Izbori za predsjednicu/predsjednika, komentari ...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Izbori za predsjednicu/predsjednika, komentari ...

19.01.2015 | 16:30
papittovenga kaže:
Iskreno, nadam se da nitko ne misli napisati da je Zemlja ravna ploča. Ukoliko netko to ipak napravi unaprijed se ispričavam na možebitnom komentaru.

Naravno da je ravna ploča! Zar netko misli drugačije? Zar nitko ne čita knjige Terryja Pratchetta?

Uostalom, to zna svaka budala - kad bi zemlja bila okrugla kao što tvrde heretici, jasno je kao dan da bi svi ljudi s donje strane - otpali!
19.01.2015 | 16:49
Borostef kaže:
reći ću samo da Zemlja nikad nije imala problem kakav ima sada - Problem koji se zove ljudska vrsta.

Jedino je problem što pod "nikad" zapravo mislimo "otkad postoji pisana ljudska povijest, otprilike, pa još malo unatrag koliko su se sjećali oni koji su prvi zapisali". A to je, u odnosu na starost našeg planeta i svemira općenito - kao koliko traje jedno prosječno pišanje u odnosu na cijeli prosječni ljudski život. O svemu što se Zemlji događalo prije nego smo mi postali svjesna bića - samo nagađamo.

Kvragu, nagađamo i o nekim stvarima koje su se dogodile prije manje od 1000 godina, a kamoli o ovom. Postoje geološki ciklusi koji su 100x dulji nego što ljudska vrsta uopće postoji. Mi *ZAISTA* ne možemo 100% sigurno znati da se ne radi o redovnom geološkom ciklusu zatopljenja.

Slažem se da ljudi umnogome negativno utječu na svoj planet. Uništavaju prirodnu biocenozu prekomjernim i preintenzivnim ratarstvom i stočarstvom. Truju vode i zrak kemijskim otpadom koji se taloži u tlu i u živim organizmima, a Prirodi će trebati milijuni godina da se toga riješi. Proizvode nezamislive hrpetine, planine smeća koje onda odbacuju u divljinu, jer ne žele da budu blizu njih. Prčkaju po genima biljaka, životinja i ljudi. Igraju se silama koje uopće ne razumiju...

Ali u ovom konkretnom slučaju (globalnog zatopljenja) uistinu nisam siguran da to zaista ime veze s tim što mi radimo. Onaj vulkan što je erumpirao prije koju godinu i zaustavio sav zračni promet na planetu - proizveo je više "neobnovljivog" CO2 nego što ga svi ljudski strojevi na fosilna goriva proizvedu zajedno u 10 godina. To ne znači da krivim vulkane za globalno zatopljenje, nego da mi se čini da je ljudski utjecaj tu (iako negativan) - zapravo nebitan.

na globalnoj razini to će dovesti do toga da ćemo mi ubiti zemlju,

Nećemo. Jer je ne možemo ubiti. Premoćna je ona za nas. Da, u nekom trenutku ćemo dotjerati do kraja, zatrovat ćemo si konačno vodu, ili zrak, dovoljno da nas efikasno sve pobije. Ili radijacijom. Ili nekako već. Ali nećemo time ubiti Zemlju. Sve što mi na Zemlji radimo, u njenom je životnom vijeku jedan nemjerivo kratak trenutak. Kad sami sebe istrijebimo, izumrijet ćemo. I to 10000 puta brže nego dinosauri. A Zemlja će nastaviti dalje. Za par milijuna godina, sve će biti kao da nas nikad nije ni bilo. Bit će drugačije. Neće možda biti jelena i vjeverica, miševa, mrava i pčela. Ali Njoj je to svjedno. Samo nama nije.
19.01.2015 | 16:51
Mislim da je vrijeme da malo pridonesem znanstveno-tehničkom pristupu ovoj temi;

Untitled_2015-01-19.png
19.01.2015 | 17:05
Borostef kaže:
Bertone kaže:
Ne samo žarulje.... ima da se ponovno prodaju i toplomjeri na živu

Treba i hitno vratiti olovo u sve benzine i boje... Prokleti hipiji koji tvrde da je olovo štetno...

Nisam posve siguran da u svojoj šali razumijete razliku pa mi ne zamjerite još ovo malo dociranja. Ovdje se zaista radi o činjenicama koje možete vrlo lako provjeriti.

Živa i olovo se teži sve manje koristiti u proizvodima široke potrošnje jer se radi o teškim metalima koji predstavljaju opasan otpad. Bacimo proizvod koji ih sadrži u smeće i on završi na nekom deponiju. Kiša pada po tome i polako ispire materijal. Teški metali se ispiru također i podzemnim vodenim tokovima dospijevaju u more. Morske biljke ih apsorbiraju. Ribe jedu morske biljke. Teški metali im se talože u tkivu. Ljudi jedu ribe i truju se teškim metalima, kao i ribe. Jednostavno. Još nisam do sad čuo nikog relevantnog da je ikako suvislo osporio ovaj fenomen.

S druge strane, žarulje sa žarnom niti nisu ni na koji način opasan otpad i ne sadrže tvari koje bi bile opasan otpad. Njihova proizvodnja *JEST* zabranjena iz pohlepe. Radi se o proizvodima amortizirane tehnologije koji su, dakle, vrlo jeftini i na njima se ne može ostvarivati ikakav značajan profit. No, ako ih, pod izlikom da su "energetski neefikasni" - zabranimo. Otvorit će se cijelo to tržište za tzv. "štedne žarulje", dakle one fluorescentne (popularno zvane "neonke") koje su puno skuplje, dakle i profitabilnije.

Pri tom institucije mudro šute o tome kako su štedne žarulje također opasan otpad, kao i živini toplomjeri, akumulatori ili alkalne baterije. U Njemačkoj ti neće prodati štednu žarulju ako ne doneseš pregorjelu, radi sigurnog zbrinjavanja. Ako je nemaš (npr. kupuješ je prvi put) plaćaš naknadu za buduće zbrinjavanje (efektivno, "kauciju" za žarulju, slično kao za povratne boce, ali sa svrhom da se ljude prisili da ih ne bacaju u smeće, nego vraćaju trgovcima. U Hrvatskoj doneseš pregorjelu štednu žarulju u trgovinu gdje kupiš novu, a reakcija bude (slično kao u ljekarnama kad doneseš lijekove kojima je istekao rok trajanja) jedna od ove dvije:

a) na lijepe i ružne načine te uvjeravaju da oni nisu dužni to prikupljati te da se obratiš nekom drugom, sve dok te ne otprave

b) ako ne uspiju ad a), onda se ljubazno nasmiješe, uzmu predmet koji je opasan otpad, pričekaju da odeš, i onda ga bace u kantu za smeće

Ali - koga briga... U HR ionako još nijedna županija nije riješila propisno zbrinjavanje otpada sukladno EU smjernicama, a rok je prošao prije više od 2 godine.
19.01.2015 | 18:34
smayoo kaže:

Nisam posve siguran da u svojoj šali razumijete razliku pa mi ne zamjerite još ovo malo dociranja. Ovdje se zaista radi o činjenicama koje možete vrlo lako provjeriti.

Nisam htio dopunjavati svoj prethodni post jer bi ga razvodinio, no poanta sarkazma je i bila ta da su zabranili živine toplomjere zbog žive i onda nas prislili da kupujemo štedne žarulje koje sadrže živu..... Al' sve pet, razumjeli smo se
19.01.2015 | 19:59
Borostef kaže:
Bertone kaže:
smayoo kaže:

Slažem se. Da tražimo od Kolindice da naredi da se ponovno proizvode žarulje sa žarnom niti?

Ne samo žarulje.... ima da se ponovno prodaju i toplomjeri na živu

Treba i hitno vratiti olovo u sve benzine i boje... Prokleti hipiji koji tvrde da je olovo štetno...

Ne znam za benzine i boje, ali bi ga svakako trebalo vratiti u leguru za lemljenje.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 41 minuta
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.
  • dpasaric: Air, naravno da je dovoljno, ako to želiš mogu i ja odmah, ali hej, jutro je pametnije od večeri, prespavaj, pa javi, najmanji je problem kliknuti na delete.
  • Air: Zanimljiv vam je latinski. Uživajte. Između vaših upisa napišite što je potrebno da zatvorim račun na Jabučnjaku ako nije očigledno dovoljno razumljivo ovo što sam napisao na vikalici.
  • smayoo: Canis mater studiorum. Stara studentska. :D
  • dpasaric: @Gjuroo: Per aspera ad astra!
  • Gjuroo: @Air: Illegitimi non carborundum.
  • dpasaric: Chill out i vidjet ćeš kako će ovo sada biti ugodnije, korisnije i pozitivnije mjesto za sve korisnike.
  • dpasaric: Joj ne drami.
  • Air: Molim odgovornu osobu da obriše Air račun.
  • Air: U ovim novim okolnostima transparentnog licemjerstva pojedinca podvlačim crtu. Ja nemam želudac za trpiti to da mi jedan licemjer briše čiste postove samo zato što on ima problem u svojoj glavi. Kako je tino1 rekao bilo mi je zadovoljstvo dolaziti na Jabučnjak radi ljudi. Ovim putem pozdravljam sve dobre ljude Jabučnjaka i HVALA vam! Nakon ovog upisa brišem svoj račun.
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.
  • dpasaric: To je tvoje viđenje.
  • dpasaric: Obećajem da ćemo je izreklamirati na forumu, pa tko voli…
  • Air: Znam tvoje ovlasti. Nije u tome problem. Problem je što se Jabučnjak predstavlja kao pozitivan, a ovo što ti radiš je negativno!
  • dpasaric: Evo, pokreni i ti moderiraj Signal grupu za vaše političke rasprave.
  • dpasaric: I probaj biti koristan. Pokreni nešto pametno i svima korisno.
  • dpasaric: Pročitaj kućni red još jednom.
  • Air: @dpasaric Otvorio si javni komunikacijski kanal. Tko si ti da brišeš postove iste tematike o kojoj sam pišeš, ako ti postovi nisu uvredljivi i ne krše nikakav zakon?
  • dpasaric: Poanta je da je besmisleno dalje širiti raspravu.
  • Air: Fakat imaš teških osobnih problema
  • Air: Protiv "cara" se ne smije ništa pisati?
  • Air: Smetati osobno?
  • Air: i zašto si obrisao ovaj moj tekst is te teme?
  • Air: u temi kafanska laprdanja
  • Air: @dpasaric Samostalno, ničim izazvan optužio si Djuru za nešto. Djuro ti je odgovorio. Budi čovjek, pa kada si "zagrizao" odgovori čovjeku na njegovu cijelu obranu. - stavku po stavku.
  • Air: Skrećeš TEMUsa svojih LOŠIH djela na svoja DOBRA djela (koja nitko ne spori).;)
  • dpasaric: Propast su lijenost i jalovo lamentiranje. Tko je vrijedan i radi neće propasti.
  • dpasaric: Jabučnjak je do svoje punoljetnosti davao odličnu pomoć svakome tko je došao i bez vaših političkih prepucavanja.
  • dpasaric: Vaša hipoteze su potpuno promašene! :) Ono kao "super je imati stalno aktivnu crnu kroniku jer će onda puno ljudi to čitati, pa će ti koji to čitaju pomagati drugima." Bez brige, tko treba pomoć dobit će je i bez crne kronike.
  • Air: Represija i samovolja su isključivo put u propast
  • drlovric: Represija i samovolja nikada nije rjesenje.
  • drlovric: Plenkovic je porucivao Hrvatima kome nije dobro neka ide u DE. Bis bald. A danas drzava daje pare povratnicima jer kapital su ljudi. Ako nas KGB sve rastjera odavdje, ovaj forum ce sam sebi biti svrha :)
  • Air: Mislim da je uvreda za članove jabučnjaka koji su aktivni u političkim temama na jabučnjaku uspoređivati ih sa ekipom koja “troši” takve teme na drugim portalima. Iako smo svakodnevno na forumu neke od tih politički tema nemaju upisa po nekoliko dana. To znači da ekipa nije “ovisna” o tome da non-stop nešto serucka nego se upisuje kad netko nešto ima.
  • Air: Na osnovu ovoga dolazimo da je vrijednost ovog foruma u ljudima koji su svakodnevno aktivni na forumu, a to je uz pomoći ovih političkih tema.
  • Air: Druga vrijednost je već navedena, a to je što je forum sa takvim temama bio aktivan, i ljudi su tada bili prisutni pa su češće otvarali tehničke teme i više pomagali. Danas, a pogotovo u skoroj budućnosti više neće biti potreba za ovakvim tehničkim forumima jer će ljudi pomoću AI-a brže i učinkovitije naći rješenja svog problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.49 Seconds

Provided by iJoomla SEO