DiskWarrior i hrvatska slova
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

DiskWarrior i hrvatska slova

18.11.2003 | 11:45
Sinoć i jutros sam se malo igrao sa alatima za optimiziranje diskova. Prvo sam potjerao nortonov speed disk, zatim disk doctor i jutros disk warriora.
Speed disk mi je, izgleda, stvarno malo ubrzao čitanje s diska, naime, čini mi se da se kompjuter puno brže boota sada.
Disk Doctor mi nije niti jednom uspio završiti posao do kraja, te sam ga obilježio sa 'nikada više upotrijebiti' etiketom.
E sada najvažnije, Disk Warrior je našao hrpu nekih grešaka koje kaže da je popravio (kada se to prije skupilo), no većina grešaka je bila vezana uz teks encoding kod imena fileova. Tu naime i nastaje problem, jedno desetak mojih fileova i dva direktorija su dobila ime untitledxxxxxxxx (gdje je xxxxxx neki broj). Na svi sreću svaki od fileova je zadržao asocijaciju sa svojim programom pa sam ga mogao pokrenuti i vidjeti što je to.
Prema mom zaključku to su uglavnom bili fileovi koje sam prenio sa windowsa i koji su imali hrvatska slova u nazivu. No međutim jedan direktorij se nalazio u Mail-ovom direktoriju, što vjerojatno znači da ga je Mail i napravio, što dalje znači da nije prenesen s windowsa. Mislim da je i taj direktorij imao hrvatsko slovo u nazivu, ali nisam 100% siguran.
Dakle moje pitanje je, kakva su vaša iskustva sa hrvatskim slovima u imenima fileova i alatima za popravke diskova, odnosno, da li je sigurno koristiti hrvatska slova u imenima fileova?
18.11.2003 | 12:03
Ja odavno imam praksu ne koristiti domaća slova u imenima datoteka. Na Macu nisam nikada imao s time problema, a ali to radim zbog transfera na Windowse. Na Windowsima sam imao problema - pa čak i takvih da je Nero uništavao CD uz nekakvu glupu grešku samo zato jer je naletio na datoteku s našim znakovima u imenu. Nakon par uništenih CD-a smo skužili gdje je problem. A ima toga još...
18.11.2003 | 19:00
I na macu ponekad ne mozes koristiti PC file sa nasim slovima, ili dugackim imenom. Kada pokusas bilo sto napraviti javi gresku da ne moze naci file. OS 9, naravno.
19.11.2003 | 01:23
Ja odavno imam praksu ne koristiti domaća slova u imenima datoteka.
Ja odavno inzistiram da koristim hrvatska slova u imenima fajlova. I, usput, da kad god je moguće NE stavljam ekstenzije toliko potrebne ONIMA da bi uopće funkcionirali (since 1985) i jedini problem koji imam je kad stigne neki fajl s HR znakovima, ali samo pod devetkom. Onda mi se HR znakovi preinterpretiraju u visekarakterno smece (đ kao <eth> npr.) pa i kad nisu pod dugim imenima, takvi fajlovi to najednom postanu. No, SAMO pod devetkom.Iz istoga razloga devetka blago posrce kad se digne na stroju ukojemu se uglavnom boravi u X-u jer tamo narvno nikome ne pada na pamet da broji znakove za imena fajlova.
A potpuno je ISTA stvar s mailom. Moze covjek POSLATI longname file, ali ces ga ti primiti pod tim blesimetrom... isto kao sto pod devetkom npr. Eudora napravi cuda od imena "sendera" ako ga imas u adresaru pod HR znakovima, ili covjek sam sebe naziva, i inzistira na tome ... kao "Ćušnuti Ćevabdžija Đurđević" ;->
19.11.2003 | 02:06
Dakle moje pitanje je, kakva su vaša iskustva sa hrvatskim slovima u imenima fileova i alatima za popravke diskova, odnosno, da li je sigurno koristiti hrvatska slova u imenima fileova?

Nije problem u OS X. Kao sto nije problem u OS X glede muke s hrvatskim znakovima u komercijalnim aplikacijama. OS X datotecni sustav koristi Unicode. OS X clipboard takodjer koristi Unicode. Itd...

Dakle, u cemu je kvaka?

U DiskWarrioru i ostalim aplikacijama koje nisu napisane i testirane kako bi trebalo.
Dokle god oni tamo proizvodjaci preko bare ne skuze da postoji Unicode (njima je dovoljan i ANSI, ma i ASCII), imat cemo problema takovih.

Prije instalacije bilo koje vazne aplikacije koja se igra datotekama i diskovima, procitajte upute i vidite sto podrzava i na kojm je standardima izgradjena.
08.12.2003 | 11:57
Dečki molim vas pomoć da bih se ušaltal u očito i vama djelomično konfuznu temu s hrvatskim slovima.
Najme gdje bih se malo mogel informirati uopće kaj je to UNICODE u odnosu na ROMAN, pa sad susreh Unicode UTH-7, UTH-8, koji je za što, i kako bih dobio da mi je upravo Unicod defoult keyb.layout, a ne Roman;
kako da mi neki programi automatski koriste hrvatske znakove, a na nekima (ovdje, textEdit) moram prebaciti keyboard layout na Unicode, dok u Wordu automatski imam hrvatska slova a Unicode k.layout mi je siv (neizaberiv)?
Bilo bi super, iako nije nužno, da bude štivo na hrvatskom, kako bih lakše i sigurnije shvatio problematiku.
Nisam analfabet na Macu, no OS X mi je sasvim novi, ali više sam do sad bil fahidiot, poznavajući samo aplikaciju za zgrtanje novaca, zdebljah se 10kila - od krumpira, i sad kad bih se volio maknuti malo i od faha, pa kaj mi ostaje? Sorry malo sam šaljivđija, to ide s godinama... na nervnoj bazi!
Tek toliko, moj sistem je 10.2.7
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 13 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Riba, skunic, ZeljkoB, Anonimci (616)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.99 Seconds

Provided by iJoomla SEO