Sonoma memory leak
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Sonoma memory leak


10.02.2024 | 16:03
Nisam bubnuo da imaš virus. Htio sam "Spokovski" aludirati na to da bi na kraju moglo ispasti da imaš virus.

Zašto?
Pa puno toga logičnog je već provjereno. Mi ostali na toj verziji macOS-a nemamo taj memory leak. Znači da je nešto full specifično za tvoju konfiguraciju, aplikacije ili način na koji koristiš Mac.

Da li je sve instalirano od nule ili imaš aplikacije/postavke vraćene s TimeMachine backupa?
Jesi li napravio posljednji macOS update?
Jesi li uklonio program po program na par dana kako bi ga maknuo s liste sumnjivaca?

Once you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth.
10.02.2024 | 16:52
Sve je čisto instalirano jer su ranije aplikacije sve bile intel, a sada su sve (koje mogu biti) ARM ili universal binary. Rekoh da nisam koristio Migration Assistant.

Ukloniti program na par dana nema mi smisla jer, ili se radi o aplikaciji koja mi treba svaki dan, cijeli dan, ili je koristim par puta godišnje. Ali pratim što se događa s memorijom kod svakog pokretanja i quitanja aplikacije.
10.02.2024 | 17:07
Slikazaslona2024-02-10u17.01.19.png
10.02.2024 | 18:06
Loš antivirusni. Nije našao Microsoft Teams.

Šalu na stranu, zadnja stvar koja mi pada na pamet je to što ne koristiš standardni UI scaling, nego neki "ko za ćorave". Bar mi se tako čini.
Ako je tako, probaj staviti na standardno, rebootat, pa tako koristit sve aplikacije par dana.
10.02.2024 | 19:31
Jesi li probao kojeg od ovih? thesweetbits.com/best-mac-system-monitor/
10.02.2024 | 19:49
Borisone kaže:
Loš antivirusni. Nije našao Microsoft Teams.
Šalu na stranu, zadnja stvar koja mi pada na pamet je to što ne koristiš standardni UI scaling, nego neki "ko za ćorave". Bar mi se tako čini.
Ako je tako, probaj staviti na standardno, rebootat, pa tako koristit sve aplikacije par dana.


Ne mogu koristiti standardni UI scaling jer onda ništa ne vidim. Mislim - da to tako podesim, onda kompjuter ništa neće raditi pa neće biti ni problema.

jzelko kaže:
Jesi li probao kojeg od ovih? thesweetbits.com/best-mac-system-monitor/


iStat Menus koristim ne znam otkad. Ali kakve to veze ima? To je samo softver koji pokazuje stanje zauzeća resursa, temperature i to...
10.02.2024 | 20:35
Sada prenosim savjet Microsoft Copilota, pa ako ti zbrika Mac znaš tko je kriv:

Terminal Commands:
You can use Terminal commands to reset certain system components. For example:
To reset the graphics subsystem:
sudo rm -rf /Library/Preferences/com.apple.windowserver.plist

Restart your Mac after running the command.

Reset NVRAM/PRAM:
Resetting the NVRAM (non-volatile random-access memory) or PRAM (parameter random-access memory) can sometimes resolve system-related issues. To do this:
 • Shut down your Mac.
 • Turn it on and immediately press and hold the Option + Command + P + R keys.
 • Keep holding the keys until you hear the startup chime twice.
 • Release the keys and let your Mac boot normally.
10.02.2024 | 20:52
Nema mi to baš nimalo smisla. Neću ni probavati. Problem je vezan uz nešto na visokoj razini OSa.
16.02.2024 | 19:14
Definitivno i potpuno sigurno je problem u procesu WindowServer. On stalno uzima još i još RAM-a, a praktično nikad ne otpušta. Odnosno, ponekad vidim da otpusti nekakvu količinu memorije koja je beznačajno mala u odnosu na ono koliko trenutno "guta". A kompresija memorije je onda posljedica toga. Znači, sustav u nekom času, hrpu RAM-a kojeg je alocirao WindowServer - komprimira jer je on tu memoriju alocirao, ali joj više ne pristupa.

A alokacija memorije za WindowServer se događa "na mahove". Dakle, dogodi se baš nešto što ga okine da sa npr. 800+ MB RAM najedamput skoči za duplo ili trostruko. I onda pola dana kasnije se vidi mala količina komprimirane memorije (jer je, nagađam, memorija samo alocirana, ali ne i korištena pa je onda OS stisne sa 1GB na 30 MB). I tako...

Ali ne uspijevam "uhvatiti trenutak" kad se dogode ti "skokovi" u alokaciji RAM-a (sama kompresija nije bitna, ona je samo posljedica toga što OS radi ono što treba raditi, i radi to dobro).

Zna li netko za neki alat koji bi mogao čučati u pozadini, promatrati situaciju i bilježiti u neki log svaki put kad se novi komad memorije alocira za WindowServer (tj. za taj-i-taj process ID) i uz to zapisati "snapshot" koje su aplikacije i prozori aktivni, pa da tako probam uočiti neku pravilnost.

I ja sam prilično siguran da problem stvara neka aplikacija koja neuredno "rukuje" prozorima (možda i desktopovima) a koji meni kao korisniku uopće nisu vidljivi. Međutim, ako je AutoCAD, radi to u nekim specifičnim situacijama koje ne mogu uhvatiti. UTM, rekao bih - nije krivac. Teams bi mogao biti, ali uočavam da alokacija memorije skače i nakon što je Teams quitan i cijeli dan više nije aktivan. Možda je i Firefox, ali isto nije "sam od sebe"...
16.02.2024 | 19:29
Vjerujem da Firefox neće biti jer ga i ja redovno koristim, a situacija kod mene je i dalje 0 bytes nakon 19 dana.
16.02.2024 | 20:12
Ja bih poslije svega ovoga napravio novog usera, pa da vidim, što se onda dogadja... znam, nije neko riješenje, ali - postepenim instaliranjem tebi potrebnih aplikacija možda bih uspio otkriti barem to, koja od njih se svadja s OSom. A možda je jednostavno na tvom profilu nešto "zakačilo" pa se WindowServer prekomjerno drogira nulama i jedinicam...
16.02.2024 | 20:23
Takav mi je pristup skroz neprihvatljiv jer imam previše posla i gotovo 90% ga je vezano uz taj laptop. Niti ga mogu osakatiti (skidanjem pa instaliravanjem aplikacija koje trebam svaki dan, cijeli dan), niti imam vremena gubiti dane na takvo istraživanje (tim više što ne vjerujem da bi dalo rezultata jer je cijeli laptop nov i sve je svježe instalirano, a problem postoji od prvog dana.
16.02.2024 | 21:20
Sve kužim. Ali ipak - valjda bi htio pronači riješenje? Morat ćeš nešto poduzeti... a kreiranje novog korisnika in instalacija par aplikacija ne uzima baš mnogo vrijemena. Up to you.
16.02.2024 | 22:08
Naravno da bih htio pronaći rješenje. Ovo želim poduzeti:
Zna li netko za neki alat koji bi mogao čučati u pozadini, promatrati situaciju i bilježiti u neki log svaki put kad se novi komad memorije alocira za WindowServer (tj. za taj-i-taj process ID) i uz to zapisati "snapshot" koje su aplikacije i prozori aktivni, pa da tako probam uočiti neku pravilnost.


