayoo - tema ti je totalni fail, svi su na istoj strani i svi se slažu!


Skoro svi. Jzelko je jedini skroz protiv, a to mi je bzvz jer on uopće nije pravi ustaša.
11.12.2021 | 09:57
jzelko kaže:
Naši (vladajući) su nas ionako prodali i raseljavaju nas, te bi im moglo uspijeti što stoljećima nije uspijelo oružjem raznim osvajačima.


To je Huxleyev "Brave New World". Nema to veze samo s nama. Ali moram komentirati to što kažeš da bi im moglo uspjeti to što nije uspjelo oružjem raznim osvajačima. Uspjelo im je (tim raznim osvajačima, kroz povijest) itekako. Kako inače tumačiš da Hrvata (skupa s onima u BiH, Srbiji i Crnoj gori) ima cca 4.600.000, dok Talijana ima više od 60 milijuna, Austrijanaca 9, Mađara skoro 10, a Turaka skoro 85?

Ugarskim (nominalno - ugarsko-hrvatskim, hm...) kraljevima i Habsburzima poslije njih je Hrvatska služila kao vojna tampon zona prema Turcima, a njeni stanovnici (i Hrvati, i Srbi) kao topovsko meso. Od smaknuća Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, u Hrvatskoj nije bilo nijedne škole u kojoj su hrvatska djeca mogla učiti hrvatski jezik i pismenost i, da nije bilo Napoleona i njegove kratkotrajne vladavine ovdje (v. Ilirske provincije), do raspada Austro-Ugarske Hrvati bi itekako zaboravili da su Hrvati, zaboravili bi svoj jezik i kulturu. Nakon 140 godina, Napoleon i francuska uprava su bili ti koji su u Hrvatskoj otvorili škole, čitaonice i novine na hrvatskom jeziku.

I prije, i nakon njega, Habsburzima je Hrvatska bila šupak monarhije. 1914. godine bili smo, unutar Austro-ugarske, uz anektiranu BiH, najsiromašniji, najnepismeniji, najnerazvijeniji, najbeznadniji i najjadniji dio te države. Hrvatska je u Austro-Ugarskoj bila niže, nego npr. Kosovo u SFRJ, bila je otprilike gdje je danas općina Donji Lapac u Hrvatskoj.

(BTW, Hrvati u Istri i na kvarnerskim otocima su prije 100 godina bili zatvarani i batinani ako bi ih netko prijavio (istinito ili ne) da ih je, prolazeći ulicom, kroz otvoren prozor čuo da u vlastitoj kući govore hrvatski.)

Čim su masovne migracije postale moguće i dostižne, ljudi su iz Hrvatske iseljavali stalno i neprekidno, eventualno s kraćim periodima kad je to iseljavaje bilo malo sporije, pa onda opet periodima masovnog iseljavanja. Samo na početku 20. stoljeća je, samo kroz riječku luku, godišnje iseljavalo 60.000 ljudi. Hrvati su, među drugim narodima, bili ti nesretnici koje se iza nekih žičanih ograda puštalo da čekaju, umiru od gladi i bolesti, dok su gospodski činovnici odlučivali tko je dovoljno dobar za rad, a tko nije. Prije 100 godina Hrvati, danas Sirijci, Afganistanci, Iračani...

Danas u Hrvatskoj ne postoji čovjek koji nema neke (bliže ili dalje) rodbine ili u USA, ili u Čileu/Argentini/Urugvaju, ili u Australiji i Novom Zelandu, a mnogi i u svim tim zemljama.

Je li tko čuo za Tarara? @Dijete vjerojatno jest. To su potomci doseljenika s dalmatinskih otoka i Podbiokovlja i Maora, na Novom Zelandu. Iz debelog 19. stoljeća, nakom pomora peronospore. Slična etnička grupa živi i na Ognjenoj zemlji, na krajnjem jugu Čilea.

Evo vremenska lenta hrvatskih iseljavanja ugrubo: Novi Zeland, Chile, USA, Argentina, Australija, Njemačka, Irska. Kviz pitanje za sve jabučare: ubacite u tu listu ratove, pandemije i druge biblijske nevolje.

Poljaci imaju vic da je drugi najveći poljski grad - Chicago. Da je netko pratio, vjerojatno bi slično mogli reći Hrvati za München, Pittsburgh, Melbourne...

Povijesno, nikad nijedna vlast ovdje nije marila za dobrobit ovog naroda, a ljudi su odavde oduvijek odseljavali da bi preživjeli. Nema tu ništa nova. Jedino što u tom pogledu aktualnu vlast razlikuje od prethodnih je - što smo ovu današnju vlast sami izabrali, pa smo sada sami i krivi. Ali moramo im priznati jednu stvar - Hrvati više ne moraju iseljavati brodovima na druge kontinente. Samo low budget letom do Njemačke ili Irske, ili autom do Italije. Ipak je praktičnije.
11.12.2021 | 14:50
smayoo kaže:
dpasaric kaže:
@smayoo - tema ti je totalni fail, svi su na istoj strani i svi se slažu!


