Kako skinuti El Capitan instalacijski file
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako skinuti El Capitan instalacijski file


14.12.2021 | 15:42
Ekipica, sori ako pokrećem temu koja je negdje obrađena, novi sam tu. Imam starog 20" iMaca na kojem sam instelirao Linix Mint, ali u međuvremenu sam skužio da bi na njega išao još aktualni El Capitan. No tu se vrtim u krug i nikako ne mogu naći neko mjesto gdje ću kliknuti El Caitan, pa download i napravit si USB stick instalaciju. Može mi netko, onako idiot proof objasniti koji su koraci. Unaprijed hvala.

Vanja
14.12.2021 | 16:05
Evo, čak je i na hrvatskom jeziku:
support.apple.com/hr-hr/HT201372

P.S. Nadam se da imaš Mac koji radi. Ako si Mac OS X zgazio Linuxom, bojim se da me je strah da ćeš ili nositi u servis ili nekome u tvojim krajevima janjetinu/ćevape morati platiti.
14.12.2021 | 19:16
Ako si disk pregazio GRUB-om od Linuxa, nije sad baš jednostavno, jer si vjerojatno pregazio i recovery particiju na Macu. Koliko je star Mac? Ako je star toliko da je imao optiku, onda nije ni bilo recovery particije, nego je standardni put da ga bootaš njegovim tvorničkim DVD-om s optike, urediš disk (erase cijelog diska, GUID particijska shema, instalacija originalnog OS X s kojim je stroj došao, pa onda update na El Capitan. Međutim, optika vjerojatno ne radi više pa je alternativa napraviti na nekom drugom MAcu funkcionalni bootabilni USB stick s instalacijskim diskom OS-a kojeg želiš instalirati.

Isto to (bootabilni USB) ti je opcija i za novije Macove sa zgaženom recovery particijom, ali takav bootabilni USB u principu treba napraviti s drugog Maca.

Da bi ti uspjela instalacija, prije nego kreneš, a nakon što si formatirao disk na GUID shemu i pregazio GRUB od Linuxa, moraš sistemski datum na Macu pomaknuti nešto godina unatrag, da pokazuje datum iz vremena kad je El Capitan bio aktualan OS.
14.12.2021 | 21:14
Oprosti, ali odgovorio si mi sve samo ne ono što sam pitao. Dakle:

1. Gdje mogu skinuti El Capitan? Ne ide s Apple Storea, a svaki Appleov link vodi nigdje. Nikako doći do gumba "download". Idioti. To je isti onaj mentalitet kao kod Linuxa.

2. Kako napraviti od tog skinutog OS-a butabilni stick? Ima li neki softver kao Rufus za Win? Pisat po terminalu neću. Nismo u osamdesetima prošlog stoljeća.
14.12.2021 | 21:34
Sve sam ti napisao osim onog što se svima na Macu podrazumijeva.

1. El Capitan skineš s Mac App Storea ako si ga svojim Apple ID-om skinuo u vrijeme dok je bio aktualna verzija OS-a. Ako nisi, nađi nekog tko jest, da ti "posudi" svoj Apple ID, ili nađi nekog tko ima skinut i spremljen "Install OS X El Capitan.app", da ti ga pošalje.

alternativa tome je da ga skineš odnekud s nekog torrenta. Ja osobno to ne radim jer nema načina provjeriti da u taj DMG s torrenta nije upakirano neko s*anje od malwarea.

2. to treba napraviti na Macu (postoje neke navodne metode na windowsima, za linux ne znam, ali tko god je probao, nije mu radilo), i to na Macu s nekom OS verzijom koja nije starija od El Capitan. Koristiš neku od besplatnih aplikacija. Na primjer Balena Etcher ili Install Disk Creator. Balena Etcher je malo univerzalniji (možeš napraviti bootabilno bilo što od čega skineš ISO ili DMG image s neta - linux, windows, mac...) pa za njega moraš iskopati file installESD.dmg iz paketa ranije spomenute aplikacije "Install OS X El Capitan.app" (desni klik na app, show package contents, pa contents, pa sharedsupport, pa odande drag&drop npr. na desktop).
14.12.2021 | 21:41
Ipak da ti napomenem - jer mi se čini da si ignorirao sve to ostalo što sam ti napisao - kod instalacije OSova od 10.10 i mlađih, kad to pokušavaš ovako iskemijati s nekog USB sticka, postoji još cijeli niz kvaka i čuda koja se nekom jave, nekom ne. Spomenuo sam ti sistemski datum, ali nije samo to. DMG s instalacijom otpakiran na nekoj starijoj verziji OS-a ili na nekoj puno novijoj verziji - neće se htjeti instalirati kad ga bootaš na "praznom" stroju, i 100 nekih gluposti.

Uvijek je najsigurniji put (iako nije najkraći ni najbrži) da najprije na Mac vratiš originalni OS s kojim je taj Mac bio isporučivan*, i onda, kad jednom imaš funkcionalni Mac OS, kroz Mac App Store povučeš instalaciju OSa kojeg želiš (za El Capitan opet promijeni datum) i pokreneš ga na dvoklik.

____

* ako je to toliko star Mac da je dolazio s OSom 10.5 ili starijim, onda instaliraš 10.6 retail verziju koju negdje moraš kupiti, posuditi, što već, i updateaš je na 10.6.8
14.12.2021 | 21:42
I ja se bojim (ali me nije strah) da ćeš ili nositi u servis ili nekome u tvojim krajevima janjetinu/ćevape morati platiti

Na ovo što je smayoo napisao ja bih samo dodao da ElCapitan dmg možeš skinuti sa linka koji je dao Borisone.
14.12.2021 | 22:27
Sasvim sam novi tu, molim lijepo samo link koji radi. Ali nisam novi s Macovima, prvog sam kupio poznate devedesprve. I sad imam drugog koji ima High Sierru gore. Naistalirao sam se svih vrsta macova i ne kužim zašto se to ne može napraviti ovako:

1. Formatiram USB stick
2. Skinem instalacijski DMG ili iso
3. Pokrenem npr Etcher
4. Napravim instalacijski USB stick
5. Instaliram od nule, dakle ne radim update nego clean zero install tako da s disc utilitijem od instalacije pobrišem hd i instaliram na novoformatirani hard

Tako sam to radio do sada, kao na ovoj uputi, jedino što nikako skinuti taj image.
Prilozi:
14.12.2021 | 22:41
Fala za link. Nisam ga skužio iz prve.
14.12.2021 | 22:54
"On se preuzima kao slika diska pod nazivom InstallMacOSX.dmg. Na Mac računalu kompatibilnom sa sustavom El Capitan otvorite sliku diska i pokrenite instalacijski program koji se nalazi u njoj pod nazivom InstallMacOSX.pkg. On će instalirati aplikaciju pod nazivom Instalacijski program za OS X El Capitan u mapu Aplikacije. Pokretački instalacijski program izradite iz ove aplikacije, a ne iz slike diska ili .pkg instalacijskog programa."

Što to znači "Na Mac računalu kompatibilnom sa sustavom El Capitan "? Nije valjda da komp mora imat El Capitan gore, to bi bilo kriminalno idiotski. Ja imam mac koji ima High Sierru i nisam mogao otvoriti taj DMG file. Kako mogu to napraviti iz slike diska, onak old school? Baš su ga propisno zakomplicirali.
14.12.2021 | 22:58
Imam drugi mac, ali mi nije jasno na kojem macu moram sistemski datum staviti na godinu kad je El Capitan bio novi. Na
Macu na kojem imam trenutno Linux? Pa kak da to napravim?
14.12.2021 | 23:13
vspirin kaže:
Imam drugi mac, ali mi nije jasno na kojem macu moram sistemski datum staviti na godinu kad je El Capitan bio novi. Na
Macu na kojem imam trenutno Linux? Pa kak da to napravim?


Ekipa te samo nepotrebno zbunila.

Sve si dobro rekao, napraviš bootabilni USB pomoću etchera ili transmac ako imaš tu sreću pa imaš pristup windows stroju jer mi se pokazao kao najpouzdaniji i najlakši za to.

Datum na macu na kojeg instaliraš capitan (taj 20" iz prvog posta) promjeniš na 1-1-2015. Dalje bi trebalo šljakat. Recovery je koristan, ali ne i neophodan.
14.12.2021 | 23:20
Na macu na koji instaliram je trenutačno Linix Mint. Kako da vratim datum kad je sasvim drugi OS gore? Kako da napravim bootabilni usb za maca na pc-u? imam, naravno i piceka. Pa da ponovim pitanja:

1. Gdje mogu skinuti DMG s kojeg mogu instalirati El Capitan tako da napravim clean instalaciju, ne update?
2. Link koji ste mi dali za skinuti El Capitan a) ne radi b) jednom sam skinuo ali se DMG nije mogao otvoriti na mojem mac booku s High Sierom.
3. Ne mogu vratiti sistemski clock, jer na tom iMacu trenutno imam instaliran Linux Mint.

Za sada nikud nismo napredovali s odgovorima. Nadam se da će bit bolje.
14.12.2021 | 23:22
support.apple.com/hr-hr/HT201372

Ovaj link ne radi. Zna li netko neki drugi? Bogme čovjek mora imat čelične živce za rješavanje takvog naizgled jednostavnog problema.
14.12.2021 | 23:29
Ovako nekako to ide:

1. Upališ PC sa windowsima
2. Otvoriš gornji link, ide opet support.apple.com/hr-hr/HT201372
3. Skineš dmg elcapitana.
4. Skineš transmac
5. Uzmeš USB od 8GB i pratiš upute s videa

6. Pališ Mac držeći tipku alt, sa USBom unutra
7. Trebao bi se otvoriti bootmenu od maca u kojem odabereš USB
8. U samoj instalaciji možeš promjeniti datum, klikneš na vrijeme samo ako se ne varam. 2015. bi trebala raditi
14.12.2021 | 23:30
E, ovo je suvisli odgovor. Nadam se da će mi ovo uspjet. Hvala.

edit: link ne radi. Murphy je danas vrlo bizi
14.12.2021 | 23:47
Kaj se tiče promijene vremena ako ti nije mrzak terminal, kad kreneš sa instalacijom otvori terminal i upiši:
date

pa lupi enter i ispis bi za trenutno vrijeme i datum trebao biti ovakav:
date 234714122021

... prva dva broja su sat, druga dva minute, treća dva dan, četvrta dva mjesec i zadnja četiri godina - pišem po sjećanju ali mislim da je tako nekako išlo,... pa ako je tako upišeš u terminal:
date 234701012015

lupiš enter i ponovno upišeš
date

da provjeriš je li spremilo promjenu vremena, ako je dereš dalje sa instalacijom.
15.12.2021 | 00:02
Imaš u opisu ovog videa, slobodno instaliraš sve updateove jer si na supported macu.



EDIT: Možda i neće bit dobar zbog modifciranog boot.efi. Nemoj da ja moram skidat tvoj dmg, uspio si u postu maloprije, Uzmi taj image, samo ga donesi na windowse
15.12.2021 | 00:49
Ako nemas bas pretpotopni Mac onda bi na njega mogao staviti i nesto osjetno friskije od El Capitana. Pogledaj ovdje, neka te ne zbuni uvodni tekst, odskrolaj malo dolje na "How do I get started", sve je poprilicno jednostavno:

dortania.github.io/OpenCore-Legacy-Patcher/
15.12.2021 | 01:38
Moj imac je iMac9,1, 2.66 ghz, dakle moglo bi se. Sad da vidim dalje. Volio bih onda staviti High Sieru. Pa da vidimo kako.

edit: a, ne. dvadeset koraka i terminal. mrzim terminal. jel znate nekoga tko to radi za nofce? ja mu platim, a on mi napravi instalacijski usb s patchanom high sierom?
15.12.2021 | 13:11
To ti je doslovce jedna naredba u Terminalu koju uglavnom mozes kopipejstati, a pathove drag&dropati. Dakle otprilike 10 sekundi posla u terminalu

Evo u ovom videu ti je sve lijepo objasnjeno i prikazano:

youtu.be/go6RTCHv4GA

I idi na barem Big Sur
15.12.2021 | 18:33
No, super. Dobim da se pri bootanju vidi instalacijski disk, ali niš dalje. Dakle, Linux it is. To ipak radi i to sasvim dobro.
15.12.2021 | 19:55
vspirin kaže:
...
edit: a, ne. dvadeset koraka i terminal. mrzim terminal...


Ne razumijem, koristiš Linux, a mrziš terminal?!
To je kao da kao da ja kažem volim baklavu i hurmašice, ali mrzim slatko
15.12.2021 | 21:05
A što se skidanja s Torrenata tiče, zar se ne može provjeriti MD5 potpis?
16.12.2021 | 00:48
vspirin kaže:
No, super. Dobim da se pri bootanju vidi instalacijski disk, ali niš dalje. Dakle, Linux it is. To ipak radi i to sasvim dobro.


Vjerojatno nesto ne radis dobro. OpenCore sam instalirao vec na 7 Macova i na svima je radilo i jos radi uredno
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 10 minuta
  • cariblanco: kako nogomet može biti okrutan, zaslužili ste najmanje bod
  • cariblanco: Riječani, jeste li spremni za derbi, danas bi trebao biti praznik nogometa na Rujevici
  • smayoo: Možda je to popis po abecedi. ;)
  • cariblanco: Danas čitam VL i koja je najsigurnija zemlja u slučaju holokausta...1 Antartika 2 Argentina ;)
  • Yonkis: Evo, prodajem i neke slušalice, one za u uho. iPhone i sluške, 200€. I nije to sve, one more thing...
  • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
  • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Maxxy, temeljnik, tino1, zoranowsky, Anonimci (484)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 2.67 Seconds

Provided by iJoomla SEO