21.03.2020 | 20:55
Zdravac kaže:
Nemojte širiti paniku, nego se samo držite uputa nadležnih službi!
Evo, ja bih rado poštovao te upute. Tražim već sat vremena po internetu i ne nalazim ih nigdje. Niti na stranicama Civilne zaštite, niti Vlade, niti igdje drugdje ne nalazim decidirano, jasno i precizno napisane mjere. Što je zabranjeno, a što preporučeno? Slušam što pričaju na dnevniku, ali sve mi zvuči, u najbolju ruku, poluartikulirano. Onda - kažu da je donesena neka odluka (zabrane ili čega već, na primjer da se zabranjuje ići na otoke onima koji tamo nemaju prebivalište), zovem telefonom na relevantno mjesto (to jest - na Krčki most), pitam od kad točno je to na snazi i za koga sve vrijedi, oni kažu "bo, nemamo pojma, čuli smo na TV, ali nitko nam nije izdao nalog za zatvaranje mosta". Što sad s ljudima koji žive na kopnu, a rade na Krku? Ne idu na posao? Tko će njihovu plaću zaraditi?
Što s onima koji žive na Krku, a rade na kopnu? Ili ne rade, nije bitno. Smiju li oni na kopno? Ili su u zatvoru tamo? Ljudi pitaju, zovu, nitko im ništa ne zna reći.
Na TV slušam ženu kako kaže - medicinska sestra je u nekoj bolnici, ukinuli su autobuse, nema pojma kako će na posao, nitko joj ništa ne zna reći.
Čitam ovdje postove, stvaramo atmosferu linča (o "odgovornim" urednicima Jutarnjeg lista da i ne govorim) prema ljudima koji su otišli šetati po šumi (??!)
Halo??? Zašto? Zar je itko to do sad zabranio? Naprotiv, ja se točno sjećam kako je PREKJUČER na radiju preporučeno da ljudi iskoriste lijepo vrijeme i borave na otvorenom, na svježem zraku i pogotovo na suncu jer su izgledi zaraze puno manji.
Naravno da nije dozvoljeno okupljanje. Ali šetnja po šumi sa svojom djecom...? Kakvo je to "okupljanje"? Zar smo svi poludjeli?
Odgovorni bacaju "bombe" na dnevniku, k tome još prijekorne izjave kako smo neodgovorni, ali sustav iza njih je trebao biti upoznat s odlukama i procedurama postupanja barem dva dana ranije, ako ne već da su tjedan dana unaprijed trebali dobiti razrađene planove i scenarije.
Svatko možda misli da ima opravdan razlog izbivanja iz doma, ALI ako odlučite ignorirati upute, i mislite da ste jači od korona virusa, razmislite o činjenici da tako činite POKUŠAJ UBOJSTVA starijih osoba, i osoba sa smanjenim imunitetom ! ! ! Osobno, to bih tako i zakonski tretirao!
Smijem li ja odnijeti smeće od svoje kuće 200 m niz ulicu, do kontejnera koji stoje uz autobusnu stanicu? Što ako tamo stoje tri gospođe iz lokalnog dućana i čekaju bus da se vrate doma? Zdravac bi me kazneno gonio jer pokušavam ubiti neku stariju osobu koju ću potencijalno sresti (ne znam točno kako ću je sresti ako ne smijem ni smeće u baju odnijeti...).
Shvatite ovo vrlo ozbiljno, jer jedino na taj način možemo zajedno ubrzati povratak života u normalu!
Osobno smatram da ovakva atmosfera psihoze i takve izjave (tko bi koga gdje zatvarao, kazneno gonio i ne znam što, da ne prenosim što ljudi pišu i pričaju drugdje, srećom za sad ne ovdje, na Jabučnjaku...) predstavljaju u društvenom smislu daleko veću opasnost od same bolesti.
Da se razumijemo, apsolutno se slažem da se trebamo odgovorno ponašati i provesti određenu prevenciju da pridonesemo tome da se brzina širenja bolesti smanji, kako bi zdravstveni sustav to mogao savladati. Bilo bi super da postoje napisane jasne, decidirane, potpune i DETALJNE upute, zabrane i preporuke. Postoje li igdje? Jer ja ih ne uspijevam naći? Kad bi ih našao, postupao bih prema njima. Ovako možda i kršim neku zabranu, a da nisam toga ni svjestan. I tko zna, za tjedan dana me možda neka pobješnjela rulja objesi na prvo stablo...