Izbori za predsjednicu/predsjednika, komentari ...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Izbori za predsjednicu/predsjednika, komentari ...

19.01.2015 | 16:30
papittovenga kaže:
Iskreno, nadam se da nitko ne misli napisati da je Zemlja ravna ploča. Ukoliko netko to ipak napravi unaprijed se ispričavam na možebitnom komentaru.

Naravno da je ravna ploča! Zar netko misli drugačije? Zar nitko ne čita knjige Terryja Pratchetta?

Uostalom, to zna svaka budala - kad bi zemlja bila okrugla kao što tvrde heretici, jasno je kao dan da bi svi ljudi s donje strane - otpali!
19.01.2015 | 16:49
Borostef kaže:
reći ću samo da Zemlja nikad nije imala problem kakav ima sada - Problem koji se zove ljudska vrsta.

Jedino je problem što pod "nikad" zapravo mislimo "otkad postoji pisana ljudska povijest, otprilike, pa još malo unatrag koliko su se sjećali oni koji su prvi zapisali". A to je, u odnosu na starost našeg planeta i svemira općenito - kao koliko traje jedno prosječno pišanje u odnosu na cijeli prosječni ljudski život. O svemu što se Zemlji događalo prije nego smo mi postali svjesna bića - samo nagađamo.

Kvragu, nagađamo i o nekim stvarima koje su se dogodile prije manje od 1000 godina, a kamoli o ovom. Postoje geološki ciklusi koji su 100x dulji nego što ljudska vrsta uopće postoji. Mi *ZAISTA* ne možemo 100% sigurno znati da se ne radi o redovnom geološkom ciklusu zatopljenja.

Slažem se da ljudi umnogome negativno utječu na svoj planet. Uništavaju prirodnu biocenozu prekomjernim i preintenzivnim ratarstvom i stočarstvom. Truju vode i zrak kemijskim otpadom koji se taloži u tlu i u živim organizmima, a Prirodi će trebati milijuni godina da se toga riješi. Proizvode nezamislive hrpetine, planine smeća koje onda odbacuju u divljinu, jer ne žele da budu blizu njih. Prčkaju po genima biljaka, životinja i ljudi. Igraju se silama koje uopće ne razumiju...

Ali u ovom konkretnom slučaju (globalnog zatopljenja) uistinu nisam siguran da to zaista ime veze s tim što mi radimo. Onaj vulkan što je erumpirao prije koju godinu i zaustavio sav zračni promet na planetu - proizveo je više "neobnovljivog" CO2 nego što ga svi ljudski strojevi na fosilna goriva proizvedu zajedno u 10 godina. To ne znači da krivim vulkane za globalno zatopljenje, nego da mi se čini da je ljudski utjecaj tu (iako negativan) - zapravo nebitan.

na globalnoj razini to će dovesti do toga da ćemo mi ubiti zemlju,

Nećemo. Jer je ne možemo ubiti. Premoćna je ona za nas. Da, u nekom trenutku ćemo dotjerati do kraja, zatrovat ćemo si konačno vodu, ili zrak, dovoljno da nas efikasno sve pobije. Ili radijacijom. Ili nekako već. Ali nećemo time ubiti Zemlju. Sve što mi na Zemlji radimo, u njenom je životnom vijeku jedan nemjerivo kratak trenutak. Kad sami sebe istrijebimo, izumrijet ćemo. I to 10000 puta brže nego dinosauri. A Zemlja će nastaviti dalje. Za par milijuna godina, sve će biti kao da nas nikad nije ni bilo. Bit će drugačije. Neće možda biti jelena i vjeverica, miševa, mrava i pčela. Ali Njoj je to svjedno. Samo nama nije.
19.01.2015 | 16:51
Mislim da je vrijeme da malo pridonesem znanstveno-tehničkom pristupu ovoj temi;

Untitled_2015-01-19.png
19.01.2015 | 17:05
Borostef kaže:
Bertone kaže:
Ne samo žarulje.... ima da se ponovno prodaju i toplomjeri na živu

Treba i hitno vratiti olovo u sve benzine i boje... Prokleti hipiji koji tvrde da je olovo štetno...

Nisam posve siguran da u svojoj šali razumijete razliku pa mi ne zamjerite još ovo malo dociranja. Ovdje se zaista radi o činjenicama koje možete vrlo lako provjeriti.

Živa i olovo se teži sve manje koristiti u proizvodima široke potrošnje jer se radi o teškim metalima koji predstavljaju opasan otpad. Bacimo proizvod koji ih sadrži u smeće i on završi na nekom deponiju. Kiša pada po tome i polako ispire materijal. Teški metali se ispiru također i podzemnim vodenim tokovima dospijevaju u more. Morske biljke ih apsorbiraju. Ribe jedu morske biljke. Teški metali im se talože u tkivu. Ljudi jedu ribe i truju se teškim metalima, kao i ribe. Jednostavno. Još nisam do sad čuo nikog relevantnog da je ikako suvislo osporio ovaj fenomen.

S druge strane, žarulje sa žarnom niti nisu ni na koji način opasan otpad i ne sadrže tvari koje bi bile opasan otpad. Njihova proizvodnja *JEST* zabranjena iz pohlepe. Radi se o proizvodima amortizirane tehnologije koji su, dakle, vrlo jeftini i na njima se ne može ostvarivati ikakav značajan profit. No, ako ih, pod izlikom da su "energetski neefikasni" - zabranimo. Otvorit će se cijelo to tržište za tzv. "štedne žarulje", dakle one fluorescentne (popularno zvane "neonke") koje su puno skuplje, dakle i profitabilnije.

Pri tom institucije mudro šute o tome kako su štedne žarulje također opasan otpad, kao i živini toplomjeri, akumulatori ili alkalne baterije. U Njemačkoj ti neće prodati štednu žarulju ako ne doneseš pregorjelu, radi sigurnog zbrinjavanja. Ako je nemaš (npr. kupuješ je prvi put) plaćaš naknadu za buduće zbrinjavanje (efektivno, "kauciju" za žarulju, slično kao za povratne boce, ali sa svrhom da se ljude prisili da ih ne bacaju u smeće, nego vraćaju trgovcima. U Hrvatskoj doneseš pregorjelu štednu žarulju u trgovinu gdje kupiš novu, a reakcija bude (slično kao u ljekarnama kad doneseš lijekove kojima je istekao rok trajanja) jedna od ove dvije:

a) na lijepe i ružne načine te uvjeravaju da oni nisu dužni to prikupljati te da se obratiš nekom drugom, sve dok te ne otprave

b) ako ne uspiju ad a), onda se ljubazno nasmiješe, uzmu predmet koji je opasan otpad, pričekaju da odeš, i onda ga bace u kantu za smeće

Ali - koga briga... U HR ionako još nijedna županija nije riješila propisno zbrinjavanje otpada sukladno EU smjernicama, a rok je prošao prije više od 2 godine.
19.01.2015 | 18:34
smayoo kaže:

Nisam posve siguran da u svojoj šali razumijete razliku pa mi ne zamjerite još ovo malo dociranja. Ovdje se zaista radi o činjenicama koje možete vrlo lako provjeriti.

Nisam htio dopunjavati svoj prethodni post jer bi ga razvodinio, no poanta sarkazma je i bila ta da su zabranili živine toplomjere zbog žive i onda nas prislili da kupujemo štedne žarulje koje sadrže živu..... Al' sve pet, razumjeli smo se
19.01.2015 | 19:59
Borostef kaže:
Bertone kaže:
smayoo kaže:

Slažem se. Da tražimo od Kolindice da naredi da se ponovno proizvode žarulje sa žarnom niti?

Ne samo žarulje.... ima da se ponovno prodaju i toplomjeri na živu

Treba i hitno vratiti olovo u sve benzine i boje... Prokleti hipiji koji tvrde da je olovo štetno...

Ne znam za benzine i boje, ali bi ga svakako trebalo vratiti u leguru za lemljenje.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 15 sati
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Borisone, robee, tino1, zoranowsky, Anonimci (333)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.16 Seconds

Provided by iJoomla SEO