To što ti predlažeš je (jedna od) generičkih stvari koje se probavaju kad ne znaš što bi. Da ima ikakvog smisla, još i bih to odradio, ali ovako - na računalu koje nema ni dva mjeseca, koje je na čisto instalirano from scratch, i gdje se taj problem manifestira od početka, resetiranje PRAMa, brisanje pliste, skidanje i ponovno instaliranje aplikacija, kreiranje novog usera - jednostavno nema smisla. Kao da kupiš novi auto koji s 0 km trokira na semaforu i onda ti netko savjetuje "idemo promijeniti turbinu, za svaki slučaj".
17.02.2024 | 10:19
Nisam našao aplikaciju, nego workaround (ako išta pomogne):
superuser.com/questions/581108/how-can-i...emory-usage-on-a-mac
17.02.2024 | 12:27
Hvala! Pogledat ću što Syrupy može, a palo mi je na pamet i kako mogu iskoristiti top terminal komandu.
17.02.2024 | 19:35
Zanima me, mi ovdje nismo (koliko sam vidio) dobili jasan odgovor od nekoga na Sonomi i novom M3 ima li isti problem?

Jer možda ima veze s arhitekturom, možda Sonoma na Intelu uopće nema taj bug - jer nešto bi se već vidjelo kod mene nakon, sada, 20 dana, a radim svašta i neko dosta zahtjevno AI generiranje slika koje traži gomilu RAM-a i sve stoji na 0 bytes, znači sigurno nemam memory leak.
17.02.2024 | 19:47
Kad baciš povremeno pogled na resurse, koliko rama alocira WindowServer? Varira li ta količina, u smislu da je nekad veća, nekad manja ili se samo povećava?
17.02.2024 | 23:09
smayoo kaže:
Kad baciš povremeno pogled na resurse, koliko rama alocira WindowServer? Varira li ta količina, u smislu da je nekad veća, nekad manja ili se samo povećava?


Evo, otvorio sam Activity Monitor i filter stavio na WindowServer... imam trenutno 7 prozora, troši 322,9 MB memorije. Kako otvorim još nešto, memorija se poveća, ali za malo. Kako zatvorim neki prozor, potrošnja memorije se smanji, opet za malo. Ono, ponaša se logično i uredno, rekao bih.
18.02.2024 | 15:50
Moj Window server troši oko 700-800 MB neposredno nakon bootanja stroja. Sada trenutno je na 6,16 GB (komprimirane memorije ima oko 570 MB), a kad ga baš pustim da se pogubi, dođe na preko 30 GB alocirane memorije i komprimirane memorije oko 7GB. ALi moguće je da same količine memorije nisu direktno usporedive jer ovo na M3 je ujedno i grafička memorija, kao i osnovna, a kod tebe u tom prikazu ne vidiš grafičku, nego samo osnovnu memoriju, zar ne?
18.02.2024 | 16:38
Evo ti kod mene, stroj je M1 Pro pa je priblizniji tvojoj arhitekturi.

Otvorio sam puno dodatnih programa (5-6 teskih apps) i zakucao memoriju. Memory Pressure je pozutio, inace je uvijek zelen.

WindowServer 1.41GB

Screenshot2024-02-18at09.31.56.pngKada sam zatvorio tih 5-6 dodatnih, i ostavio sigurno 15-20 stalno aktivnih programa, na 5-6 virtualnih ekrana, stanje je ovakvo.

Memory se vratio u zeleno, ali je oslobodio na 1.36GB. Znaci nije taj raspon bas nesto velik. Moguce jer imam samo 16GB.

Napominjem da sam samo otvorio aplikacije za test, nije bilo otovorenih dokumenata unutar tih aplikacija.

Sustina je da odmah vraca memoriju, cim zatvorim app.

Screenshot2024-02-18at09.33.34.png
18.02.2024 | 22:58
smayoo kaže:
...moguće je da same količine memorije nisu direktno usporedive jer ovo na M3 je ujedno i grafička memorija, kao i osnovna, a kod tebe u tom prikazu ne vidiš grafičku, nego samo osnovnu memoriju, zar ne?


Da, jer moji prozori se drže u VRAM-u koji je kod mene izdvojen na RX 580, tako da nije na taj način usporedivo. Zato će ti informacije s Lovrićevog M1 Pro biti korisnije...
20.02.2024 | 07:24
smayoo kaže:
....
Zna li netko za neki alat koji bi mogao čučati u pozadini, promatrati situaciju i bilježiti u neki log svaki put kad se novi komad memorije alocira za WindowServer (tj. za taj-i-taj process ID) i uz to zapisati "snapshot" koje su aplikacije i prozori aktivni, pa da tako probam uočiti neku pravilnost.
...


Ovdje možeš pronaći tehničkog štiva o upotrebi memorije u macOS-u.

Pokušaj s command-line naredbom leaks (Finding Memory Leaks).
Možeš i pokrenuti Instruments app i kroz njega u GUI-u koristiti Leaks, ali nisam siguran da li dolazi nativno s macOS-om ili s Xcode.
20.02.2024 | 19:58
Hvala, pogledat ću!
23.02.2024 | 21:29
Čini se da probleme izaziva LibreOffice Calc, ali ne bezuvjetno, nego u nekim okolnostima. Možda ima veze s nečim što se nalazi u dokumentu, ali možda ima veze i s tim što sam u dokumentu radio na velikom vanjskom TB4 monitoru.

Uglavnom, dok sam bio na vanjskom monitoru, doslovno je Window Server progutao po 400-500 MB svaki put kad bi napravio zoom in - zoom out ili scroll gore-dolje. Negdje na pola radnog dana bio sam dogurao do 16GB komprimirane memorije (129 GB alocirane memorije za Window Server).

Sada, nakon reboota i bez vanjskog monitora, ne ponaša se tako dramatično.

Molim one koji imaju volje, i rade na Sonomi 14.3.1, bez obzira ima li Mac Intel ili Apple silicon, da instaliraju (besplatni) LibreOffice (ako ga već nemaju) pa probaju otvoriti ovaj dokument u prilogu, poigrati se s njim (ne treba editirati ništa, samo skrolati gore-dolje i povećavati-smanjivati prikaz i pratiti u Activity Monitoru što se događa s Window Serverom i alokacijom memorije.
Prilozi:
23.02.2024 | 22:00
LibreOffice 7.2.4.1 kod mene na Intel Sonomi 14.3.1, jedan monitor, sve normalno, 0 bytes.
24.02.2024 | 11:29
Koja verzija? www.libreoffice.org/download/download-li...4.2.0&lang=en-US

24.2.0 ili 7.6.5 ?
24.02.2024 | 11:51
Jučer sam problem fiksirao na 7.6.4, a sinoć sam instalirao 24.2, da vidim ima li razlike prije nego im prijavljujem problem.
24.02.2024 | 16:19
LibreOffice Arm 7.6.4
macOS Sotona 14.3.1
MacBook Pro 16 M1 Max 32GB

Prva tri screenshota (gdje je selektiran WindowServer) su odrađeni na Apple Studio Display, a posljednja dva (gdje je selektiran LibreOffice process) na eksternom Dell monitoru.

Koristio sam i default (nativne rezolucije) i one "ko za ćorave" i nisam primijetio razlike u potrošnji memorije. Ostavim dokument otvoren pa probam sutra da vidim ima li kakvih pomaka.

