Izbori za predsjednicu/predsjednika, komentari ...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Izbori za predsjednicu/predsjednika, komentari ...

19.01.2015 | 16:30
papittovenga kaže:
Iskreno, nadam se da nitko ne misli napisati da je Zemlja ravna ploča. Ukoliko netko to ipak napravi unaprijed se ispričavam na možebitnom komentaru.

Naravno da je ravna ploča! Zar netko misli drugačije? Zar nitko ne čita knjige Terryja Pratchetta?

Uostalom, to zna svaka budala - kad bi zemlja bila okrugla kao što tvrde heretici, jasno je kao dan da bi svi ljudi s donje strane - otpali!
19.01.2015 | 16:49
Borostef kaže:
reći ću samo da Zemlja nikad nije imala problem kakav ima sada - Problem koji se zove ljudska vrsta.

Jedino je problem što pod "nikad" zapravo mislimo "otkad postoji pisana ljudska povijest, otprilike, pa još malo unatrag koliko su se sjećali oni koji su prvi zapisali". A to je, u odnosu na starost našeg planeta i svemira općenito - kao koliko traje jedno prosječno pišanje u odnosu na cijeli prosječni ljudski život. O svemu što se Zemlji događalo prije nego smo mi postali svjesna bića - samo nagađamo.

Kvragu, nagađamo i o nekim stvarima koje su se dogodile prije manje od 1000 godina, a kamoli o ovom. Postoje geološki ciklusi koji su 100x dulji nego što ljudska vrsta uopće postoji. Mi *ZAISTA* ne možemo 100% sigurno znati da se ne radi o redovnom geološkom ciklusu zatopljenja.

Slažem se da ljudi umnogome negativno utječu na svoj planet. Uništavaju prirodnu biocenozu prekomjernim i preintenzivnim ratarstvom i stočarstvom. Truju vode i zrak kemijskim otpadom koji se taloži u tlu i u živim organizmima, a Prirodi će trebati milijuni godina da se toga riješi. Proizvode nezamislive hrpetine, planine smeća koje onda odbacuju u divljinu, jer ne žele da budu blizu njih. Prčkaju po genima biljaka, životinja i ljudi. Igraju se silama koje uopće ne razumiju...

Ali u ovom konkretnom slučaju (globalnog zatopljenja) uistinu nisam siguran da to zaista ime veze s tim što mi radimo. Onaj vulkan što je erumpirao prije koju godinu i zaustavio sav zračni promet na planetu - proizveo je više "neobnovljivog" CO2 nego što ga svi ljudski strojevi na fosilna goriva proizvedu zajedno u 10 godina. To ne znači da krivim vulkane za globalno zatopljenje, nego da mi se čini da je ljudski utjecaj tu (iako negativan) - zapravo nebitan.

na globalnoj razini to će dovesti do toga da ćemo mi ubiti zemlju,

Nećemo. Jer je ne možemo ubiti. Premoćna je ona za nas. Da, u nekom trenutku ćemo dotjerati do kraja, zatrovat ćemo si konačno vodu, ili zrak, dovoljno da nas efikasno sve pobije. Ili radijacijom. Ili nekako već. Ali nećemo time ubiti Zemlju. Sve što mi na Zemlji radimo, u njenom je životnom vijeku jedan nemjerivo kratak trenutak. Kad sami sebe istrijebimo, izumrijet ćemo. I to 10000 puta brže nego dinosauri. A Zemlja će nastaviti dalje. Za par milijuna godina, sve će biti kao da nas nikad nije ni bilo. Bit će drugačije. Neće možda biti jelena i vjeverica, miševa, mrava i pčela. Ali Njoj je to svjedno. Samo nama nije.
19.01.2015 | 16:51
Mislim da je vrijeme da malo pridonesem znanstveno-tehničkom pristupu ovoj temi;

Untitled_2015-01-19.png
19.01.2015 | 17:05
Borostef kaže:
Bertone kaže:
Ne samo žarulje.... ima da se ponovno prodaju i toplomjeri na živu

Treba i hitno vratiti olovo u sve benzine i boje... Prokleti hipiji koji tvrde da je olovo štetno...

Nisam posve siguran da u svojoj šali razumijete razliku pa mi ne zamjerite još ovo malo dociranja. Ovdje se zaista radi o činjenicama koje možete vrlo lako provjeriti.

Živa i olovo se teži sve manje koristiti u proizvodima široke potrošnje jer se radi o teškim metalima koji predstavljaju opasan otpad. Bacimo proizvod koji ih sadrži u smeće i on završi na nekom deponiju. Kiša pada po tome i polako ispire materijal. Teški metali se ispiru također i podzemnim vodenim tokovima dospijevaju u more. Morske biljke ih apsorbiraju. Ribe jedu morske biljke. Teški metali im se talože u tkivu. Ljudi jedu ribe i truju se teškim metalima, kao i ribe. Jednostavno. Još nisam do sad čuo nikog relevantnog da je ikako suvislo osporio ovaj fenomen.

S druge strane, žarulje sa žarnom niti nisu ni na koji način opasan otpad i ne sadrže tvari koje bi bile opasan otpad. Njihova proizvodnja *JEST* zabranjena iz pohlepe. Radi se o proizvodima amortizirane tehnologije koji su, dakle, vrlo jeftini i na njima se ne može ostvarivati ikakav značajan profit. No, ako ih, pod izlikom da su "energetski neefikasni" - zabranimo. Otvorit će se cijelo to tržište za tzv. "štedne žarulje", dakle one fluorescentne (popularno zvane "neonke") koje su puno skuplje, dakle i profitabilnije.

Pri tom institucije mudro šute o tome kako su štedne žarulje također opasan otpad, kao i živini toplomjeri, akumulatori ili alkalne baterije. U Njemačkoj ti neće prodati štednu žarulju ako ne doneseš pregorjelu, radi sigurnog zbrinjavanja. Ako je nemaš (npr. kupuješ je prvi put) plaćaš naknadu za buduće zbrinjavanje (efektivno, "kauciju" za žarulju, slično kao za povratne boce, ali sa svrhom da se ljude prisili da ih ne bacaju u smeće, nego vraćaju trgovcima. U Hrvatskoj doneseš pregorjelu štednu žarulju u trgovinu gdje kupiš novu, a reakcija bude (slično kao u ljekarnama kad doneseš lijekove kojima je istekao rok trajanja) jedna od ove dvije:

a) na lijepe i ružne načine te uvjeravaju da oni nisu dužni to prikupljati te da se obratiš nekom drugom, sve dok te ne otprave

b) ako ne uspiju ad a), onda se ljubazno nasmiješe, uzmu predmet koji je opasan otpad, pričekaju da odeš, i onda ga bace u kantu za smeće

Ali - koga briga... U HR ionako još nijedna županija nije riješila propisno zbrinjavanje otpada sukladno EU smjernicama, a rok je prošao prije više od 2 godine.
19.01.2015 | 18:34
smayoo kaže:

Nisam posve siguran da u svojoj šali razumijete razliku pa mi ne zamjerite još ovo malo dociranja. Ovdje se zaista radi o činjenicama koje možete vrlo lako provjeriti.

Nisam htio dopunjavati svoj prethodni post jer bi ga razvodinio, no poanta sarkazma je i bila ta da su zabranili živine toplomjere zbog žive i onda nas prislili da kupujemo štedne žarulje koje sadrže živu..... Al' sve pet, razumjeli smo se
19.01.2015 | 19:59
Borostef kaže:
Bertone kaže:
smayoo kaže:

Slažem se. Da tražimo od Kolindice da naredi da se ponovno proizvode žarulje sa žarnom niti?

Ne samo žarulje.... ima da se ponovno prodaju i toplomjeri na živu

Treba i hitno vratiti olovo u sve benzine i boje... Prokleti hipiji koji tvrde da je olovo štetno...

Ne znam za benzine i boje, ali bi ga svakako trebalo vratiti u leguru za lemljenje.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 39 minuta
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.70 Seconds

Provided by iJoomla SEO