Čudna pojava na G5 i 10.2.7
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Čudna pojava na G5 i 10.2.7

04.02.2004 | 15:57
Molim za pomoć i savjet. Imam G5 i MacOS10.2.7!
Od sinoć, primjetio sam u Entourage-u da ne mogu pomaknuti mišem, dobivene mailove u subfoldere gdje ih čuvam, dok s funkcijom MOVE TO normalno ode u zeljeni folder (prilikom DRAG mišem, javlja se error (-900). Nakon toga shvatio sam da uopce niti jedan file ili folder ne mogu s DRAG pomaknuti. FIle se selektira, zacrni i mis se mice, ali fileofi i folderi ostaju kao zapeceni na Desktopu, ili unutar drugih foldera. Dakle niti mogu raditi backup u Toast, jer ne mogu DRAG fileove u samu aplikaciju. Drugo izgleda sve funkcionira, kao da sam zakljucan. Naravno isprobao sam s drugim userom, kojeg imam CLEAN samo bas za ovakve provjere! Prvo sam naravno napravio repair disc s Disc Utility (Repair Disk Permissions i Repair Disk) Kod Repair Disk mi je rekao da ne moze popraviti gresku! u panici sam jer sam u toku svih mogucih poslova s prepunim diskovima i particijama, pa mi je prvo bilo "brzo" backup!! Probao sam s RETROSPECT 5.0 napraviti Backup Harda, ali i tu mi govori o grešci vec pri učitavanju i ne želi ništa dalje. Ima li tko kakvih iskustava ili savjeta?!
(osim gaženja teškom mukom setupiranih stvari tj instalacija ispočetka, koja mi nikako ne paše u ovom trenutku!)
04.02.2004 | 17:10
I sam kažeš da imaš grešku na disku, pa onda počni od toga. Normalno da ćeš kao nus-pojavu onda imati niz drugih čudnih ponašanja kada je tko zna što sve oštećeno. Prvo probaj bootati s OS X CD-om i startaj Disk Utility. Ako javi da nije u stanju popraviti stvar, onda uzmi zadnji Norton SystemWorks CD i bootaj s njim. Ako imaš Disk Warrior 3 boot CD - još bolje. Ako nemaš ništa od toga, onda na neki drugi disk ili eksterni disk instaliraj OS X i onda bootan iz njega napravi repair s nekim od ovih alata (tada ne moraš imati boot CD verzije). U svakom slučaju probaj backupirati što više toga - napravi to manualno, pusti Retrospect...
08.02.2004 | 21:57
Hvala g. Pasaric, vec sam prije par dana napisal odgovor i zahvalu, no ne znam u ludilu valjda sam zaboravil poslati.No ionako su svi pokušaji bili bezuspješni, očito se Library u 10.2.7 sprčkal i nije se ničim dal srediti, jedva sam si dokumente i dio mp3ja spasil s copy-paste (u buffer pa na drugi disk!) jer mi je sve bilo zblokirano da manualno nisam nis mogel ni u Tost ubaciti!.
Sad sam na Pantheru 10.3.2 proučavam kaj mi smeta osnovnom radnom programu (Nuendo)pa imam pitanja, ako mi netko želi pomoći može me malo educirati s par snack-natuknica na moja pitanja, možda će još nekom pomoći kad se nađe u gabuli da usred posla sve mjenja, kao ja.
1)
Molim vas, da li mi netko moze objasniti i savjetovati kako da setup/iram Sistem Preferences/International/Input Menu. To je malo drugačije sada na Pantheru pa ne znam da li treba onaj stari hrvatski i slovenski pakage keyboard layout, ili su tu sad neki novi "keyboard Viewer-Palette Unicode" i "Charachter Palette Unicode" sistemi za hrvatske znakove. Inace Panther mi se dosta lose ponasalo s prošlim pakageom, a u International/Language sam shvatio da Hrvatski nikako ne smije biti prvi, prije Engleskog, jer mi ruši neke applikacije (npr Nuendo 2 se ne može s tim redosljedom ni dignuti, što je dobro da znaju korisnici Nuenda!)
2)
Primjetio sam da mi kod Panthera upload jako (10tak puta) premašuje download, a kako sam limitirani korisnik ADSL-a netko mi se jako zaljepil ko pijavica, bojim se, a ne znam gdje to mogu zabraniti, i zatvoriti nezeljenu slavinu, da li u Safariju ili ... i kako?!
08.02.2004 | 22:19
Greška, kako si je gore opisao, bi mogla biti uzrokovana i hardverskom greškom na hard disku - zato ga dobro provjeri. Nema veze što se radi o novom stroju, evo nama je na poslu neki dan na P4 jedan skoro novi WD disk radio slične probleme... od smrzavanja cijelih Windowsa, pa do padova aplikacija. Dakle, provjeri ga dobro - nije loša ideja s nekim alatom koji ima SMART dijagnostiku provjeriti što sam disk misli o svom stanju da ti se to ne ponovi. Takve stvari i gubitak podataka se ne događaju tako lako "same od sebe".

Keyboard layouti su jednostavna priča - u sistemu dobiješ samo onaj za Unicode. Ako ti je to dosta - super, ako želiš koristiti i stare Roman i CE fontove, onda instaliraj u Library/ Keyboard layouts još dva rasporeda koje možeš skinuti na Jabučnjaku.

Kakav upload? To nema nikakve veze s Panherom. Ako sam nisi instalirao nešto što bi omogućilo backdoor pristup trećim osobama teško da ti je netko hackerski "upao" u OS X. Nije da je nemoguće, ali jako teško. Možda imaš aktivan personal web-sharing ili nešto slično? Možda se stalno igraš s iDiskom?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?