Dock - pozicioniranje i korištenje usera
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Dock - pozicioniranje i korištenje usera

09.10.2016 | 16:22
Ćao ljudi!
Neki sam dan nabasao na video amera vlasnika MacBook Pro-a koji je - veli - iako je korisnik OSX-a već više od desetljeća - tek od nedavno shvatio kako bi se na laptopu trebao koristiti dock. Umjesto dolje, on ga je premjestio lijevo i uključio auto hide, zato jer je kao svaki centimetar na 15, a pogotovo 13" ekranu bitan.
Slijedom toga, zanima me - čisto razgovora radi - kako ste vi navikli držati dock na desktopu vašeg Maca i slažete li se s ovom tvrdnjom?
Drugo pitanje je za internet browsere - koje koristite i zašto?
09.10.2016 | 16:54
Dock mi je lijevo, jer mi vanjski monitor ima više mjesta horizontalno nego vertikalno. Kad sam odspojen sa vanjskog monitora i koristim samo MBP onda je Dock isto lijevo ali s uključenim auto hideom.
Browseri koje koristim su: Safari, Vivaldi, Firefox i IE/Edge na Win u virtualki (sve to zbog posla). Primarni mi je Safari, jer najbolje radi u kombinaciji iOS+OS X ( iCloud Tabs, Reading List, Hand Off )
09.10.2016 | 17:07
Ja sam do danas dock na 15" rMBP-u držao dolje bez auto hide-a.
Nakon pogledanog videa spomenutog u prvom postu, trebalo mi je par dana, ali od danas držim dock na lijevoj strani. Prvo sam uključio i auto hide, no nekako me smetao pa sam ga isključio. Još se navikavam.
Što se browsera tiče, dugo sam koristio samo Safari, a sada sam skinuo Google Chrome i Mozillu jer mi treba brži browser otkada sam na ruter osim Time Capsulea spojio i TV. Safari mi je postao baš spor. Brzina interneta mi je 10 Mbita... I zato sam se odlučio na Chrome, kao najbrži je u 2016. godini, Mozilla je na 4. mjestu, Safari tek na petom.
I na Chrome se još navikavam:)
09.10.2016 | 17:16
Ja dock držim desno sa autohideom.

dockpozicija.jpg

Što se browsera tiče koristio sam Operu otkad se pojavila na OS 9, malo su u jednom trenutku zastranili ali su s vremenom vratili hrpu korisnih stvari tako da mi je i dalje glavni alat. Za rezervu koristim Firefox.
09.10.2016 | 17:48
Riba, kakav ti je to monitor?
Meni je Dock dolje, uvijek vidljiv. Ništa mi bitno ne mijenja u veličini prozora tih centimetar-dva, a prostor lijevo i desno od docka mi je koristan za drag&drop dok mi je prozor maksimiziran. Ali znam dosta ljudi koji i na windowsima taskbar drže s lijeva, uz autohide.
09.10.2016 | 17:48
desno bez autohide. Safari, što drugo.
09.10.2016 | 17:49
Browser Firefox. Isključivo. Koristio sam Operu dok nisu prešli na webkit.
09.10.2016 | 18:06
Kod mene je Dock na dnu ekrana, bez skrivanja. Uvijek je vidljiv i ne smeta mi. Radim na 2 monitora pa mozda zato...

Radi web poslova moram imati sve browsere, ali primarni mi je Safari.

Google Chrome mi je sasvim bespotrebno grijao laptop i kratio vrijeme trajanja baterije za cijeli sat vremena. Pojma nisam imao o tome, dok ga se nisam rijesio.

Izmjerio sam temperature, i kada sam prestao koristiti Chrome, rMBP je postao standarno 5-6C hladniji
09.10.2016 | 18:25
@drlovric
Da Chrome troši bateriju i do sat vremena više sam pročitao, tako da si tu u pravu - a ovo za zagrijavanje nisam ni znao.
Hmm - launch Firefox

@Riba
Da stvarno, slika ti je izvrsna. To si wide monitor okrenuo za 90 stupnjeva, jel?
09.10.2016 | 18:49
Meni je dock na dnu ekrana, skriven. Nikada ga ne koristim. Sve što mi treba (launch programa, otvaranje dokumenata i sl.) radim pomoću Launchbara
09.10.2016 | 19:50
Eto kako Jabučnjak izgleda kroz oči admina/moderatora (@Riba), sve puno crvenih X i opcije moderiraj/izbriši. Al bi se zaigrao sa tim opcijama samo tako
09.10.2016 | 20:03
MBP 13; lijevo na autohide. Eksperimentirao sam i s pozicijom desno ali ne pase mi jer mi je udaljenije (svi meniji na MACu su s lijeve strane) i samim time; teže dostupno. S desne strane mi iskače Yoink po potrebi (odličan programčić btw). Od browsera Safari no1 i Krom uskače po potrebi..
  • Dijete
  • Posjetitelj
09.10.2016 | 21:25
Desno.... sakriven i jako rijetko, skoro nikada ga ne koristim. (Cemu zapravo sluzi dock? Nikad mu nisam nasao funkciju...)
Za pokretanje programa koristim Spotlight...

Vanjski monitor, kao i Ribi, u vertikali cesce nego u horizontali, ovisi kaj radim..
10.10.2016 | 05:57
Dno, uvjek vidljiv, Firefox. To je muska opsesija da fali 1-2cm.
10.10.2016 | 06:14
Monitor u uspravnom polozaju vec godinama. Tko proba ne vraca se vise... treba samo poaziti da model ima postolje sa mogucnoscu rotacije. Doslovno sav sadrzaj na kojem radim mi je uspravan (dokumenti, mailovi, web stranice, Pinball Arcade... ) Horizontalni prikaz je dobar za jednu jedinu stvar, a to je gledanje filmova sto ne radim na racunalu. U stvari dok su jos postojiali 4:3 monitori velikog formata to je bilo super jer si mogao staviti dva A4 lista jedna pored drugog, otkad su poceli sa ovim 150:9 formatima i to su ujebali. To sada cak narusava i uspravni prikaz.

Dodatni bonus je sto te vise ne smetaju video sadrzaji na youtubeu koje ljudi snimaju uspravno mobitelima.
10.10.2016 | 08:44
Landscape
Audio i video montaža - ne može biti preširoko
CAD programi - tu niti hektar monitora nije premali
Obrada slika + tablet
  • Dijete
  • Posjetitelj
10.10.2016 | 11:04
zabac kaže:
Landscape
Audio i video montaža

Meni je bas ovo primarno vertikala...

Volim ovu raznolikost.. <3
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!
  • drpongrac23: U peći na drva, naravno, legendarnom Smederevcu!
  • drpongrac23: Da li su svi pripremili purice, janjetinu, odojke, mlince za sutra?!?! Moja je purica nasoljena i čeka jutarnje pečenje!!!
  • imenso: Evo molio bih ako imate 2-3 minute vremena i volju proslijediti dalje za riješiti jednu anketu: [link] Potpuno je anonimno
  • Bertone: Aaaa tooo,... baš sam tutlek :) ... vidi se OK, evo pikčr: [link] ... i sorry na lošoj kvaliteti slike, jbg, nemam sad pri ruci bolju :)
  • smayoo: Mislim da je @iAntu zanimalo kako se vide gravirana slova kad je isključeno osvijetljenje od ispod, dok je dnevno svjetlo

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.48 Seconds

Provided by iJoomla SEO