Opencore Legacy Patcher i Sonoma na Mac Pro 6.1
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Opencore Legacy Patcher i Sonoma na Mac Pro 6.1

05.07.2025 | 22:25
Naisao na komad softvera koji je trazio noviji macos od podrzanog na Mac Pro 6.1 pa rekao hajde da upgradeam na Sonomu sa OCLP. Uspio iz treceg pokusaja i ugazio u ovo govno:

github.com/dortania/OpenCore-Legacy-Patcher/issues/1145

Pa ako netko krene istim putem da zna.

Nije to za mene, da sam se htio ovim problemima baviti uzeo bih slozenac. Vrijeme je za jedan M Mac.
06.07.2025 | 00:20
Hm, već sam pomalo senilan, ali mislim da sam moj 6,1 digao na Sonomu i nisam primjetio nikakve probleme, pogledam malo u ponedjeljak. No, istina, ne koristim Chrome na njemu.

A ovo je dobar primjer koliko znači imati dugo podržan GPU, zato je 5,1 toliko dugovječan - njegov standardni RX 580 se formalno prodavao u Mac Pro 7,1 sve do lipnja 2023. godine - i onda normalno da postoji podrška, a ove D300/500/700 nikada nisu bile posebno sretne serije i nisu se službeno pojavljivale u 5,1 i 7,1. No, PCI verzija (R9) je postojala s PC-ija i radila je korektno, tj. onoliko korektno koliko i D300/500/700 serija, samo što memorija nije bila ECC, a ovi su je imali radi OpenCL izračuna.
06.07.2025 | 10:39
Pogodjene su i sve aplikacije koje koriste Electron, srecom nema toga puno ali mi je ubilo Operu i Discord. Hvala bogu imao sam Firefox na disku da izgooglam rjesenje.

I novi System Settings je grozan.
06.07.2025 | 12:23
Riba kaže:
I novi System Settings je grozan.

Evo, konačno da to netko kaže na glas! Ja se suzdržavam da ne ispadne da sam njurgav ili "prestar, pa ne prihvaća promjene na bolje", ali ovo što su oni izveli u pokušaju unificiranja korisničkog iskustva između iOS/iPadOS i MacOS-a je strašno.

Znači prije je proces u mozgu išao ovako:

- želim uključiti BT ikonicu da se vidi
- otvorit ću BT control panel i tamo je uključiti

GOTOVO!

Sada za isto to:

- otvoriš BT panel i tamo nema ničega!
- odlaziš u search u panelu i pokušavam naći "bluetooth icon"
- nula rezultata
- onda pokušaš s "bluetooth menu bar"
- tu dobiješ tri rezultata i jedan je da se to nalazi u novom centraliziranom Control Center panelu
- tek tu nalazimo opciju "Bluetooth - Show in Menu Bar"

Znači loše-loše-loše. I mislim ok ako su željeli imati taj objedinjeni Control Center, ali mogli su ostaviti paralelne opcije na mjesta gdje se zapravo koriste.

Jobs bi im svima dao otkaze.
06.07.2025 | 19:06
Ja sam sve to i ostale stvari uključio, isključio, podesio samo jednom. Podesio sve po svome i dalje u System Settings ne idem.
16.09.2025 | 10:46
S obzirom da je ova zadnja tema o OCLP (barem koju sam ja našao), kako je izašao Tahoe malo upozorenje da se netko ne zaleti:

Usput, maloprije sam odradio nadogradnju 15.6 na 15.7 i za sad sve radi OK, a Tahoe neka malo pričeka

15.7.png
16.09.2025 | 14:46
Bertone kaže:
S obzirom da je ova zadnja tema o OCLP (barem koju sam ja našao), kako je izašao Tahoe malo upozorenje da se netko ne zaleti:

Usput, maloprije sam odradio nadogradnju 15.6 na 15.7 i za sad sve radi OK, a Tahoe neka malo pričeka

koliko je upotrebljiva Sequoia na tom laptopu? ja imam jedan 13" mid 2014 na kojem bih radio upgrade, al nisam siguran koliko da idem sa trenutnog Big Sura
16.09.2025 | 18:42
Ne leti, ali radi ok. Svakako je bolje od Big Sura za koji više nema niti tekućih browsera.
17.09.2025 | 11:08
marioart kaže:
koliko je upotrebljiva Sequoia na tom laptopu? ja imam jedan 13" mid 2014 na kojem bih radio upgrade, al nisam siguran koliko da idem sa trenutnog Big Sura

Radi sporije od recimo LinuxMinta kojeg sam isprobao na tom MBP, boot time je malo duži (razlog je dijelom i u OCLP-u), aplikacije se ne pokreću trenutno nakon klika na ikonu, no kad se pokrenu ono što tu i tamo koristim (LibreOffice, OnlyOffice, Firefox, Brave, VLC,...) rade OK.S obzirom da sam taj MBP kupio za dijelove jer mu je baterija bila napuhnuta (za 100€), a lik koji mi ga je prodao donio MBP i novu zapakiranu bateriju (koju je kupio, ali se bojao sam je zamijeniti), šteta bi bilo da stoji neiskorišten ili da ode u reciklažu,... i da, iako je staro (kljuse s novom baterijom), i uz OS kojeg nativno ne podržava, dobiješ 6-7 sati pregledavanja web-a ili videa na bateriji i zato samo naprijed, ako još nisi koristio OCLP prouči postupak i zabavi se jedno poslijepodne
17.09.2025 | 11:24
Bertone kaže:
marioart kaže:

