DiskWarrior i hrvatska slova
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

DiskWarrior i hrvatska slova

18.11.2003 | 11:45
Sinoć i jutros sam se malo igrao sa alatima za optimiziranje diskova. Prvo sam potjerao nortonov speed disk, zatim disk doctor i jutros disk warriora.
Speed disk mi je, izgleda, stvarno malo ubrzao čitanje s diska, naime, čini mi se da se kompjuter puno brže boota sada.
Disk Doctor mi nije niti jednom uspio završiti posao do kraja, te sam ga obilježio sa 'nikada više upotrijebiti' etiketom.
E sada najvažnije, Disk Warrior je našao hrpu nekih grešaka koje kaže da je popravio (kada se to prije skupilo), no većina grešaka je bila vezana uz teks encoding kod imena fileova. Tu naime i nastaje problem, jedno desetak mojih fileova i dva direktorija su dobila ime untitledxxxxxxxx (gdje je xxxxxx neki broj). Na svi sreću svaki od fileova je zadržao asocijaciju sa svojim programom pa sam ga mogao pokrenuti i vidjeti što je to.
Prema mom zaključku to su uglavnom bili fileovi koje sam prenio sa windowsa i koji su imali hrvatska slova u nazivu. No međutim jedan direktorij se nalazio u Mail-ovom direktoriju, što vjerojatno znači da ga je Mail i napravio, što dalje znači da nije prenesen s windowsa. Mislim da je i taj direktorij imao hrvatsko slovo u nazivu, ali nisam 100% siguran.
Dakle moje pitanje je, kakva su vaša iskustva sa hrvatskim slovima u imenima fileova i alatima za popravke diskova, odnosno, da li je sigurno koristiti hrvatska slova u imenima fileova?
18.11.2003 | 12:03
Ja odavno imam praksu ne koristiti domaća slova u imenima datoteka. Na Macu nisam nikada imao s time problema, a ali to radim zbog transfera na Windowse. Na Windowsima sam imao problema - pa čak i takvih da je Nero uništavao CD uz nekakvu glupu grešku samo zato jer je naletio na datoteku s našim znakovima u imenu. Nakon par uništenih CD-a smo skužili gdje je problem. A ima toga još...
18.11.2003 | 19:00
I na macu ponekad ne mozes koristiti PC file sa nasim slovima, ili dugackim imenom. Kada pokusas bilo sto napraviti javi gresku da ne moze naci file. OS 9, naravno.
19.11.2003 | 01:23
Ja odavno imam praksu ne koristiti domaća slova u imenima datoteka.
Ja odavno inzistiram da koristim hrvatska slova u imenima fajlova. I, usput, da kad god je moguće NE stavljam ekstenzije toliko potrebne ONIMA da bi uopće funkcionirali (since 1985) i jedini problem koji imam je kad stigne neki fajl s HR znakovima, ali samo pod devetkom. Onda mi se HR znakovi preinterpretiraju u visekarakterno smece (đ kao <eth> npr.) pa i kad nisu pod dugim imenima, takvi fajlovi to najednom postanu. No, SAMO pod devetkom.Iz istoga razloga devetka blago posrce kad se digne na stroju ukojemu se uglavnom boravi u X-u jer tamo narvno nikome ne pada na pamet da broji znakove za imena fajlova.
A potpuno je ISTA stvar s mailom. Moze covjek POSLATI longname file, ali ces ga ti primiti pod tim blesimetrom... isto kao sto pod devetkom npr. Eudora napravi cuda od imena "sendera" ako ga imas u adresaru pod HR znakovima, ili covjek sam sebe naziva, i inzistira na tome ... kao "Ćušnuti Ćevabdžija Đurđević" ;->
19.11.2003 | 02:06
Dakle moje pitanje je, kakva su vaša iskustva sa hrvatskim slovima u imenima fileova i alatima za popravke diskova, odnosno, da li je sigurno koristiti hrvatska slova u imenima fileova?

Nije problem u OS X. Kao sto nije problem u OS X glede muke s hrvatskim znakovima u komercijalnim aplikacijama. OS X datotecni sustav koristi Unicode. OS X clipboard takodjer koristi Unicode. Itd...

Dakle, u cemu je kvaka?

U DiskWarrioru i ostalim aplikacijama koje nisu napisane i testirane kako bi trebalo.
Dokle god oni tamo proizvodjaci preko bare ne skuze da postoji Unicode (njima je dovoljan i ANSI, ma i ASCII), imat cemo problema takovih.

Prije instalacije bilo koje vazne aplikacije koja se igra datotekama i diskovima, procitajte upute i vidite sto podrzava i na kojm je standardima izgradjena.
08.12.2003 | 11:57
Dečki molim vas pomoć da bih se ušaltal u očito i vama djelomično konfuznu temu s hrvatskim slovima.
Najme gdje bih se malo mogel informirati uopće kaj je to UNICODE u odnosu na ROMAN, pa sad susreh Unicode UTH-7, UTH-8, koji je za što, i kako bih dobio da mi je upravo Unicod defoult keyb.layout, a ne Roman;
kako da mi neki programi automatski koriste hrvatske znakove, a na nekima (ovdje, textEdit) moram prebaciti keyboard layout na Unicode, dok u Wordu automatski imam hrvatska slova a Unicode k.layout mi je siv (neizaberiv)?
Bilo bi super, iako nije nužno, da bude štivo na hrvatskom, kako bih lakše i sigurnije shvatio problematiku.
Nisam analfabet na Macu, no OS X mi je sasvim novi, ali više sam do sad bil fahidiot, poznavajući samo aplikaciju za zgrtanje novaca, zdebljah se 10kila - od krumpira, i sad kad bih se volio maknuti malo i od faha, pa kaj mi ostaje? Sorry malo sam šaljivđija, to ide s godinama... na nervnoj bazi!
Tek toliko, moj sistem je 10.2.7
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 19 sati
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO