iMac 27" (2009) i OpenCore
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac 27" (2009) i OpenCore

30.07.2024 | 22:33
Vozi li još tko stari iMac 27" (koji ide do High Sierre) i da je uz OCLP išao na neki noviji sistem? Usko grlo je GPU koji nije Metal kompatibilan, pa to sve radi s improviziranim driverima, ali navodno je dosta upotrebljivo.

Je li se netko već igrao s tim ili opet moram ja?
31.07.2024 | 19:03
Ah Davore, imam 2 stara iMac-a iz 2008-e, 24" Intel Core 2 duo. Jedan kao svirač mjuze i gledanje filmova, u podrumu kad se skupi ekipa:) Drugi je u ormaru, u kutiji, nekada se samo zblesira ekran, pa nakon restarta opet radi.
Na oba je 10.11.6.
Koji mi je prvi korak, da i ja probam.
31.07.2024 | 20:55
Nemoj te 2008., to je prestaro ipak, probao sam s Mac minijem i radi to na kraju nekako, ali bude zaista presporo. Pokušat ću ja sutra s ovim 27" 2009. pa da vidimo konkretno, kupio sam jedan SSD samo za taj eksperiment.

Javim rezultate!
31.07.2024 | 21:26
A joj, u ovim mojim iMacovima su klasični hardovi od 320 GB. Nisam baš spreman ni sposoban ugrađivati SSD, vidim da je dosta pipkanja oko toga, a jako slabo vidim, imam šećernu bolest, nažalost
31.07.2024 | 21:35
A žao mi je odustati od njih, prodavao ne bih nikako, a ni poklanjao. Mislio sam da će koristiti naš sinčić od 7 god., ali on je htio PC, jer eto, svi u školi imaju PC. Naravno, Fortnite je glavni krivac za to.

Ali me svejedno zanima koliko se mogu obavljati svakodnevni "kućni poslovi" na starijem "neslužbeno" nadograđenom Macu.

Ta računala jednostavno traju i traju, a trenutno imam gdinu i pol dana star MBA M1 u osnovnoj konfiguraciji.
31.07.2024 | 21:37
Oni su super kao kućni MP3 sustavi, imam dva tako postavljena, to je gomila glazbe i lijepo se kontrolira, pogotovo kod modela koji su podržavali i daljinski upravljač.
02.08.2024 | 10:37
evo ja ali bar sam postavio pitanje sa novelom pod naslovom već ste mi pomogli pa nastavite

late 2011 prvi apple uređaj ikad imao je high sierra pa mi prodavač u garaži kao neznam pa sta cemo vamo tamo ja reko idem ja doma pa sam ja valjda stisnuo format da ne ponavljam kako sam naivan ali opet naučio sam sam od ničega pa sam na el capitanu sada.

mislim dns ili sutra optic po ssd, samo eto umjesto da gledam po youtubeu što i hoću htio bih staviti high sierru da li trebam opet sa usbom ili direkt skinem dmg. jer sam el capitan sa transmacom

prije par dana napravio te iz drugog pokušaja jer vrijeme u terminalu nisam vratio bio te wi fi off, no sada bih install dalje po redu pa ako imate link rađe vjerujem vama znalcima thx unaprijed no sada imam apple uređaj pa ne trebam transmac jel
03.08.2024 | 19:21
Evo, dužan sam feedback!

Uspio sam staviti Monterey na iMac 2009. Ne leti, ali radi prihvatljivo brzo za uredske i slične poslove. Metal aplikacije ne rade, pa očekivano niti Metal screen saver. No, vraćanje života jednom toliko lijepo složenom stroju s i danas odličnim monitorom vrijedi truda.

Dobro je pri ruci imati USB 2.0 hub radi tipkovnice i miša dok ne patchirate kextove za taj dio.

Da li ga dizati na Sonomu? Kažu mnogi da radi, ali hacknuti driveri su u tom slučaju u beti, pa navodno ima glitcheva. Za sada je Monterey sasvim ok, još uvijek je podržan od Applea.

Za one koji ne znaju, to je bila ona serija iMaca koja je imala dvosmjerni Mini DisplayPort, a to znači da na njega možete priključiti drugi Mac i koristiti ga kao lijepi 27" eksterni monitor.

Da stvar bude bolja - to radi čak i s novim M serijama MacBooka!
03.08.2024 | 21:25
svaka cast, zasluzen palac gore!
30.08.2024 | 23:56
Danas sam odradio i jedan Mac mini (late 2012), stavio sam SSD umjesto diska, upgradeao RAM na 16 GB i instalirao najnoviju Sonomu 14.6.1 i sve lijepo radi!
31.08.2024 | 00:09
jos jednom sve pohvale i jos jedan palac gore!
ja se razmisljam da stavim Monterey na Mac Mini 2010. god samo da vidim da ga memorijski nadogradim. malo se bojim da ce biti spor, ni sada sa High Sierra i 8 GB mem i SSD, nije nesto brz.
31.08.2024 | 17:26
dpasaric kaže:
Danas sam odradio i jedan Mac mini (late 2012), stavio sam SSD umjesto diska, upgradeao RAM na 16 GB i instalirao najnoviju Sonomu 14.6.1 i sve lijepo radi!

Svaka čast. Ja se bacam na 2011 27" prvo SSD ( ima 16 gb rama) pa onda neki noviji OS. Šta predlažeš?
  • kupus
  • Posjetitelj
31.08.2024 | 17:50
BigMac kaže:
dpasaric kaže:

Svaka čast. Ja se bacam na 2011 27" prvo SSD ( ima 16 gb rama) pa onda neki noviji OS. Šta predlažeš?

Nemaš metal podršku, nije neka sreća s tim. Prvo bi trebao mijenjati grafu, a to je već malo skuplji projekt.
01.09.2024 | 08:26
Metal je problem za igre i 3D aplikacije, većina toga za normalno korištenje radi ok bez Metala, ali da, naravno da je ključno provjeriti da li aplikacije koje su ti bitne koriste Metal ili mogu raditi i bez naprednog GPU-a.

Strojevi gdje Metal ne radi su super za uredske poslove, surfanje, velikim dijelo za audio obrade, a dosta dobro rade i Photoshop, Illustrator i slični alati (kod PS-a se može isključiti GPU podrška i nije baš neka velika razlika u brzini).
01.09.2024 | 09:35
Šta je to "metal", i od koje verzije MacOS-a se počeo primjenjivati? Da li je tu riječ o nekoj vrsti "drivera"? Ne znam, pa pitam, a vidim da se često spominje ovdje na forumu.

Ako ima netko da mi što jednostavnije, kao laiku, objasni, bio bih zahvalan.
01.09.2024 | 21:28
Koliko sam ja skužio metal je mogučnost da ti program koristi i snagu grafičke kartice
03.09.2024 | 07:37
Metal je isto što i OpenGL ili na Windowsima DirectX - grafički podsustav operativnog sistema koji se oslanja na 3D hardver grafičke kartice.
03.09.2024 | 09:21
Hvala na odgovorima, sad mi je jasno.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 34 minuta
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.79 Seconds

Provided by iJoomla SEO