Skoro svi. Jzelko je jedini skroz protiv, a to mi je bzvz jer on uopće nije pravi ustaša.


On je domobran
11.12.2021 | 15:21
12.12.2021 | 11:10
Ja sam protiv pretvorbe kune u euro na hrvatski način.
Pokrasti će nas garant.

Zapamtite cijene proizvoda koji svakodnevno kupujete i pretvorite ih u euro i zapišite, pa onda nakon uvođenja usporedite.

Po vašemu je i pretvorba društvenog vlasništva u privatno bila OK, poželjna i provedena uz neznatnu materijalnu korist pojedinca?????
Otkup stanova isto???!?
12.12.2021 | 11:21
Na koji način misliš da ima veze lopovska privatizacija s uvođenjem eura?
12.12.2021 | 11:45
1. koji bude koeficijent pretvorbe? 7,45, 7,50, 7,55?!? Raspon je 10lp ili prosječno 5 lp što je otprilike 0,66%. Na recimo 100 milijardi kuna je 600 miliona.
2. trgovci budu 0,93€ pretvorili u 0,99€ što je oko 6,5% povećanje. recimo da ljudi u maloprodaji potroše 2 milijarde kuna. To je još 130 miliona kuna iz džepova od toga je 32,6 miliona čistoga državi više.

Zar misliš da će tvoja cijena za nadzor od 20.000kn biti 2.666,66€ (s PDV 3.333,33€)? To će kliznuti na 2.699€.
12.12.2021 | 12:20
Fiksni koeficijent pretvorbe ćemo doznati uskoro. To se mora dogoditi najkasnije 6 mjeseci prije uvođenja eura, dakle, najkasnije do 30.6.2022. I kad se taj tečaj fiksira, svima je poznat, i nema više tečajne razlike. Koliki će biti? Bit će koliki bude. Razlika je li ovoliko ili onoliko će svakako biti manja od najpovoljnije razlike kupovnog i prodajnog tečaja sada.

Što će tko prilikom pretvaranja cijena učiniti - prije svega će odrediti tržište. Ovdje već 30 godina postoji običaj kupovanja svega (od živežnih namirnica do namještaja i automobila) u susjednim zemljama. Kao što je netko već napisao, trgovcu koji lovi u mutnom će sada biti teže zakamuflirati svoje veće cijene, nego ranije. Jer sada će njegova cijena biti 0,99€, a u Sloveniji, Italiji ili Austriji će biti 0,89 ili koliko već. Pa eto...

Mislim, tko se snalazi s malo stranog jezika i ne boji se interneta, već sad masu stvari može kupovati preko interneta iz bilo koje EU zemlje i proći znatno jeftinije. Uvođenjem eura jedna od mentalnih barijera koju neki u Hrvatskoj još uvijek imaju - nestaje.

I dalje mi nisi objasnio kako uvođenje eura ima veze s kriminalnom privatizacijom?
12.12.2021 | 12:21
jura22 kaže:
Zar misliš da će tvoja cijena za nadzor od 20.000kn biti 2.666,66€ (s PDV 3.333,33€)? To će kliznuti na 2.699€.


Ne radim nadzore za 20.000 kn.
12.12.2021 | 17:36
7,5345 je tečaj koji će biti pri prelasku. Rekla je HNB u devetom mjesecu 2020.

Da si ti protiv, dragi moj žabac, s time sam računao.
 • Stranica:
 • 1
 • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 16 minuta
 • Dijete: QNAP i DEADBOLT ransomware…
 • Dijete: Decki, oprez [link]
 • jura22: Recimo, stari Harley Davidson motori ili Fiat 500 "Topolino" još uvijek imaju podršku.
 • jura22: 7 godina je minimalno. Nije isključano da bude i duže.
 • zvone: Nisam upoznat s tim. Moram pogledati.
 • ^SuperUnknown^: zvone, moze uz OpenCore Legacy :)
 • zvone: Ti bi bilo 7 godina. Makar valjak macpro može.
 • zvone: Mom MBP iz 2014. ne moze na Monterrey koliko sam shvatio.
 • Kloba: I za mobitele je tako. Barem mislim da jest. Uvijek smo tu pisali o sedam godina.
 • Kloba: Sedam godina podrške ima Apple proizvod, samo da dodam. Znači, reervni djelovi u ovlaštenim dućanima, softwareski updatei - taj paket. Znam jel imam laptop iz 2013.
 • Kloba: Jbt, MAK u Jutarnjem... [link]
 • dpenava: Bilo je 5 godina do sada, ali 6S još uvijek dobiva nadogradnje. Nešto sam načuo da će EU natjerati proizvođače na minimum 7 godina podrške.
 • invictus: Negdje sam pročitao taj podatak, ali više ne mogu ga naći. Koliko godina nakon izbacivanja određenog iPhone-a, on dobiva najzadnji iOS sustav? Mota mi se po glavi 5 ili 7? Jel zna netko taj podatak?
 • Riba: BigMac, otvori temu u Jabucnjak forumu i daj vise detalja, ja korisrtim Operu i sve je ok
 • BigMac: riba, još uvijek na operi ne pamti mi pass
 • ZeljkoB: Zgodan app za kontrolu punjenja baterije [link]
 • stefanjos: zato sam ja uzeo base model. sa 512 gb :( ali kod mene je :D
 • catalina: Naručio 16" M1 Max 32-core 64GB, 2TB 28.10. u jednog od naših resellera, još nema apsolutno nikakve novosti...
 • dino82: babinho, da vjerujem da bi moglo! moj je u ducan stigao 12.1. pa su ga poslali isti dan GLS-om u ZG.
 • babinho: Ja sam narucio isto kao Dino 3 dana kasnije, znaci postoji nada da bi moj mogao doci ovaj tjedan
 • dino82: Pro 10 16 jezgri, 32GB RAM, 1TB disk, US tipkovnica, presao sa MBP 2013 15''. Osjetna razlika u svakom pogledu :)
 • catalina: Dino koja konfiguracija?
 • dino82: stigao jucer 14'' BTO narucen 28.10. u iStore
 • frki: 16 M1 BTO čekam od kraja 11 mjeseca
 • babinho: Nego, je li ikome stigao 14" BTO MB pro? Cini mi se da ce prije izaci M2 nego mi dobijemo M1
 • babinho: @ivan.ocd necu ti savjetovati da koristis laznu adresu nekog McDonaldsa u npr. Bostonu kao svoju. Isto tako nemoj napraviti paypal account s tom adresom na kojem bi ti moglo proci placanje HR karticom :)
 • ivan.ocd: Ma ništa od toga, hvala ti. Gledao sam malo i tražio po internetu: prekomplicirano je to za mene.
 • smayoo: Piši u forum. Pitanje će ti odavde iscuriti prije nego ga vidi netko tko ti zna odgovoriti
 • ivan.ocd: Pozdrav svima! Imam jedno pitanje: koji bi bio najbolji način da mogu koristiti sve Apple usluge u Hrvatskoj? Je li preporučljivo (i kako) napraviti američki Apple ID ili neki europski?
 • Kloba: Ovu sam ti prepisku preveo
 • Kloba: I had the same problem. Drove me nuts. Go to settings. Go to cellular. Scroll down to find music. Toggle off. Good luck!
 • Kloba: Ljude to živcira koliko vidim pa pokušavaju to ugasiti. Ovo sam ti našao. Odi u settings, nađi cellular, to scrollaj dolje dok ne nađeš Music - i to stavi na on jer da ti se ne pali treba biti na off što je u tvom mobitelu slučaj. Javi kako je prošlo..
 • Lennon12: Pozdrav, zna li netko isključiti opciju kada upalim airpods da mi se u iphoneu u pozadini odmah ne uključi apple music app? nisam uspio na netu naći..
 • Kloba: Koga zanima slučaj Periš; iako svi znamo da je momak vrlo vjerojatno mrtav - MUP Srbije objavio je 10-minutnu video rekonstrukcije njegova kretanja zbog netočnih navoda medija. Pa koga zanima: [link]
 • nihad: svo pakiranje ima i folije, nema ogrebotine nijedne
 • nihad: plus i magic keyboard 2
 • nihad: Da li je OK cijena za iMac Late 2015 (2.8Ghz 4 jezgre) 8GB RAM i 256SSD, 550eura ?
 • zoranowsky: @zmay, poslao sam ti pm
 • igorsumonja: @catalina uzeo u iStyle pred par dana M1 Max
 • zvone: Jedini minus je sto nisam uzo BTO i do barem 2TB diska. Ostalo je OK.
 • zvone: Za sada sam jako zadovoljan. Tipkovnica je jako ugodna a o ekranu da ne pricam. Brz za svakodnevnu uporabu, sve Blizzardove igre rade brzo na nativnoj rezoluciji.
 • zvone: Ja sam uzeo pred Božić M1 max. Dosao u style u West Centru jedan dan i kaze tip dolaze sutra i ja rezervirao. Zvali me sutra i uzeo. Mislim da je bilo dva tri dana pred Božić.
 • Zmay: Ima tko da prodaje kakav 68k Mac? :)
 • catalina: Ekipa, je li itko u Hrvatskoj zadnjih dana dobio M1 Max model?
 • Kloba: Daj, stvarno je dobar. Navodno piše i knjige
 • stefanjos: poslusam
 • Kloba: Umjetnik, jbt...
 • Kloba: Ne mogu staviti link, treba smo to ime ukucati na YT
 • Kloba: Sve smo to mi, za bolesnu djecu
 • Kloba: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO