Elektra i problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Elektra i problem


15.04.2021 | 22:33
Pozdrav ekipa. Danas imam situaciju u utičnicama po kuci. Znaci televizor podivlja ugasi se aparat za kavu nespresso eksplodira iliti pukne nes u njemu pec na pelet jedva vrti ventilatore. Idem izmjerit napon sa unimerom u uticnicama kad u jednoj 400 v a u ovoj od peci 130 v. Zovem elektru i oni bili provjerili sve i sve je ok. Kaze mi tip da se je najverovatnije nula otpojila negdje pod plocom od osiguraca. Ja provjerio sve i sve je ok sad sve radi napon je svuda ok. Crko mi i adapter odklavira i jedan adapter od tv. Sad mene interesira jel stvarno moze ako se nula otpoji ispod ploce od osiguraca nastat takav porast napona na pojedinoj fazi ili pad. Ok da ga nemogu izmjerit ali da tak podivlja neznam?
15.04.2021 | 23:05
U svakom slučaju je rusvaj na ploči. Ako znaš što radiš, raskopaj je sam pa vidi točno što se događa. Ako ne znaš, ne čačkaj više sam, nego zovi nekog električara.

Kakva je instalacija, koliko je stara? Imaš li diferencijalnu zaštitu (tzv. "FID-ovku")? Imaš li trofazni ili jednofazni priključak? Na temelju tog opisa kojeg si dao, jedino je jasno da problem nije kod Elektre, nego kod tebe, odnosno vjerojatno na tvojoj razvodnoj ploči. Također je vrlo vjerojatno da ti instalacija u stanju u kakvom je trenutno (bez obzira što trenutno nemaš problema) vrlo lako i bilo kad (danju ili noću) može izazvati požar u kući. Osim te dvije stvari, ništa ti drugo ne mogu reći zasigurno.
15.04.2021 | 23:10
Instalacija je nova ili sedam osam godina stara. Ima fidovku i trofazni je prikljucak. E sad mozda se je nesta i olabavilo kod potresa i kod raznoraznih vibracija kod prolazaka vecih vozila po cesti. Sve sam pregledao i jos jednom dobro dotegnio i za sad je sve ok. Mada mi to sa nulom malo nema logige jer ako ja odsarafim nulu i odpoim ju od kuda bi u uticnici mogao tako porast napon
15.04.2021 | 23:10
I da fidovka nije odradila
16.04.2021 | 09:52
Ako fidovka nije odradila, ta ploča je sfušana. Tko je to sastavljao? Neki prijatelj, rođak, tako nešto, ili neki profesionalni električar?
Može se itekako dogoditi da opisani problem izaziva loše pritegnuta nula, ali ne mogu biti 100% siguran. Trebalo je par stvari provjeriti i izmjeriti dok je problem bio prisutan. Jedino što sam sada siguran je da je ta ploča nesigurna za korištenje i potencijalni izvor požara.
FID-ovku probaj testirati, najprije tako da pritisneš tipku "T" na njoj. Ako na to ne izbaci, možda je samo neispravna pa je treba zamijeniti. Ako na to izbaci, onda je najjednostavnije testirati tako da složiš obični shuko utikač, komad kabela, grlo i običnu klasičnu žarulju sa žarnom niti (25 ili 40W, može i jaču, ali što slabiju, to bolje), na način da žice u utikaču spojiš jednu na kontakt od zaštitnog uzemljenja, a drugu na jedan od muških pinova (svejedno na koji). Bez sklopke. Tako složen tester uštekaj redom u sve utičnice. Ako FID ne izbaci odmah, okreni utikač za 180° i uštekaj opet. Ako ne izbaci ni tad, "mudri" električar je vjerojatno onesposobio diferencijalnu zaštitu ("brikao" je FID sklopku) jer je imao problem da mu ispada povremeno, a nije mu se dalo tražiti gdje ima oštećenu instalaciju pa ti je ovako odglumio da je sve u redu. Ako ti je neki prijatelj, nazovi ga i pošalji u 3 p.m, a ako je profesionalni električar, onda ga treba prijaviti. Skupa s ispitivačem koji je izdao uvjerenje da je instalacija u redu.

