Maintenance particija na vanjskom disku
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Maintenance particija na vanjskom disku

14.05.2004 | 13:32
Jučer sam kupio kućište (FW+USB) za vanjski hard disk, a u planu mi je i kupiti 160Gb disk ovih dana. Taj disk planiram koristiti za backup, multimediju, ali i za održavanje glavnog diska. Dakle napravio bih još jednu MacOS X particiju na njemu na koju bih kopirao sve alate za održavanje i popravak glavnog diska.
Na koji je način najjednostavnije napraviti takvu particiju? Da li Carbon Copy Cloner? Da li on kopira apsolutno sve podatke sa glavnog diska na drugu particiju, ili samo kopira sistem, a onda ja mogu kopirati potrebne aplikacije (što je, zapravo, ono što bih ja želio)? Ili bi možda bilo bolje instaliratio OS X nanovo na toj particiji (ovo bih želio izbjeći jer mi se čini dugotrajniji proces dok sve instaliram pa još sve update...)? Ili možda postoji neki treći, bolji, postupak? Kolika bi particija bila dobra za takvo nešto? Kako uopće bootati sa vanjskog diska?

Ponekad bih, možda, taj disk koristio da neke stvari s posla, dakle s WinXP, odnesem doma, da li je to moguće bez da napravim jednu FAT32 particiju na tom disku?

Hvala na odgovorima.
  • ozren
  • Posjetitelj
14.05.2004 | 14:24
Ja sam probao na vanjskom fw hd-u napraviri 1 HSF i jednu FAT ali nisam uspio. Probao sam i zamjeniti mjesta prvo jednu pa drugu, ali nista. Ako uspijes javi...
  • melloyello
  • Posjetitelj
14.05.2004 | 18:29
evo ja ti imam vanjski sa 120 gb, sa fw i usb2... imam iskljucivo fat32 particiju jer mi ne treba za sistem i tak dalje , vec iskljucivo za podatke.. citaj. tif, eps, dtp podaci te multimedijski... muzika, video ect...
- ako zelis da ti nesto diska vide i xp morat ces imati fat32 particiju
- sto se velicina tice, pa ovisi o osobi i o zahtjevima
-- pa zar se ne moze jednostavno dick clonirati kompletan na drugi disk .. sa svim stvarima... sa nekim ghostom?!...
- sto se butanja tice on bi trebao biti moguc... mada moj superdrive ne podrzava bootanje sa njega.. a isto je fw... zato ti nemrem biti siguran

- koliko si platio kuciste?
15.05.2004 | 12:35
fat32. Radi i na Win i na Mac. OS nisam probavao. Jako dobra stvar ali ako uspes ono sto si hteo napisi sta si radio i kako. Molim te
17.05.2004 | 13:45
Podijelio sam HD na tri particije. Jedna 15Gb Maintance, jedna 55Gb za backup i ostatak za podatke. Odustao sam od FAT32 particije jer sam zaključio da će mi, najvjerojatnije, biti lijeno nosati HD na posao i nazad, jer imamo DVD pržilicu na poslu... Mislio sam Data particiju mountati u home direktorij, ali onda je Finder uopće ne prikaže kao direktorij, što sam ja očekivao, nego je opet stavi lijevo među diskove. PathFinder je prikazuje kao link unutar home foldera, dok se iz komandne linije vidi kao normalni direktorij. To mi je bilo malo razočaranje. Da li netko zna mogu li natjerati MacOS da se ponaša kao normalni *nix u tom pogledu, što znači da mounta particiju unutar glavnog stabla gdje mu ja kažem i tretira to kao normalni direktorij, a ne da se pravi pametan i pokazuje je kao odvojen disk?
Maintenece particiju sam napravio pomoću Carbon Copy Clonera, jednostavno sam klonirao cijelu glavnu particiju, pa sam obrisao stvari koje mi ne trebaju. Backup još niti jedan nisam napravio, moram naći najzgodniji tool.
17.05.2004 | 15:54
Još jedan dodatak.
Sa kućištem za disk sam dobio dodatno napajanje za koje piše da je opcionalno i da se treba koristiti samo kada nije snaga preko FW dovoljna da se pokreće disk. Da li se na FW port na eMacu može priključiti disk bez dodatnog napajanja, i kakve bi mogle biti posljedice kada bih ja vrtio disk bez dodatnog napajanja, a da mu to nije dovoljno (gubitak podataka možda)? Trenutno mi napajanje stoji uključeno, ali, jer nema prekidača na kućištu, lampica za power stalno svijetli, iako disk uredno ode u sleep; što se može vidjeti po tome jer se ne vrti, a i ohladi se pa sam siguran da ne radi.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 4 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, BigMac, Ender, Gjuroo, Riba, skunic, smayoo, Anonimci (720)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.02 Seconds

Provided by iJoomla SEO