Mac OS Ventura
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac OS Ventura

18.12.2022 | 20:52
Kakva iskustva imate sa Venturom? Naročito me zanimaju iskustva vezana uz Adobe CC i Blender. Hvala unaprijed.
19.12.2022 | 08:34
Ja sam day1 napravio update, ali kao i sve nije se isplatilo. Točnije sada na 13.1 stvari su puno bolje. Ne mogu reći da sam imao sa bilo kojom aplikacijom ikakav problem, ali bilo je bugova na OS razini.

Osobno ne koristim ove navedene aplikacije pa o tome ne mogu komentirati, no opet, da li je prelazak na novu verziju OSa apsolutno nužan, mislim da će ovisiti o konkretnoj potrebi.

Ne vidim neku potrebu, no u svakom slučaju radi ok za ovo što sam imao prilike vidjeti do sada.
26.03.2023 | 20:49
Ja imam kontra pitanje... Mac mini M1, vrti Venturu, no na njoj mi skoro pa ništa od starih igar... ovaaaj, aplikacija ne radi. Ima li kakvih negativnih strana naprosto instalirati Sierru ili High Sierru, obzirom da mi uopće ne treba ni Siri, kamoli sve ostale novotarije ubačene naknadno? Da i ne velim da mi se nimalo ne sviđa drugačiji file system.

Pametni, vičite molim.
  • kupus
  • Posjetitelj
26.03.2023 | 22:49
grof kaže:
Ja imam kontra pitanje... Mac mini M1, vrti Venturu, no na njoj mi skoro pa ništa od starih igar... ovaaaj, aplikacija ne radi. Ima li kakvih negativnih strana naprosto instalirati Sierru ili High Sierru, obzirom da mi uopće ne treba ni Siri, kamoli sve ostale novotarije ubačene naknadno? Da i ne velim da mi se nimalo ne sviđa drugačiji file system.

Pametni, vičite molim.

U tvome konkretnom slučaju (m1 mac mini) najstariji os koji možeš instalirati je macos 11 (big sur, onaj poslije cataline). Osuđen si na novi GUI i sve što s njim ide.

Starije igre vjerujem da su 32-bitne pa zato ne rade. Njih kako stvari stoje, možeš zaboravit. Eventualno win instalacija igre i parallels.

machow2.com/run-32-bit-apps-mac/
26.03.2023 | 23:22
Neće windowsi raditi na parallelsima, na M1 procesoru.
  • kupus
  • Posjetitelj
26.03.2023 | 23:33
smayoo kaže:
Neće windowsi raditi na parallelsima, na M1 procesoru.

Neće punokrvni, ali hoće arm verziju.
27.03.2023 | 00:13
Ali na tome mu onda neće raditi te igre koje njega zanimaju, zar ne?
  • kupus
  • Posjetitelj
27.03.2023 | 00:48
smayoo kaže:
Ali na tome mu onda neće raditi te igre koje njega zanimaju, zar ne?

Ovisi o igrama, ali koliko sam uspio ulovit, većina njih radi.

Druga opcija mu je crossover, možda čak i lakše izvediva s obzirom da nema zezanja s virtualkom.
Netko se potrudio pa napravio listu kako koja igra radi:

www.applegamingwiki.com/wiki/M1_compatible_games_master_list
27.03.2023 | 01:14
accom kaže:
Kakva iskustva imate sa Venturom? Naročito me zanimaju iskustva vezana uz Adobe CC i Blender. Hvala unaprijed.

Imamo dojave da Adobe ima razne memory leak probleme na Venturi i ako ti iz nekog razloga nije bitno da si baš na njoj, nemoj žuriti.
27.03.2023 | 01:25
kupus kaže:
Druga opcija mu je crossover, možda čak i lakše izvediva s obzirom da nema zezanja s virtualkom.
Netko se potrudio pa napravio listu kako koja igra radi:

www.applegamingwiki.com/wiki/M1_compatible_games_master_list

Crossover sam odbacio još na powerbooku nakon puno uzaludnog gubljenja vremena da ponešto proradi. Mnogo bolje je bilo koristiti winery, ali to pak ne radi pod venturom, probao sam.
Crap.
Ništa,probat ću paralel.
27.03.2023 | 07:26
Ako već ideš u tom smjeru, umesto parallels (koji koštaju novaca, a njihov post-sales support je najgori u svemiru, ikad, igdje), preporučam ti besplatni VirtualBox.
27.03.2023 | 08:42
Sa VirtualBox se nećeš baš usrećiti, barem što se tiće igara ..... jako jadni i loši GPU driveri .... Parallels je za igre daleko bolji ...
27.03.2023 | 09:45
grof kaže:

Pametni, vičite molim.

A što te konkretno muči?
Ja sam se prošle godine odrek'o svega (a vrtio sam Snow Leopard i High Sierru na 5,1) i prešao na M1 Monterey.
Preko GOG-a i Steama vrtim Icewind Dale, Baldur's gate I i II, Civilization V, Heroes of M&M IV, Mystove... Onak, nije da nema starih igara.
27.03.2023 | 13:26
Malo oftopičarimo, pa sam prebacio u novu temu -

www.jabucnjak.hr/forum/softver/213500-so...-mini-m1.html#213500
29.05.2023 | 19:00
Jel se može nekako vratiti kad kliknem mišem i stisnem space na fotku i magic mouseom sam mogao zoomirati na fotku prije na bilo kojem mac osu i sad ta funkcija na venturi ne radi.. jel ima fix?
29.05.2023 | 19:17
Nisam primjetio da to radi različito, ali možda jer sam odmah isključio onaj novi Stage Manager.
29.05.2023 | 19:57
kad kliknem dvaput da se zooma na fotki ništa se ne dogodi.. dok međutim u safariju zoom radi normalno
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 7 sati
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!
  • drpongrac23: U peći na drva, naravno, legendarnom Smederevcu!
  • drpongrac23: Da li su svi pripremili purice, janjetinu, odojke, mlince za sutra?!?! Moja je purica nasoljena i čeka jutarnje pečenje!!!
  • imenso: Evo molio bih ako imate 2-3 minute vremena i volju proslijediti dalje za riješiti jednu anketu: [link] Potpuno je anonimno
  • Bertone: Aaaa tooo,... baš sam tutlek :) ... vidi se OK, evo pikčr: [link] ... i sorry na lošoj kvaliteti slike, jbg, nemam sad pri ruci bolju :)
  • smayoo: Mislim da je @iAntu zanimalo kako se vide gravirana slova kad je isključeno osvijetljenje od ispod, dok je dnevno svjetlo
  • Bertone: Nema razlike u količini/vidljivosti svijetla koje dolazi ispod/kroz tipke u odnosu na originalna slova, jedina razlika je mrvicu manji font uz napomenu da sam do sada radio samo lasersko graviranje na ThinkPadima T serije. Planirao sam jednom odnijeti i jedan MBP ali nisam nikad stigao.
  • iAnte: @bertone jesu li gravirana znakovi vidljivi i u dobro osvijetljenim prostorima?
  • dpasaric: Legenda.
  • smayoo: RIP Chris Rea... :(
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.92 Seconds

Provided by iJoomla SEO