Maintenance particija na vanjskom disku
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Maintenance particija na vanjskom disku

14.05.2004 | 13:32
Jučer sam kupio kućište (FW+USB) za vanjski hard disk, a u planu mi je i kupiti 160Gb disk ovih dana. Taj disk planiram koristiti za backup, multimediju, ali i za održavanje glavnog diska. Dakle napravio bih još jednu MacOS X particiju na njemu na koju bih kopirao sve alate za održavanje i popravak glavnog diska.
Na koji je način najjednostavnije napraviti takvu particiju? Da li Carbon Copy Cloner? Da li on kopira apsolutno sve podatke sa glavnog diska na drugu particiju, ili samo kopira sistem, a onda ja mogu kopirati potrebne aplikacije (što je, zapravo, ono što bih ja želio)? Ili bi možda bilo bolje instaliratio OS X nanovo na toj particiji (ovo bih želio izbjeći jer mi se čini dugotrajniji proces dok sve instaliram pa još sve update...)? Ili možda postoji neki treći, bolji, postupak? Kolika bi particija bila dobra za takvo nešto? Kako uopće bootati sa vanjskog diska?

Ponekad bih, možda, taj disk koristio da neke stvari s posla, dakle s WinXP, odnesem doma, da li je to moguće bez da napravim jednu FAT32 particiju na tom disku?

Hvala na odgovorima.
  • ozren
  • Posjetitelj
14.05.2004 | 14:24
Ja sam probao na vanjskom fw hd-u napraviri 1 HSF i jednu FAT ali nisam uspio. Probao sam i zamjeniti mjesta prvo jednu pa drugu, ali nista. Ako uspijes javi...
  • melloyello
  • Posjetitelj
14.05.2004 | 18:29
evo ja ti imam vanjski sa 120 gb, sa fw i usb2... imam iskljucivo fat32 particiju jer mi ne treba za sistem i tak dalje , vec iskljucivo za podatke.. citaj. tif, eps, dtp podaci te multimedijski... muzika, video ect...
- ako zelis da ti nesto diska vide i xp morat ces imati fat32 particiju
- sto se velicina tice, pa ovisi o osobi i o zahtjevima
-- pa zar se ne moze jednostavno dick clonirati kompletan na drugi disk .. sa svim stvarima... sa nekim ghostom?!...
- sto se butanja tice on bi trebao biti moguc... mada moj superdrive ne podrzava bootanje sa njega.. a isto je fw... zato ti nemrem biti siguran

- koliko si platio kuciste?
15.05.2004 | 12:35
fat32. Radi i na Win i na Mac. OS nisam probavao. Jako dobra stvar ali ako uspes ono sto si hteo napisi sta si radio i kako. Molim te
17.05.2004 | 13:45
Podijelio sam HD na tri particije. Jedna 15Gb Maintance, jedna 55Gb za backup i ostatak za podatke. Odustao sam od FAT32 particije jer sam zaključio da će mi, najvjerojatnije, biti lijeno nosati HD na posao i nazad, jer imamo DVD pržilicu na poslu... Mislio sam Data particiju mountati u home direktorij, ali onda je Finder uopće ne prikaže kao direktorij, što sam ja očekivao, nego je opet stavi lijevo među diskove. PathFinder je prikazuje kao link unutar home foldera, dok se iz komandne linije vidi kao normalni direktorij. To mi je bilo malo razočaranje. Da li netko zna mogu li natjerati MacOS da se ponaša kao normalni *nix u tom pogledu, što znači da mounta particiju unutar glavnog stabla gdje mu ja kažem i tretira to kao normalni direktorij, a ne da se pravi pametan i pokazuje je kao odvojen disk?
Maintenece particiju sam napravio pomoću Carbon Copy Clonera, jednostavno sam klonirao cijelu glavnu particiju, pa sam obrisao stvari koje mi ne trebaju. Backup još niti jedan nisam napravio, moram naći najzgodniji tool.
17.05.2004 | 15:54
Još jedan dodatak.
Sa kućištem za disk sam dobio dodatno napajanje za koje piše da je opcionalno i da se treba koristiti samo kada nije snaga preko FW dovoljna da se pokreće disk. Da li se na FW port na eMacu može priključiti disk bez dodatnog napajanja, i kakve bi mogle biti posljedice kada bih ja vrtio disk bez dodatnog napajanja, a da mu to nije dovoljno (gubitak podataka možda)? Trenutno mi napajanje stoji uključeno, ali, jer nema prekidača na kućištu, lampica za power stalno svijetli, iako disk uredno ode u sleep; što se može vidjeti po tome jer se ne vrti, a i ohladi se pa sam siguran da ne radi.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 33 minuta
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Miro Spiro: sretan Uskrs
  • user: da bar je propao kao što su Microsoft i ostali predviđali, hvala što si pokrenuo najgori trend u techu Steve.
  • Yonkis: [link] Who’s in Apple’s top 10? Here’s the full list of the most influential people of all time
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]
  • Ender: vrlo moguce, ja video to na nasem sajtu 02. apr. sorry.
  • Yonkis: @ender članak je prekopiran odavdje [link] i po tome ispada da je 1.april šala.
  • Ender: AMD kupuje Intel: istorijski preokret koji menja čitavu x86 industriju [link]
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.
  • Tito: Kupio sam 3 MBA i 2 iphonea
  • ZoPaj: 50% off all Apple products in all Apple stores for Apple's 50th anniversary... today only! apple.com
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: 50 godina Applea u srijedu u 19.30 u Pikiju!
  • jura22: Nema mjesta za ekspanziju jer je tako Apple odlucio. Sigurno bi se mogla graficka ustekati ili vise njih. Mozda memorija i nema smisla.
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.73 Seconds

Provided by iJoomla SEO