Maintenance particija na vanjskom disku
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Maintenance particija na vanjskom disku

14.05.2004 | 13:32
Jučer sam kupio kućište (FW+USB) za vanjski hard disk, a u planu mi je i kupiti 160Gb disk ovih dana. Taj disk planiram koristiti za backup, multimediju, ali i za održavanje glavnog diska. Dakle napravio bih još jednu MacOS X particiju na njemu na koju bih kopirao sve alate za održavanje i popravak glavnog diska.
Na koji je način najjednostavnije napraviti takvu particiju? Da li Carbon Copy Cloner? Da li on kopira apsolutno sve podatke sa glavnog diska na drugu particiju, ili samo kopira sistem, a onda ja mogu kopirati potrebne aplikacije (što je, zapravo, ono što bih ja želio)? Ili bi možda bilo bolje instaliratio OS X nanovo na toj particiji (ovo bih želio izbjeći jer mi se čini dugotrajniji proces dok sve instaliram pa još sve update...)? Ili možda postoji neki treći, bolji, postupak? Kolika bi particija bila dobra za takvo nešto? Kako uopće bootati sa vanjskog diska?

Ponekad bih, možda, taj disk koristio da neke stvari s posla, dakle s WinXP, odnesem doma, da li je to moguće bez da napravim jednu FAT32 particiju na tom disku?

Hvala na odgovorima.
  • ozren
  • Posjetitelj
14.05.2004 | 14:24
Ja sam probao na vanjskom fw hd-u napraviri 1 HSF i jednu FAT ali nisam uspio. Probao sam i zamjeniti mjesta prvo jednu pa drugu, ali nista. Ako uspijes javi...
  • melloyello
  • Posjetitelj
14.05.2004 | 18:29
evo ja ti imam vanjski sa 120 gb, sa fw i usb2... imam iskljucivo fat32 particiju jer mi ne treba za sistem i tak dalje , vec iskljucivo za podatke.. citaj. tif, eps, dtp podaci te multimedijski... muzika, video ect...
- ako zelis da ti nesto diska vide i xp morat ces imati fat32 particiju
- sto se velicina tice, pa ovisi o osobi i o zahtjevima
-- pa zar se ne moze jednostavno dick clonirati kompletan na drugi disk .. sa svim stvarima... sa nekim ghostom?!...
- sto se butanja tice on bi trebao biti moguc... mada moj superdrive ne podrzava bootanje sa njega.. a isto je fw... zato ti nemrem biti siguran

- koliko si platio kuciste?
15.05.2004 | 12:35
fat32. Radi i na Win i na Mac. OS nisam probavao. Jako dobra stvar ali ako uspes ono sto si hteo napisi sta si radio i kako. Molim te
17.05.2004 | 13:45
Podijelio sam HD na tri particije. Jedna 15Gb Maintance, jedna 55Gb za backup i ostatak za podatke. Odustao sam od FAT32 particije jer sam zaključio da će mi, najvjerojatnije, biti lijeno nosati HD na posao i nazad, jer imamo DVD pržilicu na poslu... Mislio sam Data particiju mountati u home direktorij, ali onda je Finder uopće ne prikaže kao direktorij, što sam ja očekivao, nego je opet stavi lijevo među diskove. PathFinder je prikazuje kao link unutar home foldera, dok se iz komandne linije vidi kao normalni direktorij. To mi je bilo malo razočaranje. Da li netko zna mogu li natjerati MacOS da se ponaša kao normalni *nix u tom pogledu, što znači da mounta particiju unutar glavnog stabla gdje mu ja kažem i tretira to kao normalni direktorij, a ne da se pravi pametan i pokazuje je kao odvojen disk?
Maintenece particiju sam napravio pomoću Carbon Copy Clonera, jednostavno sam klonirao cijelu glavnu particiju, pa sam obrisao stvari koje mi ne trebaju. Backup još niti jedan nisam napravio, moram naći najzgodniji tool.
17.05.2004 | 15:54
Još jedan dodatak.
Sa kućištem za disk sam dobio dodatno napajanje za koje piše da je opcionalno i da se treba koristiti samo kada nije snaga preko FW dovoljna da se pokreće disk. Da li se na FW port na eMacu može priključiti disk bez dodatnog napajanja, i kakve bi mogle biti posljedice kada bih ja vrtio disk bez dodatnog napajanja, a da mu to nije dovoljno (gubitak podataka možda)? Trenutno mi napajanje stoji uključeno, ali, jer nema prekidača na kućištu, lampica za power stalno svijetli, iako disk uredno ode u sleep; što se može vidjeti po tome jer se ne vrti, a i ohladi se pa sam siguran da ne radi.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 18 minuta
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: company recently confirmed a special announcement for March 4. Among the expected products are a low-cost MacBook and a new generation of Studio Display.
  • Gjuroo: Pokoj mu duši
  • smayoo: RIP :(
  • Air: RIP, otišla još jedna legenda -Robert Duvall
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.68 Seconds

Provided by iJoomla SEO