Radi sporije od recimo LinuxMinta kojeg sam isprobao na tom MBP, boot time je malo duži (razlog je dijelom i u OCLP-u), aplikacije se ne pokreću trenutno nakon klika na ikonu, no kad se pokrenu ono što tu i tamo koristim (LibreOffice, OnlyOffice, Firefox, Brave, VLC,...) rade OK.S obzirom da sam taj MBP kupio za dijelove jer mu je baterija bila napuhnuta (za 100€), a lik koji mi ga je prodao donio MBP i novu zapakiranu bateriju (koju je kupio, ali se bojao sam je zamijeniti), šteta bi bilo da stoji neiskorišten ili da ode u reciklažu,... i da, iako je staro (kljuse s novom baterijom), i uz OS kojeg nativno ne podržava, dobiješ 6-7 sati pregledavanja web-a ili videa na bateriji i zato samo naprijed, ako još nisi koristio OCLP prouči postupak i zabavi se jedno poslijepodne

radio sam hackintosh ljetos pa sam upucen u problematiku.. a taj laptop manje vise samo stoji sa strane kao rezerva i na njemu skitam po "sumnjivim" mjestima ... sad su mi prestali raditi browseri pa sam razmisljao da ga dignem na Monterey ili Venturu.. al ako je upotrebljiv na Sequoiji, onda bih mogao na to da se ne gnjavim za godinu dvije opet...

probam za vikend pa napisem svoj dojam
17.09.2025 | 14:00
A ništ te ne košta probati,... i samo jedna opaska, možda je to bilo samo kod mene (ali ista stvar je bila i na MBP 13" 2013 i MBP 13" 2015), a to je da je tijekom instalacije OS-a od nule, sve užasno sitno (zbog rezolucije ekrana) pa nije zgorega imati povećalo pri ruci da vidiš gdje i što treba kliknuti
18.09.2025 | 19:17
Ma to on ode u native retina rezoluciju dok ne digneš drivere, u biti nemaš što puno niti gledati u tom periodu. OCLP je sada automatiziran i sam skuži nakon logina da nema drivere, pa ih ide staviti.

Jedina caka je zeznuti prvi login dok još nema drivera jer je sam upis lozinke super-spor, pa treba biti strpljiv, nakon toga sve ide glatko kada OCLP preuzme kontrolu za drivere.
18.09.2025 | 22:07
Ma sve to znam, ali kad radiš prvi put bude WTF,... za drugi put pripremiš povećalo
20.09.2025 | 15:06
Bertone kaže:
A ništ te ne košta probati,... i samo jedna opaska, možda je to bilo samo kod mene (ali ista stvar je bila i na MBP 13" 2013 i MBP 13" 2015), a to je da je tijekom instalacije OS-a od nule, sve užasno sitno (zbog rezolucije ekrana) pa nije zgorega imati povećalo pri ruci da vidiš gdje i što treba kliknuti

bome dobar test za vid... na desno oko sam čitao bez problema, lijevo više ne moze

evo pišem sa macbookpro 13" mid 2014 Sequoia 15.7 ...

dojmovi:

radi bolje nego sam mislio... malo kašljuca i ventilira ponekad, al nije to velika razlika u odnosu na rad po Big Surom... oclp prilično pravocrtno osim što sam morao dvaput ... prvi put sam skipao unos appleIda i kasnije ga više nisam mogao unijeti u postavkama, a posljedno tome mi nije radio icloud niti sinkronizacija sa ostalim uređajima a ni apple pay... jednostavno input polje za unos nije moglo postati aktivno...

sve obrisao i ispočetka sa unosom appleIda kad je pitao i sve radi...

čini se da će macbook dočekati i drugu zamjenu baterije
20.09.2025 | 16:07
Imam MBP 15" mid 2014, sada je na Big Suru, zadnji legalno podržani, i imam potrebu zbog nekih appova na noviji sistem.

Može mi netko dati ili mogu li negdje naći kompletne upute korak po korak?

Na netu sam našo puno upozorenja da se može desiti nepredvidiv zez da komp ostane neupotrebljiv.

Koliko je to istina?

Meni je ovo glavni komp i ne bi se doveo u tu situaciju.

@marioart eto reće da na njegov MBP, isto iz 2014, malo kašljuca na Sequoia...
pa bi zadnje pitanje bilo:
Na koji sistem je optimalno ići?
20.09.2025 | 17:02
marioart kaže:
bome dobar test za vid... na desno oko sam čitao bez problema, lijevo više ne moze

Sad sam se rasplakao... od smijeha
20.09.2025 | 19:28
Air kaže:
Imam MBP 14" 2014, sada je na Big Suru, zadnji legalno podržani, i imam potrebu zbog nekih appova na noviji sistem.

Može mi netko dati ili mogu li negdje naći kompletne upute korak po korak?

Nisu upute korak po korak, ali možeš saznati više o svemu, pisao sam o OpenCoreu prije 3 godine ovdje na Jabučnjaku:

www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/opencore...ovine-za-odvane.html
20.09.2025 | 21:32
@dpasaric:

Pročitao sam sve tvoje tekstove na tu temu.
Nisam razumio pola ali pročitah. Vjerojatno zato što tečno/čitljivo pišeš.

Za početak tražim odgovor koliko je to riskantno da ne bi onesposobio komp iako radim po PS-u.
20.09.2025 | 22:27
Air kaže:
Za početak tražim odgovor koliko je to riskantno da ne bi onesposobio komp iako radim po PS-u.

Samo neki stariji modeli imaju teoretsku mogućnost da se to dogodi, ali uglavnom je sigurno. Koji konkretni Mac je u pitanju?
20.09.2025 | 22:40
dpasaric kaže:
Air kaže:

Samo neki stariji modeli imaju teoretsku mogućnost da se to dogodi, ali uglavnom je sigurno. Koji konkretni Mac je u pitanju?

MBP 15" mid 2014
21.09.2025 | 08:01
Air kaže:
dpasaric kaže:
Air kaže:

MBP 15" mid 2014

Upravo sam prije par dana frendici jedan takav digao na Sonomu. Nula problema je bilo. Mogao sam teoretski i na Sekvoju, ali tamo OpenCore još nije toliko ispeglan, pa je dobro još malo pričekati.

Najbolje ti je uzeti USB stick od 32 GB, na njega putem OCLP installera staviti bootabilni macOS i na kraju (kada prođe verifikaciju) staviti i OpenCore na njega tako da možeš bootati u to direktno s OPT i odabereš EFI loader. Nakon toga instalacija koja će potrajati dugo. Kada je gotovo, problem je samo prvi put se ulogirati u sustav jer je sve sitno i jako sporo bez drivera, ali kada to prođeš OCLP će ponuditi da instalira sve potrebne zakrpane drivere baš za taj stroj i nakon reboota imaš funkcionalan MacBook Pro s novim sistemom.

Ako sve uspije, najbolje ti je isključiti sve one opcije za provjeru updatea, kako u macOS-u, tako i u OCLP-u i ne dirati ono što radi.

Ako negdje zapneš, reci!
21.09.2025 | 08:09
@dpasaric

Hvala na uputi!

Nadam se da ću naći vremena sljedeći vikend.
Do tada priredim sve potrebno.
22.09.2025 | 07:15
Air kaže:
@dpasaric

Hvala na uputi!

Nadam se da ću naći vremena sljedeći vikend.
Do tada priredim sve potrebno.

postupak je stvarno jednostavan kako dpasaric kaze ... ja imam 2core i5, a u 15" je vjerojatno jaci proc...

()

slijedi upute iz videa i samo odaberes drugi OS umjesto sekvoje... krenes redom od OS12 ali meni se sad nakon par dana cini da radi skoro isto kao na Big Suru ... valjda sam se privikao
08.10.2025 | 18:30
Moj kumić (živi u Zagrebu) ima MBP 13" Mid 2014 (retina). Ovo su detaljne specke:

Naziv modela: MacBook Pro
Identifikator modela: MacBookPro11,1
Naziv procesora: Dvojezgreni Intel Core i5
Brzina procesora: 2,6 GHz
Broj procesora: 1
Ukupan broj jezgri: 2
L2 predmemorija (po jezgri): 256 KB
L3 predmemorija: 3 MB
Hyper-Threading tehnologija: Omogućeno
Memorija: 8 GB
Verzija firmvera sustava: 478.0.0.0.0
SMC verzija (sustav): 2.16f68

APPLE SSD SM0256F:
Kapacitet: 251 GB (251.000.193.024 bajtova)
Model: APPLE SSD SM0256F
Revizija: UXM2JA1Q

Trenutno je gore instaliran najzadnji Big Sur (macOS 11).

Pitanje 1 - ima li tko iskustva - koji noviji OS to može podnijeti, a da ostane upotrebljivo? Čovjek nema neke jako napredne potrebe, ali muči ga što mu trenutno više ne rade neke obične aplikacije koje koristi svakodnevno (npr. Whatsapp).

Pitanje 2 - ima li tko iskusan s OCLPiranjem u Zagrebu da mu pomogne s tim? Ne bi učinio uslugu samo njemu, nego i meni.
08.10.2025 | 19:06
Može. Monterey radi 100% dobro, a Sonoma odlično uz neke vizualne kompromise (neke transparencije i slično ne mogu biti izrendane u GUI-iju). Usko grlo stroja je samo 8 GB RAM, ali to još uvijek "drži vodu".

Ako je za tebe, donesi MacBook i ja ga odradim.
08.10.2025 | 20:30
Hvala ti na brzom odgovoru. Kumić je u Zagrebu pa tražimo nekog u Zagrebu tko bi bio od volje pomoći. Zahvalnost se mjeri ćevapima.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 12 sati
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.08 Seconds