DiskWarrior i hrvatska slova
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

DiskWarrior i hrvatska slova

18.11.2003 | 11:45
Sinoć i jutros sam se malo igrao sa alatima za optimiziranje diskova. Prvo sam potjerao nortonov speed disk, zatim disk doctor i jutros disk warriora.
Speed disk mi je, izgleda, stvarno malo ubrzao čitanje s diska, naime, čini mi se da se kompjuter puno brže boota sada.
Disk Doctor mi nije niti jednom uspio završiti posao do kraja, te sam ga obilježio sa 'nikada više upotrijebiti' etiketom.
E sada najvažnije, Disk Warrior je našao hrpu nekih grešaka koje kaže da je popravio (kada se to prije skupilo), no većina grešaka je bila vezana uz teks encoding kod imena fileova. Tu naime i nastaje problem, jedno desetak mojih fileova i dva direktorija su dobila ime untitledxxxxxxxx (gdje je xxxxxx neki broj). Na svi sreću svaki od fileova je zadržao asocijaciju sa svojim programom pa sam ga mogao pokrenuti i vidjeti što je to.
Prema mom zaključku to su uglavnom bili fileovi koje sam prenio sa windowsa i koji su imali hrvatska slova u nazivu. No međutim jedan direktorij se nalazio u Mail-ovom direktoriju, što vjerojatno znači da ga je Mail i napravio, što dalje znači da nije prenesen s windowsa. Mislim da je i taj direktorij imao hrvatsko slovo u nazivu, ali nisam 100% siguran.
Dakle moje pitanje je, kakva su vaša iskustva sa hrvatskim slovima u imenima fileova i alatima za popravke diskova, odnosno, da li je sigurno koristiti hrvatska slova u imenima fileova?
18.11.2003 | 12:03
Ja odavno imam praksu ne koristiti domaća slova u imenima datoteka. Na Macu nisam nikada imao s time problema, a ali to radim zbog transfera na Windowse. Na Windowsima sam imao problema - pa čak i takvih da je Nero uništavao CD uz nekakvu glupu grešku samo zato jer je naletio na datoteku s našim znakovima u imenu. Nakon par uništenih CD-a smo skužili gdje je problem. A ima toga još...
18.11.2003 | 19:00
I na macu ponekad ne mozes koristiti PC file sa nasim slovima, ili dugackim imenom. Kada pokusas bilo sto napraviti javi gresku da ne moze naci file. OS 9, naravno.
19.11.2003 | 01:23
Ja odavno imam praksu ne koristiti domaća slova u imenima datoteka.
Ja odavno inzistiram da koristim hrvatska slova u imenima fajlova. I, usput, da kad god je moguće NE stavljam ekstenzije toliko potrebne ONIMA da bi uopće funkcionirali (since 1985) i jedini problem koji imam je kad stigne neki fajl s HR znakovima, ali samo pod devetkom. Onda mi se HR znakovi preinterpretiraju u visekarakterno smece (đ kao <eth> npr.) pa i kad nisu pod dugim imenima, takvi fajlovi to najednom postanu. No, SAMO pod devetkom.Iz istoga razloga devetka blago posrce kad se digne na stroju ukojemu se uglavnom boravi u X-u jer tamo narvno nikome ne pada na pamet da broji znakove za imena fajlova.
A potpuno je ISTA stvar s mailom. Moze covjek POSLATI longname file, ali ces ga ti primiti pod tim blesimetrom... isto kao sto pod devetkom npr. Eudora napravi cuda od imena "sendera" ako ga imas u adresaru pod HR znakovima, ili covjek sam sebe naziva, i inzistira na tome ... kao "Ćušnuti Ćevabdžija Đurđević" ;->
19.11.2003 | 02:06
Dakle moje pitanje je, kakva su vaša iskustva sa hrvatskim slovima u imenima fileova i alatima za popravke diskova, odnosno, da li je sigurno koristiti hrvatska slova u imenima fileova?

Nije problem u OS X. Kao sto nije problem u OS X glede muke s hrvatskim znakovima u komercijalnim aplikacijama. OS X datotecni sustav koristi Unicode. OS X clipboard takodjer koristi Unicode. Itd...

Dakle, u cemu je kvaka?

U DiskWarrioru i ostalim aplikacijama koje nisu napisane i testirane kako bi trebalo.
Dokle god oni tamo proizvodjaci preko bare ne skuze da postoji Unicode (njima je dovoljan i ANSI, ma i ASCII), imat cemo problema takovih.

Prije instalacije bilo koje vazne aplikacije koja se igra datotekama i diskovima, procitajte upute i vidite sto podrzava i na kojm je standardima izgradjena.
08.12.2003 | 11:57
Dečki molim vas pomoć da bih se ušaltal u očito i vama djelomično konfuznu temu s hrvatskim slovima.
Najme gdje bih se malo mogel informirati uopće kaj je to UNICODE u odnosu na ROMAN, pa sad susreh Unicode UTH-7, UTH-8, koji je za što, i kako bih dobio da mi je upravo Unicod defoult keyb.layout, a ne Roman;
kako da mi neki programi automatski koriste hrvatske znakove, a na nekima (ovdje, textEdit) moram prebaciti keyboard layout na Unicode, dok u Wordu automatski imam hrvatska slova a Unicode k.layout mi je siv (neizaberiv)?
Bilo bi super, iako nije nužno, da bude štivo na hrvatskom, kako bih lakše i sigurnije shvatio problematiku.
Nisam analfabet na Macu, no OS X mi je sasvim novi, ali više sam do sad bil fahidiot, poznavajući samo aplikaciju za zgrtanje novaca, zdebljah se 10kila - od krumpira, i sad kad bih se volio maknuti malo i od faha, pa kaj mi ostaje? Sorry malo sam šaljivđija, to ide s godinama... na nervnoj bazi!
Tek toliko, moj sistem je 10.2.7
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 11 minuta
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP
  • MacSin: OS stari do X je bio cool

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.77 Seconds

Provided by iJoomla SEO