"Nestali" podaci na externom HDD
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

"Nestali" podaci na externom HDD


23.08.2014 | 11:36
Kad se sad nisam šlogirao, nikad neću...

Mjesto radnje:
MBP 7,1 Mavericks i
WD Elements 2TB encrypted

Vrijeme radnje:
04.08.14. i danas

Tema:
TM Backup i dodatni podaci

Dakle, 04.08. napravio sam backup na externi hard kao i mnogo puta do sada. Nakon toga sam u novi folder na istom (WD 2TB) hardu prekopirao sadržaj supruginog harda (ukupno 64GB), jer nam je trebao za nešto drugo. Na istom hardu imam i još jedan folder u koji spremam RAW video materijale. Znači, nakon obavljenih operacija na externom HDD imam tri foldera od kojih jedan sadrži TM backup. Nakon svega, nasumično sam prekontrolirao suprugine podatke i sve se činilo OK. Ejectam hard, spremim ga na policu, uzmem računalo i odem na godišnji.
Danas sam ponovo priključio hard u namjeri da napravim backup, ali nije htio prihvatiti lozinku za otključavanje. Lozinka je od prvog dana ista i sigurno je nisam krivo upisao. Ejectam hard, fizički ga otpojim i ponovo priključim. Ponovo me pita lozinku koja ovaj puta prolazi iz šuba.

Sada saznajem dvije stvari:

1. Backup zapne na: Preparing backup... - inače to traje nekoliko minuta prije nego počne backupirati, ali sada "priprema" skoro pola sata
2. Suprugin folder je prazan!!!, ali Get Info u Fineru pokazuje da zauzima 64,4GB i da sadrži 0 items (ovo mi je uzrokovalo preskakanje srca koje nikako da stane)

Verify Disk pokazuje sve OK.

Molim pomoć.

UPDATE
-------

TM se pokrenuo i u dva sata uspio napraviti 1,86GB backupa od planiranih 20,69GB. Predviđano vrijeme završetka u ovih dva sata stalno varira između 19 i 21 sat. Nešto stvarno nije u redu.
23.08.2014 | 12:41
Za srce ti jedo o mogu Plavac mali preporuciti.
Ako je folder 64GB onda nije izgubljeno.
Kad decki uhvate vremena naci ces ti na disku stvari za koje ni ne znas da postoje.
23.08.2014 | 13:49
Za srce sam već uzeo srpski narodni lijek - srpsku šljivu prepečenicu
23.08.2014 | 15:06
Zagorska prepecenica je bolja. Zaboravis uzrok zasto si poceo piti.
23.08.2014 | 18:57
Meni se slična stvar dogodila, a čini mi se da je stvar u NTFS-u. Isto mi je prikazivao prazne foldere, uz ispravnu količinu datoteka u Get infu. Problem sam rješio tako da sam te foldere kopirao na Mac, pobrisao iste s eksternog hd i onda opet kopirao nazad na eksterni hd. Probaj.
23.08.2014 | 20:05
Ako je encrypted, pretpostavljam da je encrypted pomoću FileVault?
Ako je FileVault, onda ne može biti da je NTFS, nego bi trebao biti Mac standardni format, HFS+.
Molim te, potvrdi.
23.08.2014 | 20:55
Tako je Smayoo, HFS+ i FileVault enkripcija. TM je završio backup nakon cca 4 sata i nakon toga se suprugin folder pojavljuje kao 6kB i nema ništa unutra. Sve je nestalo, a ja ne znam zašto i kako
Nešto ćemo pokušati spasiti s drugog računala, ali je u tom folderu bilo 20000m2 tvornice lijekova koje je radila (arhitektica je). Moram to nekak dobiti natrag.
23.08.2014 | 22:57
Hard treba provjeriti nekim od alata za povrat obrisanih podataka (disk warrior me nejednom spasio iz sličnih sranja). Nisi napisao kolko je prostora bilo slobodno na disku prije početka backup-a, možda je TM pobrisao da oslobodi prostor, s druge strane on bi trebao brisati stare backup sesije a ne foldere koji su van njegovog. Za početak ne radi nikakve operacije s diskom u smislu pisanja, zapravo već jesi - TM rošta nešto.
 • Mobius1
 • Posjetitelj
24.08.2014 | 09:21
Išao si podatke micati sa original diska na backup disk a bili su ti toliko bitni...što nisi mogao ostaviti original i imati kopiju na backup disku?... (ako sam ja to dobro skužio).
24.08.2014 | 09:36
@Smet: Bilo je slobodno preko 600GB tako da TM nije imao razloga brisati podatke kako bi napravio backup, a i da nije bilo mjesta mislim da bi onda ipak išao brisati stare TM backupove, a ne podatke koji nemaju veze s backupom.

@Mobius1: Stvarno? Mislim, stvarno?!
24.08.2014 | 10:15
Što - stvarno?
Imaš bitne podatke i umjesto da napraviš ne još jednu, nego još 14 kopija, ti ih preseliš na FileVault disk (što je uvijek rizik jer je FileVault dječija enkripcija za zajebanciju) i izbrišeš s kompa? U čemu je fora? Skup external storage? USB stick od 32 GB košta 100 kn...
Sad sjedi i plači. To je otprilike to što možeš. Podatke nećeš više *NIKAD* vratiti.

Nisi smio pustiti TimeMachine backup da radi kad si vidio da nešto ne štima. Onda si možda imao još neke šanse (iako, s FileVault uključenim, nepovratno sranje je nastalo onog časa kad nije prihvatio valjani password).

Sorry, vjerojatno si želio čuti nešto optimističnije, ali jbg. Pregrizi govno i baci se na sanaciju štete.

U budućnosti ne koristi FileVault. Ako ti je zaštita tajnih podataka iznimno bitna, neće ti po moći, a u ovakvim situacijama će te zajebati, i to ljuto.
I ne brljaj tako blesavo sa storage prostorom. Ako baš želiš koristiti jedan te isti disk za TM backup i još nešto, onda napravi na disku dvije particije pa jedna neka ti bude za TM backup, a druga za ostalo.
 • Mobius1
 • Posjetitelj
24.08.2014 | 10:35
S obzirom kako si to neodgovorno odradio, sad bi jako loše prošao da sam ti ja žena
24.08.2014 | 11:40
Mislim kasno je sada pametovati jer je prilicno vjerojatno da je covjek izgubio te podatke, ali neka barem bude skola za ubuduce.

Ja imam NAS (RAID1 polje) na kojem backup svega, kao i zaseban TM disk. Bitne stvari (koje nisu nesto previse povjerljive) drzim i u cloudu.

Osim toga, imam backup meni vaznih stvari na posebnom disku na drugoj lokaciji (u slucaju poplave, pozara, provale u stan).

Neki kazu da pretjerujem, ali ja zato bas mirno spavam
24.08.2014 | 12:16
Spustila bu rampu na 6 mjeseci.
24.08.2014 | 12:20
Ono sto mij e bas vazo bezim na sticku od 4GB. Redovit kopiram na disk. Slike drzim na vanjskom dosku i na NAS-u u RAID 1 polju.
24.08.2014 | 13:59
smayoo kaže:
Ako je encrypted, pretpostavljam da je encrypted pomoću FileVault?
Ako je FileVault, onda ne može biti da je NTFS, nego bi trebao biti Mac standardni format, HFS+.
Molim te, potvrdi.


Isprika, proletilo mi je da se radi o encryptedu. Možda bi ono moje rješenje i pomoglo, međutim ako u međuvremenu prikazuje 6kb u Get infu, bit će vrlo teško vratiti podatke. Ipak ništa ne košta pokušati s nekim data recovery programom.
24.08.2014 | 15:30
Nije mi poznato da ikoji data recovery program uspijeva išta pametno napraviti na FileVault disku.
06.01.2018 | 00:01
Pozdrav @FiFi, pozdrav svima,

ja imao kao što znate sličan problem ... našao softver, kupio ... recoverao cijeli disk u šutu ...

više na temi > www.jabucnjak.hr/forum/hardver/163743-en...e-mounta.html#164689

ž
06.01.2018 | 02:26
Nije direktno vezano za ovaj slučaj, ali je uz ovu temu - rekao sam to više puta, ali ne škodi ponoviti:

- ne koristite enkripciju diska, niti primarnog, niti za backup, ako niste kriminalac (a ako i jeste, vjerojatno vam ta enkripcija ne bi pomogla), radije zaštitite podatke na neki drugi način,

- FileVault se koristi na relativno malom broju računala i nedovoljno je testiran u stvarnoj dugotrajnoj uporabi; svako toliko mi se pojavi netko tko je to slučajno uključio, "nešto se zbrljalo" i podaci su izgubljeni,

- samo usporavate stroj, onemogućujete ikakav popravak diska i općenito si zagorčavate život,

- bitne podatke backupirajte na normalno formatiran disk i fizički ih sklonite na drugu lokaciju,

- macOS sada kod instalacije nudi FileVault kao default, što je loš potez Applea, nemojte!


Odjel za zdrave podatke i miran san
06.01.2018 | 12:39
Da dodam, FileVault je tim gluplja "zaštita podataka" (tj. imitacija zaštite podataka) što ovisi o običnom statičkom passwordu lokalnog korisničkog accounta.
06.01.2018 | 19:19
A koji alat za enkripciju bi preporučili, za nas “lopove”?
 • Dijete
 • Posjetitelj
06.01.2018 | 20:47
ecvis17 kaže:
A koji alat za enkripciju bi preporučili, za nas “lopove”?


Ja slike golih teta drzim na enkriptanom image driveu. Dakle treba mi Disk Utility.

06.01.2018 | 23:17
Ecvis, način zaštite podataka ovisi o stupnju rizika i o stupnju štete koju možeš pretrpjeti u slučaju da netko neovlašten i zlonamjeran pristupi tim podacima. Također, ovisi i o tome od koga se, kao potencijalnog napadača - braniš. Daj, dakle, te informacije, ako želiš upotrebljiv odgovor.
07.01.2018 | 10:49
Hey Smayoo.
Enkripcija mi treba za portabilne eksterne diskove na kojima se nalaze svi podaci vezani uz posao i ponešto osobnih.
Dakle projekti, arhiv mailova, lozninke i slični podaci vezani uz bankovne kartice, ostale web servise itd.
Poslovni dokumenti ... etc.

Obzirom da imam mbp sa malim hardom (124gb) ovakve diskove često ili gotovo uvijek nosim sa sobom.
I želiio bih zaštitu u slučaju da bude ukraden ili da ga ja izgubim. Iz istog razloga koristim i enkripciju za laptop ... ovu FileVault.

Neznam kako pristupiti računanju štete da netko može pregledavati sav moj rad unazad 10 godina ... no volio bih otežati koliko mogu, da se to desi.
Recimo, neki dan sam imao provalu u studio ... tj provalnik je došao do zajedničkih prostora koje djelimo s drugim uredima i studijima, ne i do mog studija, ali u slučaju da je došao volio bih biti siguran da moji podaci nisu dostupni. Ili barem da su dovoljno teško dostupni da im neće lako pristupiti uz malo guglanja.

Moja idealna situacija bi bila neki relativno balansiran odnos između sigurnosti i jednostavnosti korištenja.
Obzirom da su diskovi dnevno u upotrebi.
I naravno, stabilnost podataka, da enkripcija ne bude razlog korumpiranog diska ili nešto sl.

Manje mi je važna brzina rada diska, jer ne govorim o scrach diskovima za montažu ili nešto slično ... baš arhiv podataka, koji se dnevno koristi i nadopunjuje.
07.01.2018 | 14:55
Ecvis, evo ovako... Jesu li tvoji podaci nešto za što je netko spreman potrošiti novac da dođe do njih?
Pričamo o npr 100€ po pojedinom vanjskom disku.
Jesi li TI spreman potrošiti novac da ih zaštitiš?
Hoćeš li trpjeti izravnu materijalnu štetu ili neku neizravnu (gubitak poslovnog ugleda, gubitak poslovnog odnosa, pravnu odgovornost za tuđe poslovne podatke koje si izgubio...)?
Smisli najprije decidirane i utemeljene odgovore na to, ne radi mene, nego radi SEBE. Ako ne znaš od čega se točno štitiš, neće ti uspjeti.

Uglavnom, kako reče Davor, FileVault je truba. Nedovoljno testiran, nitko ne zna kakve sve probleme može prouzročiti, a sa stajališta zaštite podataka nitko profesionalan ga ne doživljava ozbiljno.

Ono što je MENI bitno štititi, ja štitim TrueCryptom, verzija 7.1a, nikako verzija 7.2. Iako je nominalno abandonware. Na tu temu više u ovom članku i onom koji mu prethodi (link je u članku)
www.intego.com/mac-security-blog/truecry...uld-you-use-it/?sr=1

ALI NAJVAŽNIJE JE OD SVEGA shvatiti da nema alata koji će te zaštititi ako tvoje navike i ponašanje ne slijede nužne smjernice. Ako želiš sigurnost *i* komociju, odustani odmah, sad. Posljedica takvog pristupa je da zaštićen nisi, ali sam sebe možeš vrlo lako odrezati od važnih podataka. :/
24.08.2022 | 13:21
Pozdrav svima,
trebao bi pomoć vezano za kupnju eksternog hard diska.
Koristio bi ga možda 5-10x godišnje za spremanje fotografija i backup iphonea/računala.
Što kažete na ovo?
www.links.hr/hr/tvrdi-disk-vanjski-6000-...0-hub-crni-051520720
24.08.2022 | 15:02
John kupi mali Synology NAS, 2 Bay. Stekni ga na mrazu i zaboravi da postoji. Spominjat ces me, vjeruj
24.08.2022 | 17:20
JOHN kaže:
Pozdrav svima,
trebao bi pomoć vezano za kupnju eksternog hard diska.
Koristio bi ga možda 5-10x godišnje za spremanje fotografija i backup iphonea/računala.
Što kažete na ovo?
www.links.hr/hr/tvrdi-disk-vanjski-6000-...0-hub-crni-051520720


Čemu onda mrcina koja ima napajanje za tako rijetko korištenje?

Rađe onda neki mali USB3 disk poput ovih:

www.nabava.net/vanjski-eksterni-diskovi/...sata-sata3-126072911

www.nabava.net/vanjski-eksterni-diskovi/...ack-cijena-214881521

To se lako prenosi i čuva bilo gdje.

Ono što je ipak najbolje je neki NAS u kombinaciji sa recimo jednim 6/8TB diskom koji ima ispravljač i koristiš ga svako malo te još jednim 4/5TB USB džepni disk koji nosiš sa sobom ili ga držiš bilo gdje na drugoj lokaciji pa ga jednom tjedno ili mjesečno obnavljaš a služi zlu ne trebalo. Sve u kombinaciji s nekim cloudom za ne-daj-bože.
24.08.2022 | 20:04
JOHN kaže:
Pozdrav svima,
trebao bi pomoć vezano za kupnju eksternog hard diska.
Koristio bi ga možda 5-10x godišnje za spremanje fotografija i backup iphonea/računala.
Što kažete na ovo?
www.links.hr/hr/tvrdi-disk-vanjski-6000-...0-hub-crni-051520720


Meni se ovo čini sasvim pristojno!
24.08.2022 | 20:15
JOHN kaže:
Pozdrav svima,
trebao bi pomoć vezano za kupnju eksternog hard diska.
Koristio bi ga možda 5-10x godišnje za spremanje fotografija i backup iphonea/računala.
Što kažete na ovo?
www.links.hr/hr/tvrdi-disk-vanjski-6000-...0-hub-crni-051520720


Jel ti treba 6TB prostora?
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1
 • 2
 • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 minuta
 • Djuro genijalac: Nego, sretan Dan republike/kolinja..!
 • JOHN: Kad se svi razbacuju…..Electrolux perilica rublja, 5-6 godina stara, radi ali se malo žale ležajevi. Cijena je takva da pojede sve skupa što se nudilo za črni petek! :)
 • Bertone: Što je slijedeće,... svinjske polovice (jednom rastrančirane) i grabova drva jednom kalana? :D
 • damir0408: iMac 24, jednom upaljen s 2g jamstva hitno i povoljno prodajem
 • QKYMON: PRodajem miš jednom korišten, kupljen prije 30 dana... .[link]
 • zoranowsky: THX Yonkis!
 • Yonkis: Malo zanimljivog štiva: [link]
 • stefanjos: hahaha, ma uzas koiko ganjaju tu cijenu. sram ih moze biti
 • kupus: kupujem magsafe2 punjač, može i zamjenski. kontakt porukom
 • smayoo: trebalo je pisati "1548 plus PDV"
 • smayoo: 1548 PDV za godinu dana. Ako si mislio da bi mogao biti neki spektakularan popust, kao za normalan softver, nemam ti što drugo reći, nego - dream on. :)
 • stefanjos: smyaoo koliko je autocad bio ako smijemo znat :D
 • stefanjos: hvala mbp2009! :)
 • Gjuroo: Lovriću, ne truj :)
 • drlovric: Siguran sam bio da ce i oni preci n apretplate, ali eto Affinity jos uvijek drzi obecanje :)
 • zoranowsky: THX Gjuroo! Treba ih podržati!
 • Gjuroo: @zoranowsky: Čestitam za Affinity!
 • ping: MacGPT licencu. Imao sam 2€ viška.
 • zoranowsky: I bio sam skroman s menart outletom, samo 3lp-a, 4 cd-a i 1 blu-ray
 • smayoo: AutoCAD licencu. Kao i svake godine, s Black Friday popustom :)
 • zoranowsky: Ja sam uzeo Affinity studio V2 upgrade
 • JOHN: kupio sam si neke varalice, novu rolicu i štap :)popust stvarnih 20%
 • JOHN: :) prijašnjoj počeli lageri odlazit, a zamjena oko 200 eura tak da……ovo je ajmo reč bila prilika.
 • JOHN: Ja upravo montiram novu perilicu rublja [link]
 • drlovric: Hevy se zove. Ako nekome treba.
 • drlovric: Free je top. Platio sam samo da podrzim autore. Godina $12za black friday. Necu dulje ni opstati u treningu. Napustim ja to brzo :)
 • Borisone: :-)
 • drlovric: @Broistone: Jebes karakter ako nije labilan :)
 • mbp2009: našima nije došla vijest da 30% znači da cijena ide za 30% dolje, ne gore
 • Borisone: A jesi karakter...
 • drlovric: Kupio sam app za gym na 50% :) Eto samo to sam uspio...
 • drlovric: Ljudi jeste li kupili ista na black friday? Ja nisam naletio na nista zanimljivo :/ Prvi put, valjda ikad...
 • mbp2009: @stefanjos nakon jos nekoliko preslusavanja, pjesma je odlicna, pohvale svima jos jednom
 • Kloba: [link]
 • Kloba: Ovo ispod je HNS site, a ovo iznad ti je baš za ulaznice:
 • Kloba: [link]
 • Kloba: Osim toga, naša zajednica tamo će ih pokupovati odmah. Ali dio se čuva za domovinu, to je sigurno. Na tvom mjestu nih stavio HNS u Bookmarks, nazvao broj telefona koji imaju pr iložen - pa vidio može li se išta učiniti za tebe kao hrvatsku žrtvu rata u BiH, možda da na tu kartu odigraš.
 • Kloba: Mogu ti javiti čim pročitam da su puštene u prodaju na netu. Tako to funkcionira. Zapravo to možeš i sam, jer ja dok to pročitam na nekom sajtu već su rasprodane ziher.
 • drlovric: Samo da se plasiramo sto bolje na natjecanju. Nikada nismo briljirali na tom Euru :) Ne znam kako ce ici za ulaznice, i hoce li se uopce moci doci do istih.
 • Kloba: To su neki moji snovi. A sada, slažeš li se ili ne - a ti napiši. :)
 • Kloba: Zlatne Lopte i službena legenda Reala.
 • Kloba: Uglavnom, ono što želim reći je da bih nakon Dalića za kojeg se iskreno nadam da će produljiti ugovor izbornika, jednog dana na klupu mogao zasjesti Luka. Ako bi itko znao čitati igru i raditi formacije, izvlačiti maksimum iz igrača i napaljivati ih na brže, više, bolje - onda je to tip koji je sudjelovao na devet velikih natejcanja (uključujući i ovaj Euro 2024) od njih 13, dobitnik Z
 • Kloba: A vidi Francuze - samljeli Gibraltar 14:0. Nema ko nije pogodio jbt... I tako se to treba doživljavati ako mislimo rasti. Ja bi Luku ostavio do kraja godine u Realu, pa da postane neki učenik za trenera u mlađim uzrastima tamo (sumnjam da će mu žena dati sa troje djece da seli u Saudijsku Arabiju, a klinci se taman navikli na Španjolsku), a on za lovom pohlepan nije.
 • Kloba: Slažem se potpuno. JOHN- nama je ovo 13. veliko natjecanje od ukupno njih 15 od naše samostalnosti. Susjedi preko Dunava i Karavanki slave prvi odlazak na EP nakon 24 godine. Naravno da je suludo optimistično očekivati postolje na svakom natjecanju, ali već smo u rangu reprezentacija kada se nije normalno ne kvalificirati. Mi sa slabijima stanemo na kočnicu
 • JOHN: :)
 • JOHN: Dečkima želim puno sreće i odlučnosti na Euru. Nikad nije sramota izgubiti, pogotovo ako se vidi da napadaš, tražiš priliku za udarac i u konačnici napucavaš fakin loptu u okvir
 • JOHN: Gledao tekmu. Generalno zadovoljan sam pobjedom, ali mogli je biti to bolje kada se analizira pobjednik s druge strane. Za razliku od prijašnjih utakmica u ovoj smmo ipak bili odlučniji i češće pucali u okvir gola. Bez obzira što je dobar dio udaraca bio direkt u golmana, bilo je i onih koje je vratar jako dobro skidao(pogotovo one dvije prilike od Brozovića)
 • Kloba: Slavim ja. :D
 • drlovric: Sretan nam EURO 24, tko slavi :)
 • korisnik: Pitaj što te zanima :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.32 Seconds

Provided by iJoomla SEO