Međutim, to sve skupa nije rješenje tvog problema. Moja je pretpostavka da najvjerojatnije imaš djelomični kratki spoj neke od faza na nul-sabirnicu. Da je moja, isključio bih razvodnu ploču potpuno (ako nemaš pristup odvodu koji je napaja, zoveš Elektru da ti dođu izvatiti pancer osigurače i kažeš im da su te upozorili da je instalacija požarno i po život opasna), potpuno je demontirao i složio iznova.

Nije šala, shvati ozbiljno.
16.04.2021 | 10:33
To je u biti kutija sa automatskim osiguracima i slozena je dobro nevidim sta se tu ima sfušat ili se varam tri faze i nula dolaze na fidovku sa donje strane je ona šina na koju se sarafe osiguraci i ima jos dvije sabirnice jedna za uzemljenje i jedna za nulu i to je sva mudrolija. Fidovka je ispravna jel kad nulu i zemlju kratko spojim izbaci. Nemogu razumit nisam elektricar ali se pomalo razumim u to ko marica u krivi k.... ali ako se je nula otpoila negdje kako je mogao napon toliko porast u uticnici i kako sam ga uopce izmjerio ako nemam nulu
16.04.2021 | 11:18
Dobro si napisao, ne možeš razumjeti, nisi električar.
Ako fidovka radi, a tada nije izbacila kad se problem manifestirao, nešto je sfušano. Možda je oštećena izolacija na nekom od vodiča, možda je nešto krivo spojeno, ima desetak mogućih uzroka. Ako misliš da znaš bolje od mene, upozoren si, radi kako hoćeš, tvoja je kuća.
16.04.2021 | 11:26
Ma nisam rekao da znam bolje. Ovako je vec 7-8 godina i nikad nikakvi problem do jucer nista nije rađeno ni dirano u zadnje vrijeme kablovi su svi pgp od 2.5 kvdrata za uticnice osiguraci 16 ampera stvarno nevidim sta je moglo bit sfusano sve je ganc novo kupljeno nista nigdje nije krpano. Cudno mi je samo sta je na jednoj uticnici bilo 300-400 v po unimeru a na drugoj 130 v od kuda takva razlika i kako je to moguce.
16.04.2021 | 12:36
Želiš sada nastavu iz osnova elektrotehnike, pa onda iz izmjeničnih mreža? Hoćeš punu satnicu od 12 ECTSova ili bi nešto skraćeno?
16.04.2021 | 12:41
Još jedno bitno sam zaboravio. Diferencijalna zaštita se ne ispituje kratkim spajanjem nule i zemlje (jer to može i ne mora značiti ništa konkretno), nego spajanjem značajnog (kiloomskog) otpora između FAZE i zemlje. To čega si se primio nije pečenje palačinki pa da gledaš nekog što radi i misliš da si štogod naučio pa, ako i zajebeš, ništa strašno, jest ćeš krafne umjesto palačinki. Puno je opasnije.
16.04.2021 | 12:51
Ma ne netreba dosta mi je ucenja. Ipak hvala ti na pomoci zovem elektricara pa nek se zajebava sa tim. Mada se je to manifestiralo dosta kratko tak da nije bilo moguce izvrsit nikakva testiranja nisam uspio ni poslikat unimer. Sad sve radi kak i treba i nema vise nikakvog problema. Tak da sam posumnjao na elektru da su nesta sjebali nebi im bilo prvi puta samo neceju to priznat
16.04.2021 | 13:02
Kad Elektra nešto sprčka, to je obično nakon kvara transformatora pa provizorno prespoje dvije faze na jednu i onda crkavaju trofazni motori koji nemaju nadzor vektora. Sve što ima veze s nulom, tj. naponom između nule i faze, ne može imati veze s elektrom jer oni ti spajaju tri faze i PEN vodič (de facto uzemljenje), nul vodič se formira i spaja na tvoj temeljni uzemljivač u tvojoj razvodnoj ploči (glavnoj razvodnoj ploči, ako ih imaš više).
Kad mjeriš unimerom napon, otpor mjernog kruga je ogroman (stotine kilooma, ako je starinski uređaj s kazaljkom ili deseci megaoma ako je digitalni) i sumjerljiv je kapacitivnoj impedanciji oštećene izolacije vodiča ili podnožja nul-sabirnice, ili kućišta neispravnog automatskog osigurača ili FIDovke. Vrijednost koju u tom trenutku mjeriš besmislena je, može ti pokazati bilo što, pa i 1000 V, ovisno o tome što se dogodilo. Stvarna vrijednost napona može se pouzdano izmjeriti jedino pod stvarnim opterećenjem (dakle, paralelno trošilu), a svi elektronički uređaji, ili oni koji u sebi imaju elektronički (tzv. "switchani", bez transformatora) ispravljač mogu u takvim situacijama krepati vrlo lako jer također imaju jako velik ulazni otpor (malu snagu) pa trpe te špice napona koji su reaktivne naravi (pojavljuju se preko kapacitivne impedancije oštećene izolacije).
16.04.2021 | 17:32
Evo kak to izgleda kod osiguraca
Prilozi:
16.04.2021 | 20:13
Nije sfušano, veliš...
Sve počupat i napravit iznova. Od kutije nadalje.
Samo me zanima koji je to slijepac spajao... Pa čovječe, tri boje su u svakom kabelu, i to tako odabrane da ih i daltonisti mogu razlikovati...
17.04.2021 | 01:26
Daj molim te napisi sta je sfusano da mogu majstoru koji je radio nabit na nos.
17.04.2021 | 11:15
To nije majstor. Odnosno. Možda je majstor keramičar, ili soboslikar. Ili mesar. Majstor električar sigurno nije. Traži ga da ti pokaže svoju obrtnicu, slikaj je mobitelom i pošalji u obrtničku komoru skupa s ovom fotografijom.

Samo po sebi možda nije neposredan uzrok problema, ali katastrofalni fuš je činjenica da se nije držao propisanih boja vodiča. Postoji pravilnik i norma za niskonaponske električne instalacije i svaki (čak i priučeni) električar mora znati da se tih boja MORA DRŽATI upravo zato da ne bude nekakvih čuđenja i istraživanja kad dođe do ovakve situacije kao što si je ti imao.

Zeleno-žuti vodič je ISKLJUČIVO i uvijek i samo namijenjen zaštitnom uzemljenju (PE, eng. protective earth) u tzv. TN-S i TN-C-S instalacijama.
Plavi vodič je ISKLJUČIVO i uvijek i samo namijenjen funkciji nul-vodiča (N, eng. neutral lead), i nikad se ne smije njime voditi živa faza. U tzv. TN-C instalacijama (po nekadašnjem JUS-u se to zvalo "nulovanje") plavi vodič smije biti kombinirani zaštitni i nul-vodič (PEN, eng. protective earth and neutral lead).
Vodiči kojima se vode faze (L, eng. live lead) smiju biti bilo koje druge boje, SAMO NE plave ili zeleno-žute. IEC norma koja je na snazi zadnjih 50-ak godina definira boje u niskonaponskom energetskom kabelu kao (redom): smeđu, crnu, sivu, plavu, zeleno-žutu pa je onda običaj (ne i propis) da se trofazni priključak spaja na smeđi vodič (L1), crni vodič (L2), sivi vodič (L3) i onda plavi za nulu i zeleno-žuti za zaštitno uzemljenje.

Evo. Sad pogledaj svoju ploču, tu koju si fotografirao. FID ti je s desna jer je dovod napajanja s desna (rekao bih po fotografiji). Dovod je spojen na FID gore, na stezaljke 2, 4 i 6, a nula na N.

Nagađam (pretpostavljam, na bazi te jedne fotografije iz koje se ne vidi ni blizu sve), da je u dovodnom kabelu bio neki problem od početka i da se sivi vodič pokazao neupotrebljiv ili nepouzdan (jer je kabel oštećen nakon polaganja, nekim bušenjem zida, štemanjem, nečim sličnim; ili je pak vodič napukao negdje usljed nasilnog uvlačenja kroz pretijesnu cijev; itd.) pa je onda "majstor", umjesto da položi novi kabel, nešto kemijao pa iskoristio plavi vodič za treću fazu, a po zeleno-žutom doveo PEN (jer je priključak od elektre ionako TN-C). Onda je, umjesto da taj PEN vodi ravno na PE sabirnicu, sa PE sabirnice dovede plavi p/f vodič na N stezaljku fidovke, a s izlazne N stezaljke FID-ovke opet plavim p/f vodičem ide na N sabirnicu - on PEN dovod spojio direktno na ulaznu N stezaljku FIDa.

I tako je diferencijalna zaštita polufunkcionalna.

Odvod nule s FID-a (N stezaljka s donje strane FID-a) koji bi trebao ići na nul-sabirnicu ne vidim jasno. Mora biti da ima neki vodič, ali, s obzirom da se ne vidi, nagađam da je crni (!!?). Ako je, onda mora biti da je spojen na najdesniju stezaljku PE-sabirnice jer jedino na njoj se ne vidi (od vodiča ispred) što je spojeno, a to znači da je N-sabirnica dobiva glavni priključak s PE sabirnice, što znači da je princip diferencijalne zaštite potpuno sje...

S obzirom da si rekao da ti kratki spoj nule i uzemljenja izbacuje FID, nadam se da ipak nije tako, ali u svakom slučaju nije sve kako treba biti.

Naglašavam da to sve nagađam na temelju te jedne fotografije i tvog opisa problema. Možda se s te fotografije nešto ne vidi jasno, ali da su boje sje..., to se vidi iz aviona .

Prema instalaciji su plavi i smeđi vodiči konzistentno zamijenjeni. Za to uopće nemam objašnjenje, osim da taj čovjek koji je to spajao - uopće nije električar.

To je za početak.

Drugo. Kutija je granično pretijesna ("knap", kako bi rekli Zagrepčani). Za taj broj elemenata bilo bi bolje da je veća. Ne ulazeći u to zašto nije mogla biti 10-15 cm šira i možda koji cm viša, očito je (pogledaj kako stoje elementi) da su elementi unutra ugurani na silu, jer su završeci kabela (vodiči) ostavljeni predugi pa se stvaraju lateralne sile naprezanja (predugi vodiči "guraju" elemente na koje su prišarafljeni "u stranu"). Prvu električnu instalaciju sam spajao i o tome učio od svog pokojnog starog, kad mi je bilo 13 godina. To je, dakle, do sada, 37 godina iskustva. U tih 37 godina, *SVAKI* put kad su bili ovakvi neki "čudni" problemi s instalacijom, to je *UVIJEK* bilo na mjestima gdje su ploče bile tako fušerski složene, s naguranim predugačkim vodičima, u pretijesnim pločama, gdje se elementi naguravaju, škripe i stenju. Poslije dovoljnog broja godina od tih stalnih sila naprezanja bakreni vodič hoće napuknuti pa poraste prijelazni otpor na tom mjestu, pa se onda na tom mjestu vodič pojačano grije, pa tako nakon dovoljno vremena, od tog pregrijavanja, izolacija vodiča izgubi svoje svojstvo i otpor izolacije više nije kakav treba biti (≥10 MΩ), nego radna komponenta otpora značajno opadne i počne prevladavati kapacitivna, itd. I onda se korisnik čudi, baš kao i ti sada "Pa kako to, sve izgleda u redu, radilo je sve ok godinama...".

Ako je već bilo iz nekog razloga sila to ugurati u tako malu kutiju, onda je *SVE* vodiče, a osobito dovodne uredno formirati i skratiti točno na mjeru, da sve lijepo leži na mjestu i da ništa nigdje ne napinje.

Pretpostavljam da ti je taj "majstor" to radio na crno, tj da si radio neku adaptaciju kuće u vlastitoj režiji, bez projekata i građevinske dozvole, jer, da si radio sve po propisu, bio bi tu negdje i neki ispitivač koji ne bi ni u ludilu potpisao papir da je instalacija uredna. Varam li se? Ako imaš uvjerenje izdano od strane ovlaštenog ispitivača da je instalacija ispravna i propisna, njega svakako odmah prijavi, on je više kriv od "majstora".

Da je ta ploča moja odgovornost, napravio bih sljedeće:

1. "Majstoru" bi lupio 4 vritnjaka i 2 šamara (ona zidarska) i rekao mu da se vrati u mesnicu

2. Počupao bi sve van, da se dobiju čisti ravni završeci kabela, poištekavao sve utičnice u kući, otpojio fiksne spojeve (štednjak i sl) i demontirao sve LED i fluo lampe (u običnima je dovoljno odvrnuti žarulju)

3. Pozvao bi ispitivača da napravi ispitivanje izolacije svih kabela koji dolaze u kutiju

4. Ištemao bih otvor u zidu za broj veću kutiju (pažljivo, ručno, bez hiltice), ili bi stavio novu veću kutiju nazidno

5. složio sve iznova

6. pozvao ispitivača da sve još jednom ispita, a osobito otpor uzemljenja
17.04.2021 | 11:31
Morao sam ti lupiti like (palac up kad nemamo like) za ovaj post i pitam se koliki bi bio da je grgaa stavio 4-5 slika
17.04.2021 | 11:33
Hvala ti na trudu tako ce i bit. Lp
17.04.2021 | 12:27
grgaa kaže:
Hvala ti na trudu tako ce i bit. Lp


Nema na čemu.

Još jedna stvar, koja nema nužno veze s majstorom, ako si ti tražio da stvar bude što jeftinija. Ugrađeni elementi su proizvođača ETI. Nije da ne valjaju, ali puno više nego oprema drugih marki (odn. nešto više nego marke Schrack) su nepouzdani. Ne u smislu da neće odraditi zaštita kad treba, nego u smislu da nakon relativno kratkog vremena, osobito ako je oprema odrađivala (ako je bilo kratkih spojeva), ispadaju kad ne treba. Osim toga, po mom iskustvu, konstrukcijski su izvedeni tako da se događa, ako su dva susjedna elementa na različitim fazama (dakle, između njih je napon 400 V sa 120° faznog pomaka) i javljaju se lateralne sile (kao kod tebe) pa elementi ne stoje uredno poravnati, da povremeno dolazi do djelomičnog kratkog spoja između faza, na ulaznim stranama elemenata (tako da u kućnim instalacijama zna ispasti pancer ili, ako je impedancija kratkog spoja dovoljno velika, ne ispadne, nego ima raznih čudnih situacija po kući).

S fotografije nije vidljivo kako je složen trofazni češalj, koji prenosi faze s FID-ovke na automatske osigurače. Ako je složen 1-2-3-1-2-3-1-2, izgledi da se nešto slično dogodilo kod tebe su čak veliki. Ako je složen 1-1-1-2-2-2-3-3, situacija je bolja.

U mojoj vlastitoj kući su izvorno bili ugrađeni ETI automatski osigurači i diferencijalne sklopke (FID-ovke) cca 1996. godine. Unutar prvih 10 godina zamijenio sam sve diferencijalne sklopke i sve osigurače veće struje (16 i 20 A). Do sad su ostale dvije manje ploče i nisam baš ni s njima sretan, ali eto. Ne prave previše problema pa nikako ne dolaze na red.

Tako da svakako preporučam da ne štediš na zaštitnim elementima i da ih zamijeniš nekima koji su bitno pouzdaniji i kvalitetnije izrađeni. Na primjer, Eaton, Schneider ACTI9 ili ABB.

ETI nije promijenio (unaprijedio) izvedbu svojih proizvoda još od ranih devedesetih. To ti je skoro 30 godina. Tada su bili jedini proizvođač čiji su se automatski osigurači mogli kupiti u Hrvatskoj i držali su drsko visoku cijenu od 50-100 DEM po komadu. Danas... Danas su najbolji za podložiti ih pod nogu od klimavog stola, ako ti ponestane WD diskova.
17.04.2021 | 12:36
Bertone kaže:
Morao sam ti lupiti like (palac up kad nemamo like) za ovaj post i pitam se koliki bi bio da je grgaa stavio 4-5 slika




Ne bi bilo velike razlike. Pravi kosturi počnu ispadati kad raskopaš ploču, da se dođe do onog što se ne može vidjeti niti s jedne fotografije.
17.04.2021 | 13:50
Tvoj post me podsjetio na strica kad mi je došao premjestiti utičnice u dvije sobe u kući (stric je inače električar i penziju je zaradio u Končaru),... uglavnom kad je došao i vidio kako su razvučene i spojene el. instalacije je samo kratko rekao da će mi napraviti kaj hoću ali pod uvjetom da sve žice idu van iz zidova (bilo je tu još dosta neprimjerenog vokabulara kojim je popratio prijašnjeg majstora)
17.04.2021 | 14:04
Malo sam se raspitivo ko je radio i zasto tako i samo da kazem u obranu majstora koji je to radio da je i dobro napravio. Jer je radio sa cim je imao sad zasto je boju zica stavio drugacije nego je po pravilima struke to bi ga trebalo pitat ali u ovom slucaju nije moguce nema ga vise
17.04.2021 | 14:31
Nije ni bitno. Samo dovedi u red.
18.04.2021 | 22:35
Evo tocan opis sta se je dogodilo i resenje da se ne ponovi osim ovoga sta je smayo rekao da treba napravit. Naravno bila je nula ispala ispod sarafa izgleda od potresa se sve zdrmalo. A i od loseg rada izmedu ostalog.
Neda mi link stavit
18.04.2021 | 22:56
youtu.be/50DNhf6F0CY
18.04.2021 | 23:33
Samo da napomenem, situacija koju prikazuje u demonstraciji događa se samo na pločama u objektima koji imaju trofazni priključak, i to u situaciji gdje su sva jaka trošila na jednoj (ili dvije) faze, a sva slaba na drugoj (trećoj) fazi. To se tako inače ne radi, ali naravno, svašta je moguće, pogotovo ako pustiš fušeru električaru da ti radi kućnu instalaciju.

Čovjeku svaka čast na trudu i uloženom vremenu za izradu videa. EI Niš je, kao privredni subjekt, otišla u stečaj 2016. godine te od tada ima (prema zadnjim dostupnim podacima) jednog zaposlenika. Trenutno je to vjerojatno taj gospodin s videa, a proizvod kojeg demonstrira je vjerojatno njegov proizvod.

Ideja je na mjestu i uređaj sigurno valja za ovo što čovjek opisuje, ali to je pristup otprilike kao kad piješ tablete da te ne boli zub, umjesto da odeš zubaru. U osnovi, na loše izvedenoj ili jako staroj razvodnoj ploči nije uopće loše to staviti, ali ploču treba propisno izvesti pa ti ovo ne treba.

Još je jedna važna stvar. Pravilnik i standardi niskonaponskih električnih instalacija su prije 30 godina bili isti u Srbiji i u Hrvatskoj, temeljili su se na tzv. JUS-u (Jugoslavenskom standardu) ne znam točno koji brojevi i Tehničkom propisu o niskonaponskim električnim instalacijama.

Danas su u Hrvatskoj na snazi Pravilnik i HRN (Hrvatske norme) koje su u tom području u cijelosti harmonizirane (usklađene) s EN (Euronormama), a u Srbiji tzv. SRPS (Srpski standardi) koji su više otišli u smjeru GOST-a (Gossudarstvenij standard, dakle ruski), ali u nekoj mjeri su zadržani i elementi iz nekadašnjeg JUS-a.

Proizvod kojeg čovjek demonstrira izaziva proradu diferencijalne zaštite uspostavljanjem impedancije kvara između izlaza nule s difernecijalne sklopke i sabirnice zaštitnog uzemljenja, ali pri tom naglašava da je namijenjen za diferencijalne zaštitne sklopke proradne diferencijalne struje od 300 do 500 mA, jer se takve (pretpostavljam) ugrađuju u NN instalacije u Srbiji.

Pretpostavljam da (s obzirom da se radi o elektroničkom uređaju koji se mora nekako odnekud napajati) isti uređaj ne bi mogao raditi s diferencijalnim sklopkama od 30 ili 10 mA kakve se mora koristiti po HRN (jer bi izazivao ispad tako osjetljive diferencijalne zaštite "sam od sebe" bez stvarnog prekida nule).

Ali najvažnije je to da na ispravno izvedenoj razvodnoj ploči to nije potrebno.

Prvo, na glavnoj razvodnoj ploči u kući priključak zaštitnog uzemljenja ne smije dolaziti elektrinim kabelom (iz priključno-mjernog ormarića), nego iz vlastitog uzemljivača kuće (bio to uzemljivač izveden u temeljima kuće, dakle pričvršćen za armaturu i utopljen u beton temelja, ili u terenu oko kuće). Onda, kad se s takvog priključka uzemljenja formira sabirnica nule, šansa da dođe do gubitka nule je u domeni teoretske (naravno, ako je ploču izveo profesionalni električar, pod nadzorom savjesnog nadzornog inženjera te je ona na kraju prije puštanja u rad ispitana od strane savjesnog i profesionalnog ispitivača).

Možda ne treba posebno naglašavati, ali ipak: ako ta tri uvjeta nisu ispunjena (profesionalni električar, savjesni nadzor i profesionalni i savjesni ispitivač) - badava ti i ovakav uređaj (kao u videu) jer će nesavjesni i neprofesionalni električar i njega sfušati, a nesavjesni nadzor to neće ni primjetiti, niti će nesavjesni i neprofesionalni ispitivač odraditi svoj posao pa da to utvrdi.

Dalje, ako je glavna razvodna ploča u kući izvedena propisno i profesionalno, onda se dalje do ostalih ploča u kući radi razvod TN-C (odvodi prema drugim pločama ne štite se diferencijalnom zaštitom nego samo odvodi prema utičnicama i ostalim potrošačima u kući), tako da su plavi i zelenožuti vodič de facto dva vodiča istog potencijala, redundantni. U podrazvodima se svaki spaja na svoju sabirnicu, a sabirnice se opet međusobno kratko spajaju, tako da treba doći do DVA prekida da bi neka ploča u podrazvodu ostala bez nule. I onda smo opet u domeni matematičke vjerojatnosti.

Općenito, prvi problem je u tome što je jedino uzemljenje tvoje kućne instalacije - ono koje dolazi iz mjernog ormarića Elektre. Na njega se nikad ne smijemo i ne možemo osloniti kao na valjano zaštitno uzemljenje jer postoji pregršt mogućih kvarova u Elektrinoj trafostanici koja može dovesti do toga da PEN vodičem dođe neki ne-nulti napon.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 24 minuta
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, rticic, rusty, temeljnik, Anonimci (743)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO