X: volim, ne volim
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

X: volim, ne volim

10.12.2003 | 03:52
Jedna od najfantastičnijih, a u općoj galami nad očiglednim novostima, najzanemarenijih featurea X-a je Search u svakom prozoru. Brzina je munjevita, a otpadaju one gluposti iz drugoga Sherlocka (da dragneš u meni mapu koju ćeliš pretraćiti kako ne bi pretraživao cijeli disk) koja je zamijenila korisnu, ali pomalo nespretnu stvar iz prvoga "Search selected" ili tako nekako... Panther pretražuje sve mape do dna i to radi stvarno munjevito.
Princip je dosljedno izveden u user interfaceu, jer je jednako munjeviti feature primijenjen prvi put u iTunesima, zbog kojega - kad ka pokažem - Windowsaši sline do beskraja., a isto to s Googleom je napravljeno i u Safariju.
Sada, napokon, tek na MacOS-u postaje logična ona funkcija preuzeta s web browsera - back.
Meni je bitno pomogla kod sređivanja jedne igračke kojom se bavim "dobrotvorno", za kolege i svoj gušt: zbirke slika svih cura koje su ikada izašle u 50 godina Playboya. Još nije gotovo, ali po svemu sudeći bit će to 5 ili 6 CD-a, možda 7. A svakako ču tih cca 20 tisuća slika sebi složiti na data DVD. Ne znam možete li zamisliti kolikoi je posao skidati mnoštvo sličurina iz specijalizirane binaries grupe, držati ih kratko u rinfuzi (download folderu), a potom ih krcati u mape po godištima, mjesecima, imenima... E, toga ne bi bilo bez ovoga featurea, nikada!
Jasno, ovo mi je malo teže demonstrirati windozerima, jer se sa sličnim problemima rijetko tko susreće...
No, to je manje bitno. Ima tu i "napredna" verzija rada gdje u dva prozora imate otvoren isti direktorij; jedan za pretraživanje, a drugi za krcanje u mape. u jednom tražim, selektiram i pretačem odabrano u drugi. Još kad bi samootvvaranje foldera bilo brže, s usporenjem kada se kursor približi gornjem ili donjem rubu, i s apsolutnom "zabranom" horizontalnoga scrolla...
Da ne bude zabune, nije meni Playboy primarno tematsko zanimanje, nego imam bar 20 puta veću zbirku slika o kojoj vodim brigu i stalno je dopunjavam.
Kad bi X još mogao napraviti rebuild thumbnaila, onda bih samo skakutao između thumbnail i list-viewa i da vidiš kako se zbirka slika može urediti - u Finderu! iPhoto ni ne pomišljam trošiti za takve namjene, nego se - posebno za pronalaženje duplikata raznih imena, i preimenovanje više fajlova - zasad pomažem iViewom Pro.
I još mi jedna stvar strašno nedostaje u svim web browserima na Macu, a Explorer je ima od verzije 5 na Windowsima pa se pitam zašto: radi se o featureu u print dijalogu "Print selected". Selektiraš tekst, zapravo područje, koje te zanima i onda u print dijalogu odabereš SAMO TO za ispis! Lijepo i praktično, bez dosadnih "Print previewa", ionako naslijeđenih od kojekuda iz Windowsa, jer se oni ionako nikad nisu pošteno držali WYSIWYG principa. Ima li takav browser? Mislim da nema, jer bi taj feature trebalom imati u print dijalogu. Ako netko zna (a zašto tako nečega ne bi bilo u "File" meniju?) za takav browser, a nije baš teški pain in te ass u drugim stvarima, bio bih zahvalan na informaciji.
10.12.2003 | 15:17
Ako netko zna (a zašto tako nečega ne bi bilo u "File" meniju?) za takav browser, a nije baš teški pain in te ass u drugim stvarima, bio bih zahvalan na informaciji.

Ah, rjesenje je nirvana

Dok surfas, otvori TextEdit (prazni dokument). U Safariju, ili cemu vec, oznaci ono sto bi htio poslati na pisac i to oznaceno lijepo ubaci u prozor TextEdita. Hopla!

I tako pomalo skupljas sve sto ti treba i kad si zgotovio, posaljes sve na pisac. Stedis papir, a ako snimis sve u PDF, ustedis jos i vise i sacuvas tako jos koje stablo i mrvu ozona

To je superlako rjesenje. Takodjer, ako se ne varam, poslao sam i jednu aplikaciju koja pamti sadrzaje clipboarda, beskonacno unatrag. I to je jedno rjesenje -- sve sto ti treba strpajes onamo, i na koncu sve povadis. Nisam siguran , no mozda mozes i samo pojedine stvari u njenoj memoriji (koje i vidis na ekranu), bacit' na pisac.

Ne treba ti browser za sve to ... Upamtite dragi posljetitelji Jabucnjaka, TextEdit je mocna stvarca, tiha aplikacija prepuna snage, a OS X u sebi ima podrzan ekranski postscript (turbo nabildanu PDF verziju) koji radi u SVIM aplikacijama, za razliku od nekih drugih smecavih operativnih sustava koji nemaju nista, pa ono sto nemogu na ekranu, rjesavaju komplikacijama s ispisom na pisac. Pih!
10.12.2003 | 21:05
I još mi jedna stvar strašno nedostaje u svim web browserima na Macu, a Explorer je ima od verzije 5 na Windowsima pa se pitam zašto: radi se o

Ono sta je meni bilo jako zgodno kod IE na Macu, download. Ne toliko sam downlod koliko osobina da na svaki skinuti fajl, IE u info pod coments stavi url otkud je fajl skinut.
10.12.2003 | 22:16
Da, to je bila sjajna, prava Mac-feel opcija... cudim se da je to napravio MS-ov tim. No, mislim da nije IE jedini koji je to radio... i neki Hotline agenti su biljezili IP servera u comments...
11.12.2003 | 03:09
No, mislim da nije IE jedini koji je to radio... i neki Hotline agenti su biljezili IP servera u comments..
Ne bi vjerovao, to je radio još Anarchie od verzije 3, AFAIR. E, da, i to mi nedostaje, a comment prostor u FileInfou zvrji prazan.
Neki pričaju da o tebi može netko sve saznati tako da ti samo drpi Desktop Database (Sys 9), a Toast ju je redovito do verzije 8 trpao na svaki snimljeni CD, iz analize upravo tih URL-ova iz FileInfoa koje je sistem držau u Desktop DB.
Meni to nije smetalo.
No, netko se osjeća kao da se gol tušira pred rasvijetljenim i nezastrtim prozorom.
Da, i Tomislavu: to rade i iCab, Netscape odavno... (u fajl) ali u Exploreru se te stvari kao i u iCabu daju pročitati kliketanjem po itemu u download prozorčiću
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.93 Seconds

Provided by iJoomla SEO