Slikazaslona2024-02-24u16.05.45.png


Slikazaslona2024-02-24u16.07.52.png


Slikazaslona2024-02-24u16.10.06.png


Slikazaslona2024-02-24u16.11.46.png


Slikazaslona2024-02-24u16.13.47.png
24.02.2024 | 21:04
Hvala ti na dobroj volji i trudu! Čeprkam dalje...
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1
 • 2
 • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
 • smayoo: Lako za to. Chuck Norrisu radi digitalno potpisivanje na Apple silicone Macu! :D
 • kupus: :D
 • zoranowsky: :)
 • zoranowsky: Chuck Norris je napravio update 10.8.
 • kupus: Ako je tko pronašao normalan način updatea 10.8., neka javi, čisto znanosti radi.
 • smayoo: Chuck Norris se rodio koliko hoće puta, i kad hoće. :D
 • Eagle: Chuck Norris nije rođen 6.5.1945. nego 10.03.1940. dakle ne kužim foru
 • cariblanco: A to što sam i ja rođen 6.5..neke godine, ima li tu slučajnosti. Datum nisam izmislio :)
 • Yonkis: Chuck Norris je rođen 6.5.1945 a nacisti su se predali 7.5.1945. Slučajnost? Ne bih rekao.
 • Kloba: I moj najdraži, i Chuk koristi kaskadere. Za scene plakanja.
 • Kloba: te li znali da je Chuck Norris kao mali imao zlatnu ribicu. Ribica mu je pobjegla dok je bio mali. Kad su je ljudi vidjeli, snimili su film o toj ribici i nazvali je Megalodon.
 • Kloba: Zašto je Chuk Norris najjači na svijetu? Jer vježba dva dana dnevno.
 • Gjuroo: Koliko sklekova može napraviti Chuck Norris? Sve.
 • smayoo: Moj najdraži. Chuck Norris je ZNAO sakrit suze ko Marina. :P
 • Ender: Chuck Norris spava sa upaljenim svetlom, jer se mrak plasi Chuck Norris-a.
 • Djuro genijalac: Kad Chuck Norris puhen u šteker, akumulaciono jezero počne kipiti
 • zoranowsky: Dok su se druga djeca igrala u pijesku, mali Chuck se igrao na betonu :)
 • smayoo: Chucka Norrisa je rodila njegova teta jer mu se nitko nije usudio j***t mater. :D
 • Ender: @smayoo: ja sam cuo da je Cuck Norris stvorio sam sebe, a onda je Bog stvorio ostalo. al to je jedno od izgubljenih jevandjelja :-)
 • smayoo: Kad smo kod Chucka Norrisa, to, pretpostavljam, znate - da je njega rodila teta? :)
 • smayoo: Zanimljivo. Hvala!
 • drlovric: Ne znam jeste li culi za Omnivore. Ja nisam do nedavno, i brutalan je alat. Pogledajte, mozda vam se svidi :) [link]
 • Zdravac: Chuck Norris ne slavi rođendan. - Rođendan slavi Chacka Norrisa! :)
 • smayoo: :D
 • Yonkis: @smayoo misliš reći da Chuck Norris rođen dan poslije rođenja tvoje mame? To mi nekako bolje zvuči. :)
 • zoranowsky: Respect!
 • smayoo: A moja mama je rođena dan prije Chucka Norrisa :D
 • zoranowsky: Moja mama dan ranije :)
 • korisnik: Steve Jobs i Alain Prost rođeni istog dana. Moja mama, dan kasnije :)
 • Ender: Bez Steve sa nama, sa Stevom u nama! :-)
 • smayoo: Druže Stevo, Miti seku nemo! :D
 • dpasaric: Jobs bi danas slavio 69. rođendan!
 • Beli: Dragi svi, molim vas da pogledate na moj post na Hardware forumu. Unaprijed zahvalan od srca. [link]
 • zvone: Pozdrav. Netko jr ovdje spominjao promjenu tipkovnice na MB Airu iz strane u Hr. Ima li tko iskustva i zna li se cijena? Hvala.
 • cariblanco: Imaš toga za kupiti na aerodromu...capy electronic ,ako ideš preko švabije.
 • cariblanco: Kupi si ti i miran si gaje god da putuješ. Ja to imam Ali nisam ponio sad u Argentinu, ali oni imaju neke utičnice, ne kao naše, ali se naše mogu piknuti i to radi
 • cariblanco: [link]
 • Yonkis: Znam da ovdje ima ljubitelja JMJarrea pa evo izašao je album od prošlogodišnjeg koncerta VERSAILLES 400 LIVE
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO