OS X El Capitan - problem kod instalacije
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

OS X El Capitan - problem kod instalacije

06.07.2022 | 15:10
Evo da vas obavijestim kako je na kraju završilo.

Sa "Internet archive" (nadam se da smijem objaviti ovaj izvor) sam preuzeo Snow Leopard DVD image, ali .iso datoteku. U Windows 11 sam toj datoteci promijenio ekstenziju iz .iso u .dmg.

Nadalje sam sve odradio u TransMac aplikaciji na. Windows 11 prema uputama, i USB stick je najnormalnije bootabilan na Mac-u. Znači uspio sam ga izraditi da je funkcionalan, sad se OS X instlira, pa javim kad bude gotovo.

Prema raznim strani forumima koje sam pročešljao, izgleda da postoji neki bug u image datoteci OS X 10.11, ali se on manifestira samo kod upotrebe TransMac aplikacije na PC-u, no na Apple računalima ne. Zanimljivo, no možda nekome pomogne. Evo, upravo je dovršio instalaciju, sve je prošlo u redu.

Još jednom hvala svima.
06.07.2022 | 15:12
Proradilo sa Snow Leopard, hvala svima na pomoći!
06.07.2022 | 15:20
znaci sad imas instaliran Snow Leo?
super.
trebalo bi da sad bude lakse da instaliras El Capitan. javi kako je proslo.
06.07.2022 | 16:14
Da, sad je gore Snow Leopard, sada ću vidjeti kako dalje na njemu izraditi boot USB od El Capitan.
06.07.2022 | 17:30
Odlično! Sada ja lakše dalje!
06.07.2022 | 19:29
dpongra22 kaže:
Da, sad je gore Snow Leopard, sada ću vidjeti kako dalje na njemu izraditi boot USB od El Capitan.

A zašto ne isprobaš OpenCore Legacy Patcher i pukneš gore Montery? Od verzije 0.4.6 OCLP je ispeglana i GUI verzija pa ne moraš više koristiti terminal.

Usput, ovdje imaš YT kanal od Mr. Macintosh-a, a vjerujem da ćeš lako naći i druge korisne kanale.
06.07.2022 | 20:28
Bertone, hvala na info, no imam samo 4GB RAM-a i obični HDD, ako odlučim pojačavati uređaj probat ću i to.

No ima jedan drugi problem, nudi mi se update na El Capitan sa App Store-a, ali želi pristup samo sa nekim tuđim, meni nepoznatim Apple ID. Kada upišem svoj Apple ID i lozinku, kaže da je neispravna.

Prijašnji vlasnik ga je uredno odjavio sa iCloud-a, a ja sam ga danas prijavio nakon instalacije Snow Leopard na svoj iCloud.

Sada na mojem iCloud-u pored mog iPhone-a i iPad-a taj Mac stoji prijavljen kao MacBook Pro i ispod piše El Capitan 11.6.2. A na njemu je zapravo instaliran Snow Leopard 10.6.8. Sad sam skroz zbunjen.
07.07.2022 | 10:40
Uspjelo je. Sa desktopa sam pokrenuo El Capitan.dmg instalaciju, javljalo je grešku da ne može provjeriti verziju softvera.

Isključio sam Internet, otišao u boot meni te u Terminalu promijenio datum na 2012. godinu, restartao i tada je prihvatilo instalaciju.

Danas ću pokrenuti izradu boot USB diska pomoću aplikacije koju je predložio Davor, tako da na kraju mogu napraviti clean install preko USB-a.

Ako sve prođe u redu, sutra se zaletim do ZG da kupim SSD pa ću ga ugraditi.

Hvala još jednom svima na susretljivosti.
07.07.2022 | 12:59
sto se tice SSD-a, imaj u vidu da je kod tog modela ako se ne varam SATA-1 interfejs, tako da ne ocekujes nesto spektakularno. mozda je bolje ici na 8 GB ram-a.
07.07.2022 | 14:16
Ender kaže:
sto se tice SSD-a, imaj u vidu da je kod tog modela ako se ne varam SATA-1 interfejs, tako da ne ocekujes nesto spektakularno. mozda je bolje ici na 8 GB ram-a.

SSD je nesto sto moze donijeti najvece ubrzanje od bilo kakvog drugog apgrejda i u samom radu nema bitne razlike izmedju SATA 1, 2 i 3 sucelja. Naravno i 8 GB RAM-a je vrlo pozeljno, ali ne toliko koliko SSD
08.07.2022 | 12:28
Ni dalje ne radi boot USB od El Capitan, ovoga puta pokazuje prekriženi krug?!?

Našao sam drugo rješenje. Prvo preko USB-a instaliram Snow Leopard, pokupim sve nadogradnje, te onda is samog OS-a pokrenem El Capitan instalaciju. Kada dođe u izbornik za početak instalacije, isključim internet i podesim datum na 2012. I instalacija se odradi kako treba.

Usput, ugradio sam novi SSD ADATA os 240GB. I piknuo sam nekimmali zgodni BT miš, sve skupa trošak 320 kn.

Evo, rihešeno, napokon
17.09.2022 | 14:35
Probaj vidjeti ovaj ovdje thread. Ja sam upravo uspio složiti bootabilni USB El Capitana na M1 Macu i instalirao sa tog USBa El Capitan na 2009. Macbook Pro.

EDIT: Opet sam boomer. Nisam vidio da si riješio, pa sam stavio odgovor. Super!
20.09.2022 | 18:56
Svejedno hvala na pomoći, a Mac je otišao dalje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 9 sati
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa