Mac OS Ventura
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac OS Ventura

18.12.2022 | 20:52
Kakva iskustva imate sa Venturom? Naročito me zanimaju iskustva vezana uz Adobe CC i Blender. Hvala unaprijed.
19.12.2022 | 08:34
Ja sam day1 napravio update, ali kao i sve nije se isplatilo. Točnije sada na 13.1 stvari su puno bolje. Ne mogu reći da sam imao sa bilo kojom aplikacijom ikakav problem, ali bilo je bugova na OS razini.

Osobno ne koristim ove navedene aplikacije pa o tome ne mogu komentirati, no opet, da li je prelazak na novu verziju OSa apsolutno nužan, mislim da će ovisiti o konkretnoj potrebi.

Ne vidim neku potrebu, no u svakom slučaju radi ok za ovo što sam imao prilike vidjeti do sada.
26.03.2023 | 20:49
Ja imam kontra pitanje... Mac mini M1, vrti Venturu, no na njoj mi skoro pa ništa od starih igar... ovaaaj, aplikacija ne radi. Ima li kakvih negativnih strana naprosto instalirati Sierru ili High Sierru, obzirom da mi uopće ne treba ni Siri, kamoli sve ostale novotarije ubačene naknadno? Da i ne velim da mi se nimalo ne sviđa drugačiji file system.

Pametni, vičite molim.
  • kupus
  • Posjetitelj
26.03.2023 | 22:49
grof kaže:
Ja imam kontra pitanje... Mac mini M1, vrti Venturu, no na njoj mi skoro pa ništa od starih igar... ovaaaj, aplikacija ne radi. Ima li kakvih negativnih strana naprosto instalirati Sierru ili High Sierru, obzirom da mi uopće ne treba ni Siri, kamoli sve ostale novotarije ubačene naknadno? Da i ne velim da mi se nimalo ne sviđa drugačiji file system.

Pametni, vičite molim.

U tvome konkretnom slučaju (m1 mac mini) najstariji os koji možeš instalirati je macos 11 (big sur, onaj poslije cataline). Osuđen si na novi GUI i sve što s njim ide.

Starije igre vjerujem da su 32-bitne pa zato ne rade. Njih kako stvari stoje, možeš zaboravit. Eventualno win instalacija igre i parallels.

machow2.com/run-32-bit-apps-mac/
26.03.2023 | 23:22
Neće windowsi raditi na parallelsima, na M1 procesoru.
  • kupus
  • Posjetitelj
26.03.2023 | 23:33
smayoo kaže:
Neće windowsi raditi na parallelsima, na M1 procesoru.

Neće punokrvni, ali hoće arm verziju.
27.03.2023 | 00:13
Ali na tome mu onda neće raditi te igre koje njega zanimaju, zar ne?
  • kupus
  • Posjetitelj
27.03.2023 | 00:48
smayoo kaže:
Ali na tome mu onda neće raditi te igre koje njega zanimaju, zar ne?

Ovisi o igrama, ali koliko sam uspio ulovit, većina njih radi.

Druga opcija mu je crossover, možda čak i lakše izvediva s obzirom da nema zezanja s virtualkom.
Netko se potrudio pa napravio listu kako koja igra radi:

www.applegamingwiki.com/wiki/M1_compatible_games_master_list
27.03.2023 | 01:14
accom kaže:
Kakva iskustva imate sa Venturom? Naročito me zanimaju iskustva vezana uz Adobe CC i Blender. Hvala unaprijed.

Imamo dojave da Adobe ima razne memory leak probleme na Venturi i ako ti iz nekog razloga nije bitno da si baš na njoj, nemoj žuriti.
27.03.2023 | 01:25
kupus kaže:
Druga opcija mu je crossover, možda čak i lakše izvediva s obzirom da nema zezanja s virtualkom.
Netko se potrudio pa napravio listu kako koja igra radi:

www.applegamingwiki.com/wiki/M1_compatible_games_master_list

Crossover sam odbacio još na powerbooku nakon puno uzaludnog gubljenja vremena da ponešto proradi. Mnogo bolje je bilo koristiti winery, ali to pak ne radi pod venturom, probao sam.
Crap.
Ništa,probat ću paralel.
27.03.2023 | 07:26
Ako već ideš u tom smjeru, umesto parallels (koji koštaju novaca, a njihov post-sales support je najgori u svemiru, ikad, igdje), preporučam ti besplatni VirtualBox.
27.03.2023 | 08:42
Sa VirtualBox se nećeš baš usrećiti, barem što se tiće igara ..... jako jadni i loši GPU driveri .... Parallels je za igre daleko bolji ...
27.03.2023 | 09:45
grof kaže:

Pametni, vičite molim.

A što te konkretno muči?
Ja sam se prošle godine odrek'o svega (a vrtio sam Snow Leopard i High Sierru na 5,1) i prešao na M1 Monterey.
Preko GOG-a i Steama vrtim Icewind Dale, Baldur's gate I i II, Civilization V, Heroes of M&M IV, Mystove... Onak, nije da nema starih igara.
27.03.2023 | 13:26
Malo oftopičarimo, pa sam prebacio u novu temu -

www.jabucnjak.hr/forum/softver/213500-so...-mini-m1.html#213500
29.05.2023 | 19:00
Jel se može nekako vratiti kad kliknem mišem i stisnem space na fotku i magic mouseom sam mogao zoomirati na fotku prije na bilo kojem mac osu i sad ta funkcija na venturi ne radi.. jel ima fix?
29.05.2023 | 19:17
Nisam primjetio da to radi različito, ali možda jer sam odmah isključio onaj novi Stage Manager.
29.05.2023 | 19:57
kad kliknem dvaput da se zooma na fotki ništa se ne dogodi.. dok međutim u safariju zoom radi normalno
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 2 sati
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, m@xym, miomika, Riba, Anonimci (492)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO